Brecht en Glenn Cretskens (Neeroeteren, BE): Tieners gebeten door de duivenmicrobe

Bèr Cretskens uit Neeroeteren is de fiere grootvader van de guitige broers Brecht en Glenn. Toen hij merkte dat deze knapen een sterke interesse toonden in het duivenspel werden kosten noch moeite gespaard om de broers zelfstandig te laten spelen onder hun eigen namen. De tandem Brecht (13 jaar) en Glenn (10 jaar) Cretskens zag zo dit jaar het levenslicht.

Op zoek naar een hok...

Beide tieners schuifelen wat onwennig in het rond bij mijn aankomst.  Toch een beetje zenuwachtig maar het ijs is snel gebroken.  Vake Bèr vertelt: "Toen ik merkte dat mijn kleinzonen echt wel serieuze interesse toonden in de duivensport ben ik beginnen rond te telefoneren op zoek naar een hok".  Na contact met de bekende snelheidskampioen Guido Franssen uit Ophoven kwamen we terecht bij Louis Geerts uit Kaulille.  Deze had een hok staan van 8m20 op 2m20, bestaande uit 3 afdelingen.  We kregen het hok gewoon gratis dus de verkoop was snel beklonken", grapt Bèr. In 'putteke winter' werd er naar Kaulille getrokken met duivenspelers Thomas Geris, Peter Croimans en Jimmy Geelen.  Jong geweld aangevuld met ervaren rakkers, de ideale combinatie om dit hok vakkundig af te breken en ten huize Cretskens terug in elkaar te steken met hulp van papa Rik en zijn zonen.  "We hebben enkel een nieuwe plafond en een nieuwe vloer erin moeten steken", weet Bèr te vertellen.  Rik Baeten zorgde voor enkele spoetnikken en zo was het hok speelklaar.


Brecht en Glenn Cretskens voor hun nieuwe hok

De duiven komen eraan...

Een hok is natuurlijk nodig om te kunnen starten maar uiteindelijk gaat het toch om de duifjes en hierbij toonden zich verschillende liefhebbers van hun beste kant.  Zowel bij Jos Quix, Davy Klingeleers, Pierre Mathijs, Jean-Marie Lemmens, Johnny Franken, Laurent Nullens, Thomas Geris, Mathieu Westhof als Jimmy Geelen kregen de broers een aantal jonge duiven zodat ze in ieder geval deftig konden starten op hun nieuwe locatie.  Vake Bèr deed er een nog een zelf gekweekte ronde bovenop en zo waren de broers goed gewapend om seizoen 2018 aan te vatten.

Een echte taakverdeling op de hokken hebben de broers niet.  Ze spreken gewoon af wie er die dag wat gaat doen en zo zal het gebeuren al geeft Brecht toe dat Glenn de laatste dagen de hokken meer poetst dan hij.  Wanneer de duiven ingekorfd dienen te worden gaat vake mee de hokken op.  Samen bepalen ze welke duifjes meegaan op de vlucht. Wanneer dit gebeurd is, halen de broers de fietsen van stal en wordt er een korf op de bagagedrager geplaatst.  Snelbinder er rond en trappen maar richting inkorflokaal.  "Vake vult de papieren in en de centjes die we eventueel winnen mogen we altijd houden", gniffelen beide heren.


Korf achter op de fiets en trappen maar...

Laat maar iets weten...

"Ik mag zeker niet vergeten om Jean Bachus te vermelden", weet Bèr te vertellen. "Hij heeft spontaan aangeboden om Brecht en Glenn het gehele seizoen te voorzien van alles wat ze nodig hebben. Zo zorgde hij voor een hoop zakken voer, grit, lapmanden, kleine voerbakjes enz...  Als het voer op is, hoef ik maar een seintje te geven en we worden gewoon op onze wenken bediend."  Een formidabele geste van deze fondspeler uit Elen!

Op de vraag of de jongens ook een favoriete duif hebben, beginnen hun ogen te glinsteren. Brecht neemt zonder twijfelen een mooi zwart duifje in de handen terwijl Glenn voor een kleine bonte gaat.  "Ik kies voor deze bonte omdat ik hem zo mooi vind en hij is ook heel tam", vertelt Glenn. "Deze is onze beste en daarom kies ik voor hem" geeft Brecht dan weer aan. Dit duifje (BE18-5046677) werd 7 keer gespeeld en hij vloog inderdaad 6 keer mooi in de prijzen met o.a. een 39ste tegen 230 duiven, 28ste tegen 418 duiven, 8ste tegen 340 duiven, 28ste tegen 318 duiven, enz.


Glenn voert de duifjes...

Gewoon genieten...

"Ik ben blij dat de jongens zoveel plezier beleven aan hun hobby", sluit vake Bèr af.  "Laat ze maar fijn genieten, de rest komt later wel".  Mama Patricia bekijkt het allemaal vanop afstand en knikt goedkeurend.  Liever buiten in de natuur en tussen de duiven dan binnen achter de spelconsole zie ik haar denken. Veel succes, Brecht en Glenn!