Sari la conținutul principal

Van de Wiel - Schreuder, "Echte toppers van 60 tot 800 km"


BOSCHEIND FLYERS
André van de WIEL en Jan SCHREUDER, Luyksgestel (NL)


Luyksgestel is een dorp, dat behoort bij de gemeente Bergeijk in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het dorp dankt zijn naam aan het feit dat het vroeger deel uit maakte van het prinsbisdom Luik. Tussen 1815 en 1818 behoorde het tot het arrondissement Turnhout in de Belgische provincie Antwerpen. Destijds werd Luyksgestel geruild met Lommel, zodat Luyksgestel Nederlands werd en Lommel Belgisch.
Luyksgestel heeft eigenlijk maar een kleine dorpskern met lintbebouwing langs de uitvalswegen. Ten zuiden en zuidwesten van Luyksgestel bevinden zich uitgestrekte bossen en dus ook veel roofvogels.

De liefhebbers
André (58) komt uit een gezin van twaalf kinderen. Hij werd als elfde telg van zijn ouders geboren. Zijn vader had duiven, maar niemand van de kinderen had interesse voor zijn hobby. Eigenlijk was dat ook wel logisch, want de kinderen kregen alleen maar te maken met de nadelen van de duivensport: als de duiven buiten waren of van de vlucht terug werden verwacht, mocht er geen was buiten hangen, niet buiten gespeeld of gevoetbald worden, ze moesten stil zijn. En stil zijn, niet mogen spelen of voetballen zijn zaken, waarvan kinderen niet echt vrolijk worden.

Toen zijn vader een hartaanval kreeg en de duiven zelf niet kon verzorgen, was André steeds vaker in het duivenhok te vinden. Toen André’s belangstelling bleef, accepteerde vader zijn hulp en kwam André in de duivensport terecht. Zijn vader overleed op 1 januari 1966 en de duiven, die in het dorp boven zijn bedrijf in tuin- en kantoormeubelen zaten, moesten daar weg. André kreeg van een oom een duivenhok. Er ontstond daardoor een situatie, waarin André genoodzaakt werd veel te fietsen (en later te brommen), want hij woonde destijds in St. Oedenrode, hij zat in Veghel op school (afstand 9 km.) en het duivenhok stond bij zijn zwager in Schijndel (afstand 8 km.). Het kon André allemaal niet deren, hij had het graag voor zijn hobby over. Later ging André in Schijndel naar de opleiding tot leerkracht en dus was het vanaf toen eenvoudiger om de duiven te verzorgen.

In 1971 stapte André in het huwelijksbootje. Hij wilde in het Mekka van de duivensport (de Kempen) de strijd aangaan met de top en ging daarom in Eersel wonen. André stond in die tijd voor de klas in Steensel. André was toen ook al zeer gedreven, want hij wilde bij de top behoren. Wat hij en zijn broers en zussen thuis niet mochten (spelen, voetballen etc. als de duiven los waren), onthield hij zijn kinderen niet. Die mochten volop genieten van hun jeugd. Dochter Manon speelde in Luyksgestel op het kippenhok uitsluitend en met zeer veel succes met jonge duiven. In 1995 kreeg Manon verkering met Jan Schreuder.

Jan (32) wist toen nog niet wat duivensport inhield, maar werd door Manon enthousiast gemaakt. Er werd een nieuw hok bij geplaatst en Jan –leergierig als hij was – leerde van André in drie jaar tijd meer van de duivensport dan menig liefhebber in zijn hele leven. Maar “het kan verkeren” zoals de zeventiende eeuwse dichter Bredero placht te roepen wanneer iets heel anders uitpakte dan de bedoeling was: de verkering met Manon raakte in 2000 uit. Jan en Manon gingen als vrienden uit elkaar. Jan is nu gelukkig getrouwd met Patricia Stevens, de dochter van een andere duivenmelker. De combinatie van de Wiel – Schreuder bleef bestaan, zij het zonder Manon. André beheert het vlieghok aan het Boscheind in Luyksgestel en Jan zwaait de scepter over het kweekhok, dat bij zijn huis in Veldhoven is ondergebracht. Het inkorven en opwachten van de duiven doen ze wel samen. Voor André was Jos de Klak altijd het grote voorbeeld. De Klak was voor André een monument, een begrip. André heeft alleen duiven van De Klak overgenomen, maar niet het door de Klak geliefkoosde nestspel. Jan heeft André als idool, maar hij probeert er alles aan te doen om het nog beter te doen.

Kweekhok
Het kweekhok bij Jan in Veldhoven staat in een L-vorm en meet 21 meter. De kwekers zitten allemaal op roosters. Voor de afdelingen loopt een brede gang met mooie vloertegels. Op twee plaatsen in de gang bevindt zich onder een luik een douchebak, waarin de duiven kunnen genieten van een heerlijk bad.
Het kweekhok herbergt ongeveer 50 kweekkoppels.
Ze hebben geen echt stamkoppel, maar spreken liever van “stamlijnen” zoals de “Bultje-lijn”. Een nieuwe lijn wordt gevormd door “zoon Generaal (Eijerkamp-Janssen) x “Jonge Janssen 4000”. Zij hebben meerdere lijnen zoals “499”-dynastie, Bond-dynastie (Eijerkamp) en De Klak-dynastie. Alles wordt gekruist, alleen in geval van nood wordt er ingeteeld.
Tussen de kerstdagen en oud- en Nieuwjaar worden de kwekers gekoppeld. De vliegduiven worden eveneens in die tijd gekoppeld. Uit de vliegduiven wordt ook gekweekt, want dan weet je binnen de kortste keren wat ze als kweker waard zijn. Daarom worden uit de beste vliegduiven vaak een viertal jonge duiven gekweekt.


