Moderne postduivensport en de weg naar succes

Bennie de Vries uit Bolsward speelt al jaren in kampioenenstijl op de middaglossingen, maar heeft onlangs de bakens verzet naar de internationale ochtendlossingen op één van de grootste afstanden van Nederland. Waarom deze wisseling van de wacht en hoe is zijn plan van aanpak?

Het is al weer twee jaar geleden dat ik met enkele bestuursleden van de WHZB reisde naar Kasteel Engelenburg te Brummen. In het prestigieuze en gezellige restaurant waren we te samen met de familie Eijerkamp en vierden we het vijftig jaar sponsorschap van woonboulevard Eijerkamp aan de WHZB competitie. Die avond was een echte duivenavond met mooie anekdotes en verhalen zoals alleen Hans die kan vertellen. Een van de opmerkingen van deze memorabele avond was dat het in Brummen en omgeving wel heel moeilijk is om op de ZLU wedstrijden in de kop van de uitslag te geraken. De enorme afstand was volgens Hans een te groot nadeel om nationaal laat staan internationaal een rol van betekenis te spelen. 

Nu twee jaar verder lijkt het er op dat juist die grote afstand niet negatief hoeft te zijn op de internationale ochtendlossingen. Enkele voorbeelden zijn Rutger Rittersma die van internationaal Agen in 2013 de 1e en 3e prijs wint tegen 23.539 duiven. De overwinning van Jelle Jellema van Internationaal Barcelona 2014 en ook de 1e Nationaal Perpignan 2014 van Arjan Beens staan nog fris in het geheugen. Alle drie spelen verder dan de familie Eijerkamp en met succes.

Natuurlijk is het zo dat een seizoen van alleen noorderwinden in het nadeel is van de overvlucht, maar een goed hok, goede duiven en een goede liefhebber zorgt onder alle omstandigheden voor resultaat. Jellema en Beens zijn hier de ultieme voorbeelden van.

Met deze kennis in gedachte kwam ik in contact met Bennie de Vries uit Bolsward. Deze liefhebber speelt al jaren in kampioenenstijl op de middaglossingen, maar heeft onlangs de bakens verzet naar de internationale ochtendlossingen op één van de grootste afstanden van Nederland. Waarom deze wisseling van de wacht en hoe is zijn plan van aanpak?

Ik kwam er al vlot achter dat we hier te maken hebben met een eigen en voor velen een nieuwe manier van aanpak van de postduivensport en ik deel deze graag met u.

Bennie de Vries

Als achtjarige jongen is Bennie gestart met de postduivensport. Zoals veel starters speelde Bennie aanvankelijk de korte en middenlange wedstrijden, maar na zijn verhuizing naar Bolsward in 1997 werd louter gespeeld op de nationale middaglossingen. Bennie de Vries realiseerde zich dat alleen echt goede duiven aan de basis staan van resultaat en daar ging hij dan ook naar op zoek.

Zijn neef Bennie Homma had duiven van Herman Brinkman uit Tuk en speelde met deze van der Wegenduif al jaren de pannen van het dak. Zo verkreeg hij zijn eerste duiven. Later kwam de Vries in contact met Dick Ruiter uit het Noord-Hollandse Lutjebroek die geïnvesteerd had in het beste van Jan Theelen. Ook hier verhuisden duiven naar Bolsward. Rechtstreekse duiven van Nico Volkens uit het Noord-Hollandse Bergen. Via vriend Piet Heikamp uit Zetten gaven nakomelingen uit Miss Europe en de 938 succes. Ben de Kramer had duiven uit de ‘Strik’ lijn van van der Wegen en later zou blijken dat juist deze investering goud waard was.

De start was overweldigend! Reeds in het eerste jaar vloog Bennie met zijn nestduiven de 1e prijs van Limoges. Het jaar daarna, in 1999 korfde de Vries negen duiven op nationaal St. Vincent (afstand 1.163 kilometer) en won negen prijzen, waarvan drie kopprijzen, 13, 16 en 38 Nationaal in sector 4! Bennie vloog in de daarop volgende jaren 15 tot 20 keer teletekst en won alle belangrijke kampioenschappen in het noorden van het land. Zo werd hij 1e kampioen van Nationaal sector 4 op de grote fond. (Sector 4 is Groningen, Friesland, Drenthe en een deel van Overijssel en Flevoland.)

