Martens Tony, "Tony Martens uit Lummen (2007)"


Mister Cureghem Centre
Tony Martens en zijn vriend Geert


Lummen
Het Limburgse Lummen klinkt voor de meeste Belgen bekend in de oren omdat hier de drukke verkeerswegen E313 en E314 elkaar kruisen. De dagelijkse files zijn een ergernis voor de vele automobilisten. In de duivenwereld gaat deze plaats al verschillende jaren door de mond omdat hier Tony Martens woont en hij een steile opmars naar de internationale top verwezenlijkte.
De organisatie Cureghem Centre organiseert de internationale vlucht Barcelona, Narbonne (door Indépendante de Liège maar met medewerking van Cureghem Centre) en St-Vincent II (met medewerking van Indépendante de Liège) en de nationale vluchten Cahors, St-Vincent I, Gueret en Argenton.
Het team van voorzitter notaris Jan Dons zorgt al vele jaren voor een perfect verloop. De kampioenschappen hieraan verbonden zijn gratis, geen lidgeld of inschrijvingen. Neen, ze rekenen dit allemaal zelf uit op nationaal of internationaal vlak. Zo zou het moeten gaan vind ik.
Dit jaar werden bijna ALLE kampioenschappen gewonnen door mijn gastheer van vandaag Tony Martens. Op de kampioenendag van Cureghem Centre in het stadion van Anderlecht sprak voorzitter Dons in zijn openingstoespraak over dit unieke feit.
Nog nooit won iemand zoveel kampioenschappen! Mijn titel 'Mister Cureghem Centre' is dus niet uit de lucht gegrepen. Tony won volgende kampioenschappen in Cureghem Centre:
1ste Algemeen Kampioen (eerste 3 afgegeven op Cahors, Barcelona, Irun, St-Vincent II ,Narbonne, Argenton(Jo) en Gueret (Jo) en 1ste afgegeven op Argenton (O + JL) en Gueret (O))
1ste Kampioen Jaarlingen (eerste 3 afgegeven op Irun, St-Vincent II en Argenton)
1ste Kampioen Oude duiven (eerste 3 afgegeven op Cahors, Barcelona, Narbonne, Argenton en Gueret)
1ste Kampioen Grote Fond (eerste 3 afgegeven op Cahors, Barcelona, Narbonne, Irun en St-Vincent)
1ste Kampioen Duivinnen internationaal (eerste 3 afgegeven op Barcelona, Narbonne en St-Vincent II)
1ste Kampioen Barcelona en Irun (eerste 3 afgegeven op Barcelona en Irun)

Bij deze kampioenschappen versloeg Tony de gevestigde waarden als Erik Limbourg, J. Van Olmen, P & S Saeytijdt, E. Meirlaen, Hubert Jongen, M. Bourguet en vele anderen.
Op provinciaal vlak ( KBDB Limburg) was 2007 goed voor een 1ste plaats bij de oude duiven en een 3de plaats bij de jaarlingen. Tevens won Tony het Limburgse Fondmarathon kampioenschap en het algemeen kampioenschap. Daarnaast nog eens 1ste algemeen kampioen Limburg IFC 4000.
Dit alles is slechts mogelijk met steengoede duiven die alle afstanden aankunnen. Op een rustige zondagvoormiddag in januari trok in naar het Limburgse Lummen. Aangezien dit maar 20 minuten rijden was, stond ik even later aan de voordeur van huize Martens. Vrouwtje Carine stond al klaar met de koffiekoeken en Tony deed zijn hele verhaal.
Hun 4 kinderen kwamen druppelsgewijs uit het bed (zondagvoormiddag zei ik toch!) en op het einde gingen we naar de duiven kijken. Bij mijn vertrek was heel duidelijk dat hier een echte topliefhebber woont met fantastische uitslagen en daarenboven nog mooie duiven ook.