Baadbak voor de kwekers


In de loop der jaren bleven ze steeds zoeken naar nieuw en nog beter materiaal. Zo werden o.a. aangeschaft:
• Kleinzoon Geeloger B88-6717633 een rechtstreekse van de Gebr. Janssen A, uit de lijn ‘t Schoon Licht,Geeloger,’t Blauwke van de 019 en Blauwe Witpen van ‘77
• Blauwe Janus NL99-1210142 rechtstreeks Gebr. Borgmans, Reusel, vader van de toppers Bourgesduifke, Blue Diamond en Admirer Champ
• Zoon Commanderbond NL95-1392306 rechtstreeks H. Eijerkamp en zonen
• Dochter Ronaldo NL95-1394106 rechtstreeks H. Eijerkamp en zonen
• Blauw Klakje uit 587 NL03-1407994 rechtstreeks Jos van Limpt – De Klak
• Pluimpootje Klak NL03-1408003 rechtstreeks Jos van Limpt – De Klak
• Kras Klak kleinzoon 613 NL03-1408006 rechtstreeks Jos van Limpt – De Klak
• Witoger Klak NL94-1812938 rechtstreeks Jos van Limpt – De Klak
• Zoon Jonge Generaal NL98-2221052 rechtstreeks H. Eijerkamp en zonen
• Blauw Klakje 43 NL00-2283543 rechtstreeks Jos van Limpt – De Klak
• Mooie Klak NL95-2312342 rechtstreeks Jos van Limpt – De Klak
• VIP-duivin B02-6242564 gekocht op de totale verkoop van snelheidsspecialist Door Daems uit Baelen – Wezel (B). Na diens dood was er weinig informatie. André en Jan kochten twee duiven, waarvan ze dachten dat die uit de lijn van diens superduif D'n Dikke zouden komen. De ene kostte € 10 en de andere € 15. Deze van € 15 is een topkweekduivin geworden op hunhok! Zij gaat door het leven als VIP-duivin, er is geen afstamming van bekend! Zo ziet u maar: goede duiven hoeven niet duur te zijn!

Vlieghok
De vlieghokken in Luyksgestel bestaan uit een hok van 22 meter, dat is geplaatst in een L-vorm, en een tuinhokje van 2 meter. De afdelingen van de oude duiven staan met de voorzijde op het zuiden en die van de jonge duiven op het westen. Op de afdelingen van de jonge duiven wordt al vanaf 1989 de droge mestmethode toegepast. Er wordt wel eens wat weggeschept, maar het “basismateriaal” blijft liggen en is kurkdroog. Bij de oude duiven lag altijd stro en blijft de mest ook liggen, maar elk jaar werd het stro ververst. In 2004 ging dat goed fout: bij het verversen van het stro vond Jan al dat het niet zo fris rook, André wuifde dat weg, maar later bleek dat er een schimmel in zat. Terwijl André met zijn vrouw genoot van een vakantie, schrok Jan zich op een morgen verrot. Hij vond hun lievelingsduif dood op het hok. Een aantal duiven was er zeer slecht aan toe. Jan riep direct de hulp in van een dierenarts, maar uiteindelijk legden 12 waardevolle kweekduiven en 27 jongen, die op dat moment ongeveer twee en een halve week oud waren, het loodje.

Hokopbouw
Aanvankelijk startte André met duiven van Kempische liefhebbers van het Gebr. Janssen-soort uit Arendonk en het soort van Jos de Klak uit Reusel. Vooral van Karel Saelen uit Mol (B) heeft hij in die tijd goede kweekduiven gehad. André heeft zo gebouwd aan zijn eigen superduif. In 1975 werd “Schatje” gekweekt en in 1976 “Generaal”, die zijn naam dankt aan het feit dat hij in 1978 generaal werd over het gehele seizoen. De “Generaal” is 22 jaar en 307 dagen oud geworden. Zijn laatste jong gaf hij toen hij 17 jaar oud was.
Eveneens heeft hij goede duiven gehad van de Gebr. Heesters uit Reusel. Verder kwamen er duiven van de Gebr. Borgmans en rechtstreekse Klakken en Gebr. Janssen-duiven. Een belangrijk aandeel in de opbouw had de inbreng van de rechtstreekse Gebr.Janssen-doffer Kleinzoon Geeloger .
Al deze duiven worden nu gezet tegen de lijn van het “Witoogbultje” en de “Goede 499”.
Ook dient hier vermeld te worden de “Dionysos” van Ad Hoevenaars en zoon uit Uden, die gekoppeld aan het “zuivere Klakje 1915” de “Diepe 267” gaf, die een uitstekende vliegduif en een heel goede kweekdoffer werd.
Kinderen van de “Fighter” (soort Janssen A.) van Jan Raaymakers uit Eersel leverden puike prestaties. Deze “Fighter” zelf behaalde o.a. drie keer een teletekstvermelding.

Stamduiven


“De Generaal“ : Pedigree : Click here
Om de pedigree te vergroten, klik op het vierkantje dat onderaan rechts verschijnt.


