Bob van den Hoek (Baarn, NL) is algeheel overwinnaar van de nationale klassieker St.-Vincent 2013

De datum 14 juni 2013 staat op de kalender in huize van den Hoek dubbel onderstreept met gouden lijntjes. Dit was de dag dat de NL10-1476119 alias De Moolenaar zijn baas de eeuwige roem verschafte door de Nederlandse klassieker vanuit St.-Vincent te winnen.

Voor de enige marathonvlucht met een middaglossing, waarbij alle Nederlandse duiven tegelijk worden gelost, waren er 19.424 kanshebbers ingezet. Het startschot voor deze strijd werd vrijdagmiddag om 13.00 uur onder prima omstandigheden gegeven.

Met de vroege aankomsten van Pau in het achterhoofd werd in huize Van den Hoek de wekker om 4.45 uur gezet. Bob zette om 4.50 uur de spoetnik open en ging terug naar binnen om een kop koffie te zetten. Zittend op de bank, genietend van de opkomende zon en de koffie, werd om 5.15.51 uur de rust verstoord en dook met een ferme duik de als 3e ingezette donkere krasdoffer op de spoetnik. Bob dacht niet direct aan een overwinning, maar toen hij de meldpost niet te pakken kreeg, begon het gevoel van een vroege langzaam aan te komen. Na een paar spannende uren werd bekend dat er geen enkele andere Nederlandse St.-Vincent-vlieger aan de door De Moolenaar behaalde snelheid van 1.787 m/min. wist te komen.

De uiterst vriendelijke Bob is in 2009, na een onderbreking van ongeveer 10 jaar wegens privéomstandigheden, weer met duiven gestart. De oude soort werd via zijn broer naar de hokken in Baarn teruggehaald. “Het is een droom die uitkomt en waarvoor ik echt heb gevochten na een moeilijke periode in mijn leven”, geeft de emotionele Bob aan, die 10 jaar geleden zijn vrouw verloor. “Gelukkig beleven mijn dochter Daniëlle en ik heel veel plezier aan onze duiven en de omgang hiermee.”

De duivensport wordt hier in Baarn niet moeilijk gemaakt. De duiven krijgen het goedkoopste voer wat er in de handel is, krijgen 1 dag per week knoflook in het water en 1 keer per maand een geelpil opgestoken. Hier moeten ze het mee doen. Qua aantallen en accommodatie kunnen we spreken over een kleine liefhebber: 10 vliegkoppels, 6 kweekkoppels en 30 jonge duiven bevolken het 6 meter lange en kurkdroge hok. Dochter Daniëlle helpt waar mogelijk bij de verzorging en volgt de aanwijzingen van vader Bob nauwkeurig op.

De Moolenaar

Het had niet veel gescheeld of De Moolenaar (NL10-1476119), die sinds zijn overwinning is vernoemd naar Bobs overleden vrouw, had dit kunststukje niet kunnen opvoeren. Als jonge duif kwam hij van een wedvlucht ernstig gewond thuis. Drie maanden duurde het herstel en duivenvriend Bob gaf De Moolenaar een jaar later toch weer een kans. Heel zuinig werd hij als jaarling gespeeld en van Orléans zat hij dat jaar net naast de prijzen en won van Orange een prijsje. Echter bleef Bob het geloof houden in de klasse van het zwarte wonder. Dit jaar is hij op alle vitessevluchten gespeeld en heeft deze krachtpatser maar één keer op een vlucht van circa 400 km gestaan. Ondanks dat deze vluchten niet altijd een even vlekkeloos verloop kenden, liet hij zich niet van zijn stuk brengen en wist hij op 14 juni zijn zeer blije bazen een onvergetelijke dag te bezorgen. Het is een zeer rustige doffer die fel is op zijn bak en tot het uiterste gaat om deze te verdedigen. “Wellicht is dit wel de motivatie geweest die hem in de nachtelijke uren door heeft laten vliegen”, aldus onze gastheer. Klik hier voor de pedigree van De Moolenaar.

De overwinning van de enige echte fondklassieker St.-Vincent is dit jaar terechtgekomen op een plaats waar die echt verdiend is. Een plaats waar duivensport wordt bedreven op de manier zoals deze oorspronkelijk bedoeld is. Liefhebbers pur sang op een minimale accommodatie met een ongekende liefde voor hun duiven. Bob en Daniëlle, het is jullie van harte gegund! En nu grootste storm geluwd is moeten jullie één ding doen: genieten van deze zeer verdiende overwinning! Proficiat!