跳转到主要内容

Mathias Putman (Zwevegem, BE) : 1° Nationaal kampioen KBDB Zware Fond Jaarlingen 2023

De jonge Mathias Putman timmert al een tijdje aan de weg naar de top en de bekroning kwam er in 2023 met de Belgische titel op de zware fond.

Superduo haalde de Nationale titel richting West-Vlaanderen

Voor Mathias die als jonge dertiger reeds gepokt en gemazeld is in de duivensport, is 2023 een seizoen geworden om in te kaderen. Dankzij de prestaties van een wonderlijk duo jaarlingen werd de nationale titel binnengehaald.

Op de 2 vluchten die telden voor het nationale kampioenschap Zware Fond Jaarlingen arriveerden Annie & Remi beide keren haast samen te Zwevegem. Op de eerste afspraak vanuit Agen zat er slechts een handvol minuten tussen deze 2 kleppers terwijl ze van Narbonne pas echt vleugel aan vleugel huiswaarts raasden. Doordat ze bovendien op beide gelegenheden pal aan de kop van de uitslagen wisten te eindigen was de titel een feit : de driekleur kon richting Zwevegem ! 

Agen        lokaal :   1° en 2°     /    212 d.

                Prov.  :   8° en 16°    / 1.665 d.

                Nat.   :   59° en 107° / 6.667 d.

Narbonne lokaal  :  4° en 5°     /   137 d.

                Prov.    :   18° en 19° / 1.129 d.

                Nat.     : 462° en 470° / 6.100 d.  

Op de provinciale uitslagen kwam Mathias hiermee met zijn 2 cracks op een coefficient van amper 4,71 % voor de 4 noteringen, wat betekent dat deze prijzen gemiddeld zomaar eventjes per 100-tal werden behaald !

Het zijn een duivin en een duiver die het mooie weer wisten te maken op deze zware fondopdrachten, Annie (BE22-3017870) is een duivin die werd bekomen van vriend Melvin Tempelaere. Zij heeft het edele bloed door de aderen lopen van het allerbeste wat  de kolonies van Pierre Dewaele-Toye en Ivan Verhaeghe op het hok hebben zitten. Via Pierre vinden we hiermee natuurlijk een flinke scheut van icoon Sylvere Toye terug in de afstamming terwijl we eveneens de naam van dorpsgenoot Eric Denijs zien verschijnen in de afstamming van Annie.    

De duiver van het winnende duo is Remi (BE22-3017462), ook hier opnieuw de naam van Pierre Dewaele-Toye in de stamboom  naast die van zware fondspecialist Nico Fourneau. Met andere woorden : via  deze streekgenoten bekwam Mathias een stam duiven die met de regelmaat van een klok keihard uithaalt op de zware fondwedstrijden.   

Met hun exploten op Agen en Narbonne werden Annie en Remi trouwens ook afgevlagd als 5° én 6° Nationale Asduif KBDB Zware Fond jaarlingen, wat toch echt wel als een waar huzarenstukje mag aanzien worden. Mathias en vader Filip (die vroeger eveneens al een nationale titel won) hadden in 2023 echter niet enkel deze 2 cracks die wisten te schitteren want ook de hokgenoten waren in grootse doen wanneer het van moeten was. Zo werden er met de kleine mand maar liefst 8 nationale top-100 en 19 provinciale top-50 prijzen binnen gehaald.

Mathias Putman is een echte duivenliefhebber, iemand met een hart voor de duivensport die samen met enkele kameraden (Pierre Dewaele, Melvin Tempelaere, Dries Benoit, ...) weet te genieten van onze hobby. Als één van de drijvende krachten stopt hij trouwens ook veel tijd in de Nieuw Kortrijkse Vereniging (NKV), wellicht de grootste duivenclub van het land. Samen met een groep vaste medewerkers die alles doen om mooie vluchten te organiseren in een leuke clubsfeer is Mathias verantwoordelijk voor het wekelijkse plezier en ontspanning van handenvol duivenmelkers uit de Leiestreek.

PIPA wenst Mathias en Filip dan ook een dikke proficiat met de behaalde nationale titel.