“Witoogbultje” : Pedigree : Click here

“Goede 499” : Pedigree : Click here


“Kleinzoon Geeloger“ : Pedigree : Click here


Bovenstaande vier toppers uit het verleden hebben een belangrijk stempel gedrukt op de huidige kolonie.
Alle nieuwe inbreng wordt gezet tegen kinderen of kleinkinderen van deze "heren".

Kenmerken/eigenschappen van de duiven van de comb. Van de Wiel – Schreuder
• Een zeer zachte bevedering
• Super gespierd
• Een geweldige rug
• Een uitstekende uitstraling
• Kunnen winnen op vluchten van zowel 60 als 800 km
Wanneer Jan en André nieuwe duiven aankopen dan moeten die uiteraard aan bovengenoemde kenmerken voldoen. Bovendien moeten ze binnen twee jaar bewijzen, dat ze een verbetering voor het hok zijn en anders worden ze uitgeselecteerd. Bij voorkeur schaffen ze rechtstreeks kinderen aan uit bewezen topvliegers. Ze hebben zich gespecialiseerd op de eendaagse fondvluchten en proberen dan ook op die vluchten te pieken. Ze zijn van een korte vlucht echter net zo gespannen als van een eendaagse fondvlucht!


Twister, de hond van Jan, beschermt de jonge duifjes


Het vliegsysteem
André en Jan beschikken over 72 duiven voor de programmavluchten.
Deze ploeg bestaat uit:
• 12doffers, waarvan de duivin steeds thuis blijft
• 12 duivinnen, waarvan de doffer steeds thuis zit
• 24 koppels, waarmee dubbelweduwschap wordt beoefend (vnl. jaarlingen)
Daarnaast hebben ze nog 16 duiven voor de overnachtvluchten, maar eigenlijk is dat hun spel niet.
In de voorbereiding naar de eendaagse fondvluchten gaan de duiven elke week de mand in. Wanneer de weersvoorspellingen (André bekijkt dit op http://www.meteofrance.com/FR/ , een prima site voor de duivenliefhebbers) voor de eerste eendaagse fondvlucht slecht zijn, dan wordt slechts de helft van de duiven ingemand of alleen de duivinnen gaan mee. Tussen twee eendaagse fondvluchten gaan de duiven – mits daartoe in staat – mee op een midfondvlucht.
De duiven worden één keer week zelf weggebracht (ca. 35 km.). ’s Woensdags worden de doffers weggebracht en donderdags de duivinnen. Bij thuiskomst krijgen de duiven hun partner niet te zien. Tot de eerste eendaagse fondvlucht wordt geprobeerd de vorm te drukken. Als de jonge duiven 14 dagen oud zijn zit de ene dag de doffer bij de jongen en de volgende dag de duivin, maar de doffers en duivinnen krijgen elkaar niet te zien. Als de jongen gespeend worden, begint voor de ouden de verduistering en wel van 19.00 tot 08.00 uur. Deze verduistering wordt volgehouden tot vier weken voor de eerste NPO vlucht. Nadat de verduistering van de ene op de andere dag is gestopt begint het verlichten van 05.00 uur tot 22.30 uur. Het verlichten geschiedt met energiezuinige daglichtlampen. De meeste vliegduiven worden tot eind september op weduwschap gespeeld.

Het voersysteem
Voor de vluchten tot 200 kilometer krijgen de duiven Super Light Energy (SLE) van De Witte Molen. Bij vluchten boven de 200 km. krijgen de duiven de laatste vijf voederbeurten Top Weduwschap Plus van De Witte Molen (met daarin o.a. een prebioticakorrel en getoaste soja). De hoeveelheid, die gevoerd wordt is afhankelijk van de te verwachten weersomstandigheden. Naast het voer krijgen de duiven ook nog pinda’s, waarbij opgemerkt dat voor de eendaagse fondvluchten wat meer pinda’s gegeven worden dan voor een korte vlucht.

Training
De duiven trainen één keer per dag verplicht met de vlag gedurende een uur. Vanaf mei laat André ’s avonds de weduwnaars nog eens vliegen, want het is een lust voor het oog om de weduwnaars te zien wegklapperen. Na de training krijgen de duiven in de bak een “snuifje” kweek- en conditievoer van De Witte Molen. Kweek- en conditievoer bevat Pre-biotica en is samengesteld uit kwalitatief hoogwaardige grondstoffen. Het is een aanvullend voer voor de duiven, dat voorziet in extra voedingsstoffen, zoals mineralen, vitamines en essentiële aminozuren. Deze nutritionele samenstelling garandeert een evenwichtige darmflora en bevordert de natuurlijke weerstand.

Jonge duiven
André maakt veel werk van het goed africhten van de jonge duiven. Het africhten begint als de jongen 12 weken zijn. Vroeger zei men altijd als de duiven de eerste pen hebben gegooid, maar dat is tegenwoordig niet meer te zien! De eerste drie keer dat de jonge duiven worden afgericht gaan er steevast ook wat oude duiven mee. De afstanden zijn de eerste keren 6,5 km., 10 km. en 15 km. als de jonge duiven niet goed terugkomen van de africhting, dan gaan ze de volgende keer weer naar dezelfde plaats totdat ze wel snel naar huis komen. Na de eerste drie keer gaan de duiven elke keer voor africhting naar stadion Westerlo (B), wat ongeveer 35 km is.

