Szukaj

Meest gelezen artikels 2018: Golden Algarve, ziekte van Newcastle, beroemdheden Nadine & Harry en Algemene Vergadering KBDB (deel 1)

Naar jaarlijkse traditie presenteert PIPA u vlak voor de jaarwisseling een overzicht van de 10 meest gelezen artikels (in alle talen samen) van het voorbije jaar. Vluchtpagina's, club- en rankingpagina's zijn niet opgenomen. Volgende artikels uit 2018 staan op plaatsen 6 tot en met 10!

10. Verslag nationale statutaire en buitengewone algemene vergadering KBDB 26 oktober 2018

Op plaats 10 van meest gelezen artikels gedurende 2018 vinden we de nationale algemene vergadering van de KBDB van eind oktober terug. Vooral de grondige wijzigingen in de nationale vluchtkalender en de herinvoering van de controlegummi waren gevoelige thema's die op deze AV op tafel kwamen én er werden goedgekeurd.

Het wordt in 2019 wennen voor vele duivenliefhebbers, want van de vertrouwde vluchtkalender bleef weinig over. De volgorde van de vluchten werd gewijzigd, nieuwe losplaatsen kwamen op de kalender te staan en oude, gevestigde waarden maakten dan weer plaats. In 2019 zal blijken of en hoe deze vernieuwde vluchtkalender invloed zal hebben op de duivensport. Hoe evolueren de aantallen op de nationale vluchten, welke vluchten profiteren van de nieuwe kalender en welke niet? Vragen die vanaf mei 2019 beantwoord zullen worden en door de bondstop nadien rustig geanalyseerd kunnen worden.

In 2019 zullen we ook opnieuw aan de slag gaan met de gummi's. Meer werk dus opnieuw voor zowel de duivenliefhebbers die de duiven opwachten als de lokalen die alles moeten organiseren en verwerken. Omwille van mogelijke fraude achtte het bestuur van de KBDB het echter nuttig om alvast voor 2019 de gummi opnieuw in te schakelen als extra controle. Benieuwd of de KBDB er in de loop van 2019 in slaagt van alle achterpoortjes te sluiten en of deze maatregel in 2020 dus opnieuw afgevoerd kan worden.

9. Nederlands bekendste duif Harry van Jan Hooymans is overleden

Harry NL07-2007621 is niet meer. Het icoon van Jan Hooymans (Kerkdriel, NL) had een tumor en om deze top vlieger en -kweker niet nodeloos af te laten zien, besliste Jan hem te laten inslapen. 

In zijn jonge jaren vloog Harry zelf een aantal spraakmakende resultaten bij elkaar met o.a. 1. Blois - 37.728 d, 1. Chateauroux 22.340 d, en 3. Chateaudun - 21.520 d.. Nadien bleek hij ook over echte topgenen te beschikken en zo drukte hij jarenlang zijn stempel op zowel de kolonie van Jan Hooymans als vele andere kolonies binnen en buiten Nederland. In 2018 namen we spijtig genoeg dus afscheid van dit fenomeen. Zijn nakomelingen zullen er echter ongetwijfeld nog jarenlang voor zorgen dat de herinnering aan 'Harry' levend wordt gehouden.

8. Bart Geerinckx overtuigt PEC om mee te investeren in Nadine, de duurste duivin ooit

In 2016 werd Sara, 1e nationale asduif KBDB Grote Halve Fond 2016 bij Willy Daniëls (Kessel, BE). In 2017 gebeurde er dan een klein mirakel in Kessel. Willy Daniëls behaalde het jaar nadien immers opnieuw de titel van 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond Jaarlingen 2017 in dit met Selin, een volle zus van Sara! Willy besloot Selin te verkopen en op 16 augustus 2017 veranderde deze topduivin niet alleen van eigenaar maar ook van naam: 'Selin' werd 'Nadine' en werd voor de ronde som van 400 000 euro eigendom van het Chinese duivenicoon Kaier, verzamelaar van topduiven.

Bart Geerinckx was op 16 augustus aanwezig bij deze verkoop en liet toen al blijken dat hij enorm onder de indruk was van Nadine. "Qua bouw is ze echt fenomenaal" tekenden we toen op. Bart zag duidelijk toekomst in deze prachtduivin en na afsluiten van de verkoop stelde hij aan Kaier voor om zich in te kopen. Ook aan Nikolaas Gyselbrecht stelde hij de vraag om mee te investeren in Nadine. Twee jaar op rij wonnen twee zussen de titel van 1e Nationale Asduif, dat was nooit eerder gebeurd, een unicum. Hierdoor sprong ook PEC op de kar en zo kwam er een regeling uit de bus waarbij Kaier de helft van de eigendomsrechten behoudt terwijl PEC en Bart Geerinckx de andere helft in handen hebben.

Nadine wordt sindsdien gekoppeld aan alle beste kweekduivers van de 3 eigenaren waaronder Porsche 911, Gladiator of Blue Lagoon. Het stukje over deze unieke samenwerking in de duivensport kwam dan ook als 8e meest gelezen item van 2018 uit de bus.

7. Ziekte van Newcastle: update: opheffing laatste zone in Lessines

Het voorbije sportseizoen werd door een historisch droge en warme lente en zomer gekenmerkt door zware vluchten. Maar ook de ziekte van Newcastle bepaalde mee het verloop van het sportseizoen 2018. Zo werden heel wat Belgische duivenliefhebbers middenin het seizoen voor bepaalde tijd op non-actief gezet na het uitbreken van de ziekte in de buurt van hun duivenhokken.

Om de liefhebbers duidelijk, correct en snel te informeren over de maatregelen die per zone door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, kortweg FAVV, werden opgelegd, besliste de PIPA-redactie om 2 overzichtelijke nieuwsitems te publiceren en gedurende de hele periode up to date te houden. Het eerste item focuste op de info die we via het FAVV verkregen en gaf onder meer een overzicht van de aard van de maatregelen en alle zones waar officieel een besmetting met de ziekte van Newcastle werd vastgesteld. Het tweede item focuste meer op de info over de opgetrokken schutkringen, gebruikten we om elke nieuwe uitbraak te communiceren en toonde de kaartjes met de schutkringen in de grootste zones in Zulte, Haaltert en Waregem die het gevolg waren van een uitbraak van de ziekte bij professionele bedrijven.

6. Golden Algarve Final Race 2018 - Update - Pedigree & Pictures of the winning pigeon online !

De Golden Algarve One Loft Race wordt algemeen beschouwd als één van de grootste one loft races van Europa. Het aantal 'reads' van het stukje met live-verslaggeving van de finalerace dat op PIPA verscheen bevestigde dit eens te meer!

De editie van 2018 werd gewonnen door het team van Schute en Thomas Kornelius met hun duif DE-1696-6 en kenmerkte zich door veel volk uit de hele duivenwereld en prachtig weer.