De Vries is bekend om zijn Spartaanse methode wat betreft het opleiden van duiven. In het eerste jaar worden de jonge duiven gehouden op het ‘stronthok’. Hier waait het altijd en wordt er één keer per jaar schoongemaakt. De voerbak en waterbak worden niet gereinigd en de duiven krijgen geen medicatie. Zelf overwinnen de meeste duiven hun kinderziektes en hierdoor worden ze steeds sterker. Dit moet ook wel op één van de grootste afstanden van Nederland! “In de winter zijn de duiven los en soms laat ik ze een week zoeken naar water. Natuurlijk is er wel water op het hok indien het vriest, maar ik probeer hun eigen overlevingsdrift te stimuleren”, aldus Bennie. Doordat de duiven in de winter altijd buiten zijn, zijn ze alert op mogelijke roofvogels. In die tijd krijgen de duiven buiten het voer van Beyers veel groente zoals sla, andijvie en boerenkool.

Als jaarling maken de overgebleven duiven promotie van het ‘stronthok’ naar het ‘stinkhok’.
Hier is iets meer luxe zoals een schapje waar ze op kunnen zitten, maar ook dan gaat het leerproces gewoon door. Dit is ook het jaar dat de duiven twee wedstrijden van Ruffec en Limoges voor hun kiezen krijgen.

Alle jaarlingen die thuiskomen mogen blijven en verhuizen van het ‘stinkhok’ naar een gewoon duivenhok. Dit zijn er zo’n 40 stuks die als tweejarige stevig aan de tand worden gevoerd. Degenen die prijs winnen op de zware fond verhuizen naar het echte vlieghok waar ze de rest van hun carrière verblijven. Ik speel de duiven tot wel 9 jaar en met succes!


Klik hier voor de pedigree van "De Dakhaas"

Juist door mijn Spartaanse opleiding heb ik duiven zoals de ‘Dakhaas’, die een kleinzoon is van de ‘Strik’ van Anton en Lucie van der Wegen. De vader van de ‘Dakhaas’ is ook de vader van ’t Blokje’ van Cor Blokdijk die de 1e nationaal St. Vincent won!

De ‘Dakhaas’ won de 13e Nationaal Cahors, 23e Nationaal St. Vincent, 37e Nationaal Cahors, 85e Nationaal St. Vincent, 124e Nationaal St. Vincent enzovoorts en is vader en grootvader van verschillende hele goede vliegers.

De ‘Geerdink doffer’ is  een tweede klasbak die vooral met heel zwaar weer aan de kop vliegt. Dit wonder op wieken won onder andere de 4e Nationaal St. Vincent, 16e Nationaal St. Vincent en de 59e Nationaal Cahors. Deze doffer is een kleinzoon van de ‘Prinses’ van Philip Geerdink die weer moeder is van de wereldberoemde ‘Zwarte Dax’ die een 3e, 10e en 30e Nationaal ZLU won!


Klik hier voor de pedigree van "De Geerdink doffer"

Deze duiven samen met nazaten van de ‘Oude Polman’ vormt de stam van Bennie de Vries. De ‘Oude Polman’ is een telg uit de lijn van Anton Ligtenberg maal de 500 van van Achtmaal uit Steenbergen gekruist aan een kleindochter van het ‘Wonder van Neer’. De ouders van deze doffer komt rechtstreeks van het super kweekhok van Sander en Marcel Krouwel en Wim Pollmann. Uit de ‘Oude Polman’ kweekte Bennie de Vries vijf kinderen die teletekst wonnen en veel verschillende kleinkinderen en achterkleinkinderen die aan de kop vlogen. Samen met de ‘Dakhaas’ en ‘Geerdink doffer’ zijn deze drie duiven bepalend voor de huidige stam van Bennie de Vries.

De bakens verzet

Van 1997 tot aan 2012 creëerde de Vries een stam duiven die ijzersterk presteerde op de middaglossingen, maar hoe zouden deze duiven het doen op de internationale ochtendlossingen?

Daar Bennie de Vries inkorfde in het nationaal en internationaal inkorfcentrum te Urk ontmoette hij daar lotgenoot Pieter Woord. Deze 54-jarige zoon van wijlen Klaas Woord vliegt al jaar en dag hard op de middaglossingen. Pieter won in zijn duivensportloopbaan zeker 30 teletekst noteringen. Hij werd 7 keer keizergeneraal van de Friese Fond club en 2 keer keizergeneraal van Nationaal sector 4. Ook was hij winnaar van de Gouden Duif op de zware fond en winnaar Marathon Noord op de middaglossingen.
En ook Pieter zocht naar een nieuwe uitdaging en besloot samen met Bennie de Vries zich te richten op de ochtendlossingen.