Medische begeleiding
André en Jan geven hun duiven in het najaar (eind oktober) 12 dagen lang TS-Sol tegen paratyfus. Eén week voor het koppelen krijgen de duiven drie dagen duivenmix, bestaande uit een mix van vier medicamenten op basis van trimethoprim, ronidazole, sulfadimidine en sulfapiridazine, dat door een apotheker wordt samengesteld.
De jonge duiven krijgen direct na het spenen ook drie dagen duivenmix. Vanaf dat de jongen 10 dagen oud zijn wordt er elke dag gewone azijn (de goedkoopste, die te krijgen is!) aan het drinkwater toegevoegd. Er wordt 5 ml azijn per liter water toegevoegd. Als het nodig is om de duiven toch ergens tegen te kuren, dan wordt er geen azijn in het drinkwater gedaan. Alle duiven krijgen een druppeltje antiparasiticum om het ongedierte van hun lijf te houden.
De oude duiven krijgen 2 weken voor de eerste vlucht gedurende drie dagen duivenmix en een druppel nazaline in de neus. Als er dan veel snot uit de neus komt dan wordt er een dag later nog eens nazaline gebruikt. Na twee vluchten worden de duiven in de rook gezet middels een blokje droogontsmetter van Koudijs. Tijdens het seizoen krijgende oude duiven elke vier weken een driedaagse kuur met duivenmix.
De jonge duiven krijgen dezelfde behandeling als hierboven beschreven voor de oude duiven met dien verstande dat zij altijd een dag na thuiskomst van een vlucht duivenmix krijgen. Dit doen ze,omdat de jonge duiven veel bevattelijker zijn voor besmettingen. De jonge duiven worden alle vier weken in de rook gezet met Koudijs-droogontsmetter.
De jonge duiven werden in het verleden altijd geënt tegen pokken volgens de veerfollikelmethode, maar deze entstof wordt niet meer geproduceerd. (We hopen maar dat een andere firma de productie zal overnemen. J.B.)


Opmerkelijke zaken op de vlieghokken
1. De duiven komen op één centraal punt het hok binnen en via ingenieuze tunnels/sluizen kunnen ze naar hun eigen afdeling.
2. De valplank vóór het hok helt sterk naar het hok toe. De filosofie hierachter is dat als je dan wat voer erop gooit dit nooit op de grond valt, maar naar het hok toe rolt en de duif daar achteraan zal lopen en dan automatisch over de constateerantenne loopt.
3. De toegangsklep is donker van kleur. Wanneer de duiven weer naar binnen mogen wordt de klep open gezet en kijken de duiven tegen een fel geel geverfde centrale ingang. Wanneer de duiven die gele centrale ingang zien, weten ze dat de training is beëindigd.
4. Als de duiven na de training weer naar binnen moeten, brandt er een gele zwaailamp op het dak van het duivenhok. De duiven zijn hier van jongs af aan aan gewend.
5. De jonge duiven worden gevoerd in de reismanden. Elke keer als er voer in de reismanden wordt gedaan, dan brandt er binnen in het hok een zwaailicht. Zodra het zwaailicht aan is vliegen de jongen in de manden om te gaan eten. Dit wordt gedaan om de jonge duiven voor de opleervluchten niet in de hand hoeven te nemen. Er wordt dan iets voer in de manden gegooid en de duiven vliegen er van zelf in en André hoeft alleen maar de klep dicht te maken en de manden naar de auto te dragen. Van duiven, die bang voor hun baas zijn, omdat hij ze weer wil pakken, hebben André en Jan dan ook geen last.
6. Een drinkpot zul je op de afdelingen voor de jonge duiven alleen de eerste twee weken tegenkomen. André heeft aan de rennen een aantal frontjes van een reismand ingebouwd, waaraan de bekende blauwe drinkbakjes hangen, die ze ook in de vereniging en in de vrachtwagens gebruiken. We weten allemaal, dat het belangrijk is dat jonge duiven drinken in de vereniging en in de container en deze oplossing is eenvoudig en doeltreffend.
7. Broedschotels schoonmaken na een broedseizoen is niet het plezierigste werkje. André en Jan pakken daarom alle broedschotels in met oude kranten. Het bespaart een hoop schoonmaakwerk.Toegangsklep naar de duivenhokken


