Beset M. & R. Den Bosch, "Jonge Rick, het vliegende wonder slaat weer toe met Nationale zege op Mont de Marsan (2006)"

Den Bosch - Het zal je duif maar wezen, dat kleine bonte doffertje van vader Marti en zoon Rick Beset uit ’s-Hertogenbosch. Een geboren vedette, excellent voorbeeld van grote klasse en van …..wat goed is komt snel.
NL 03-1348149 schrijft geschiedenis en schaart zich binnen korte tijd bij de allerbeste duiven van Nederlands fondwereld en zijn naam mag geschreven worden naast legendarische duiven als De Blinde van Dusee en De Dolle van Marijn van Geel. Duiven die wereldberoemd werden door hun aansprekende prestaties.

De Jonge Rick laat er geen twijfel over bestaan dat hij een geboren topper is,
Een vogel met unieke kwaliteiten voor de marathons van het luchtruim.
2004: Bordeaux ZLU 109e.
2005: St. Vincent 2229-16515 d. nat. Sector I
1e Bergerac Afd3.NPO-Oost-Brabant, 5071 d.
2006: 2e St. Vincent Oost-Brabant 5454 d. en 13e nationaal sector 1, 16764 d.
1e Mont de Marsan Oost-Brabant 3793 d. en 1e nationaal sector 1, 11318 d. tevens snelste sector 1-2-3.

Dus driemaal op een rij ongelooflijk goed presteren en dat op vluchten waarbij ‘het werkendag’ was zoals men in Brabant zegt met snelheden van resp. 1106, 1017 en 1039 mpm. Echte marathons dus!!
Maar al te dikwijls wordt er geschreven dat onze duivensport zo sterk aan vergrijzing onderhevig is, en jammer genoeg is dat op veel plaatsen ook zo.
Daarom is het hartverwarmend als men ziet dat de nationale zege op Mont de Marsan naar een jeugdige combinatie gaat, vader Marti (een midden-dertiger) en zoon Rick (8) Beset uit Den Bosch.
Jong heeft hier een dubbele betekenis.
Ook de fondkolonie van de 'Besetjes' is jong, nog maar drie oud.
In 2004 werd met de jaarlingen alleen maar Bordeaux van de ZLU gespeeld. Het succes kwam heel snel in 2005 en nog mooier zoals u hierboven hebt kunnen lezen in 2006 en dat vooral door ‘het Vliegend wonder van Den Bosch’.

Uiteraard had men ook deze keer hoge verwachtingen van de Jonge Rick, en terecht met een dergelijke voorgeschiedenis.
Op vrijdag de dertiende…..gebeurde wat voor ‘te mooi’ werd gehouden. Een dag waar veel mensen angstig voor zijn. Het werd een grote geluksdag. Terwijl Rick zat te bekomen van een klein katertje, rustig aan een kop koffie zat daar plotsklaps weer dat bonte weduwnaartje. De klok wees zeven minuten over negen, maar zoals gewoonlijk had d’n bonte weer niet veel zin om binnen te lopen. Na wat treuzelen en een duwtje in de goede richting kwam de kloktijd op veertien minuten over negen….de snelheidsmeter wees op 1039 meter per minuut…..en nummer één bij de meldingspost.
Gezien de vrij grote afstand in sector I hoefde men niet al te lang te wachten om in juichen uit te barsten…De Jonge Rick speelt de eerste nationaal.
Wat een duif, wat een duif, wat een feest, wat een feest, het is gewoon niet te geloven.

Elke keer voor de inkorving ontstaan er twijfels bij Marti….het bonte doffertje voelt nooit vol aan, maar als hij thuiskomt is er ogenschijnlijk ook niets af.
De afstamming van dit vliegend wonder bewijst maar weer eens dat goed bloed zich niet verloochent en dat ‘de goei’ uit een kleine familie komen.
Marti haalde hem bij Peter Damen in Zaltbommel.
De vader is een zoon van Hanneke II van Jan van Haaren (Oss). Hanneke II vloog 1e nationaal Dax.
De moeder is (was) een duif via Louis de Heyde, een kleindochter van de Klamper van Cor de Heyde.

* Voeren…volle bak. Voer van € 7,- per zak van Paloma via het Voerpaleis, later aangevuld met de Kathy Lottermanmengeling. Ook in ruime mate snoepzaad en pinda’s. Zelfs direct na thuiskomst krijgen de duiven pinda’s, omdat er volgens Marti na hard werken ook goed gegeten moet worden.
* Dit jaar zijn er nog geen jonge gekweekt. Dat gebeurt pas na Dax. Deze jongen worden zelf opgeleerd en maken als jaarling toch al Bordeaux en Bergerac. Er blijven er niet al teveel over, maar naar Marti’s overtuiging wel de duiven met kwaliteit.
* Veel zelf opleren..Maastricht, Luik, Harchies. Ze moeten liefst één voor één naar huis komen. Ze mogen er de hele dag over doen.
Op deze manier leren ze meer dan dat ze met de klas naar huis komen, denkt Marti.
Den Bosch, de hoofdstad van Noord-Brabant, werd door Marti en Rick Beset en hun Jonge Rick op een grandioze manier in de schijnwerpers gezet.