Geven Joke en Martin draaiden een super seizoen (2005) met o.a. 1e Midfond O.A. en A. van afd. 8 GOU (BE)


Joke en Martin Geven, Voorst


Joke en Martin wonen in Voorst aan de Bloemenksweg, aan de rand van het recreatiegebied Busloo. Hun huis ligt op een geweldig mooie en heerlijk rustige plek in het bos aan een weg die alleen toegankelijk is voor de aanwonenden. Wat minder leuk is dat aan deze weg ook de familie R.O.T. Havik woont. De Havikjes komen regelmatig bij Joke en Martin op visite en als ze er dan toch zijn dan nemen ze enpassant ook maar een duifje mee.
Afgelopen seizoen zagen Joke en Martin hun 3e duif van Chateauroux aankomen, maar deze duif kreeg niet eens de kans te landen, want meneer Havik nam haar te pakken en ging ermee aan de haal. Joke rende al schreeuwende achter Havik aan en jawel hij liet de duif – wellicht verschrikt door het geschreeuw van Joke – los. Joke ontfermde zich over het dier, dat op de rug en naast het borstbeen gewond was en constateerde haar snel. Het bleek nog de 17e gemelde duif van die vlucht te zijn. Joke en Martin zijn echte dierenliefhebbers: op het naast de woning gelegen terrein staan duivenhokken, lopen 2 paardjes, kippen, honden etc.

De start
Martin had altijd met honden gewerkt en getraind, want tot 1993 was hij met zijn honden als bewaker/beveiliger werkzaam voor Defensie. Zo werkte hij ook lange tijd op het achter zijn huidige woning gelegen mobilisatiecomplex. Hij nam met zijn honden ook deel aan de trainingen met de hondengeleiders van de politie en de Koninklijke Marechaussee. Hij genoot dan altijd van de gezonde spanning, die dat met zich mee bracht.
Toen hij in 1993 vanwege lichamelijke klachten zijn baan niet meer kon uitoefenen, moest hij toch iets te doen hebben wat enige spanning met zich meebracht. Daarom startten Joke en Martin met een nieuwe hobby: postduiven! De eerste duiven werden aangeschaft bij Rudie Brenk uit Arnhem.
Joke weet exact wat er met de duiven moet gebeuren en als Martin er een keer niet is dan neemt ze de verzorging gewoon voor haar rekening. Toen Martin nog werkte deed ze alles, ook het africhten van de duiven.

Hokbestand
In totaal vertoeven er ongeveer 90 duiven op hun hokken. Er verblijven nog steeds duiven van de soort van Rudie Brenk op hun hokken, maar er zitten ook duiven van Henk Gerritsen en Gerrit van Looyengoed, zoals de uitstekende doffer 98-NL-2129696. Deze “696” is van de soort van J. Kuijzer en Meulemans (lijn Prins en Kroonprins). Via Hillie Romein van het internationale kweekcentrum Frederikshof kregen Joke en Martin in 2001 enkele late jongen, waaronder de "899" en de "900" van de soort van Maurice Voets. Deze “899” en “900” presteren uitstekend.


Systeem
Er wordt met 27 doffers het traditionele weduwschap gespeeld.
De duiven worden in de eerste week van januari gekoppeld. Vóór de koppeling worden de duiven gedurende een week bijgelicht tot ongeveer 21.00 uur.
De duiven worden na het seizoen in verband met de overlast van de roofvogels niet meer losgelaten tot ongeveer half maart. Afhankelijk van de temperatuur gaan de duiven in maart één keer per dag los voor een training. Na een rustig begin wordt de trainingsarbeid van een half uur opgevoerd tot een vol uur verplicht trainen. Vanaf eind april wordt het gevaar van de havik minder en bij aanvang van de midfondvluchten moeten de doffers twee keer daags verplicht trainen en wel van 08.00 tot 09.00 uur en van 17.00 tot 18.00 uur.
Joke en Martin maken het zich gemakkelijk voor wat betreft het aanwijzen van de getekende duiven: ze nemen hiervoor vaste duiven namelijk die het vorige seizoen het beste presteerden.
De oude duiven worden enkele keren voor aanvang van het seizoen opgeleerd tot Arnhem.
Tijdens de vluchten worden de duiven een enkele keer weggebracht, meestal wanneer Joke naar haar ouders in Arnhem gaat dan neemt ze de duiven ook mee.

Voerschema
Op zondag-, maandag-, dinsdag- en woensdagmorgen krijgen de duiven een halve lepel per duif van de Gaby Vandenabeele-mengeling en als ze hard trainen dan ietsje meer.
’ s Avonds krijgen de duiven een halve lepel ½ Gaby Vandenabeele-mengeling en ½ Premium Vlieg van Beyers. Op woensdagavond krijgen de duiven een volle lepel ½ Gaby Vandenabeele-mengeling en ½ Premium Vlieg van Beyers. Op donderdagavond worden de duiven helemaal afgevoerd dit wil zeggen: zoveel als ze willen en dan krijgen ze ook nog snoepzaad. Vrijdags mogen ze nog wat eten wat van donderdag is overgebleven, maar meestal eten ze dan niet veel meer.
De duiven krijgen de standaard bijproducten. Joke en Martin plukken wel zelf vlierbessen en bewaren die in de diepvriezer. Geregeld krijgen de duiven wat van de uitgeknepen vlierbessen over het voer. Ook krijgen de duiven veel knoflook met biergist of knoflook in het drinkwater. De knoflook en biergist worden op gevoel verstrekt, er is geen vast schema voor.