André en Jan voor de hokken


Zwaailicht op het dak van de vlieghokken

links de "wachruimte" en rechts de vlieghokkenTopprestaties van de laatste jaren
1e Nationale Asduif NPO 2005 Wonder Woman
1e NPO Bourges 516 Km Rayon 3 10448 d.
1e NPO Montluçon 584 Km Rayon 3 9546 d.
1e NPO Chateauroux 562 Km Rayon 3 9483 d.
1e NPO Limoges 676 Km Rayon 3 6983 d.
1e NPO Chateauroux 562 Km Rayon 3 5357 d.
1e NPO Montluçon 584 Km Rayon 3 5178 d.
1e Interregional Creil 303 Km 4638 d.
1e MC Chantilly 308 Km 1462 d. (snelste van 4936 d.)
1e MC Chantilly 308 Km 2538 d.
1e MC Chantilly 308 Km 1611 d.
1e MC Morlincourt 250 Km 1623 d.
1e Gouden Crack Fondclub Zuid-Nederland (4x)
1e Gouden Afdelingskampioen FZN
1e Internationale Asduif ”De Duivenkrant”
2e NPO Orleans 447 Km Rayon 3 11747 d.
3e NPO Orleans 447 Km Rayon 3 11833 d.
3e NPO Chateauroux 562 Km Rayon 3 11693 d.
3e NPO Argenton 591 Km Rayon 3 8916 d.
3e NPO Argenton 591 Km Rayon 3 8001 d.
3e NPO Chateauroux 562 Km Rayon 3 7563 d.
4e NPO Chateauroux 562 Km Rayon 3 14096 d.
4e NPO Montluçon 584 Km Rayon 3 9546 d.
5e NPO Limoges 676 Km Rayon 3 5927 d.
6e NPO Bourges 516 Km Rayon 3 8742 d.
6e NPO Bourges 516 Km Rayon 3 6042 d.
6e NPO Etampes 388 Km Rayon 3 6444 d.
8e NPO Chateauroux 562 Km Rayon 3 11693 d.
8e NPO Montluçon 584 km Rayon 3 9546 d.
8e NPO Blois 502 km Rayon 3 5127 d.
9e NPO Bourges 516 Km Rayon 3 6062 .
9e NPO Orleans 447 Km Rayon 3 5742 d.
9e NPO Orleans 447 Km Rayon 3 5706 d.
10e NPO Toury 421 Km Rayon 3 4927 d.
10e NPO Dax 968 Km Rayon 3 4223 d.

André en Jan slaan de volgende prestaties het hoogste aan
• 2004 Blue Flash
• 2005 *Wonder Woman: 1e nat. asduif van 500 - 700km
* Superior 1e NPO
* Miss Teletekst II
• 2006 Mr. Blois
De favorieten van André en Jan zijn Blue Diamond en Miss Teletekst II.

Uitslagen 2005
01-05-2005 Chantilly 308 km
In de vereniging 771 d., 70 mee 42 prijzen: 1,6,7,14,15,28,37,38,43,44,51,55,56, enz.
In B-E-V 2065 d., 70 mee 40 prijzen: 2,21,22,36,39,62,94,96,118,120,145, enz.

15-05-2005 Montluçon 584 km
In de vereniging 256 d., 45 mee, 25 prijzen: 1,2,3,5,6,7,10,12,16,17,18,19,20,24,enz.
In B-E-V 625 d., 45 mee, 28 prijzen: 1,2,3,7,13,14,18,22,32,33,34,36,40,44,49, enz.
Nationaal Rayon 3 9546 d., 45 mee, 25 prijzen: 1,4,8,53,127,128,168,259,466,468,470, enz.

28-05-2005 Argenton 591 km (Pittige vlucht )
In de vereniging 249 d., 40 mee, 20 prijzen:1,5,8,11,13,21,22,30,33,35,45,46,47,50,enz.
In B-E-V 564 d., 40 mee, 22 prijzen: 2,7,11,15,21,34,40,58,61,65,97,100,101,106,109, enz.
Nationaal Rayon 3 8001 d., 40 mee, 20 prijzen: 3,20,37,53,97,193,233,373,405,418,enz.

11-06-2005 Le Mans 517 km
In de vereniging 312 d., 47 mee, 22 prijzen: 1,4,7,9,11,12,20,21,27, enz.
In B-E-V 739 d., 47 mee, 22 prijzen: 2,9,16,26,29,30,53,54,65,85,enz.
Nationaal Rayon 3 8786 d., 47 mee, 19 prijzen: 37,128,249,405,457,461,790,800,906, enz.

18-06-2005 Etampes 388 km
In de vereniging 278 d., 28 mee, 18 prijzen: 1,5,9,14,20,28,29,34,38, enz.
In B-E-V 897 d., 28 mee, 19 prijzen: 1,8,21,36,62,94,95,108,117, enz.

02-07-2005 Limoges 676 km Zeer slecht verlopen. 's Avonds slechts 322 duiven thuis van bijna 6000!
In de vereniging 242 d., 50 mee, 20 prijzen: 1,3,6,7,12,14,15,16,19,23,24, enz.
In B-E-V 566 d., 50 mee, 20 prijzen: 1,4,7,8,19,23,27,29,43,53,54, enz.
Nationaal Rayon 3 5927 d., 50 mee, 12 prijzen: 5,36,76,84,149,165,201,216,271,314,315,1462.

16-07-2005 Montluçon 584 km
In de vereniging 158 d., 32 mee, 16 prijzen: 2,3,8,9,13,14,15,18,20,25,enz.
In B-E-V 332 d., 32 mee, 17 prijzen: 2,3,13,14,22,23,24,32,37,43,50, enz.
Nationaal Rayon 3 3624 d., 32 mee, 16 prijzen: 20,21,67,77,125,133,142,256,368, enz.

01-08-2005 Chantilly 308 km
In de vereniging 303 d., 99 mee, 52 prijzen: 2,3,4,5,8,9,11,14,15,17,19,21,23,24,25,26,28,29,31,32,33,38,enz.
In B-E-V 865 d., 99 mee, 54 prijzen: 11,12,13,14,23,24,30,39,40,52,60,63,65,69,70,72,76,77,81,84,85,95,enz.
In de vereniging 41 o.d., 21 mee, 10 prijzen: 1,2,3,6,7,8,9,10,11,13.
In B-E-V 96 d., 21 mee, 16 prijzen: 2,4,6,10,12,13,15,16,18,21,24,25,26,28,31,32.

