Hok Verhestraeten (Herentals, BE) zat reeds 2 x aan het provinciaal en zonaal buffet in 2013

Waarom het alleen doen als je het met twee beter kan? Dat was de achterliggende gedachte toen Eddy & Sylvain 4 jaar geleden de handen in mekaar sloegen.


Vader Eddy en zoon Sylvain, samen Hok Verhestraeten

Succesvolle tandem

Tot 2009 speelden zij ieder afzonderlijk op eigen adres. Sylvain speelde enkel snelheid met als hoogtepunt de titel van 10e Provinciaal Kampioen Antwerpen Jonge Duiven 2007. Eddy speelde aanvankelijk ook snelheid, maar maakte geleidelijk aan de overstap naar de halve fond. Bij de samensmelting van beide hokken werd er met de grove borstel door het kweekhok gegaan. Samen togen zij dan op zoek naar de betere duif bij zowel lokale als provinciale/nationale kampioenen. Er werd vooral uitgekeken naar goedgespierde, zachte duiven met een goede basisgezondheid. Aan dit laatste wordt veel belang gehecht daar Eddy en Sylvain de medicijnendoos liefst gesloten houden. Af en toe een kuur tegen tricho en voor het seizoen een kuur tegen paratyfus. Voor de koppen of luchtwegen werd niet behandeld. "Simpelweg omdat het niet nodig is", aldus Sylvain. Dat blijkt ook uit de resultaten. Sinds hun samengaan speelden Eddy en Sylvain reeds 32 zuivere eerste prijzen en dit van 100 tot 600 km.

Blue Power

De eerste duiver die aan het feest was bij Eddy en Sylvain is Blue Power (6035546/11). Op een loodzware Poitiers (1058.53 m/min) versloeg hij 1782 concurrenten. Daar bleef het echter niet bij. In zone B2 werd het een klinkende overwinning tegen 2499 oude duiven en bovendien was hij de snelste van 5037 zonaal ingekorfde duiven. Dat deze overwinning niet zomaar een uitschieter was, bewees hij op Montluçon. Provinciaal (in Antwerpen) wist hij daar tegen 1322 tegenstanders beslag te leggen op de 15e plaats. Blue Power is een product van plaatselijke kampioenen met nationale allures. Zijn grootvader langs vaderszijde is een zuivere Vleugels-Van Limpt (Herentals, BE), die zelf o.a. een 11e nationaal Bourges van 16.023 duiven won. Grootvader langs moederszijde is afkomstig van Jos Claes (Herentals, BE), nationaal kampioen KBDB halve fond in 1997. Deze doffer won zelf 3 x 1e op Quiévrain en 3 x 1e op Noyon.

Als jonge duif vloog Blue Power enkele staartprijzen. Als jaarling liet hij echter zien dat hij wel degelijk uit het goede hout gesneden was. Zijn naam had evenzeer Mister 100% kunnen zijn, want op 13 inkorvingen wist hij zich 13 maal te klasseren. In Herentals wist hij zich zo tot 2e asduif kleine fond te kronen. Ook in de aanloop naar Poitiers wist hij zich reeds te onderscheiden:

Quievrain: 7e van 518 d.
Noyon:   8e van 151 d.
Angerville: 6e van 399 d.
Angerville: 108e van 1241 d.

Quicksilver

Dat de duiven van Eddy en Sylvain hun mannetje kunnen staan onder alle omstandigheden toonde ons Quicksilver (6035567/11) op Guéret I. Vervlogen bij een stevige zuidwestenwind liet de winnaar een snelheid van liefst 1817,55 m/min optekenen. Vele gereputeerde liefhebbers geloven dat op dit soort wedstrijden de duiven met het beste oriënteringsvermogen zich vooraan klasseren. Op provinciaal vlak liet hij 1.638 andere kleppers er een puntje aan zuigen. Nationaal tegen 12.602 tegenstanders kreeg hij de zilveren medaille opgespeld. Zijn prestatie is des te opmerkelijker daar dit zijn maidenvlucht op de kleine fond betrof. Op Quiévrain en Noyon daarentegen had hij zich reeds van zijn beste kant laten zien:

Quiévrain: 4e van 288 d.
Quiévrain: 2e van 559 d.
Noyon:   7e van 172 d.
Noyon:   4e van 178 d.
Noyon:   3e van 239 d.
Angerville: 66e van 829 d. 

Tegen alle regels van Eddy en Sylvain in kreeg Quicksilver zijn duivin te zien voor de inkorving. De vrees was immers groot dat hij niet graag meer op zijn hok vertoefde. Met reden, want hij kwam bijna elke dag te laat thuis en bovendien was hij bij een melker in de buurt gesignaleerd terwijl hij diens duivinnen het hof aan het maken was. Quicksilver is een kruisingsprodukt van lokale en (inter)nationale vedetten. Langs vaderszijde vinden we den Ambulance (5133900/06) van Johny Panis (Herentals, BE) terug. Deze klepper vloog zelf 3 x 1e vanuit Quiévrain. Langs moederszijde zien we als grootvader de Fred (625931/09), zelf een begenadigd vlieger met 3 x 1e en 3 x 2e Quiévrain. Deze is een kruising tussen een doffer van Freddy Vandenheede (Zingem, BE) en Fr. en P. Gils (Ravels, BE). Grootmoeder langs moederszijde is afkomstig van Frans Daems (Herentals, BE). Dit Meeuwke 027 won zelf 7 x de 1e vanuit Quiévrain. Een stamboom vol winnaars dus!

Verzorging

Aan zuurstof zullen de duiven bij Eddy en Sylvain alleszins geen gebrek hebben. De ganse dag kunnen zij vrij de ren invliegen. Om ze verder gezond te houden, worden er regelmatig verse groenten verstrekt en wordt op zondag en maandag het voer bevochtigd met omega 3-olie waarna er biergist aan toegevoegd wordt. In de drinkpot vinden we regelmatig een teentje look of appelazijn terug. De thuisblijvers krijgen zuivering met gerst geserveerd. Voor zij die de korf in moeten, is het woensdag en donderdag volle bak sport plus donderdag een extra greep snoepzaad. Een systeem dat aan de Kamergoor in Herentals zijn vruchten afwerpt. We zullen Eddy en Sylvain nog dikwijls vooraan op de uitslag tegenkomen.