Leliaert Frederik - Aardenburg

Frederik Leliaert , Aardenburg"De Beul van Zeeland"
wint Bordeaux 2007 tegen 7213 duiven !

Tekst & foto's : Marc Brevet
Edited : Nikolaas Gyselbrecht

Zaterdag om 07.00 uur kregen de duiven van de ZLU in Bordeaux de vrijheid. 7213 oude duiven en 7708 jaarlingen. Dit met een Zuidwestenwind dus het zou wel eens snel kunnen gaan. De jeugdige Frederik Leliaert had 8 duiven mee en had er best wel moed op. Een dag of tien geleden was ik bij Frederik omdat er een jong duifje van mij hier naar toe was gevlogen. Toen heb ik eigenlijk voor de 1e keer met deze ambitieuze melker kennis gemaakt. Met een zeer beperkte accommodatie probeert hij toch het maximale uit zijn kolonie te krijgen.

Het begon allemaal zo’n 25 jaar geleden toen zijn pa een gewond duifje van de straat opraapte en deze aan de toen 5 jarige Frederik gaf. De opa van Frederik had wel duiven dus kwam er al snel een duivinnetje bij en werd er wat gekweekt. Toen hij zijn 1e communie moest doen waren de kado’s die hij vroeg: een duivenhok, een spoetnik en een duivenjas. Die dingen kwamen er toen ook. Op de “brommer” en uitgaansleeftijd werd de interesse even minder maar toen hij in 2003 op zijn huidige adres kwam wonen werd het weer wat fanatieker. Hij kon een hok overnemen van Dees van Kerkhoven uit Retranchement. Dees moest vanwege de gezondheid van zijn vrouw naar een verzorgingstehuis en ook een 25 tal duiven verhuisden mee naar Aardenburg. Dees was in zijn topjaren een geducht speler op de midfond en de dagfond. Deze werden allemaal overgewend en in 2004 werd er al met die duiven gespeeld. In juni 2005 werd er een kweekkoppel teruggehaald van Dees en daar werd al direct uit gekweekt. In oktober 2005 werd hier de 05-1452924 uitgekweekt. De vader heeft ring nr. 01-1971151 en komt van Rien van Dalen uit Helmond en de moeder heeft ring nr. 01-1971144 en is een 50% Schaerlaeckens. Dit laat jong werd in januari en februari al een paar keer weggebracht en kon in 2006 gelijk de baan op. Want Frederik is niet kinderachtig met zijn duiven. Op het forum van PIPA noemt hij zichzelf “De Beul van Zeeland”. Ze moeten vliegen. Of het nu late zijn of niet. Deze blauwe lange doffer was dus amper een half jaar en hij moest al tegen de ervaren weduwnaars opboksen. Dat weerhield deze topper er niet van om goede prijzen te pakken op Morlincourt, Sourdun, Tours, Ablis en Arras. Dit jaar had hij weeral alle vluchten meegedaan behalve op Blois was hij thuisgehouden.

Ook wat late jongen van Henk Mookhoek en Zn uit Breskens hebben het hok versterkt. met reeds 1 laat jong de 1140593 met een 13 e prijs op Argenton van 466 duiven en 134 e van 3639 duiven als LAAT jong van oktober 2006.
Zijn resultaten waren wel hoopgevend:
5e Morlincourt – 1615 duiven
291e Sourdun – 1428 duiven
155e Orleans – 1107 duiven
38e Argenton – 466 duiven.

Daarbij mag wel worden gezegd dat Sourdun, Orleans en Argenton erg zware vluchten waren.

Zoals gezegd is de accommodatie overgenomen van Dees van Kerkhoven. Dit een zeer eenvoudig hok dat uit twee afdelingen bestaat. Links zitten zijn jonge duiven tezamen met zijn ene kweekkoppel en rechts zitten zijn weduwnaars. Dan heeft hij nog een soort vergroot konijnenhok staat waar zijn weduwduivinnen in zitten en dat is alles. Zijn hokje wat hij in zijn jeugdjaren had ligt er in schotten ook nog bij en het is de bedoeling dat weer opgebouwd wordt voor wat meer kweekkoppels.

Hij is begonnen met 28 weduwnaars, daar zaten 10 late bij. Inmiddels is door het strenge regime het aantal van 28 gereduceerd tot 20 weduwnaars. Hij heeft 30 jonge duiven gekweekt en dat is voor hem eigenlijk heel veel. Frederik is lid bij de “Grensvliegers” in Eede. Dit is nog een echte ouderwetse club. Hier is het electronisch constateren nog niet van toepassing. Alles nog met de klok, ook Frederik.

In zijn weduwnaarshok zitten er nogal wat volle broers, neven en halfbroers van de winnaar. Verder ook duiven van Roger Velle uit Koksijde, dit ook weer via Dees van Kerkhoven. Ook een doffer van de Comb. Coppens-Baert uit Sluis doet het hier goed. Verder zit er nog soort van Johan vd. Plassche uit Cadzand en marijn Laurijns uit Kleit.
Nieuwe aanwinsten zijn bijgehaald bij Van Wildemeersch uit Westkapelle en Gebr. van Beveren uit Nieuw Namen.

De verzorging is eigenlijk vrij simpel.
Als voer wordt er Mariman gevoerd (geleverd door Hobbyvoeders Adel)
Voor de korte vluchten is dit superwinner en voor de langere vluchten wordt dit gemengd met vlucht en P40 korrel. Af en toe eens wat snoep zaad maar voor de rest niks bijzonders.

Voor het drinkwater heeft hij ook een systeem:
Maandag: appelazijn
dinsdag: Belgasol
woensdag: WN Rood
Donderdag: Belgasol
Zaterdag: thuikomst zuiver water 's avonds BS
Zondag: Vitaminen van Herbots.

Met een beperkt aantal duiven probeert Frederik toch bijna alle programma vluchten mee te doen en dan ook nog eens de ZLU vluchten. Zijn duiven moeten dan ook bijna elke week de mand in. Toch ligt zijn liefde meer op de dagfond en de zware fond.

In 2005 debuteerde hij op Limoges met een 10e prijs in de sterke fondclub in Terneuzen. Vorig jaar vloog hij een zeer vroege prijs op Pau, n.l. een 59e NAT en 133 INT.

Dit jaar had hij een mooie prijs op de zeer zware middag lossing van Bordeaux. Hij pakte een 43e prov. van 2689 duiven.

Ook lijkt Frederik een heel vooruitziende blik te hebben. Al een week van te voren had hij een uitslag gemaakt van hoe laat hij dacht dat de duiven van deze Bordeaux er zouden kunnen zijn. Zijn 05-1452924 stond bovenaan geklokt om 16.00.33. Nu een 1 week later komt het op de seconde bijna uit.

Als bewijs hier een posting gedaan op 30 juni op het PIPA-forum:
Ik heb geen idee,wat we kunnen verwachten.
Hier in Aardenburg 770 KM van Bordeaux
dus tussen 16.00u en 17.00u aankomsten verwachten om
er bij te zijn.dus een 1425 M/M . Wie zal het zeggen. Succes allen.....

Het lijkt bijna een sprookje, maar het kwam wel uit….. Vanavond gaan er 3 duiven mee naar Barcelona. Stiekem droomt hij alweer op een top 100 klassering Nationaal. Maar op 30-jarige leeftijd een Internationale zege op je naam schrijven…dat kunnen er weinig zeggen.

Frederik, van harte proficiat!!!!!

................................................................................................................................
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van PigeonParadise.Com is het niet toegestaan dit artikel te publiceren, kopieren, reproduceren voor gebruik op uw of website van iemand anders.