06-08-2005 Pt St. Max 297 km
In de vereniging 192 d., 63 mee, 32 prijzen: 1,3,4,5,6,7,15,16,17,18,19,20,23,24,25,26,enz.
In B-E-V 517 d., 63 mee 33 prijzen: 9,19,20,21,23,24,42,43,56,57,59,63,80,83,84,85,enz.

14-08-2005 Strepy 121 km
In de vereniging 298 o.d., 20 mee, 11 prijzen: 1,3,12,16,26,27,28,69,71,73,enz.
In B-E-V 632 o.d., 20 mee, 12 prijzen: 1,3,13,18,28,29,31,93,95,102,enz.

27-08-2005 Orleans 447 km
In de vereniging 207 d., 85 mee, 35 prijzen: 2,3,5,12,14,15,17,18,19,20,21,22,23,24,26,28,29,30,enz.
In B-E-V 605 d., 85 mee, 39 prijzen: 6,11,18,37,39,43,47,54,56,57,58,61,62,63,72,74,80,81,91,93,enz.
Nationaal Rayon 3 5819 d., 85 mee, 32 prijzen: 98,171,245,398,404,438,468,503,506,510,552,570,580,583,enz.

04-09-2005 Vervins 189 km
In de vereniging 469 d., 96 mee, 48 prijzen: 1,9,10,11,20,28,32,33,34,35,37,38,40,42,43,45,47, enz.
In B-E-V 1477 d., 96 mee, 60 prijzen: 3,13,14,16,30,45,63,64,65,66,68,75,79,81,82,86,88, enz.

17-09-2005 Haasrode 62 km
In de vereniging 358 d., 97 mee, 55 prijzen: 2,3,4,6,7,10,11,12,14,18,19,20,22,23,28,29,30,31,34,35,38,39,40, enz.
In B-E-V 762 d., 97 mee, 70 prijzen: 2,3,4,6,7,10,11,12,14,18,19,20,22,23,28,29,30,31,34,35,39,40,enz.

Door de uitstekende resultaten op de eendaagse fondvluchten werden André en Jan 1e kampioen in Afdeling 3!
"Wonder Woman" werd eerste in het Nationale Kampioenschap NPO-races eendaagse fond, zij won 3e, 4e en 5e NPO op die vluchten!

Teletekstvermeldingen
• Montluçon 584 km 1e, 4e, 8e NPO tegen 9546 duiven Superior, ,
• Argenton 591 km 3e NPO tegen 8916 duiven Wonder Woman
• Limoges 676 km 5e NPO tegen 5927 duiven Wonder Woman


Superior

Wonder Woman

Miss Teletekst II


Uitslagen 2006
14-05-2006 Pommeroeul 144 km
In de vereniging 799 d., 88 mee, 42 prijzen: 1,6,9,12,14,15,16,22,31,34,36,37,39,40,42,47,49,69,72,73,74,75,76, enz.
In B-E-V 2364 d., 88 mee, 42 prijzen: 8,16,19,27,31,32,33,56,87,93,104,105,108,109,121,134,140, enz.

03-06-2006 Montluçon 583 km
In de vereniging 230 d., 50 mee, 30 prijzen: 1,2,5,8,10,13,14,15,16,20,21,25,29,30,31,33,36,37,enz.
In B-E-V 707 d., 50 mee, 32 prijzen: 1,2,6,12,14,19,20,23,24,32,33,48,55,56,62,66,75,76,enz.
In Afdeling 3 8970 d. 50 mee, 29 prijzen: 11,14,37,91,97,145,147,202,206, enz.

17-06-2006 Argenton 590 km
In de vereniging 183 d., 45 mee, 26 prijzen: 2,6,9,11,12,13,14,15,16,17,18,23,24,25,26,27,28,29,enz.
In B-E-V 433 d., 45 mee, 30 prijzen: 7,15,21,25,28,30,31,32,33,34,35,46,49,51,52,53,54,55,enz.
In Afdeling 3 6261 d. 45 mee, 24 prijzen: 92,202,280,306,352,366,386,388,447,449,459, enz.

01-07-2006 La Souterraine 627 km
In vereniging 159 d., 40 mee, 15 prijzen: 1,4,7,8,9,12,17,18,20,23,25, enz.
In B-E-V 425 d., 40 mee, 18 prijzen: 4,7,13,15,16,24,41,43,51,54,59, enz.
In Afdeling 3 5549 d., 40 mee, 13 prijzen: 37,75,161,163,179,309,enz.

14-07-2006 Blois 502 km
In vereniging 158 d., 50 mee, 25 prijzen: 1,2,3,4,9,10,13,14,15,16,17,20,21,24,25, enz.
In B-E-V 434 d., 50 mee, 28 prijzen: 2,4,5,7,16,20,37,39,40,41,43,49,52,57,58, enz.

06-08-2006 Morlincourt 250 km
In de vereniging 701 d., 103 mee, 59 prijzen: 1,2,3,12,15,16,23,24,29,30,34,43,53, enz.
In B-E-V 1730 d., 103 mee, 59 prijzen: 2,6,7,22,25,27,37,38,49,51,63,87,enz.
In Afdeling 3 Rayon B 1623 d., 103 mee, 48 pr.: 1,8,9,21,28,29,40,52,53,69,87, enz.

20-08-2006 Haasrode 62 km
In de vereniging 865 d., 106 mee, 65 prijzen: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,14,15,16,30,36,43,46, enz.
In B-E-V 2322 d., 106 mee, 71 prijzen: 2,3,5,7,8,9,10,11,12,15,16,17,21,23,25,47,58,70,75, enz.

