De provinciale debatten werden op 11 mei geopend en Willy Den Haese (Moortsele, BE) schiet meteen met scherp!

Tijdens het weekend van 11 mei stonden de eerste provinciale vluchten op de grote halve fond op de kalender, waarop Willy Den Haese meteen een dubbelslag slaat met de 1° en 2° Interprovinciaal Blois in Oost-Vlaanderen!

Het tweede weekend van mei betekende de start van de grote halve fond met de eerste provinciale vluchten op de kalender in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, en Limburg. Voor veel liefhebbers kwam deze vlucht wellicht nog te vroeg door de ingekorte voorbereiding omwille van Koning Winter die maar van geen wijken wou weten. Hierdoor werd de start van het seizoen met drie weken uitgesteld. Of was het voorspelde ongunstige weer de oorzaak dat velen toch nog wat reserve inbouwden? Voorzichtigheid is immers nog altijd moeder van de porseleinen kast, want zoals aangegeven, na vier weekends met perfect vluchtverloop met vrijwel ideaal vliegweer, voorspelden de weermannen niet veel goeds voor het weekend van 11-12 mei. Vooral veel bewolking en felle wind, met op zaterdag stevige buien en op zondag iets droger, werden voorspeld. Na de lange winter lijken we plots in volle herfst terecht te komen, een weersevolutie die zich op het moment dat we deze lettertjes aan het intikken zijn gans de komende week lijkt te manifesteren. Volop herfst dus in volle lente, alsof de weergoden echt het noorden kwijt zijn.

De vluchtkalender is evenwel daar, dus wordt er gekorfd en gevlogen. Een vluchtseizoen is immers al zo kort. Het weerbeeld viel op 11 mei - in tegenstelling tot de voorspellingen - nog wel mee. Een band met brede opklaringen schoof zaterdagvoormiddag over de vluchtlijnen, waarin overal perfect kon gelost worden. Al kwam een buienlijn met hardnekkige bewolking reeds snel opzetten. De snelheid hield het volledig droog. Tegen dat de halve fond echter zijn opwachting maakte, waren de regenwolken en bijhorende nattigheid reeds daar. De provinciale vluchten op de grote halve fond kregen de laatste 100 km nog meer nattigheid op hun dak. Dat belette evenwel niet dat de vluchten vrij vlotte aankomsten en een vlot verloop kenden. Duiven die in duivenjargon "op trok" staan en gesteund worden door een stevige rugwind slaan er zich de laatste kilometers meestal wel vrij vlot doorheen. Dat was nu niet anders.

Blois in Oost-Vlaanderen

Met 2.920 oude en 2.077 jaarse aan de start mag het OVV-FVOV op een geslaagde openingsvlucht terugblikken. Het is de specialist bij uitstek op de grote halve fond die meteen de lakens uitdeelt, met name Willy Den Haese (lees: Raf) uit Moortsele. Hij heeft zijn ploeg duivinnen duidelijk meteen op scherp. Hij lukt bij de oude duiven een dubbelslag, en zet volgende mooie reeks neer:

-Willy Den Haese   Blois Interprov. 2.920 oude:
1-2-22-166-167-169-183-184-265-580-606-641-718 (13/23)


Raf Den Haese (rechts) met sportvriend Eric Hofman

De uitblinker van dienst was Bjorn Haak uit Moerbeke die zijn 2 ingezette duiven klasseert aan de 4° en 25° prijs provinciaal!

Bij de jaarlingen ging de interprovinciale winst richting Antwerpen, met name naar de combinatie Kris Cleirbaut-Van Riet uit Bonheiden:

-Cleirbaut-Van Riet   Blois Interprov.  2.077 jaarse:
1-48-270-272 (4/14)


Kris Cleirbaut

De eerste Oost-Vlaamse duif was er eentje van de tandem Van Der Maelen-Penne die een prachtige reeks kopduiven weet te klokken met 2-7-10-11-22-36-55-71-84-87 en in totaal 20 prijzen op 45 op de interprovinciale uitslag. Ook de tridem Van Muylder-Noel-Demul liet zich opmerken met 3 provinciale kopduiven (5-6-15) en 10 prijzen op 17!

Orléans in West-Vlaanderen

Orléans was de eerste provinciale vlucht voor de nieuwe organisatie West-Vlaamse Vereniging (WVV). Ook hier vinden we een gevestigde waarde op het hoogste schavotje terug: Maurice en Luc De Laere uit Anzegem, die met een kleinzoon van hun stamvader ‘Tieke’ de provinciale zege op zak steken.

-Maurice & Luc De Laere   Orléans Prov. 3.797 oude:
1-40-44-62-79-… (prov. top 100 - prognose)
Lokaal 330 oude: 1-7-8-11-15-19-28-29-36-39-50-60-… (16/20 per 3-tal)


Maurice & Luc De Laere

Bij de jaarlingen ging de winst naar Omer Verbeke uit Kuurne, die daar bovenop een schitterende reeks neerzet:
-Omer Verbeke   Orléans Prov. 1.991 jaarse:
1-7-20-22-33… of reeds 5 van zijn 10 ingezette duiven aan prijs 33, met zijn 1° + 2° getekende voorop! Daarnast werd hij ook 2e op de oude-duivenvlucht uit Orléans.