Selectie
De duiven moeten behoorlijke prestaties leveren om te mogen overwinteren op de hokken van Joke en Martin. Naast een behoorlijk aantal prijzen moeten ze zich voornamelijk klasseren op het eerste blad van de kringsuitslag, want met gewone prijsvliegers kom je niet verder. Zo kan het gebeuren dat duiven met meer dan 10 prijzen in de kring opgeruimd worden, omdat er geen of te weinig kopprijzen werden behaald.

Toppers
De onbetwiste topduiven op de hokken van Joke en Martin zijn de 03-NL-1989709 en de 02-NL-5213454.
De “709” werd het afgelopen seizoen in afd. 8 GOU o.a. 1e duifkampioen midfond en 3e generaal duifkampioen snelheid.
De “454” werd in de afdeling 12e duifkampioen op de vitesse, 15e duifkampioen op de midfond en 2e duifkampioen generaal snelheid.

De jonge duiven
De jonge doffertjes en duivinnetjes komen – voor zover dit onderscheid bij het spenen al te maken is - op twee aparte hokken te zitten.
Vanaf 1 april tot de 3e week van mei worden deze jongen verduisterd en wel van 18.00 tot 08.00 uur. De jonge duiven zitten dan ook echt in het pikdonker en dus niet zoals zo vaak gedaan wordt dat je op het jongeduivenhok nog net de laatste editie van het Spoor der Kampioenen kunt lezen.
Zodra deze jonge duiven geslachtsrijp zijn, worden de doffertjes gekoppeld aan de kweekduivinnen en de duivinnetjes aan de kweekdoffers. Als de duiven eenmaal goed gepaard zijn, worden ze weer gescheiden gehouden.
Van het opleren van de jonge duiven wordt bij Joke en Martin heel veel werk gemaakt. Het afgelopen jaar werden de jonge duiven ongeveer 14 keer weggebracht. Met het opleren wordt zo’n zes weken vóór de eerste prijsvlucht begonnen . De eerste keer worden de jonge duiven naar Klarenbeek gebracht ( ca. 7 km.), vervolgens Dieren (14 km.), Doesburg, Velp, Arnhem, 3x Renkum en dan 2x Ravenstein (ca 70 km.).
Als Joke of Martin tijdens het seizoen in Arnhem bij de (schoon)ouders op visite gaan, worden steevast de jonge duiven meegenomen voor een extra trainingsvluchtje.
Dit jaar hebben Joke en Martin hun jonge duivinnen vanaf de 2e wedvlucht bijgelicht met daglichtlampen en wel van 05.00 uur tot 08.00 uur en van 17.00 tot 23.00 uur.
De jonge duiven worden op de dag van inkorving enkele uren respectievelijk bij de kweekdoffers en kweekduivinnen gelaten.

Medische begeleiding
Voor mestonderzoeken en de gebruikelijke paramyxo-inentingen wordt altijd naar dierenarts T. Kreuger in Wezep gegaan. Ook als er twijfel over de gezondheid bestaat of er een geelkuurtje nodig is wordt deze dierenarts geconsulteerd.

Prestaties in seizoen 2005
In de afd. 8 GOU (ca. 4500 leden) werden de volgende prestaties behaald.
Vitesse : 8e onaangewezen en 7e aangewezen.
Midfond : 1e onaangewezen en 1e aangewezen.
Jonge duiven : 1e onaangewezen.
Natoer : 7e onaangewezen en 17e aangewezen.
Generaal snelheid : 1e onaangewezen en 1e aangewezen.

Duifkampioenschappen in afd.8 GOU:
Vitesse : 12e met de 02-NL-5213454 ( 6 pr. )
Midfond : 1e met de 03-NL-1989709 ( 7 pr. )
4e met de 02-NL-1189006 ( 4 pr. )
15e met de 02-NL-5213454 ( 6 pr. )
Jonge duiven : 8e met de 05-NL-2175097 ( 6 pr. )
Natoer : 3e met de 04-NL-1634970 ( 5 pr. )
15e met de 03-NL-1989740 ( 5 pr. )
Generaal snelheid : 2e met de 03-NL-1989740 (17 pr. )

Tot slot
Ik was deze keer te gast bij twee heel enthousiaste, fanatieke en sympathieke duivenmelkers, waarvan we naar mijn mening in de toekomst – gezien hun inzet - nog veel mooie prestaties mogen verwachten.