Van zebravinken naar duiven
Tony was een vogelliefhebber. Hij kweekte zebravinken en toont met trots zijn voornaamste bekers die hij behaalde. In 1990 en 1991 werd hij algemeen kampioen van België. Omdat deze hobby zich voornamelijk toespitst op het najaar en Tony het dan ook zeer druk had op zijn werk ( op een farmaceutisch bedrijf) liet hij het vogelgebeuren links liggen. Hij wou (net als zijn vader Armand die een goede halve fondspeler was) met de duivensport beginnen. Zijn vogelhokken en het kippenhok gingen dienst doen als duivenhok. De eerste hoklijst werd binnengedaan in 1993. Aangezien Tony het jaar ervoor al wat duiven gekweekt had en een ronde late jongen van papa gekregen had, kon hij in 1993 onmiddellijk met enkele oude (zomerjongen met een oude ring), jaarlingen en jonge duiven beginnen. Dat eerste jaar werd hij 2de in het kampioenschap jonge duiven in Lummen en won een 1ste prijs op Orleans.
Deze duiver 5022725/92 zou later één van de stamduiven worden. Hij was gekweekt uit twee rechtstreekse Soontjes-duiven (Wommelgem) van vader Armand.
Het tweede jaar won Tony al verschillende ereprijzen en het derde jaar slaagde hij er al in om clubkampioen te worden in Lummen. De mooie uitslagen resulteerde in een 11de plaats nationaal kampioen KBDB beginnelingen. Het vierde jaar werd nog mooier met de nationale overwinning op Bourges tegen 12.529 duiven.
Deze doffer 'De Slimme' was ook van het snelle ras Soontjes. Een aantal van zijn jongen belanden op het kweekhok en vormen mede de basis van het huidige fondsucces. Rond die periode deed Tony mee in de cursus voor keurmeester bij de KBDB en slaagde met glans. Hij gaat hiervoor enkele malen per jaar op pad om te keuren op schoonheid. Tony veranderde van werk en werd vertegenwoordiger. Daardoor had hij minder tijd voor de duiven en veranderde het geweer van schouder. Hij wou zich meer naar de fond richten (1998/1999).


Voor de fondduiven ging hij aankloppen bij Herbots Gebr (vooral lijn Pau Torro, King Barcelona en Jac vd Wegen doen het zeer goed), Willy Steenaerts (met een zoon 2de nat. Barcelona en dochter 1ste nat. Limoges Noël Peiren), Ivan Stockmans (Lummen) en Emiel Matterne. Met deze mensen bouwde Tony ook een goede vriendschap op. Deze duiven werden gekruist met het snelle Soontjes ras en zo werden duiven geboren die het uitstekend doen op de vluchten vanaf 700 km. De moderne fondduif wordt het wel eens genoemd. Zo won een duivin (kruising Soontjes x fond) in 2000 kop op Barcelona.
De resultaten waren zeer goed maar toch bleven de duiven na enkele zware fondwedstrijden wel eens achter. Tony wou meer uithouding in zijn duivenbestand brengen en ging daarvoor versterking halen bij F. Steketee (NL), AP Overwater (Strijen, NL) en Wijnands & zoon (Maastricht, NL).
Momenteel beschikt hij over een stam die alle afstanden aankunnen want er blijven zelden nog duiven achter. Integendeel, ze vliegen een zeer hoog prijzenpercentage.
Sinds 2002 wordt werkelijk aan de top gespeeld op de grote fond. Tony werd in 2002 8ste op de Europabeker met een puntentotaal van 9/10 op de internationale vluchten. Het jaar erna 1ste provinciaal St-Vincent.
2004 werd een echt topjaar want naast de provinciale titel op de fond won Tony totaal onverwacht het algemeen kampioenschap in Cureghem Centre. Dit doet "Mister Cureghen Centre" in 2007 dan weer over.
Verleden seizoen behaalde hij twee provinciale overwinningen op St-Vincent (bij de oude en de jaarlingen). De teller van provinciale overwinningen staat na enkele jaren reeds op 6.

Cureghem Centre 2007
Op mijn vraag of hij dit jaar 'bewust' naar dit kampioenschap heeft gespeeld antwoordt mijn gastheer : "Neen, maar ook ja". Op de eerste vlucht Cahors klokte ik mijn 1ste en 3de getekende zeer vroeg en mijn 2de getekende mooi per tiental. Daarna volgde Barcelona en Irun en hierop pakte ik 6/6 met mijn getekenden. Dan begin je wel na te denken natuurlijk en ga je voor de andere vluchten van Cureghem 'bewust' je beste duiven sturen. St-Vincent II was weer schitterend. Ik wist dat ik bij de vluchten van de jonge duiven niet ging scoren maar voorzag mijn beste duivinnen voor de vluchten Argenton en Gueret. Zo zette ik bewust mijn beste duivin '566/04' naar Gueret. Ze miste nog nooit haar prijs en ze deed het op deze Gueret voor de eerste keer. Gelukkig had ik het punt niet meer nodig. Zo zie je maar dat je nooit zeker kan zijn natuurlijk."


