Kanters Janus, "De Grote mijnheer op La Souteraine van 1 Juli (2006)

 


Zaterdag 1 juli 2006 een gedenkwaardige dag. Een dag die bij veel liefhebbers tot de verbeelding spreekt. De ‘koperen ploert’ hoog aan de hemel drijft de temperatuur kort naar de 30 graden en de oostenwind doet de moeilijkheidsfactor nog eens extra stijgen. Onder deze omstandigheden winnaar worden in groot verband is iets wat de waar velen nachten van kunnen dromen. Op zo’n dag winnen is alleen maar weggelegd voor de liefhebber die zijn duiven in topvorm heeft en bovendien van top tot teen gemotiveerd. Alles, maar dan ook alles moet kloppen. Samenspel tussen mens en duif en een coach die er voor gaat en niets, ook niet het kleinste dingetje onverlet laat. Topcoach van een team met kwaliteit en wilskracht was zeker Janus Kanters uit Haarsteeg. Hij bracht zijn dorp, waar al zoveel duivengeschiedenis werd geschreven op een geweldige manier in het nieuws.
Tegen 5549 duiven in Fondclub Zuiderkempen werd het 1-2-13-28-33 enz. en 12 prijzen (1 op 4) op 19 duiven (allen duivinnen)

Janus Kanters
Janus is een liefhebber die zich al menigmaal in de kijker speelde, was het niet met de jongen waarmee hij geweldig kan uithalen, dan was het weer op de eendaagse fond, een speldiscipline waarop hij al vaak voor verrassingen zorgde. Ook nu in 2006 zat er weer iets aan te komen.


Gelijk heksen op een bezemsteel
Janus speelt totaal weduwschap. Zeker de duivinnen gaan iedere week mee, een week rust is er niet bij, ook niet tussen de fondvluchten in. In het begin van het seizoen kwamen beide geslachten heel aardig maar de laatste maand overvleugelden de duivinnen de doffers helemaal. Om naar deze La Souterraine toe te werken en te trachten te pieken op deze vlucht werden twee weken geleden de doffers naar de ren van de duivinnen verbannen en kregen de dames het hok van de doffers als woning. Zij mochten wonen in hun broedhokken en werden daarin opgesloten. Het vuur en de daarmee samengaande vorm waren alsmaar stijgende en Janus vermoedde dat hij een juiste keuze had gemaakt. Maar het blijft altijd afwachten natuurlijk.
Kennelijk had hij de duiven wat later verwacht. Gezellig kletsend met enkele vrienden kwam hem om kwart over vier pas ter ore dat in Reusel om twee voor vier de eerste duif was gemeld. Slechts vier minuten later arriveerde zijn eerste duif als een heks op een bezemsteel, zeven minuten later gevolgd door nummer twee. De rest volgde met de regelmaat van de klok. De zware omstandigheden hadden op de dames kennelijk geen vat.
Janus genoot ervan, hoe de uitslag ook zou worden, voor hem was de coupe al geslaagd. Toen Jan Anthonis om kwart voor zes belde dat men kwam voor controle omdat hij de twee snelste duiven van de afdeling had was de spanning weg en het feest helemaal compleet. Naar verluidt was de Brabantse nacht behoorlijk lang voor Janus en zijn vrienden.

Wegen op een goudschaaltje
Zeker voor duivinnen is in het begin van de week elk korreltje teveel een nadeel. Je moet in deze echt kunnen voeren. Bij Kanters krijgen ze Gerry Plus de eerste dagen van de week in de gezamenlijke voerbak op de bodem. De laatste twee dagen Sport Plus van Versele in potjes in de woonbak. Af en toe, op het gevoel, wordt nog wat extra mais en pinda’s gegeven en ook een beetje snoepzaad.
Het spel met de duivinnen is wel bewerkelijk maar je krijgt er soms ook veel voor terug.


Presterende bloedlijnen
Het hok werd opgebouwd met duiven stammende uit presterende bloedlijnen, zoals die van Rien van Dal, tegenwoordig een vedette op de tweedaagse, en destijds een van de allersterkste vitesse-midfond- evenals eendaagse fondhokken van de BCC; duiven van Jo Sleutjes, midfondspecialist bij uitstek en van de bekende Limburgse tandem Brouwers-Kodama. De laatste jaren kwam er wat vers bloed bij van Harrie van Boxmeer, C. & M. Janssen en R. van Oss.
De winnares NL 03-4115997, door Janus gedoopt in My First One komt uit een koppel wat al meerdere bruikbare duiven gaf.
Vader is The Power 01-721 en moeder 99-715 Altijd Prijs. Dit koppel voert voornamelijk het bloed van R. van Dal en J. Sleutjes.
Nummer 3 NL04-4169316 My Favourite is een dochter van 00-176 Godchild, kleinzoon van De Solostar van Rien van Dal (1e Poitiers 8617 en 1e La Souterraine 5170). Moeder was De Groeibriljant (Dan Dal x Brouwers-Kodama).
Moeder van de 316 is 99-732 De Lieveling dochter van De Keizer (stamdoffer) x De Kras 524 (Van Dal x Sleutjes).

La Souterraine 2006 werd een fraaie zegetocht voor een man die men eens kon verwachten gezien zijn 3e Montlucon in 2005 en de vroege klasseringen in de laatste jaren.

‘Zonder krabbers geen kampioenen’ staat er bij Kanters op het hok. Deze keer was hij onbetwist de kampioen, de kanjer van La Souterraine.