Aelbrecht Marcel, "Nogmaals de kannibaal van de nationale kampioenschappen KBDB"

1° Algemeen nationaal kampioen KBDB 2006
1° nationaal kampioen fond KBDB 2006

 

Marcel Aelbrecht, 79 jaar jong, was wederom in 2006 de absolute top van de belgische duivensport. Onwaarschijnlijk, zoals Marcel telken jare uitpakt met vernietigende resultaten en de concurrentie voor de nationale titel herleidt tot een gevecht voor de tweede plaats. Reeds 9 jaar op rij is Marcel niet weg te branden van de nationale kampioenschappen en is zonder twijfel de meest gelauwerde belgische liefhebber van de laatste jaren. Zetten we even de voornaamste feiten op een rij:
2003: 2° algemeen kampioen KBDB - nationale asduif fond KBDB - 9° nationale kampioen fond KBDB
2005: algemeen kampioen KBDB - 3° nationale kampioen grote fond KBDB - 4° nationale kampioen fond KBDB
2006: algemeen kampioen KBDB - kampioen fond KBDB

Wat velen hopen en dromen, maar nooit bereiken, lijkt voor Marcel de gewoonste zaak van de wereld. Dit moet een megahok zijn!! Lekker niet!! Marcel kan zonder twijfel bij de “kleine” melkers gerekend worden, en dan bedoel ik het aantal duiven, niet de prestaties. 19 weduwnaars (13 oude en 6 jaarlingen), een veertigtal kwekers en een 60 jongen maken de dienst uit op het hok Aelbrecht. Marcel huldigt duidelijk de kwaliteit, niet de kwantiteit.
Ook de verzorging is belangrijk, gelukkig heeft hij de hulp van zijn vrouwtje Celine, want Marcels oude knoken en motor willen al wel eens sputteren.
1° algemeen kampioen KBDB: dit kampioenschap wordt vervlogen op 8 nationale wedstrijden met de eerste getekende duif, waaronder 2 wedstrijden voor de juniors en 1 wedstrijd voor jaarlingen, verder 5 wedstrijden voor oude duiven waarvan 2 op de grote fond.

Dit jaar was hok Aelbrecht de primus met de volgende uitslagen:
Barcelona 244 nationaal, Carcassone 156 nationaal, Limoges 50 zonaal, Cahors 18 zonaal, Souillac 12 zonaal, Limoges jaarlingen 45 zonaal, Bourges jongen 495 nationaal en La Souterraine jongen 248 nationaal. Dit geeft een coëfficient van 13,7228, een resultaat waarmee hij de concurrentie duidelijk op vele lengten vliegt, want de tweede geklasseerde behaalt een coëfficient van niet minder dan 27.

1° kampioen fond KBDB: dit is een kampioenschap voor oude duiven met 1 + 2 getekenden duiven op 3 nationale vluchten te kiezen uit 7 mogelijke vluchten.

De volgende resultaten werden behaald:
Limoges 50 en 42 zonaal, Cahors 18 en 71 zonaal en Souillac 12 en 15 zonaal. Coëfficient 9,1072. In tegenstelling tot het algemeen kampioenschap werd het hier echt een sprint to op het einde en werd de titel binnen gehaald met een heel klein verschil, het coëfficient van de tweede was 9,1952. Pikant detail, in beide gevallen was hetzelfde hok (Houfflijn Patrick & Dimitri) op de Poulidor positie.

Kwaliteit.
De kwaliteit van de duif is het belangrijkste wapen voor de melker. Het is reeds lang bekend dat de Aelbrecht origine gebaseerd is op De Rauw-Sablon duiven. Regelmatig verhuisden er duiven van buurman Frans Sablon naar de Aelbrecht hokken. Uit deze origine wist Marcel zijn eigen sterren te selecteren. Zo stroomt praktisch door alle duiven het bloed van “De Marseille” of “de vader van de asduif 2003”. Men mag deze 2 duiven gerust de stamvaders van de huidige generatie Aelbrecht kampioenduiven noemen.

2006 kampioenschappen:
Marcel is niet alleen aan het feest op de nationale KBDB kampioenschappen, maar ook op vele andere kampioenschappen eindigt hij vooraan, hier een greep uit de vele successen van 2006:

kampioen fond Entente Belge
4° algemeen kampioen Entente Belge
+ 3° asduif fond oude FCD
2° kampioen fond 1+2 FCD oude en jaarlingen
nationale kampioen Duivenblad fond
en 2° asduif fond land van Aalst
algemeen kampioen 1+2 land van Aalst
Steeple chase cup 1+2
3° kampioen prominenten
3° Champions league oude duiven
2° ster van junioren 1+2
beste hok Duivenkrant
all-round Duivenkrant

Rust roest:
Om met zo een klein aantal duiven toch zulke uitslagen jaar na jaar te behalen moet men echte toppers op het hok hebben, en selectie is dan ook een belangrijke factor van het succes. Duiven worden goed voorbereid maar het mag duidelijk wezen dat ze ten huize Aelbrecht ook echt op de proef gesteld worden. Dus alle duiven nemen elk jaar aan een groot aantal wedstrijden deel en om behouden te blijven moeten ze elk jaar zichzelf weer bewijzen. Ter illustratie van dit hebben we aan Marcel alle uitslagen van één enkele “typische” Aelbrecht duif gevraagd. Dit leverde het volgende resultaat op: Deel 1 - Deel 2