Search

De Smeyter-Restiaen, "De eerste kroon op het werk, doch zeker niet de laatste : Eerste Internationaal Perpignan Jaarduiven (2003)"


Jan en Joost met hun Perpignan voor de tuinhokken


Ronse, vlak aan de taalgrens.
In één van de buitenwijken, verscholen en in alle eenvoud, vinden we Joost De Smeyter. Een passie voor duiven sinds jongsaf. Eerst in het duivenspel tegengewerkt door z’n ouders, begon Joost op een bepaald ogenblik te koersen, doch de duivenmicrobe heeft hij nooit van zich kunnen afzetten. Meer zelfs, dit hok vindt men steevast diverse malen per jaar terug in de top van de Nationale uitslagen. De Smeyter-Restiaen – Ronse. Evenzeer valt ons een drukfout op : Restiaen-De Smeyter uit Melden-Oudenaarde. Wat verder nog eens. De volgende nationale vlucht idem dito. Neen, alles blijkt correct. Concreet is het zo dat Joost De Smeyter tandem vormt met zijn moeder Rosa Restiaen.
De oom van Joost is Jan Restiaen, die tandem vormt met Johan De Smeyter (vader van Joost).
Zoals in onze samenleving de schaalvergroting zich overal laat gevoelen, hebben deze liefhebbers meteen een gezonde visie ontwikkeld door samen te investeren aan de toekomst :
Ze hebben het volledige kweekhok gemeenschappelijk.
De eerste ronde gaat naar Joost, de tweede ronde gaat naar Jan. Zo kunnen twee hokken de vruchten plukken van gemeenschappelijke investeringen, gemeenschappelijke opvolging van resultaten, experimenten qua koppeling en dergelijke. En dat het lukt bewijzen ze ten huize De Smeyter en Restiaen met resultaten : den ene kopprijs na de andere en uiteindelijk de kers op de taart die niet meer kon uitblijven : de 1° Internationaal Perpignan Jaarlingen 2003.

De plaatsjes bij Joost zijn duur. Zo huizen een deel van zijn (aanvankelijk 45) vliegduiven in een klein hokje bij gebrek aan meer plaats op de tuinhokken, doch de duiven moeten zich bewijzen. Als jong gaan ze onmiddellijk op St Denis en de duivertjes werken meestal 1 Nationale vlucht af (meestal Bourges). Met de duivinnetjes wordt dan verder gespeeld.

Eens jaarling dienen ze zich volop te bewijzen : zo vloog de 1° Internationaal Perpignan 2 x Bouillon, 1 x Dourdan, 1 x Châteauroux, 1 x Argenton om vervolgens de 21 Nationaal St Vincent te vliegen (aan de 200 ° prijs Nationaal waren er bij de Smeyter Restiaen al zeven duiven thuis). Daarna werd hij nog ingekorfd voor Perpignan waar hij de hoofdprijs won. Zo waar een zwaar programma voor jaarlingen.
Qua afstamming komt deze klepper uit een kruising van de twee hoofdlijnen bij De Smeyter-Restiaen, met name Vervisch uit Kortrijk en Jan Ernest uit Steenbergen Nederland. Op regelmatige tijdstippen gaat men hier en daar wat nieuw bloed halen om zich nog sterker te wapenen voor de toekomst..
Een snelle recuperatie na een vlucht speelt mee als beoordeling bij de schifting, doch Joost vindt niet dat een duif die “afgevlogen” thuiskomt (omdat die misschien het laatste halfuur in echt spurttempo heeft afgelegd) zowiezo dient te worden veroordeeld.
De prestaties liegen er niet om en behalve op Castres, waar de resultaten mager waren, heeft men de gewoonte op alle vluchten een groot percentage prijzen op de nationale uitslag te spelen.
Voor Joost is het een uitgesproken seizoen geweest : harde vluchten aan 1000 m/min dragen zijn voorkeur weg : hoe harder de vlucht, hoe liever hij het heeft.
Dat ze het niet cadeau krijgen ten huize De Smeyter getuigt het palmares van een jong duivinnetje, hetwelke dit jaar al een Châteauroux 3°/350, Bourges 4°/198, Bourges 4/270 en tenslotte 1° lokaal Argenton bijeensprokkelde. Dit goudklompje is ,toeval of niet, een zus van de fameuze 1° Int. Perpignan. Of hoe de appel niet ver van de boom valt.
Ik ben ervan overtuigd dat we deze beide tandems, ofwel bij oom Jan in Melden (o.a. 1° Interprovinciaal Angouleme op 21/06 dit jaar), ofwel in de komende jaren bij Joost ook in Melden alwaar ze volgend jaar aan hun nieuwbouw beginnen, nog meer op het erepodium zullen kunnen verwelkomen.


Hierboven de vleugel van de 1° Int Perpignan : 4051564-02 , een geschelpte middelgrote duiver. ,


User of :