Gert van den Bogaard (Rijen, NL) en vader Karel beleven met 1e, 2e en 4e NPO La Souterraine een topweekend

Het winnen van een NPO-concours is al een belevenis op zich, maar het winnen ervan met een minimale voorsprong op je eigen vader die de 2e NPO voor zich weet op te eisen is extra mooi. Vader Karel (70) en zoon Gert (47) zullen de uitvoering van La Souterraine 2013 in Afdeling Brabant 2000 dan ook niet snel meer vergeten.

V.l.n.r. Karel met de 1e NPO en Gert met de 4e NPO La Souterraine

Gert, die in het dagelijks leven eigenaar en directeur is van zijn eigen machinefabriek met een twaalftal werknemers, is een druk bezet man. Naast deze werkzaamheden is hij een zeer enthousiast en gepassioneerd duivenliefhebber en hanteert hij de voorzittershamer van de duivenvriendenclub Pro Patria. Een springlevende positieve club die behalve een duivenavond per maand ook ieder jaar een uitje naar een icoon in de duivensport organiseert.

Zonder deze vriendenclub had de overwinning van afgelopen weekend waarschijnlijk ook niet plaatsgevonden. De duivin die dit kunststukje wist op te voeren en met een snelheid van 1.897 m/min. op imponerende wijze naar het Brabantse Rijen de 646 km wist te overbruggen is afkomstig van mede-Pro Patria lid Cees Holster (Werkendam, NL). Gert en Cees hadden afgelopen winter besloten om met een koppel aan samenkweek te doen. Dat ging echter niet helemaal goed en de eerste ronde mislukte. De tweede ronde uit het koppel bleef in Werkendam en de derde ronde werd gedeeld. Toen Gert dit jong van de derde ronde ging halen kreeg hij een volle zus van Cees zijn midfondkampioentje 964 mee. Nog geen jaar later weet deze op totaalweduwschap gespeelde lichtkrasduivin (NL12-3237006) de overwinning van de gehele Afdeling 2 Brabant 2000 tegen 5.584 duiven op te eisen. Klik hier voor de volledige pedigree van La Sout.

La Souterraine

De voorkeur van de graag pratende Gert ligt, mede ingegeven door zijn werk op zaterdagochtend, bij de dagfondvluchten. In de middag kan hij dan optimaal genieten van de thuiskomst van zijn duiven, zo ook afgelopen weekend. Gert, die wist dat eerder op de dag de Zuid-Hollandse duiven snelheden ontwikkelden van meer dan 1.800 m/min., hield er rekening mee dat met de later op de dag wat aanwakkerende ZW-wind de snelheden vanuit La Souterraine wel iets hoger zouden kunnen liggen. Hij stond daarom al vroeg op zijn post. Kijkend in de richting waar een vroege duif vandaan zou moeten komen hoorde onze sympathieke gastheer om 15:25:37 uur ineens een duif achter zich op het hok vallen. Totaal uit de verkeerde en onverwachte richting. Gert, die na deze aankomst direct zijn moeder, die tevens als meldpost fungeert, op de hoogte bracht, hoorde dat zijn vader in dezelfde minuut een duif geconstateerd had. Na dat telefoongesprek viel om 15:28:50 uur al de tweede weduwduivin NL10-3035060 bij Gert op de plank. “Gezien de aankomsten die elkaar in sneltempo opvolgden, werd er niet gelijk aan zeer vroege duiven gedacht, maar eenmaal in het lokaal en de tijden horende van de andere liefhebbers begon er toch iets te kriebelen”, aldus de gedreven Brabander. “Als je dan later op de dag je naam op het hoogste plaatsje op teletekst ziet staan en direct daaronder de naam van je vader ziet , is dit dubbel genieten!”


Vader en zoon bezetten de 1e, 2e en 4e plaats op teletekst

Vader Karel wist de 2e NPO La Souterraine Afdeling 2 Brabant 2000 tegen 5.584 concurrenten binnen te slepen met zijn eerstgetekende NL11-1898885. Deze doffer is door vader zelf gekweekt maar komt ook weer uit twee duiven bij zijn zoon vandaan. U kunt zich wel voorstellen hoe enorm de euforie ten huize Van den Bogaard deze zaterdag geweest zal zijn. Na het winnen van de 1e NPO Blois Brabant 2000 in 2008 tegen 8.079 duiven en een 2e NPO Châteauroux Afdeling Brabant 2000 tegen 9.892 duiven in 2010 kan er in Rijen een nieuw hoogtepunt aan de rijkelijke duivencarrière worden toegevoegd.

Verzorging

De duiven die in de Heistraat het mooie weer maken, zijn veelal nakomelingen van duiven afkomstig van wijlen Johan en Albert Verhoeven (Goirle, NL). Gert: “Deze duiven vormen al jaren de basis van mijn kolonie. Sinds ik echter in contact ben gekomen met voerspecialist Willem Mulder en hij mij de fijne kneepjes van het voeren heeft bijgebracht gaan de prestaties op mijn lievelingsvluchten zienderogen omhoog.” 

Verder wordt de duivensport, gezien de minimale tijd die er is voor de verzorging, beoefend naar de mogelijkheden. Zo kwamen de oude duiven tot 25 mei dit jaar, door een onverwachte snelle verhuizing van het bedrijf, minimaal los. Ook de 60 jonge duiven die momenteel op het hok zitten, moeten het stellen met minimale verzorgen. “Aangezien ik niet overal tijd voor heb en mijn prioriteit bij het spel met de oude ligt, moeten de jongen zich schikken naar een minimale minimale verzorging”, geeft hobbyman Gert desgevraagd aan.

Qua medische verzorging wordt er iedere zes weken een bezoek gebracht aan Fernand Mariën. Wie deze duivenarts kent, weet dan ook onmiddellijk dat er op medisch vlak niet veel gebeurt. De laatste geelkuur hebben de duiven dan ook in 2010 gekregen. Wel wordt er gebruik gemaakt van de mineralen en conditiepoeder van de dierenarts uit Tielen.

Als we aan het eind van ons gesprek vragen wat onze uiterst bevlogen gastheer nog kwijt wil, geeft hij aan dat we zijn veel te vroeg overleden leermeester Frans de Hoogh uit Rijen niet mogen vergeten te noemen. Frans heeft hem de fijne kneepjes op duivengebied bijgebracht.

Met de overgebrachte kennis van deze grootmeester, de inbreng van de Verhoeven-duiven en de tomeloze inzet van Gert kan een volgende hoogtepunt bij de familie Van den Bogaard bijna niet uitblijven. We wensen zowel Gert als vader Karel nog veel sportieve strijd toe en kijken uit naar een volgend bezoek bij vader of zoon. Heren, geniet ervan en nogmaals een gemeende proficiat!