27-08-2006 Orleans 446 km
In vereniging 359 d., 90 mee, 43 prijzen: 3,5,6,7,8,11,14,16,17,19,20,27,28,30,enz.
In B-E-V 879 d., 90 mee, 43 prijzen: 7,10,13,17,18,25,31,40,41,45,46,64,68, enz.
In Afdeling 3 8611 d., 90 mee, 32 prijzen: 61,73,93,116,124,180,220,278,281, enz.

03-09-2006 Chimay 153 km
In de vereniging 610 d., 86 mee, 36 prijzen: 2,4,31,39,40,41,54,55,enz.
In B-E-V 1711 d., 86 mee, 40 prijzen: 2,4,73,92,93,94,123,124,enz.
In B-E-V 478 oude duiven, 22 mee, 8 prijzen: 1,18,19,29,43, enz.

09-09-2006 Orleans 446 km
In vereniging 227 d., 90 mee, 41 prijzen: 1,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,15,16,17,18,19,20,21,22,23,26, enz.
In B-E-V 584 d., 90 mee, 45 prijzen: 3,7,10,12,14,15,18,19,20,21,29,34,35,36,37,39,40,41,42,47,enz.
In Afdeling 3 5706 d., 90 mee, 43 prijzen: 9,48,62,77,109,110,136,138,140,141,231,281,283,286,291,299,enz.

In Afdeling 3 (2900 leden):
1e onaangewezen, 1e duifkampioen, 3e aangewezen bij de jonge duiven in Midfondclub Rayon B.
4e kampioen eendaagse fond oude duiven, 4e jong midfond + fond en 6e jonge duiven fond!

Prestaties 2006
Teletekstvermeldingen
• Blois 502 km 8e NPO tegen 5127 duiven Zoon Grote Krasstrik
• Orleans 447 km 9e NPO tegen 5706 duiven Witpen Geudens

Uitslagen 2007
07-04-2007 Isnes 95 km
In de vereniging 818 d., 73 mee, 44 prijzen: 6,11,12,13,14,22,24,36,37,38,41,48,49,50,enz. 20x 1 op 10.
In E-B& O 2073 d., 73 mee, 44 prijzen: 15,24,27,29,30,46,53,84,87,88,91,104,106,108,enz. 21x 1 op 10.

14-04-2007 Nijvel 102 km
In de vereniging 760 d., 73 mee, 45 prijzen: 9,12,14,15,16,20,28,31,35,47,48,50,enz. 21x 1 op 10.
In E-B& O 2135 d., 73 mee, 45 prijzen: 11,17,19,20,22,34,57,61,65,93,95,106,enz. 25x 1 op 10.

21-04-2007 Chimay 153 km
In de vereniging 760 d., 72 mee, 36 prijzen: 1,4,15,16,17,19,20,21,22,34,50,54,55, enz. 16x 1 op 10.
In E-B& O 2069 d., 72 mee, 39 prijzen: 1,13,38,39,40,44,45,46,48,74,123,129,130, enz. 16x 1 op 10.
Weer een kleinzoon van Witoogbultje, die een 1e prijs wint!

29-04-2007 Peronne 225 km
In de vereniging 667 d., 70 mee, 43 prijzen: 3,4,5,9,10,11,12,13,19,20,21,26,29,31,34,35,47,48,enz. 22x 1 op 10.
In E-B& O 1980 d., 70 mee, 44 prijzen: 5,6,9,20,22,25,26,28,36,37,39,49,58,62,65,67,110,114,enz. 25x 1 op 10.

05-05-2007 Chimay 153 km
In de vereniging 669 d., 70 mee, 47 prijzen: 1,5,7,11,12,13,22,26,33,34,40,41,43,44,48,50,54,56,58,59,enz. 21x 1 op 10.
In E-B& O 1912 d., 70 mee, 47 prijzen: 1,15,17,25,26,29,50,56,72,74,84,88,93,94,107,114,126,128,, enz. 21x 1 op 10.

13-05-2007 Laon 223 km
In de vereniging 686 d., 84 mee, 37 prijzen: 1,4,8,9,15,23,29,39,46,60,61,63,64,68,69,70,enz. 14x 1 op 10.
In E-B& O 1883 d., 84 mee, 40 prijzen: 1,12,22,23,35,57,65,85,100,121,122,133,134,152,156,157,enz. 18x 1 op 10.
De winnaar speelt 6 minuten los en hij won ook al eerder 1e prijs Vervins.
Hij is een zoon van topduif Miss Teletekst II, de Gouden Crack '05.
Dit keer waren ook de 14 overnachtduiven ingemand. In de vereniging 686 d., 84 mee, 37 prijzen:
1,4,8,9,15,23,29,39,46,60,61,63,64,68,69,70,enz. 14x 1 op 10.
In E-B& O 1883 d., 84 mee, 40 prijzen: 1,12,22,23,35,57,65,85,100,121,122,133,134,152,156,157,enz. 18x 1 op 10.

20-05-2007 Chantilly 307 km
In de vereniging 597 d., 60 mee, 31 prijzen: 4,8,10,12,14,19,24,25,40,47,49,50,52,56,57, enz. 15x 1 op 10.
In E-B& O 1810 d., 60 mee, 33 prijzen: 11,30,32,37,40,62,73,74,113,130,132,133,138, enz. 17x 1 op 10.
Het was een vlucht met een slecht verloop. De duiven hadden op de lossingsplaats weer lang rondgevlogen en op de terugreis hebben ze met flinke storingen te maken gekregen. Er zijn overal nog veel achterblijvers.

