Brugse Kampioenschappen - Uitslag/Feest

Brugse kampioenschappen 2008

Prachtig feest met huldiging van de laureaten binnen de Brugse Kampioenschappen Beide Vlaanderen & Nationaal 2008 en... afscheid van 2 bestuursleden !

Feestzaal :" Gasthof Wildenburg" te Wingene - Vrijdag 13 maart. Tijdens een prachtig feestfestijn met verzorgd en smakelijk banket, muziek en dans werden de diverse laureaten in de Brugse Kampioenschappen gehuldigd.

Twee bestuursleden namen na 14 jaar dienst afscheid !
Bij aanvang van het feest en dit na het openingswoord van Voorzitter Maurits Mattheeuws, werd door de andere leden van het bestuur hulde gebracht aan hun afscheidnemende collega's, met name de "Kapitein" Maurits Mattheeuws, zijn vrouwtje Astrid (die zich tussen haakjes voor de Brugse Kampioenschappen altijd enorm heeft ingezet), aan zijn 1e Luitenant Luc De Meyer en zijn dame Chris. De fles champagne en bloemen hadden zij na 14 jaar trouwe dienst zeker en vast verdiend…..
Ondergetekende als speaker van dienst dankte hen voor de inzet en medewerking aan de groei en de bloei van deze prachtige competitie voor de liefhebbers van de Beide Vlaanderen (van vitesse alover halve fond tot fond) en nationaal (via Belgian National Fond Trophy en de Jan Breydel Marathon)…. Samen stonden Maurits en Luc aan de "wieg" van deze Kampioenschappen ……Een organisatie waarvoor zij tot de laatste minuut hun verantwoordelijkheid hebben opgenomen. Een bijzonder warm en lang applaus vanwege alle aanwezigen was voor hen dan ook een duidelijk aanvoelbaar signaal dat zij het goed gedaan hadden.

Een défilé van heel wat laureaten en toppers !
Tussen de verschillende gangen van het banket in werden alle toppers in de diverse kategoriën in de bloemen gezet, maar in het bijzonder een grote hulde aan "de" winnaars van het seizoen 2008. Graag toch even erop wijzen dat alle, maar dan ook alle duiven die zich in het klassement bij de asduiven , zowel bij de oude , als bij de jaarlingen en bij de jongen weten te klasseren, duiven zijn waarvoor we zeer veel respect moeten tonen .
Zij die aan deze competitie deelnemen weten maar al te goed hoe moeilijk het is om zich te klasseren….wie zich echter aan de kop weet te plaatsen of zelfs in de top -20 à top- 30 in één of andere kategorie , wel die mag met opgeheven hoofd zeggen dat ie en crack in huis zitten heeft.

"De" winnaars uit 2008 waren :

- Philippe Dobbelaere uit Olsene: 1e asduif oude
De 4151024/06 van Philippe won hier met 1 x 1e prijs van 1219 d uit Blois, de 4e prijs op 844d uit Orléans, de 4e prijs op 294d uit Tours en de 4e prijs op 2246d uit Argenton. Hij klopte met deze cijfers 2 x Marc Pollin die 2e en 3e was, Rik Cools als 4e en Roger Speybroeck als 5e. In deze kategorie waren er 52 winnaars( zonder E.V.)

- N & F Norman uit Knokke : 1e asduif jaarlingen
Met de 3153136/07 schitterde de Normankolonie aan de top in dit kampioenschap, dit duifke won liefst 4 x 1e (Arras 206d - Orléans 304d - Tours 810d - Limoges 609d) en scoorde amper 1,10 %. Hiermee ging men toppers als Rik Cools(2e) - Sonia Vandermaelen (3e en 4e) en Gevaert-Lannoo(5e) vooraf. Aantal winnaars was hier 58 (zonder E.V.)

- N & F Norman uit Knokke : 1e asduif jongen
De 3153001/08 van N& F Norman speelde het eveneens klaar om net als zijn vorige hokgenoot 4 x 1e te winnen , namelijk op Ablis 348d - Blois 493d - Tours 247d en Tours 312d en behaalde slechts 1,21%. Na een harde strijd moest Rik Cools met 1,75% de duimen leggen, terwijl Maurits Mattheeuws als 3e (3,01%), Linda Desutter als 4e ( 3,77%) en Philippe Dobbelaere(3,84% & 3,93%) als 5e werden afgevlagd. Aantal winnaars liefst 146 zonder de vele E.V.

