Search

De Zutter en zoon, "1° internationaal Biarritz duivinnen (2004)"

Verschroeiende temperaturen, een middaglossing bij 38°C en een zwoele NO wind, dit waren de omstandigheden waarin dit jaar Biarritz gevlogen werd. Het zou een zware wedstrijd worden, en dat was het ook. De eerste duiven werden vroeger verwacht, maar het bleef akelig stil aan de telefoon voor de meldingen van de vroege aankomsten. Plots dook het licht geschelpte duivinnetje van Willem De Zutter & zoon naar haar spoetnik. Het was vroeg, maar hoe vroeg was het? De klok wees 13H29. Eerste melding in het lokaal van Moerbeke, en zeker vroeg nationaal en internationaal. Uiteindelijk werd ze afgevlagd als 1° internationaal duivinnen, 2° nationaal en 3° internationaal. Een prachtprestatie. Nog een parel aan de mooie kroon van het hok De Zutter & zoon.


De duif:

De winnaar is een twee jarige geschelpte duivin met ring nummer BELG 4263656/02.
In de pedigree langs vaderskant vinden we de ooievaarskleur van Dick Postma (Van den Hoek x Janssens Arendonk) en verder Latruwe, Vandenabeele en Mattheeuws. De moeder is een zuivere Anton en Lucie Van der Wegen duivin, waar vooral de “Turbo”, “Straaljager”, de “Perpignan” en “de Schift” opvallen in de pedigree. Ze is een mooie ronde duivin, eerder van het kleine type. Ook het mooie oog valt wel op. Voor de inkorving had ze haar oog laten vallen op een jonge duiver. Ze werd voor een paar dagen van het hok genomen, en werd de dag voor de inkorving weer op het hok geplaatst. Dit was duidelijk de goede motivatie voor deze knalprestatie. Deze duivin presteerde steeds goed op de vluchten en elk jaar was ze goed voor een aantal mooie prijzen, maar tot Biarritz bleef de absolute topprestatie achterwege.
In 2002, als jong, behaalde ze 8 prijzen, dit van Quievrain, Noyon, Dourdan en Blois.
In 2003 behaalde ze 7 prijzen van Bouillon, Dourdan en Bourges.
Voor 2004 werd ze voorbereid voor het “grote werk” op de overnachtfond, vloog prijs op Noyon, tweemaal op Dourdan en op Vierzon. Op 2 juli vloog ze Barcelona met lokaal 76/441 en 26/194 duivinnen. Op 17 juli vloog ze Bourges met een 6° prijs op 96 oude duiven. 9 dagen later ging ze in de korf voor Biarritz met het gekende gevolg… Knal…… een 1° internationaal duivinnen!!!!!
De kans is nu groot dat deze Biarritz haar laatste wedstijd was, en dat ze nu ook verhuist naar het reeds uitstekende kweekhok van De Zutter & zoon. Geen wonder dat deze prachtige duivin voortaan door het leven gaat met de naam: “de Biarritz”.

Het hok:
De Zutter & zoon, Outerstraat 24, Ninove is geen onbekende voor de internationale duivenwereld. Reeds tientallen jaren draaien ze mee aan de absolute top van onze sport. De vele nationale en provinciale topprijzen en vermeldingen in de kampioenschappen zijn daar de getuigenis van. Willem werd als het ware geboren met de duivenmicrobe, dit langs vader Victor die in de beginperiode in tandem speelde met zijn neef. Nochtans kwamen pas de eerste duiven ten huize De Zutter nadat Willem trouwde met zijn lieftallige vrouw Assunta. Vader Victor woonde in, en er werd dan reeds gespeeld onder de naam De Zutter & zoon. Vader Victor en zoon Willem. Heden ten dage is het vader Willem en zijn zoon Kristiaan. Willem doet het werk rond het hok, Kristiaan houdt zich hoofdzakelijk bezig met de adminstratie. De eerste rassen op het hok De Zutter, waren de Schelfaut duiven, en al snel (1976) werden deze met succes aangevuld door duiven van Dick Postma (de grijze Tourniers, gekruist met Janssen Arendonk). Van de snelheidsvluchten werd er stilaan ook overgeschakeld naar de halve fond en later ook de fond wedstrijden. Met heel veel succes werden er ook Raoul Verstraete duiven ingebracht. Met als gevolg de ene crack duif na de andere, zoals de “wondere Dunky” (3x asduif), “Ecu”, “Farrari” en “Erica” en vele anderen. “de Cent” (1984) een kruising Postma-Tournier met Jules Rijckaert, zorgde dan weer voor mooie uitslagen op de grote fond met een 16° nat. Barcelona en 17° nat. Narbonne.
De Zutter & zoon stapelden de 1° provinicale prijzen, provinciale kampioenschappen op gedurende vele jaren.
In 94 werden ze vice kampioen KBDB jonge duiven halve fond. 1997 en 1998 waren echte topjaren voor De Zutter, 1° algemeen kampioen KBDB Oost-Vlaanderen 97, 1° kampioen fond KBDB Oost-Vlaanderen 97, 1° kampioen Curegehem Center (97 en 98), 1° kampioen “Flanders Cup” jonge duiven 97, 1° kampioen “Entente Belge” 98, 1° algemeen kampioen KBDB Oost-Vlaanderen 98.
Jaar in jaar uit wordt er formidabel met de duiven gespeeld…


Hun duiven zijn niet alleen goed, ze zijn ook nog mooi. Op de Olympiade van Lievin, Frankrijk 2003, vertegenwoordigden De Zutter & zoon België bij de standaard klasse “oude duivinnen” met Trici. Deze duivin won in haar carriere 61 zuiver prijzen op 5 jaar, waaronder 2x 1° prijs en nationaal een 55° Argenton, 68° La Souterraine, 122° Gueret, 161° La Souterraine en 342° Bourges.
Een paar jaar geleden werd er, en dit weerom met succes, bijgehaald bij het befaamde Nederlandse fondhok A&L Van de Wegen. De moeder van “ de Biarritz” is een zuiver Van der Wegen duivin.
De laatste 3 jaar werd er meer en meer met duivinnen gespeeld, dit vooral omdat de weduwnaars het voor een ongekende reden plots lieten afweten. De duivinnen hebben het heft met veel bravoure overgenomen van de weduwnaars. Na veel zoeken en vele vruchteloze bezoeken aan de veearts, is dan verleden winter, uiteindelijk de reden van het minder presteren van de weduwnaars gevonden. Een hardnekkige schimmelinfectie op het hok. Er werd geschrobd, ontsmet en wederom geschrobd en ontsmet. Nu presteren de heren weer op het gewenste niveau. Stilaan wordt er nu weer gebouwd aan een succesvol weduwnaarshok.

Een 1° internationaal ontbrak nog aan het mooie palmares van het hok De Zutter & zoon, en met deze is dit dan met glans geregeld… Van harte proficiat en nog veel succes gewenst aan het sympathieke koppel Assunta en Willem De Zutter en hun zoon Kristiaan.

User :