Mevr. Hoogendam & Zoon - Fijnaart (NL) trotste winnaars Nationaal Pau

Het wachten op de officiële uitslag duurde haast nog langer dan het wachten op de terugkomst van de duiven van Pau … maar toen even na drieën ’s middags het definitieve vonnis werd uitgesproken, knalden de kurken in het pittoreske Fijnaart als niet eerder …

Rien, Fija en Marco Hoogendam haalden met de 1. Nationaal Pau het ongekende hoogtepunt in hun duivenbestaan … Een stevige beloning voor hun ‘149’, een kanjer op Pau, geschroeid op de ijzersterke leest van de Nederlandse overnachtfond.

De euforie straalt anderhalve dag na het behalen van de historische zege nog altijd door in de stem van Rien Hoogendam … meestal toch de rust zelve als eigenaar van en eigen zaak in kastenwandsystemen … en achter de schermen in de duivensport erg actief binnen zijn vereniging PV De Nieuwe Wijk en het Nationaal inkorfcentrum in Steenbergen. “Ik was aan het werk en had een raar voorgevoel … toen ik naar huis belde om te vragen of er al wat bekend was, viel net onze doffer de NL05-1509149 … ik maakte letterlijk mee hoe Marco hem binnenriep en Fija hem doormelde. De adrenaline maakte zich volledig van mij meester … verder werken had geen zin. Vlot naar huis dus daar was het gekkenhuis eigenlijk al volledig losgebarsten.”

Drie-eenheid
Waar de fondduiven in Fijnaart worden gespeeld onder de naam Mevr. Hoogendam & Zoon, wordt er onder naam N.J. Hoogendoorn & Zoon ook wekelijks een ploegje klaargestoomd voor de midfond en dagfond. De grootste prestatie op Pau in volgens Rien voornamelijk bij te schrijven op het conto van zoon Marco. “Hij heeft de 42 overnacht weduwnaars onder zijn hoede … en test dit jaar voor het eerst een zestiental paters. Omdat we beiden werken assisteert Frija waar nodig, zoals met loslaten van de duiven. Een echte drie-eenheid!”

Een kei op Pau
De magnifieke ‘De 149’ is een erg fijne doffer, die zijn ‘finest hours’ beleefde op de Nationale klassieker vanuit Pau. In 2007 kreeg hij zijn eerste overnachtuurtjes en won o.a. 289. Nat. Bordeaux ZLU van circa 4.000 duiven en 742. Nat. Narbonne van 3.843 duiven. “De doffer valt echter op doordat hij altijd zo licht aanvoelt … in 2008 wisten we niet goed of we hem wel in zouden korven … hij stond op de planning voor Pau … toch deden we het en sindsdien zijn Pau en ‘De 149’ als voor elkaar geschapen!” Hij won dat jaar de 93. Nat. Pau ZLU tegen 2.682 duiven en in 2009 was dat met de 88. Nat. Pau ZLU tegen 2.751 duiven nog weer een schepje beter. Zou 2009 zijn jaar worden? “Zondagavond, nadat de duiven die dag om 12.00 uur waren gelost, droomden we weg aan de keukentafel,” zegt Rien. “Een duifje bij de eerste 25 Nationaal en afreizen naar de ZLU avond, dat leek ons schitterend … dat het zou eindigen met de 1. Nationaal durfden we alleen nog maar te dromen …”

Perfecte exponent
Maar in Fijnaart worden dromen dus wel eens waarheid … Een klasrijke stamboom ondersteunt het huzarenstukje waartoe ‘De 149’ in staat bleek. Vader komt van Visser uit Zwijndrecht en is 100% Louis vd Heijde uit Geertruidenberg, de broer van … Moeder is Van de Wegen x Dick Brem (oude Aarden lijn. Daarmee is ‘De 149’ een perfecte exponent van de stam Hoogendam … Rien: “We waren echte programmaspelers, maar dat was nauwelijks te combineren met ons werk. ‘Specialiseer je op de overnacht en haal je basis bij Antoon en Lucy van de Wegen’,  zei Dr. Van der Sluis ons. Dat deden we en naast goede duiven kregen we er een goede vriendschap met Antoon en Lucy voor terug.” Ook de De Heijde duiven verwierven een belangrijke plek op het kweekhok, net als ‘De Brem duivin’, die in heel veel duiven weer terug te vinden is. Laatste aanwinsten kwamen via Jan Theelen en in de kruising voldoen die uitstekend!

De gelukkigste familie in de duivenwereld dit weekend?
Dat is zonder meer de familie Hoogendam uit Fijnaart … met dank aan hun ‘De 149’… die onder loodzware omstandigheden een voltallige natie het nakijken gaf. Leeg was hij, na afloop … alles gegeven … maar met een historische zege op zak. Een nieuwe wonderman van de lange adem, gekoesterd door een warme duivenfamilie die de zege meer dan toekomt.