Szukaj

Ziekte van Newcastle: ook schutkring Haaltert opgeheven

Het FAVV laat weten dat op 8 augustus de 10 km-zone rond de besmetting bij een pluimveehandelaar in Haaltert (Oost-Vlaanderen) zal worden opgeheven. Dit uiteraard op voorwaarde dat er geen nieuwe uitbraak meer wordt vastgesteld! Aftellen dus voor de getroffen liefhebbers in en rond Haaltert.

Vanaf 2 augustus hefte het FAVV ook de 500 m-zones op die einde juni, begin juli werden afgebakend in Zoutleeuw (Vlaams-Brabant) en Hélécine (Luik) nadat daar bij sierpluimvee van hobbyhouders een besmetting werd vastgesteld.

30/07: Zulte: schutkring opgeheven

Dit betekent dat de liefhebbers die in de schutkring Zulte vielen, vanaf vandaag 30/07/2018 terug hun duiven kunnen inkorven en dat in de verenigingen die in de schutkring Zulte vielen vanaf vandaag 30/07/2018 terug inkorvingen kunnen plaatsvinden.

Deze opheffing voor de schutkring Zulte gelden evenwel niet voor het deel dat ondertussen in de zone Waregem is komen te vallen.

26/07: Haaltert: schutkring opgeheven

Dit betekent dat de liefhebbers die in de schutkring Haaltert vielen, vanaf vandaag 26/7/2018 terug normaal hun duiven kunnen inkorven en dat in de verenigingen die in de schutkring Haaltert vielen vanaf vandaag 26/7/2018 terug normaal inkorvingen kunnen plaatsvinden.

Zonder bijkomende haarden wordt gehoopt om in de loop van volgende week de maatregelen in de schutkring Zulte ook te kunnen opheffen voor reisduiven. Deze eventuele versoepelingen voor de schutkring Zulte zullen evenwel niet gelden voor het deel dat ondertussen in de zone Waregem is komen te vallen.

26/07: Erpe-Mere: maatregelen opgeheven

Ondertussen is de situatie in Erpe-Mere (Oost-Vlaanderen), dat ook binnen de schutkring van haaltert viel en waar een besmetting bij een hobbyhouder werd vastgesteld, opgelost. Ook hier zijn vanaf 26 juli de maatregelen, opgelegd aan alle hobbyhouders van pluimvee en vogels in een straal van 500 m rond de besmetting van de baan.

Voor een compleet overzicht van alle gevallen met uitbraken van de ziekte van Newcastle kan je hier terecht.

20/07: uitbraak hobbyhouders Lessines en Meix-devant-Virton

Het Voedselagentschap (FAVV) stelde op 20 juli 2018 de ziekte van Newcastle vast bij sierpluimvee van hobbyhouders in de gemeenten Lessines (Henegouwen) en Meix-devant-Virton (Luxemburg) Deze besmettingen komen bovenop de 17 al gekende besmettingen, die sinds 26 april 2018 werden vastgesteld.

Rond de beide besmettingen bij de hobbyhouders werd telkens een beschermingsgebied met een straal van 500 m afgebakend. Daarin gelden volgende maatregelen:

Elke houder van pluimvee of duiven moet een inventaris van zijn dieren aan de burgemeester overmaken.
Elke houder moet zijn pluimvee en duiven laten vaccineren (met uitzondering van eenden, ganzen en dwergkwartels) of een bewijs van geldige vaccinatie voorleggen.
Er is een vervoersverbod voor pluimvee en duiven. Alle maatregelen gelden gedurende ten minste 21 dagen.

Eerder deze maand (vanaf 2 juli 2018) werden al algemene maatregelen opgelegd voor alle hobbypluimvee in België. Deze bestaande maatregelen blijven ongewijzigd van kracht minstens tot einde deze maand. Het gaat om een verbod op verzamelingen en een verbod op verhandelen van dergelijke hobbyvogels naar en door particulieren.


De schutkring in Lessines


De schutkring in Meix-devant-Virton

Kessel: maatregelen opgeheven

Ondertussen is de situatie in Kessel (Antwerpen), waar een besmetting bij een hobbyhouder werd vastgesteld, opgelost. Daarom zijn daar de maatregelen, opgelegd aan alle hobbyhouders van pluimvee en vogels in een straal van 500 m rond de besmetting sinds 20 juli 2018 opgeheven.

19/07: Persbericht KBDB

Vandaag 19/7/2018 heeft er terug contact geweest tussen KBDB en FAVV i.v.m. mogelijke versoepelingen van de maatregelen die momenteel voor onze liefhebbers en verenigingen van toepassing zijn ingevolge de uitbraken van de ziekte van Newcastle.

Alsdan was het FAVV formeel dat er momenteel geen versoepelingen mogelijk zijn.