Dit tweemanschap werd uiteindelijk aangevuld door succesvol ondernemer Louw van den Berg die voorzitter is van postduivenvereniging Flevoland. Louw investeert al jaren in de beste duiven van West-Europa en heeft één van de meest waardevolle kweekhokken van de grote fond. “Alleen het allerbeste is goed genoeg”, aldus van den Berg. Dochter uit de  ‘Annet’ 1e Nationaal Barcelona van Willem van der Velden, dochter 1e Nationaal Barcelona van Cees Luykx, kinderen uit de ‘Zwarte Dax’ 3-10-30 Nationaal van Philip Geerdink, verschillende kinderen van de ‘Vale Montauban’ 5 keer in de eerste 59 nationaal van Ronald Geerdink, uit de ‘Bulldozer’ en de ‘Narbonne’ en het ‘Oliebontje’ van Ko van Dommelen en uit alle toppers van Jos Pepping, verder de moeder van de Daan 1e internationaal Agen 2013, de Vera van Ad Fortuin 9e Nat Perpignan 2013 zijn slechts enkele voorbeelden van de eclatante klasse van dit kweekhok.

Van den Berg levert jaarlijks jonge duiven uit de beste duiven van zijn kweekhok aan Pieter Woord en Bennie de Vries. Deze duiven gekruist aan de eigen stam van Bennie en Pieter zullen in de toekomst worden getest op de internationale ochtendlossingen.

“Alle taken zijn goed verdeeld. In volledige openheid overleggen we hoe we de komende jaren de ochtendlossingen zullen bespelen en een keiharde selectie zal ons helpen om tot succes te komen. We spelen onder de naam Bennie de Vries vanuit Bolsward en Pieter Woord speelt vanuit Urk. Ik blijf de komende jaren deze topliefhebbers voeden met het allerbeste van de grote fond. Hierin zal ik blijven investeren.

Het drieluik van bewezen goede hokken, topliefhebbers met een duidelijk beleid en kwaliteit van duiven moet tot succes leiden, dit kan niet anders”, aldus Louw van den Berg.

De start is gemaakt en hoe!

2014 was het eerste jaar waar Pieter Woord en Bennie de Vries enkele wedstrijden speelden van de ZLU. Pieter startte met slechts 2 duiven op Pau en vloog de 87e Nationaal. Van St. Vincent ZLU had Pieter ook slechts twee duiven in de race en won wederom de 87e Nationaal! Klasse en dit met slechts enkele duiven.

Bennie de Vries speelde van Narbonne reeds 10 prijzen van de 31 gezette duiven, waarbij hij startte met de 265e nationaal. Van Perpignan maakte Bennie de Vries één van de beste uitslagen van Nederland en dat op een afstand van 1.177 kilometer. Hij had 42 duiven in de race en won in het noorden van Nederland (Fondunie) tegen 1.496 duiven drie duiven in de eerste 10, namelijk prijs 4, 5 en 10.

Nationaal won hij van de 42 gezette duiven 20 prijzen namelijk prijs 45-53-63-220-244-332-367-372-406-468-542-591-611 enz. (13 prijzen één op tien) tegen 6.414 duiven. Duivenvrienden zoals Jelle Jellema en Arjan Beens feliciteerden Bennie de Vries met zijn geweldige start.

Welnu de krachten zijn gebundeld door drie verschillende liefhebbers. Twee van hen wonen in Urk en de ander in Bolsward. De afstand tussen elkaar is niet bepalend, maar wel de gezamenlijke belangen en respect voor elkaars kunnen. Natuurlijk zijn er goede afspraken gemaakt, zodat de samenwerking jarenlang mag en kan duren.

De kwaliteit van duiven verbonden aan de ervaring van twee topmelkers heeft een grote kans van slagen. Ik vind het een prachtige manier van duivensportbeoefening -en beleving misschien wel een nieuwe manier van duiven houden. Ik wens Louw, Pieter en Bennie alle succes toe met hun initiatieven op de grote fond, ik heb er zeker vertrouwen in!