Het kippenhok van de jonge duiven


De hokken

De hokken van deze liefhebber zijn toch wel speciaal. De weduwnaars zitten op het vroegere hok van de zebravinken. Het is een stenen hok met als dakbedekking plastieken golfplaten. In dit hok bevindt zich ook het kweekhok.
De kweekduiven huizen echt in de vroegere rennetjes van de vogels. De jaarlingen en de duivinnen huizen op eenvoudige houten tuinhokken. Van deze houten tuinhokken plaatste Tony recentelijk nog een klein (5 meter) hokje bij voor de jaarlingen want zij zaten werkelijk als sardines in een doosje. (zeker omdat er op nest gespeeld wordt met jaarlingen).
De jonge duiven hebben het echt niet getroffen. Zij huizen in het vroegere kippenhok (zie foto). Dit stenen 'hok' heeft aan de voorkant slechts één raam . De duiven gaan echter door de deur binnen. Het dak is van plastiek en in de zomer kan de temperatuur hierin makkelijk oplopen tot 50°. Alle gekweekte jongen worden op dit ene hok samengezet.
Tony kuist dit hok slechts éénmaal per jaar. De jonge duiven worden enkele keren zelf opgeleerd en gaan dan mee met de maatschappij. Nu begrijpen jullie beter hoe het komt dat Tony geen punten scoorde voor dit kampioenschap.

Methode
Bij mijn bezoek (januari) moesten de jongen (ondertussen al jaarlingen) nog naar het nieuwe hok verhuizen om plaats te maken voor de eerste ronde jonge duiven. De jaarlingen worden nu gescheiden maar trainen in het weekend. In april worden ze bijeengelaten om dan op nest het seizoen verder te zetten. De jaarse duivinnen gaan naar St-Vincent I op jongen van 7-10 dagen.
De jaarse doffers vliegen daarna Jarnac en worden achteraf niet meer gespeeld. Hun partners krijgen nog een St-Vincent op hun boterham. Na het seizoen verhuizen de beste doffers naar het andere hok (het vroegere vogelhok) om daar als weduwnaar te vliegen. De beste jaarse duivinnen verhuizen naar een andere afdeling op het houten tuinhok. Hierop speelt hij oude duivinnen op nest naar Barcelona. Ze worden in het begin van het jaar los gespeeld om naar Brive te gaan op 10 dagen broeden. Dan worden de nesten terug afgebroken om zo naar Barca te gaan met kleine jongen. Een derde en laatste nest dient voor St-Vincent en Gueret in het najaar. Dan zit het seizoen er op. Je ziet dat Tony toch een beetje de vluchten van Cureghem Centre voorop stelt. Voor het seizoen maakt hij een planning op en wijkt hier niet van af. "Als ik een slechte vlucht tegenkom, doe ik verder met de duiven die naar huis komen. De planning blijft zoals vooraf op papier gezet." Tony heeft 24 koppels kweekduiven zitten. Er worden ook heel wat jongen geringd uit de vliegduiven. De oude weduwnaars (40stuks) mogen voor het seizoen (april) broeden en daarna volgt het traditionele weduwschap. Met deze opmerking dat de duivers bijna elke week de baan op moeten voor kleine vluchten. Lang stilzitten is er hier niet bij.
De duiven moeten in beweging blijven. Oude duivers gaan naar de grote fond maar voor Barcelona zijn het toch vooral duivinnen (14 van de 19 in 2007). Na het seizoen blijven de duivers bij hun duivin tot in november. Daarna worden ze gescheiden en krijgen vaak open hok. In de Pater Jacobstraat zijn er altijd duiven aan het vliegen. Wintervet zullen ze niet snel hebben. Als bioloog weet Tony hoe een microscoop werkt en gaat af en toe op onderzoek in zijn eigen hok. Er wordt blind gekuurd tegen trichomonas voor het seizoen en daarna als er een besmetting is op het hele hok. "Toen ik in de loop van het seizoen mijn microscoop bovenhaalde om mijn weduwnaars te controleren, vond ik slechts 3 duiven van de 40 met tricho. Toen kuurde ik niet want dat vind ik niet nodig. Toch doe ik niet alles zelf. Mijn Barcelona-duiven worden voor de inkorving onderzocht door Raf Herbots. Daar houd ik me aan. Hij is mijn beste raadgever. Tony kan zich gelukkig prijzen met de hulp van zijn vrouw Carine. Als hij moet werken, schrijft hij tot in het detail op welke duiven moeten trainen en de juiste hoeveelheid eten ze horen te krijgen. Carine voert het telkens tot in de puntjes uit zodat haar man er bij thuiskomst gerust in is. Zijn duiven worden prima verzorgd.