Tevens wees het FAVV erop dat de maatregelen niet verlopen na 21 dagen na de uitbraak, maar dat de maatregelen normaliter gelden tot 30 dagen na de uitbraak.

FAVV bevestigde dat de situatie dag per dag wordt opgevolgd.

Van zodra er een gunstige kentering is in de situatie komt, zullen wij niet nalaten onze liefhebbers en verenigingen onmiddellijk in kennis te stellen.

17/07: Uitbraak opfokbedrijf Waregem

Het Voedselagentschap (FAVV) stelde op 17 juli 2018 de ziekte van Newcastle vast bij pluimvee van een opfokbedrijf in de gemeente Waregem (West-Vlaanderen).
Deze besmettingen komt bovenop de 16 al gekende besmettingen, die sinds 26 april 2018 werden vastgesteld.

Bij de besmetting bij professionele handelaar in Waregem gelden dezelfde maatregelen die eerder zijn uitgevaardigd in Haaltert en Zulte.

  •          verenigingen binnen een straal van 10km kunnen geen duiven inkorven
  •          liefhebbers binnen een straal van 10km kunnen geen duiven inkorven.

Bekijk hier de maatregelen en de kaart voor het gebied waarop ze van toepassing zijn

Maatregelen van kracht in beschermingsgebied van 3 Km
Samenvatting van de algemene maatregelen die van toepassing zijn

Het FAVV evalueert de situatie elke dag en zal de KBDB berichten van zodra deze maatregelen versoepelen of afgeschaft worden. Het FAVV dringt erop aan deze onderrichtingen strikt na te leven.


De schutkringen van Zulte en Waregem

16/07: Uitbraak ziekte van Newcastle bij hobbyhouders in Eeklo, Ninove en Beersel

Naar aanleiding van de uitbraak van de ziekte van Newcastle in meerdere streken in ons land, vaardigt het FAVV maatregelen uit die op deze gebieden van toepassing zijn. Op 16 juli werden in Eeklo en Ninove, net als op 13 juli in Beersel, bij hobbyhouders door het FAVV nieuwe uitbraken vastgesteld. Er geldt telkens een schutkring van 500 m. Deze besmettingen komen bovenop de 14 al gekende besmettingen, die sinds 26 april 2018 werden vastgesteld. Rond de besmetting bij de hobbyhouder is een beschermingsgebied met een straal van 500 m afgebakend. Daarin gelden de volgende maatregelen:

  • Elke houder van pluimvee of duiven moet een inventaris van zijn dieren aan de burgemeester overmaken.
  • Elke houder moet zijn pluimvee en duiven laten vaccineren (met uitzondering van eenden, ganzen en dwergkwartels) of een bewijs van geldige vaccinatie voorleggen.
  • Er is een vervoersverbod voor pluimvee en duiven.

Deze maatregelen gelden gedurende ten minste 21 dagen

De schutkring in Eeklo
 

De schutkring in Ninove
 

De schutkring in Beersel
 

Documenten en info omtrent vroeger genomen maatregelen

Gelieve bijgaand nogmaals de documenten te vinden overgemaakt door het FAVV aan de KBDB

Samengevat vanaf 13/07/2018

Besmetting bij hobbyhouders  : Herstal, Kessel, Dentergem, Zoutleeuw, Erpe-Mere, Soignies, Verviers, Villers-La-Ville, Theux, Hélécine, Beersel, Eeklo en Ninove.

  •          verenigingen binnen een straal van 500meter kunnen geen duiven inkorven
  •          liefhebbers binnen een straal van 500meter kunnen geen duiven inkorven

Besmetting bij professionele handelaar in Haaltert en Zulte

  •          verenigingen binnen een straal van 10km kunnen geen duiven inkorven
  •          liefhebbers binnen een straal van 10km kunnen geen duiven inkorven.

Bekijk hier de maatregelen en de kaart voor het gebied waarop ze van toepassing zijn

Maatregelen van kracht in beschermingsgebied van 3 Km
Samenvatting van de algemene maatregelen die van toepassing zijn

Het FAVV evalueert de situatie elke dag en zal de KBDB berichten van zodra deze maatregelen versoepelen of afgeschaft worden. Het FAVV dringt erop aan deze onderrichtingen strikt na te leven.

Bericht KBDB van 06/07/2018

Schutkring in Haaltert:

Schutkring in Zulte:

Ziekte van Newcastle vastgesteld in professioneel bedrijf te Zulte

Er werd ook ziekte van Newcastle vastgesteld op een professioneel bedrijf te Zulte. Hier worden door het FAVV dezelfde maatregelen genomen zoals in Haaltert, namelijk een verbod op het vervoer van duiven in deze zone. Ook mogen verenigingen die in deze schutkring vallen geen duiven inkorven.

U kan alle info van het FAVV terugvinden, hierbij ook de lijst van liefhebbers die in deze schutkring vallen en dus NIET mogen inkorven.