Kampioenendag 2012 van de Limburgse Fondclub

Gemeenschapscentrum “Tentakel” in Zonhoven was op zondagnamiddag 9 december 2012 de nieuwe plaats van afspraak om de kampioenen en laureaten te vieren van de ‘Limburgse Fondclub’ en van het kampioenschap ‘Centrum en Oost’. Twee weken voordien werd op deze locatie ook reeds het kampioenschap van de 40ste Limburgse Fond Marathon gevierd.

Voorzitter Roger Bos en het bestuur van de Limburgse Fondclub hadden weer alles zorgvuldig en netjes voorbereid.  Het concept van deze kampioenendag bleef ongewijzigd ten opzichte van vorig seizoen maar deze namiddag was wederom uitstekend georganiseerd. In totaal werden er maar liefst 164 winnaars – waaronder 62 provinciale winnaars – kampioenen en geklasseerden in de bloemetjes gezet tussen de naar schatting 230 aanwezigen in de hiervoor ingerichte feestzaal.

De voorzitter sprak eerst zijn welkomstwoord uit en daarna kwamen de 9 winnaars van de ‘Speciale Prijzen’ en van de provinciale vluchten 2012 op het podium. Er werden 36 provinciale winnaars oude duiven, 20 winnaars jaarduiven en 6 winnaars jonge duiven gehuldigd.

Kampioenschappen ‘Ereprijzen’ en ‘Centrum en Oost’

De kampioenen ‘Ereprijzen’ met o.a. Tony Martens uit Lummen (midden rechts), dubbelwinnaar van Brive tegen 846 oude duiven en van Perpignan tegen 943 oude duiven en Edgard Bamps uit Wijer-Nieuwerken (onderaan rechts), winnaar Barcelona tegen 2.297 oude duiven.  Rechtsboven organisator en voorzitter Roger Bos.


De kampioenen ‘Centrum en Oost’

Na de viering van de kampioenen ‘Centrum en Oost’, die een diploma of aandenken in ontvangst namen, kwamen de kampioenen en laureaten van de Limburgse Fondclub, in totaal 50 geklasseerden, hun naturaprijs in ontvangst nemen.

Kampioenschappen 2012 van de Limburgse Fondclub

Oude duiven

Het hoogste schavot  1° en 2° getekende (Oude duiven) wordt door de tandem Schroyen-Henderix uit Heusden beklommen, vóór de tweede Florent Claesen uit Paal en de derden Rudi en Jos Quintens uit Lummen.

De kampioenen van vorig jaar, de tandem Roger en Koen Vanmeert uit Zelem, vinden we niet meer terug binnen de eerste vijftien in het klassement. Het kampioenschap Asduif (Oude duiven) werd behaald door Jan Wojciechowski uit As met 5063631-09. De vorige kampioen Erik Maes uit Maasmechelen behaalt dit jaar de hoogste eer bij de jonge duiven (zie verder).

Jaarduiven

De sympathieke bouwondernemer Marcel Creten uit Sint-Truiden behaalt dit jaar het kampioenschap 1+2 (Jaarduiven) vóór Vanwinge-Reniers uit Kermt en Jean-Pierre Diepenrijckx uit Herk-de-Stad. Marcel Creten werd ook 1ste provinciaal kampioen jaarse KBDB 2012.

Jo Van Samang wint met 5057345-11 het kampioenschap Asduif (Jaarduiven) waardoor de bloemen in Achel terechtkomen. Danny Senden behaalde vorige jaar nog beide kampioenschappen maar vinden we ook dit jaar niet meer terug in de top-10 van beide klassementen.

Opmerkelijke prestatie van de tandem Vanwinge-Reniers uit Kermt en Jean-Pierre Diepenrijckx uit Herk-de-stad die wij in beide kampioenschappen telkens binnen de eerste vijf in het klassement terugvinden.

Jonge duiven

Erik Maes uit Maasmechelen brengt het kampioenschap 1+2 (Jonge duiven) opnieuw naar zijn gemeente en volgt daarmee de tandem Thijs-Peters op. Gerard Cuddy Reynders, ook uit Maasmechelen, en Rudi Serre uit Loksbergen bezetten de andere ereplaatsen.

