Lionel Vermander (Oekene, BE) is 1e All-Round Champion en wint Criterium der Azen in de Belgische Verstandhouding

“Mijn seizoen 2013 is niet zo goed als dat van vorig jaar", vertrouwde Lionel ons toe op de Provinciale Dag van de KBDB West-Vlaanderen. Als we zijn rankings anno 2013 in diverse grote kampioenschappen bekijken, dan heeft de fondkampioen uit Oekene alvast wel redenen om met fierheid op zijn campagne 2013 terug te blikken.

Stuk voor stuk behaalde Lionel klasseringen die vele fondliefhebbers jaloers maken. U kan ze hier bekijken.

We mogen gerust stellen dat Lionel al meerdere jaren op hoog niveau presteert op de fond en grote fond. In de sterk bezette fondclubs te Ieper en te Vlamertinge is hij een van de absolute uitblinkers. In de Sint-Eloois-Winkelstraat te Oekene, een deelgemeente van de inkoopstad Roeselare in het hartje van West-Vlaanderen, wordt heel hard gespeeld. In 2011 bijvoorbeeld werd zijn Brilliant (BE10-3121119) als 1e internationale jaarduif afgevlagd in de PIPA-ranking met een knalprestatie op de internationale vlucht uit Bordeaux (34e internationaal van 11444 duiven) en Narbonne (7e internationaal op 9966 duiven).

Enkele fragmenten uit het seizoen 2013 in cijfers (oude en jaarlingen)

Orleans Dadizele   433 d: 6-14-18-24-31-35-39-… (14/24)
Tours         124 jl: 1-13-15-17-29-36 (6/12)
Poitiers Ieper    560 d: 4-10-12-13-26-28-35-36-… (14/29)
Poitiers Nationaal 13813 d: 35-117-125-126-271-286-336-338-…
Poitiers       542 jl: 5-14-35-44-45-55-92-160-165 (9/20)
Poitiers Nationaal 13135 jl: 19-140-413-509-510-653-…
Cahors Ieper     499 d: 40-66-77-86 (4/6)
Pau Kortrijk     243 d: 72-75 (2/2)
Pau Nationaal    2025 d: 330-342
Gueret Ieper     483 d: 15-38-45-57-85-92-145
Montauban Vlamertinge 290 d: 7-10-58-76
     Nationaal 6772 d: 86-193-enz…
Argenton       529 jl: 3-6-15-24-44-57-72-…

Meer uitslagen van 2013 kunt u hier bekijken.

Een handvol medewinnaars van het All-Round Kampioenschap en het Criterium der Azen

Bekijk hier alle duiven die mee gezorgd hebben voor de winst in het All-Round Kampioenschap en het Criterium der Azen van de Belgische Verstandhouding.

Wat ideeën omtrent het reilen en zeilen op deze kolonie

Lionel beschikt over 14 koppels kwekers (gepensioneerde vliegers met goede prestaties) en ongeveer 80 weduwnaars, de helft oude en de helft jaarlingen plus als reserve nestpenders (zomerjongen en/of late jongen). Alle duiven - kwekers en vliegduiven - worden gekoppeld begin januari en brengen naargelang het uitkomt één of twee jongen groot. De vliegduiven worden daarna gescheiden terwijl de kweekduiven het ganse jaar door zorgen voor afstammelingen. Enkel ten behoeve van de rui worden zij voor paar maanden gescheiden. Nadat de vliegduiven gescheiden zijn, wat zo tot rond eind februari het geval is, worden ze in de maand maart een beetje verduisterd. Anders gezegd: de zon wordt wat afgeschermd om de conditie af te remmen. In april wordt alles weer normaal op de hokken en van zodra de weersomstandigheden gunstig zijn, worden de vliegduiven opgedragen. De eerste ronde jongen, die in feite bij de liefhebbers die vroeg kweken overeenkomt met hun tweede ronde, wordt direct verduisterd tot begin juni. "Deze jongen zijn in het begin een beetje achter op de zeer vroege jongen, maar halen die dan vlug in eens de nationale vluchten zijn aangebroken. Ze blijven ook goed in de pluimen tot en met de laatste vlucht van Guéret. Een ander voordeel is dat ze maar buiten komen begin maart en het slechtste van de winter dan meestal voorbij is", aldus Lionel.

