Feike Wilpstra - Hoogkerk (NL) Met reuzenstappen naar de top in Afdeling 10

De laatste 20 jaar is het dorp Hoogkerk als het ware samengesmolten met de stad Groningen. Toch heeft Hoogkerk zijn typische dorpse karakter voor een groot deel weten te behouden. De man die we vandaag in de schijnwerpers is Feike Wilpstra, woonachtig in de rustige woonwagenwijk ‘De Kring’ in Hoogkerk.
Daar bewoont Feike, samen met zijn vrouw Mariska en de dochters Sharon en Samantha een schitterend chalet. Onze hoofdpersoon van vandaag is de laatste jaren als een komeet naar de top van de Noord Nederlandse duivensport doorgestoten. En dat met hele beperkte middelen. Alle reden om op een regenachtige najaarsmiddag eens een kijkje te gaan nemen bij deze nog jonge enthousiaste melker, die in 2009 werkelijk een boerenjaar had.

Hoe het allemaal begon
In 1988 werd de inmiddels 31 jarige Feike lid van de P.V. ‘Hoogkerk’. Daar wachtte hem als jeugdlid een harde leerschool, want in die tijd zuchtte de club onder het huk van de fantastische prestaties van de familie Possemis. In 1996 stopte Feike met de duivensport en ging zich toeleggen op andere sporten zoals motorcross. Mede op aandrang van zijn vrouw Mariska maakte Feike in 2004 een herstart met de duivensport. Door het kopen van een bon kwam hij in contact met Appie Dunnink uit Staphorst, een man met een geweldig hok met duiven. Feike was er meteen van onder de indruk en schafte zich een hele ronde jongen van de kwekers aan. Het klikte gelijk heel goed tussen Appie en Feike, beiden mannen met een geweldige drive en een niet te remmen wil om te winnen. Jaarlijks verhuizen er duiven van Staphorst naar Hoogkerk en wekelijks is er contact tussen de beide vrienden, waarbij veel ideeën omtrent de sport worden uitgewisseld. Wat Feike betreft mag Appie Dunnink gerust zijn leermeester worden genoemd!
Je kunt gerust zeggen dat praktisch het gehele duiven bestand hier in Hoogkerk van Appie Dunnink afkomstig is. De basis van deze duiven is Nic. Janssen en Cees Gijzen. De laatste jaren zijn daar duiven van Walter de Rijck (B) en Peter van der Haar, Staphorst zeer succesvol ingekruist.  Het zijn duiven die zeer goed uit de voeten kunnen op de vluchten tot 500 kilometer en maar weinig hun prijs missen getuige de hele rits asduiven, die Feike jaarlijks uit de hoge hoed tovert. Het behaalde prijzenpercentage ligt bij Feike Wilpstra op gemiddeld 60%, een gegeven waar ook Feike veel belang aan hecht!

Hokken en hokbestand
Achter het chalet op de kleine binnenplaats staan een tweetal eenvoudige tuinhokken van 5 bij 2 en 6 bij 2 meter. Het ene hok heeft een plat dak en is afgedekt met golfplaten. Het andere heeft een zadeldak met pannen. Het klimaat op de hokken voelt goed aan. Er wordt gespeeld met twintig vliegkoppels oude duiven, die op totaalweduwschap worden gespeeld en ca. 40 tot 50 jonge duiven. De vier kweekkoppels zitten bij de moeder van Feike.         

Deze doffer is vernoemd naar de helaas veel te vroeg overleden vader Jannes Wilpstra. ‘De Bonte Jannes’ is een rechtstreekse van Appie Dunnink. Hij heeft als vader ‘De Bonte Belg’ van Walter de Rijck en de moeder is ‘de 423 van Kees Bosua. ‘De Bonte Jannes’ werd in 2009 1e Asduif Totaal van Afdeling 10. Hij behaalde 13 prijzen van 13 keer zetten. Zijn mooiste prijzen waren: 1e Pithiviers van 349 d. – 3e Gennep van 19.634 d. – 4e Hasselt van 1.161 d. ( 19e van 10.410 d.) – 3e Pommeroeul van 1.085 d. – 10e Gennep van 1.893 d. ( 67e van 18.534 d.) 16e Hasselt van 1.068 duiven enz. Pikant detail is dat deze kampioensdoffer als jonge duif bijna werd uitgeselecteerd, omdat Feike hem zo lelijk vond. Hij mocht uiteindelijk blijven omdat men een doffer tekort kwam. Maar goed ook. Inmiddels verdiende ‘De Bonte Jannes’ inmiddels 23 prijzen van 25 keer zetten. En het lijkt erop dat hij ook een goede kweker wordt. Ogenspecialist Jos Evers zag het helemaal zitten in de jongen van jongen uit ‘De Bonte Jannes’ x ‘Mariska’. Deze laatste was in 2008 1e Asduif van Rayon 1 Afdeling 10 en in 2009 2e Asduif in datzelfde spelverband. Over een kampioenenpaar gesproken!

