Search

David Roger, "1e Nationaal Argenton - Oude duiven (2003)"


Argenton Nationaal, ingericht door Cureghem Centre , met 4559 oude duiven en 4540 jaarlingen en daarbij dan nog eens de 17112 jonge duiven, kende een moeilijk verloop.

Boosdoener was natuurlijk de zon en de hitte . Ook de Oosten wind maakte het de naar huis terugkerende duiven niet gemakkelijk.

In Ichtegem klokte Roger David zijn Blauwen Duiver,”Den Bieter”, ringnummer 3040656/98 om 15u45’. Zijn duif doet 1077,53m/m over een afstand van 511,829 Km. Wat meteen goed was voor de zege bij de oude duiven. Het is een iets wat grotere duif met een fel gekleurd bruin geeloog. “Een aangename duif”,weet Mevrouw David te zeggen.”Steeds bereid tot wat vechten en bijten in je handen!” Karakterduiven zijn dat. Onder hen treft men veel goeie duiven aan…Of zou het plagen en het bekvechten en bijten juist de relatie tussen melker en duif niet opdrijven en aanscherpen?

Roger David, wonende in de Vijfwegestraat 22, te Ichtegem,was Technisch Bediende, nu op rust gesteld (geboren in ‘43’) is in 1970 met duiven beginnen te spelen.


Heden is hij actief Bestuurslid en duivel doet al in de duivenmaatschappij “De Reiger” waar Georges Bolle uit Kortemarkt het voorzitterschap waarneemt.

Roger had 10 duiven mee naar Argenton,( 6 oude en 4 jaarmannen). Hij wint hiermee respectievelijk de 1ste en ook de 18de Nationaal. Zijn derde getekende duif zorgde voor de stunt. Roger speelt practisch nooit Nationaal. Ook zijn “Bieter”, die Argenton wint heeft voordien nooit een Nationale vlucht gevlogen en hij is toch al van 1998.

En toch vlotte het niet in het begin van het seizoen…Er werden wel prijzen gewonnen maar geen echte kop – en topprijzen. Gevolg… Roger liet zijn duiven thuis gedurende vier weken, kuurde intussen tegen Trichomoniase, gaf wat van de Veearts, tegen dikke koppen en rondde zijn programma af met een krachtige Vitamine stoot en uitgebreide rust.

Het gevolg kent ge intussen…De duiven begonnen opnieuw te trainen…de forme kwam en dat resulteerde meteen in een prachtige Nationale zege.

De duiven waren ook sterk gemotiveerd. Wat hij tot hiertoe nog niet gedaan had ? Hij gaf de duivers hun duivin, de dag voor de inkorving reeds en liet ze samen stoeien en nest dragen .

Voor Argenton werden ze gewoon opgenomen en in de mand gestopt, en het pakte…

Om nooit eerder Nationaal gevlogen te hebben heeft “Den Blauwen Bieter” winnaar Argenton,

Een toch niet onaardig palmares :
2000 : Chartres : 28/324 duiven - Blois : 2/165 duiven - Blois : 30/204 duiven
2001 : Clermont : 9/165 duiven - Blois : 9/504 duiven - Tours : 48/357 duiven - Châteauroux : 17/263 duiven - Blois ; 30/172 duiven
2002 : Blois : 8/442 duiven - Tours : 22/390 duiven - Poitiers : 36/213 duiven - Châteauroux : 46/286 duiven - Poitiers : 34/296 duiven
2003 : Geen forme, wel een paar platte prijzen, thuis gelaten… en dan meteen de 1ste nationaal Argenton bij de ouden duiven. Hier klopt dus weer niet dat rust roest. Gedaante verandering door de komst van forme , ligt aan de basis van dit succes.

Het bestand van Roger David bestaat uit 15 kweekkoppels en hij koopt ieder jaar een 100tal ringen.

Met de jonge duiven wordt er wel gespeeld maar niet intensief. “Dat is werk voor specialisten”, dixit Roger David

Zijn duivenfamilie is opgebouwd uit hoofdzakelijk duiven van Michel Vermet die het deed destijds met duiven van Raoul Verstraete, Mencke-Haelterman, DeSmedt-Matthijs en Jerome Kellens. Deze Michel Vermet duiven wist Roger te kruisen met duiven, bekomen van Etienne Strebbe, wiens duiven de stempel droegen van Yvo Vanlerberghe, Jef Vandenbroucke, Noel Peiren en Roger Florizoone. (De tweede duif bij Roger David, een Geschelpte Duiver, Witoger : ---668/00, die de 18e Nationaal wint vanuit Argenton is trouwens origine Florizoone (Nieuwpoort).

Besluit : Nationaal kan je nooit winnen als je niet deelneemt. Dat heeft Roger David nu pas goed en wel begrepen.