- Rik Cools uit Ruiselede: 1e Alg. Kamp. asduiven
Algemeen Kampioen bij de asduiven (oude + jaarlingen + jongen) wordt men door het maximum aan prijzen te verdienen (in elke kategorie 3 en het laagste coëfficiënt) . Met 9 prijzen en 67,19% was Rik hier de beste, gevolgd door Gevaert-Lannoo ( 9 pr + 133,25%) , M. Mattheeuws ( 8pr + 75,01%), 4e was M. Pollin ( 8 pr + 81,10%) en als 5e Ph. Dobbelaere( 7 pr + 65,87%)

- Sonia Van Der Maelen uit Aspelaere: 1e Super Cup Midfond oude & jaarlingen
Na een verbluffend seizoen wist Sonia zich na een beenharde strijd als uiteindelijke laureaat te klasseren. Weet dat alle 19 de winnaars in deze competitie met 1e en 2e ingetekende het vereiste maximum aan prijzen wonnen . De coëfficiënten gaven de doorslag : 1e dus Sonia Vandermaelen ( 46,65%) - Romain Legiest ( 47,14%) - Verbiest-Sierens( 49,25%) - M. Pollin ( 52,28%) en 5e Antoine Timmerman ( 60,68%)

- Linda Desutter uit Pittem: 1e Super Cup Midfond jongen
Linda en Rik wilden kost wat kost dit kampioenschap winnen ! Hun droom werd werkelijkheid….Met het maximum der prijzen en 0,20% minder dan N & F Norman werden zij als laureaat uitgeroepen. Liefst 17 van de 21 winnaars behaalden het maximum aan prijzen op de midfond met jonge duiven (1e + 2e ingeg.).Op de 3e plaats eveneens een ware vedette, namelijk Romain Legiest, als 4e Joost Mortier (een opkomende halve fondster) en op de 5e stek Roland Kyndt, die reeds jaren sterk uitpakt op de halve fond.

- Romain Legiest uit Oostakker: 1e Algemeen Kampioen Super Cup Midfond
Het meest aantal prijzen behalen met oude/jaarse en jongen plus het laagste coëfficiënt is de vereiste om op de midfond 1e algemeen kampioen te worden. Een bijzonder sterkspelende Romain Legiest uit Oostakker kroonde zich hier tot laureaat. Hij ging in volgorde twee toppers vooraf, namelijk N & F Norman en M. Mattheeuws. De tandem Verbiest-Sierens uit Sleidinge kreeg hier de 4e plaats (E.V.) toegewezen.

- Rik Cools uit Ruiselede: 1e Belgian National Fond Trophy jongen
De vereiste hier was met 1e en 2e ingegevene op drie nationale vluchten bij de jonge duiven proberen te scoren met een zo klein mogelijk coëfficiënt. Met 6 op 6 en 49,46% is superman Rik Cools uit Ruiselede glansrijk winnaar. Hij gaat N & F Norman vooraf en daarvoor moest je in 2008 werkelijk één en ander uit jouw mouwen schudden om deze kolonie voor te zijn. Op de 3e plaats met 5 prijzen nog zo'n sterk hok met jonge duiven , namelijk H. Van Avondt & Zoon , plus in volgorde een ganse rij cracks met de jonge duiven, op plaats 4 zagen wij Eric Hofman en op 5 : Verzelen-Van Schoorisse. Hier waren er 20winnaars, waarbij de laatste nog 4 prijzen op 6 behaalde en 54,09%.

- Raf Luyckx uit Belsele: 1e asduif Belgian National Fond Trophy jongen
Met zijn 4140676/08 wint Raf de 1e asduif in de Belgian National Fond Trophy met 4 prijzen op de 4 nationaals. Een bijzonder knappe prestatie dus ! Rik Cools was 2e ook met 4 prijzen maar 1,30% meer.

- Reybroeck & Zonen uit Melsen: 1e Belgian National Fond Trophy oude & jaarlingen
Deze uitzonderlijk knappe fondkolonie met reeds heel wat schitterende onderscheidingen in haar banier, won met 7 prijzen op de mogelijke 8 de titel in de Belgian National Fond Trophy. Zij deden het als volgt met hun 1e + 2e ingetekende: Brive (2) , Limoges oude (2), Limoges jaarse (2) en Souillac (1). Dit was de enige formatie trouwens die 7 op 8 wist te scoren. Volgden in hun spoor een pleiade van stuk voor stuk sterke hokken met als 2e Hubert Debaene, als 3e De Jaeger-De Vylder, als 4e Ernest De Witte en als 5e Luc Van Hoecke, ook de rest van de 29 geklasseerden zijn ronkende namen op de één en of meerdaagse fond.