De start in 2007 was meer dan uitstekend. De eerste kampioenschappen zijn al binnengehaald. Zowel in de club als het samenspel werd de combinatie 1e Aangewezen Vitesse, 1e Duif Vitesse (Morlincourtje) en 3e Onaangewezen Vitesse!

De vaandeldragers op hun hok


NL00-0092157 Schaliewitpen

NL00-0092169 Young Spirit


NL00-0092203 Mooie Blauwe 2203


NL03-0365580 Pearl Star


NL03-0365585 Blue Flash


NL03-0365637 Grote Krasstrik


NL03-0365638 Toppertje 38NL97-2614000 Jonge Jansen 4000


NL04-1065434 Mr. Blois


NL04-0456071 Morlincourtje


Kampioenschappen 2006
In PV De Telegraaf (31 hokken) o.a.
Vitesse 1e Duif (Sprint Queen), 3e Duif (Morlincourtje)
Midfond 3e Onaangewezen
Eendagsfond 1e Onaangewezen, 1e Duif (Mr Blois), 2e Duif (Stremon), 4e Duif (Kras 5653), 5e Duif (Toppertje 5610)
Totaal Oud 2e Aangewezen, 3e Onaangewezen
Jong <250 km 3e Aangewezen, 3e Onaangewezen
Jong >250 km 1e Aangewezen, 1e Onaangewezen, 1e, 3e,4e,5e Duif
Totaal Jong 1e Duif, 5e Duif, 2e Aangewezen, 2e Onaangewezen
Generaal 2e Aangewezen, 2e Onaangewezen, 3e Duif (Mr Blois)

In Samenspel B-E-V (130 hokken) o.a.
Vitesse 1e Duif (Sprint Queen)
Eendagsfond 3e Onaangewezen, 2e Duif (Mr Blois), 3e Duif (Stremon)
Totaal Oud 4e Aangewezen, 4e Onaangewezen
Jong <250 km 3e Aangewezen, 5e Onaangewezen
Jong >250 km 1e Aangewezen, 2e Onaangewezen, 2e, 4e,5e Duif
Totaal Jong 1e Duif, 5e Duif, 2e Aangewezen, 2e Onaangewezen
Generaal 3e Aangewezen, 2e Onaangewezen

Afdeling 3 Oost-Brabant (2900 leden) o.a.
Jonge Duiven Midfond Rayon B 1e Onaangewezen, 1e Duifkampioen, 3e Aangewezen
Eendaagse Fond Oude Duiven 4e Kampioen
Midfond + Fond 4e Jong
Jonge Duiven Fond 6e

Referenties
André en Jan wilden hier geen namen noemen uit vrees dat er iemand vergeten wordt, maar er vliegen vele liefhebbers uitstekend met hun duiven o.a. in Zuid-Afrika, Engeland, Wales, Ierland, Noord-Ierland, Malta, Koeweit, België, Zweden en niet te vergeten Nederland.

Duivensport allerlei
Op de vraag hoe de ideale eendaagse fondduif er voor hen uitziet zei Andre: “Dat kun je zo niet zeggen, want ons “Bultje 757” werd vitesse- en midfondkampioen en ging toen naar Limoges (676 km.), omdat er geen midfondvlucht was. Hij werd op die Limoges 1e NPO tegen 6983 duiven!

Een liefhebber doet er goed aan bij een duif steeds te letten op de volgende punten:
1. oog
2. vleugelmodel en model van de slagpennen
3. arm en armgewricht
4. kwaliteit van de pluim
5. stevigheid van het karkas en soepelheid van het spierstelsel
6. keel
7. algemene indruk

André en Jan zijn geen aanhangers van de zogenaamde ogentheorie, maar ze zien wel graag een rijk oog. Het oog moet je bezien in samenhang met de zeven punten, die hierboven genoemd zijn.
Een duif kun je vergelijken met een vliegtuig. Het vliegtuig moet de ideale bouw en een goede motor hebben. Is slechts aan één van de voorwaarden voldaan dan kan het vliegtuig niet vliegen. Een vliegtuig met een prima aerodynamica, maar met een inferieure motor kan wellicht niet eens opstijgen.

De combinatie zou de volgende tips willen geven aan beginnende liefhebbers,
• zoek binnen de duivenmelkers in je buurt een vertrouwenspersoon;
• Leer te zien wie goed speelt en vraag hem of hij je het metier ook wil leren;
• Loop stage bij die liefhebber.

Doelen voor de toekomst
André en Jan willen bij de nationale top blijven behoren en dat houdt tevens in teletekstvermeldingen behalen.
Hun absolute doel is echter: Nationaal Orleans jonge duiven winnen. Ze waren er al vaak heel dichtbij, maar de hoogste trede van het ereschavot was nog steeds onbereikbaar. Vorig jaar won wel een van hun soort afkomstige duif deze prestigieuze vlucht, maar ja zelf winnen is toch even mooier!

Tot slot
Ik was op bezoek bij twee super enthousiaste duivenliefhebbers, die elkaar perfect aanvullen. Twee mannen, die met hart en ziel de duivensport beoefenen. Twee mannen, die er alles voor doen om bij de top te blijven horen. En mannen: “Win een keer die Orleans jonge duiven!” Het is jullie van harte gegund.