Toppers en stamduiven
5040644/04
Brive '07 443d-10
Barcelona '07 598d-18
Barcelona '07 nationaal 12.612d-366
Ze was eerste getekende op Barca 2007 Perpignan '07 185d-30

5106550/03
Brive '07 443d-22
Barcelona '07 598d-3
Barcelona '07 nationaal 12.612d-136
Perpignan '07 185d-24 Deze duivinnen zijn volle zusters.
Het zijn ook zusters van 'Leentje 016/01' en zij won o.a. 98ste nationaal Barcelona dv. in 2003, 6de intern. Perpignan dv in 2002 en 27ste nationaal Barcelona dv. in 2004.
Al dit mooie duivinnenwerk komt uit de 'Schone 5160654/97'.
Het is een zoon van de basisduif van het hok; de 'Super Kweker 2476734/96'. Hij is de gouden kweker van Tony. Deze geschelpte duiver komt rechtstreeks van Herbots Gebr als zoon van 'Pau-Torro' x 'dochter Hero 19'.
Met verschillende duivinnen gaf deze duiver topafstammelingen.
Zijn zoon 'Schone' werd zelf een belangrijke kweekduif. 'Super kweker' zat toen gekoppeld aan een duivin via Herbots van van der Wegen(NL). In de meeste duiven van dit hok zit de 'Super kweker' verweven.
Als ik alleen al de Barcelona-uitslag van 2007 bekijk (nationaal 136-309-366-407…en 11/19), zie ik genoeg. De eerste (136ste nat.) en de derde duif (366ste nat.)zijn twee kleindochters. De tweede (309de nat.) en vierde duif (407de nat.) zijn eveneens halfzussen en achterkleinkinderen van de 'Super Kweker'. Het zijn dochters van de 'Dubbele As 526/98'.
Hij werd in 2001 EN 2002 1ste asduif Limburgse fondvrienden '95 overnachting. Zijn kopprijzen waren 32ste intern. Marseille 19.682d, 668ste intern. Pau 7.867d en 847ste intern. Dax 11.807d. Hij werd gekweekt uit een duiver van Herbots x Soontjes en een duivin van 'Super Kweker' x ' Ivan Stockmans' (uit Lummen). Uit de koppeling van de duivin van Ivan Stockmans met de 'Super Kweker' kwamen vele toppers: 'Poot 467/00' (1ste asduif JL Limburgse Fondvrienden met 136ste intern. Perpignan 4625d en 169ste intern. Bordeaux 7671d), 'De Beer 275/99' (6de intern. St-Vincent 1705d), 'Ijzersterke 628/97' (79ste nat. Pau, 87ste semi-nat. Bordeaux 3022d, 632ste nat. Narbonne 9104d), 'St-Vincent-duivin 442/00' (5de St-Vincent 710d).
Uit dit koppel komt ook de moeder van de superduivin 'Zwart Ivan 566/04'. Ze is nu naar het kweekhok want op enkele jaren tijd miste ze slechts één vlucht. De topprijzen op die andere waren o.a. 11de internationaal Narbonne 5870d, 9de provinciaal Limoges 749d, 1ste provinciaal St-Vincent 686d…
Haar vader is 100% Stockmans, een zoon 1ste provinciaal Bordeaux. Het zwarte goud van Ivan Stockmans is veelvuldig aanwezig. De lijn van zijn 'Zwart Gueretje' (1ste nat. Argenton en 1ste provinciaal Gueret) doet het goed op vele plaatsen.
De duivin '073/05' is eveneens een kleinkind van 'Super Kweker'. Ze won in 2007 o.a. Brive 443d-58, Irun 121d-2 en St-Vincent 115d-2.
Omdat de kweekduivin van Ivan Stockmans tamelijk vroeg stierf, werd 'Super kweker' tegen andere duivinnen gezet. Zo werd hij gekoppeld tegen een duivin van H. Van Herck (Borgloon) en hieruit werd ' El Torro duivin 270/02' geboren. Zij won o.a. 1ste provinciaal St-Vincent II 2003 en 180ste nat. St-Vincent I tegen 5101d. Uit hetzelfde koppel kwam ook de moeder van 'Kleine Blauwe 932/05' die voor een andere provinciale overwinning in 2006 op St-Vincent zorgde.(St-Vincent III 1ste prov. 551d (nat. 7de van 1408d) en St-Vincent I nationaal 7525d-27)De vader van deze duiver was trouwens een 100% Jac van der Wegen. De 'Super kweker' x duivin van W. Steenaerts (lijn 4de intern. Barcelona Noël Peiren) gaf de duiver die 4de semi-nationaal Jarnac won in 2004 tegen 6273d. 'Super Kweker' is waarschijnlijk een van de beste kweekduiven van Limburg.