Voorbereiding en spelmethode
De duiven gaan iedere dag los, weer of geen weer. Begin januari wordt er gekoppeld. Ook uit vliegduiven wordt er gekweekt. Als de jongen speenklaar zijn gaat de zaak op weduwschap. Sommige duivinnen hebben dan soms al weer gelegd, maar dat vindt Feike niet erg. Twee weken voor de eerste vlucht staat de zaak op weduwschap. Dat is ook de periode dat de duiven worden opgeleerd, meestal vier keer over een afstand van 20 kilometer. Vanaf de eerste vlucht gaan alle duiven mee. Bij de eerste dubbelvlucht wordt de vliegploeg van veertig oude duiven gesplitst. Dertig zijn er bestemd voor de vitesse/midfond, de rest wordt gespeeld op de eendaagse fond. In 2009 werd er voor het eerst dagfond gespeeld. Deze duiven worden slechts incidenteel tussen de dagfondvluchten door gespeeld, aangezien Feike dit wel erg zwaar vindt, met name voor jaarlingen. Het afgelopen seizoen werd er niet meer op de natoer gespeeld. Reden: Feike was moe van het tot dan toe intensieve seizoen!

Verzorging
Feike Wilpstra, van beroep autohandelaar, is een gedreven melker die met grote inzet met zijn geliefde duivensport bezig is. Zo is hij iedere dag twee keer met de brander in zijn hokken in de weer. Zowel de doffers als de duivinnen trainen twee keer per dag verplicht, telkens een uur. Als ze niet willen vliegen, en dat komt weinig voor, dat komt de bal of de vlag eraan te pas. Het voeren gebeurt uit de hand. Er wordt voldoende gevoerd. Daarbij wordt het GARVO systeem gevolgd, waarbij de honge duiven mengeling ‘Wonderboy’ ook aan de oude duiven wordt verstrekt. In 2009 werd er aangevuld met Matador Turbo Energy, met name in de voorbereiding naar de eendaagse fond en als de duiven meer van hun reserves hebben moeten gebruiken. De gezondheid van de duiven wordt door Feike nauwlettend in de gaten gehouden. Maandelijks wordt met nog enkele sportvrienden een bezoek gebracht aan dierenarts Nanne Wolff, waar de duiven preventief worden onderzocht. Na iedere vlucht gebruikt Feike diens ontsmettingsmix, terwijl er zeker iedere maand ook wordt behandeld tegen het geel. Daarnaast worden er regelmatig vitamines en megavetzuur van Nanne Wolff gebruikt.

Kampioenschappen 2009

Afdeling 10 Noord Nederland:
3e Generaal Onaangewezen – 1e Generaal Aangewezen – 2e Keizer Generaal – 1e Asduif Totaal Oud – 1e Asduif Jong.

Afdeling 10 Noord Nederland Rayon 1:
(Rayon 1 bestaat uit Hoogkerk, Zuidhorn, Eelde, Wehe den Hoorn en Roden)
1e Vitesse Onaangewezen en Aangewezen – 1e , 3e , 7e Asduif Vitesse – 7e Midfond Onaangewezen – 1e Midfond Aangewezen – 4e, 5e, 7e Asduif Midfond – 2e Fond Onaangewezen – 1e Fond Aangewezen – 3e, 6e Asduif Fond – 2e Jong Onaangewezen en 1e Jong Aangewezen – 1e, 2e, 6e, 8e Asduif Oud – 1e Generaal Onaangewezen en Aangewezen en 1e Keizer Generaal.
In 2009 werden maar liefst acht Rayonzeges geboekt en één Afdelingsoverwinning.

NB. Hier de foto van de NL 09-1735628. Deze jonge duivin is een rechtstreekse van Appie Dunnink uit Staphorst. Haar vader is de B 05-6335634 van Walter de Rijck. Moeder is de NL 99-1406094, een duivin van het ras Klak x Verbruggen.
‘De 628’ werd in 2009 1e Asduif Jong van Afdeling 10 Noord Nederland met de volgende prestaties:
1e Gennep van 1.451 d. – 15e Zutphen van 1.634 d. – 18e Arras van 647 d. – 20e Zutphen van 1.589 d. – 28e Boxtel van 1.541 d. – 47e Strombeek van 1.351 duiven.

Spel met de jonge duiven
Ook de jonge duiven trainen in Hoogkerk twee keer per dag. Voor aanvang van de vluchten worden ze acht tot tien keer weggebracht. Als het seizoen aan de gang is wordt er iedere woensdag afgericht naar Assen. Alles zit bij elkaar in. Na de derde vlucht worden er op de dag van inkorven broedschotels in het hok geplaatst, worden er wat broedhokken los gezet en komen er tabakstengels in het hok. Dit motiveert de duiven ontzettend.       

Tenslotte
Het vak van autohandelaar is zeker in deze tijd van economische recessie een hard bestaan, waar flink gebuffeld moet worden om de kop boven water te houden. De duivensport is voor Feike Wilpstra een fijne hobby, wat voor de nodige ontspanning zorgt. Daarbij krijgt hij alle steun van zijn vrouw Mariska. Samen met de dochters Sharon en Samantha vormen ze samen een hecht en fijn gezin.
In 2008 werd Feike 3e Keizer Generaal Afdeling 10, dit jaar werd hij 2e Keizer Generaal. Het doel voor 2010 is daarom: gaan voor het kampioenschap 1e Keizer Generaal van Afdeling 10. Geen grootspraak van deze echte liefhebber, maar gewoon een gezonde en sportieve uitdaging! Ik acht deze op en top melker er zeker toe in staat!