Overzicht Kampioenenschappen 2012 van de Limburgse Fondclub (Top 3)

1. Oude duiven

1.1. Kampioenschap 1° en 2° getekende

1. SCHROYEN-HENDERIX uit Heusden
2. Claesen Florent uit Paal
3. Quintens R+J uit Lummen


De kampioenen LFC 1° en 2° getekende Oude duiven


De 3 eerstgeklasseerden LFC 1° en 2° getekende Oude duiven

1.2. Kampioenschap Asduif (4 beste uitslagen)

1. WOJCIECHOWSKI Jan uit As uit met 5063631-09 en coëfficiënt 9,63
2. Moors Jan uit Zonhoven met 5067356-08
3. Mantels Stefan uit Lummen met 5096368-10


De kampioenen LFC Asduiven – Oude duiven en Jaarduiven


De kampioenen LFC Asduiven – Oude duiven

2. Jaarduiven

2.1. Kampioenschap 1° en 2° getekende

1. CRETEN Marcel uit Sint-Truiden
2. Vanwinge-Reniers uit Spalbeek
3. Diepenrijckx Jean-Pierre uit Herk-de-Stad


De kampioenen LFC 1° en 2° getekende jaarduiven


De 3 eerstgeklasseerden LFC 1° en 2° getekende jaarduiven

2.2. Kampioenschap Asduif (4 beste uitslagen)

1. VAN SAMANG Jo uit Achel met 5057345-11 en coëfficiënt 7,30
2. Diepenrijckx Jean-Pierre uit Herk-de-Stad met 5060018-11
3. Pauwels Etienne uit Kermt met 5026469-11


De kampioenen LFC Asduiven – jaarduiven

3. Jonge duiven

3.1. Kampioenschap 1° en 2° getekende

1. MAES Erik uit Maasmechelen
2. Reynders Gerard Cuddy uit Maasmechelen
3. Serre Rudi uit Loksbergen


De kampioenen LFC 1° en 2° getekende jonge duiven


De 3 eerstgeklasseerden LFC 1° en 2° getekende jonge duiven

45ste Orléans Autovlucht van 22 juli 2012

Traditiegetrouw werden ook de vele prijzen in natura van de Limburgse Fondclub verbonden aan de “Orléans Derby en de autovlucht” uitgereikt. Romain Schots uit Halen wint de Chevrolet Spark met de snelste derbyduif. Dit jaar werden er niet minder dan 23.450 duiven ingekorfd voor deze 45ste Orléans autovlucht. De autowinnaar deed dat bij de Olijftak uit Herk-de-Stad, een 108 jaar oude maar nog zeer dynamische duivenvereniging, die met 90 hoklijsten toonaangevend mag genoemd worden in de Limburgse duivensport. Ook hier zagen wij Erik Maes weer terug, die als mooie prijs een tv mee naar huis kon nemen door het winnen met de eerste aangeduide serie van 2 duiven (168e + 41e) bij de derby (met lidkaart LFC) en bovendien ook als winnaar van Sector Oost met 1223,14 mpm een City Bike kreeg geschonken.


Autowinnaar Romain Schots uit Halen – Orléans 22.07.2012 – hier geflankeerd door
secretaris-schatbewaarder Jean Fastré (links) en Roger Bos (rechts)

En voor wie nog twijfelt of Limburgse duivenliefhebbers sportief zijn hier de 4 winnaars van een Citybike – Sector Oost: Erik Maes uit Maasmechelen, Sector Zuid-Oost: Gebr. Raets uit Vliermaal, Sector Midden: Marc Bollen uit Hasselt, Sector West: Sabrina Brugmans uit Halen. Wij zijn benieuwd of wij de gelukkigen volgend seizoen, op één van de vele mooie Limburgse fietsroutes die onze provincie rijk is, fietsend zullen aantreffen.

Naar bekend concept was er ook nog een bonnenverkoop en de trekking van de tombola.

Noteer alvast nog deze data:

  • Januari 2013 Kampioenendag Z.L.U. en Euregio
  • Februari 2013 Kampioenendag Arbeitsgemeinschaft Euskirchen

Iedereen uit deze regio die de duivensport een warm hart toedraagt zal zeker op deze vieringen aanwezig zijn.

40ste Limburgse Fondmarathon 2012 – Tongeren boven

  • Het algemeen kampioenschap marathon van de 40ste Limburgse Fondmarathon gaat dit jaar naar Omer Wauters uit Tongeren voor Theo Weytjens en Gerry Geurts, beiden uit Zutendaal.
  • Nico Jaspers uit de Tongerse deelgemeente Nerem is de grote laureaat van de LFM. Hij wint zowel het kampioenschap fond als het algemeen kampioenschap. In het kampioenschap fond klopt Jaspers Vroenhovenaar Jules Hardy en Edmond & Freddy Streel uit Vreren-Tongeren.
  • Jozef Roels uit Maaseik heeft met de 5159623-09 de LFM-asduif fond. Tweede is hier Visschers en zn uit Maasmechelen en derde Hubert Lenders uit Neerharen.
  • De LFM-asduif zit bij Yvan Schabregs uit Munsterbilzen, voor Staf Haex uit Bilzen en François Oeyen uit Kinrooi.

Het bestuur kan samen met de aanwezigen terugblikken op een aangename kampioenendag van de Limburgse Fondclub maar de meeste duivenliefhebbers kijken ook al uit naar 2013 en wensten elkaar een sportief seizoen toe.