Omer Verbeke

Opmerkelijke prestaties vielen er ook te noteren bij Joël Verschoot die 9 jaarlingen binnen de provinciale top 100 weet te klasseren:
-Joël Verschoot    Orléans Prov. 1.991 jaarse:
29-35-40-41-53-55-79-93-97…
Lokaal 117 jaarse: 1-2-3-6-7-8-9-10-12-13-14-20-21-31-40 (16/20)
Lokaal 129 oude: 2-6-8-11-12-19-20-25-31-33-34-35… (19/23)
Provinciaal bij de oude werd begonnen met de 21-84 enz. tegen 3.797 oude.


Joël Verschoot

Ook Raf en Kurt Platteeuw klokken een ganse reeks kopduiven met provinciaal bij de jaarlingen 11-13-14-16-24-32… of daar reeds 6 van hun 24 ingezette duiven.

Gien in Limburg

Ook in Limburg kreeg men een mooi getal duiven aan de start van de grote halve fond vanuit Gien, met 5.599 oude en 2.463 jaarlingen. Bij de oude duiven ging de zege naar de tandem H & B. Roox uit Veldwezelt, zij deden het als volgt:
-H. & B. Roox    Gien Prov. 5.599 oude:
1-65-341… en 5 prijzen van hun 9 ingezette duiven.

Bij de jaarlingen ging de zege naar superman Jos Thone uit As, die meteen alle registers opentrok en een zoveelste provinciale zege op zijn illuster en rijk gevuld palmares kon bijplaatsen:
-Jos Thone   Gien Prov.  2.463 jaarse:
1-57-139-140-142-186… en provinciaal 9 prijzen op 18 ingezette duiven


Jos Thoné

Laat ons met zijn allen duimen dat de vluchten de komende weken een even vlot verloop mogen kennen als tijdens dit openingsweekend op de grote halve fond van 11 mei 2013!

评论

Toch fijn voor Jos dat hij in de ogen van zijn duiven kan zien, welke hij als 1ste getekende zal plaatsen. Of maakt het voor deze superman niet uit zolang er maar goed prijs wordt gevlogen?

Ja, het is wat dat je voor enkele jaren her nog bijna stekeblind werd verklaard door o.a. pipa. En nu weer zo heerlijk en vooral pienter uit de ogen kan kijken.

Waar een miljoenenverkoop al niet goed voor is Wink

De eerste provinciale vlucht van het seizoen en we worden gelukkig onmiddellijk met de neus op de feiten gedrukt.
De hele winter hebben sommige (waaronder ikzelf) proberen aan te tonen dat provinciale vluchten ook provinciaal gelost dienen te worden om een eerlijk verloop te kennen.
Gien van afgelopen zaterdag werd vervlogen met zw-wind en heeft normaal de oostkant van Limburg voordeel wat ook blijkt uit de provinciale uitslag.
De eerste en tweede plek bij de oude worden bezet door liefhebbers uit de oostsektor, de derde prijs is een liefhebber uit de middensektor en plek vier is iemand uit de westsektor ... mooi verdeeld .
Bij de jaarlingen zijn prijs 1 en 2 voor liefhebbers uit de middensektor de rest is ook mooi verdeeld ... dus iedereen tevreden en ook zijn de prijzen in elke sektor ongeveer even snel verdeeld.

Ik ben heilig ervan overtuigd dat met een semi-nationale of nationale lossing en zw-wind men er hier aan de oostkant niet aan de bak komt... dit is vaak genoeg bewezen en aan te tonen met uitslagen.
Daarom zou elke vlucht tussen Gien en Gueret ook provinciaal gelost moeten worden om eerlijke wedstrijden te verkrijgen.
Hoop dat de KBDB deze zaken dit jaar eens opvolgt en maatregelen treft indien nodig,i.p.v. alles nationaal te gaan lossen en zo wedstrijden onbewust vervalst.
Felicitaties aan de beide winnaars want dat zijn Limburgse toppers !!!

Ide, de wind zat meer west dan zuid dus is het ook niet meer dan normaal dat de kopprijzne en zelfs meeste prijzen in de oostsektor zitten. En Gien ligt ook meer oostelijker dan alle andere vluchten. En ik meen ook gezien te hebben op de uitslag dat de oost en zuid-oost sektor goed vertegenwoordigd waren kwa aantal duiven. Als we u moeten geloven zullen wij wel nooit nog een Nationale vlucht kunnen spelen. Pas op, ik zeg nu niet dat je geen gelijk hebt hoor want dan gaan we weer discussieren en dat is nu niet de bedoeling. Ik maak Provinciaal 5 prijzen van mijn 11 oude duiven waar ik overigens niet echt tevreden mee ben omdat ze niet vroeg genoeg zaten. Maar ons lokaal komt tegen MKFV toch ettelijke meters te kort. Dit is het duidelijkste bewijs dat de wind voor de maaskant zeer gunstig was. Maar nogmaals, ik heb niets liever dat gans Limburg eens aan zijn trekken kan komen. Ik denk wel dat als de wind op Bourges hetzelfde gaat zitten als op Gien dat er aan de maaskant Nationaal toch kopprijzen gepakt gaan worden.