De weduwnaars (oude en jaarlingen) zitten door elkaar op de hokken. Ieder jaar worden jaarlingen geplaatst in de nestbakken die vrijgekomen zijn. “Mijn systeem is als volgt:  er  worden geen duivinnen getoond vóór de inkorving daar er verschillende dagen van de week duiven moeten worden ingekorfd (halve fond, fond en zware fond). Bij de duif die ik moet inkorven wordt de bak opengezet en een schotel geplaatst. Van zodra de kerels die mee moeten op de vlucht in hun nestbak gaan, worden zij onmiddellijk gepakt en in de korf gestopt. Ik probeer dat alles zo vlug mogelijk te laten verlopen om de thuisblijvers niet te veel op te hitsen. Voor de thuisblijvers wordt de zaterdagmorgen ook de nestbak opengezet. Zij gaan eveneens in de korf om in de garage te plaatsen waar het duister is en ze rustig zitten. Vervolgens laat ik dan al mijn weduwduivinnen die de dag ervoor geen eten gekregen hebben los uitvliegen uit de volière. Na een paar toertjes gaan ze zitten en worden ze binnengeroepen in hun eigen hok. Vervolgens worden ze goed gevoederd en na een kwartier zit bijna iedere duivin in haar nestbak en worden zij 'halfbak' opgesloten. Dan worden de thuisgebleven duivers een 20-tal km weggevoerd en gelost zodat ze bij het thuiskomen zowat een half uur bij hun duivin kunnen zitten om nadien voor de rest van de dag opgesloten te zijn in hun woonbak. Er zijn vervolgens de ganse dag duiven die thuiskomen van de vlucht (halve fond en fond). Zo komt iedere duif elke week aan zijn trekken en de jaarlingen leren ook snel het weduwschapspel."

"Bij thuiskomst van vlucht hebben de duiven een potje eten met voor de helft zuivering en voor de helft sport met daarnaast in de drinkpot van de nestbak water met elektrolyten. Gedurende de ganse week worden de weduwnaars gevoederd in een gezamenlijke eetbak zowel ‘s morgens als ’s avonds. Na de training worden ze binnengeroepen. Ze krijgen eerst wat snoep tot ze allen binnen zijn en vervolgens komt er sportmengeling bij waarbij elk zijn goesting kan eten tot er wat blijft liggen. Na een half uur wordt de eetbak weggenomen en in de gang gezet. Zo kan iedere duiver ‘s morgens en ‘s avonds eten zoveel hij wil, maar niet tussenin. De vrijdag mogen de thuisblijvers “vasten” om de eetlust weer aan te scherpen. De dag na de vlucht geef ik biergist op het eten, de tweede dag is dat wat olie en aminoforte, maar voor de rest van  de week zuiver graan. In het begin van de week hebben ze grote honger en slokken ze alles naar binnen, maar daarna worden ze meer kieskeurig en moet het graan zuiver zijn om ze te doen eten. Als drank hebben ze in het begin van de week water met vitaminen, voor de rest van de week krijgen ze water met “Elexir de Reiger“ die ze in de rui en in de winter ook regelmatig krijgen en die ik zeer uitstekend vind voor de algemene gezondheid."

"In verband met de medische verzorging heb ik mijn dochter Nathalie Vermander die dierenarts is en een praktijk heeft in Moorslede voor kleine huisdieren (duiven, honden, katten, enz.). In maart worden de duiven grondig onderzocht en eventueel behandeld. De hokken worden dan ontsmet en met de brander behandeld. Voor trichomonose ben ik steeds op mijn hoede, want ik heb nog vastgesteld dat na behandeling en controle een paar weken later er toch nog duiven waren die niet vrij  bleken van dat probleem.  Afwisseling in medicatie is hier dikwijls noodzakelijk. Tijdens het sportseizoen wordt nu en dan onderzoek gedaan, maar als alles oké is, geef ik zo weinig mogelijk medicatie, want dat kan de conditie weer vlug omlaag halen. Bij de oude en jaarlingen wordt enkel met duivers gespeeld. De jonge duiven worden gescheiden en volgens het systeem van de schuifdeur gespeeld. Na het vliegseizoen wordt er niet meer gekweekt, want ik vind dat rust het beste is voor de rui en zelf heb ik dan ook wel wat rust nodig na het drukke seizoen.”

Tot zover Lionel, die we van harte feliciteren met zijn schitterend seizoen en zeker met de fraaie klassering in de Belgische Verstandhouding tegen de "grand cru" van onze nationale fondwereld. Een schitterend seizoen dat de algehele bevestiging brengt van de enorme grote sportieve waarde van deze kolonie op fond- en zwarefondgebied.