- Etienne Meirlaen uit Sint- Martens-Latem: 1e asduif Belgian National Trophy oude
Etienne Meirlaen was in 2008 zowat op nationaal niveau de man van de asduiven op de fond en zware fond ! Met de 4391388/04 scoorde hij op de vooraf aangeduide fondvluchten 3 prijzen met amper 12,21%. Hij ging nog 3 klasbakken vooraf, eveneens met elk 3 prijzen, nl M & F Van De Walle(14,86%), Reybroeck & Zonen (28,58%) en Hubert Debaene ( 38,48%)

- N & F Norman uit Knokke: 1e Alg. Kampioen en Keizer Belgian National Fond Trophy
Een in 2008 nagenoeg onklopbare Normankolonie won voor de 3e maal op rij (in 2007 werd de Belgian National Trophy geschrapt wegens de vogelgriepperikelen) de titel van 1e Algemeen Kampioen , bijgevolg werden zij gehuldigd als KEIZER in de Belgian National Fond Trophy. Een briljanten onderscheiding tegen alle fondtoppers van het land. Op de 2e plaats in de algemene eindstand eindigde Luc Van Hoecke en als 3e Raf Luyckx.

- G & J De Meulemeester uit Zulte: 1e Jan Breydel Marathon trophy
De fel gewaardeerde en begeerde Jan Breydel Marathon Trophy verhuisde in 2008 naar Zulte tot bij de vader-zoon tandem Gaby en Johan De Meulemeester. Zij sloten dus aan in de galerij van de Jan Breydel Marathon winnaars. De "Trophy" is een waar pronkstuk t.w.v. een 800 euro waarop de organisatie van de Brugse Kampioenschappen een patent heeft. Met 12 prijzen op de mogelijke 14 met 1e + 2e ingegevene behaalden Gaby en Johan hier het pleit. Met 11 prijzen nam Reybroeck & Zonen de 2e plaats in, gevolgd door Marcel Van Den Abeele(11 pr + 3e) , Et. Devos ( 11 pr + 4e) , Chr. Hebberecht (10 pr + 5e) . Hier waren er 21 geklasseerden, laatste 8 prijzen en 65,47 %.

- Schoors-De Waele uit Adegem: 1e asduif Jan Breydel Marathon Trophy
Het bekende "Tommeke" 4090975/04 van de Adegemse combinatie Schoors - De Waele klasseerde zich op kop bij de asduiven in de Jan Breydel Marathon Trophy. Er waren 7 inzendingen met 3 prijzen op 3 grote fond vluchten . Schoors- de Waele won met 16,41% vóór Desmet-Matthys met 16,54% en Hok Daisy Slots met 21,06%. "

Wijzigingen voor 2009 !
Door het afscheid van Maurits Mattheeuws en Luc De Meyer bleven bijgevolg maar drie van de vijf bestuursleden over, namelijk Paul De Buck, Maurice Baele en Jacques Mestdagh . Nadat besloten werd om met deze "kampioenschappen " door te gaan werd Dominique Dubrul ( als ex-bestuurslid) gevraagd om ons terug te vervoegen , hetgeen ondertussen gebeurd is. Als tweede nieuwkomer heeft Dirk Schreel zijn fiat gegeven en mogen we nu al stellen dat hij aanvaard heeft om de taak als Voorzitter op zich te nemen.

Vernieuwingen in de kampioenschappen voor 2009 zijn de volgende :

  • in de asduifcompetitie is er geen sprake meer van kilometers als limiet, wel van aantal nachten korf
  • in de midfondcompetitie wordt vanaf nu gestreden met 1e + 2e + 3e ingegevene i;p.v. met 1 + 2.

Alle ingeschrevenen van 2008 hebben inmiddels aan huis hun inschrijvingsformulieren voor 2009 ontvangen.

Het bestuur doet nu al een warme oproep aan al deze liefhebbers om zoveel mogelijk hun vrienden aan te sporen ten einde eveneens aan deze competities deel te nemen. De inschrijvingen dienen per 1 mei binnen te zijn……Zowel vitessers, als halve fondspelers als fondspelende liefhebbers komen er aan hun trekken. Informeer U bij de medewerkers of via de pers…..
Binnen een paar weken komt er een uitgebreide info in de pers….
Blijf bijgevolg attent en bekijk de lijst van de medewerkers in jouw buurt.

Om af te ronden……
Het bestuur met de afscheidnemende M. Mattheeuws en L. De Meyer op kop zorgde andermaal voor een prachtige bijeenkomst met fijn banket, met veel kampioenen die de revue passeerden en met veel muziek en dans. Het was een onvergetelijke avond zoals het in de Brugse Kampioenschappen al altijd geweest is , waarbij helaas de tijd veel te vlug voorbij vliegt.