odpowiedź od: Pascal Lanneau
Of deze duif wel dan niet zal kunnen worden ingezet tijdens de vluchten is een beetje afwachten aangezien dit zal afhangen van verschillende factoren.
Allereerst kan het zijn dat de borststreek enorm gezwollen en blauw zit op het moment zelf, maar dat de schade aan het been zelf nogal meevalt. In dit geval is het gewoon vooral afwachten tot de "blauwe plek" is weggetrokken, en kan de duif stap voor stap terug worden ingevlogen.
Daarnaast is het ook afhankelijk bij welke vluchten deze duif wordt ingezet. Indien het alleen maar korte snelheidsvluchten zijn zal de duif er minder vlug last van hebben dan wanneer het gaat over de fondvluchten, laat staan de zware overnachtingsvluchten.
Mogelijks komt de duif alleen maar in de problemen bij hard weer en zal de duif goed zijn plan kunnen trekken indien het weer milder is.
Als er een infectie meegemoeid is, door een open wonde bvb, is de heling mogelijks heel wat minder, waardoor de duif minder mooi kan herstellen.
Wat dan ook, ik zou de duif de nodige tijd en rust gunnen om op zijn positieven te komen, zodat alles terug kan genezen zoals het hoort, en dit kan niet worden geforceerd. Eenmaal ze voldoende hersteld is, zou ik ze stap voor stap terug in route brengen en zeker geen grote sprongen maken, dus de afstanden stap voor stap opvoeren.
Het is dus moeilijk op voorhand te zeggen of de duif nog daadwerkelijk zal kunnen presteren naar behoren, omdat dit afhangt van de omvang van het probleem, is het werkelijk gebroken, of alleen sterk gekneusd? Maar ook van de soort vluchten die de duif nog moet ondergaan.