Top 10 (inter)nationaal en semi-nationaal

1ste nationaal Bourges 1996
1ste St-Vincent 2006 nationaal oost
1ste Gueret nationaal 2002 oost
2de St-Vincent 2006 nationaal oost
3de St-Vincent 2006 nationaal
3de St-Vincent 2007 nationaal
4de Jarnac 2004 semi-nationaal
5de St-Vincent 2001 semi-nationaal
5de St-Vincent 2005 semi-nationaal dv
6de Perpignan 2002 inter nationaal dv
6de St-Vincent 2001 semi-nationaal
6de Narbonne 2005 intern. Dv
6de St-Vincent 2003 semi-nationaal
6de St-Vincent 2005 semi-nationaal
6de St-Vincnet 2003 semi- nationaal
7de St-Vincent 2006 nationaal
9de Bourges 2006 nationaal oost
9de Perpignan 2002 Nationaal
9de St- Vincent 2005 Semi-nationaal


Voornaamste kampioenschappen
1ste Nationaal Algemeen Kampioen Cureghem Centre 2004
1ste Nationaal Algemeen Kampioen Cureghem Centre 2007
1ste Nationaal Grote Fond Cureghem Centre 2007
1ste Nationaal Oude Cureghem Centre 2007
1ste Nationaal Jaarse duiven Cureghem Centre 2007
1ste Nationaal Duivinnen Cureghem Centre 2007
1ste Nationaal Barcelona-St. Vincent Cureghem Centre 2007
1ste Provinciaal Algemeen Kampioen Limburgse Fond Marathon 2007
1ste Provinciaal Kampioen Limburgse Fond Marathon 2007
1ste Provinciaal Kampioen Fond Limburgse Fondclub 2004
2de Euregio Kampioenschap België-Nederland-Duitsland 2007
2e Nationaal Kampioen Entente Belge Zone Oost 2007
20ste Beker van Vlaanderen 2007
3de Beker van Wallonië 2007
1ste Provinciaal Kampioen KBDB Limburg Fond Oude 2007
2de Provinciaal Kampioen KBDB Limburg Fond Oude 2004
3de Provinciaal Kampioen KBDB Limburg Fond Oude 2005
4de Provinciaal Kampioen KBDB Limburg Fond Oude 2006
3de Provinciaal Kampioen KBDB Fond Jaarduiven 2007 2007
5de Provinciaal Kampioen KBDB Fond Jaarduiven 2004
9de Algemeen Provinciaal Kampioen KBDB Limburg 2004
6 X 1ste Provinciaal 2004
1ste Getekende duivin Barcelona Gouden Vleugel 2000
1ste Algemeen Provinciaal Kampioen IFC 4000 2007
8ste Europabeker
1ste getekende "La Colombe Joyeuse" Pau-Barcelona-Marseille-Perpignan 2002
1ste Algemeen Kampioen Limburgse Fondvrienden Zware Fond 2007
1ste Algemeen Kampioen Limburgse Fondvrienden Zware Fond 2006
1ste Algemeen Kampioen Limburgse Fondvrienden Zware Fond 2005
1ste Algemeen Kampioen Limburgse Fondvrienden Zware Fond 2004
1ste Algemeen Kampioen Limburgse Fondvrienden Zware Fond 2003
1ste Algemeen Kampioen Limburgse Fondvrienden Zware Fond 2002
Keizer van de Fond Limburgse Fondvrienden 2007