Van Boxmeer Harrie, "Afdelingswinnaar Montluçon met 'Long Star' (2007)"


Rechts, Harrie van Boxmeer en links 'Pete', Sint Oedenrode (NL)


Ondanks zijn sterke spel, met diverse generale titels in de CC Midebo, houdt Harrie van Boxmeer niet van opsmuk, hij blijft die hij is, het voorbeeld van een contente mens die geniet van zijn duiven en natuurlijk nog eens extra van deze mooie overwinning. Maar d’n Harrie gaat er zeker niet van buiten zijn schoenen lopen. Hij is een man die meer als een ander kan relativeren. Aan al dat gezever over gunstige ligging en gunstige wind heeft Harrie geen boodschap. De een ligt nu eenmaal gunstiger dan de ander, er zijn er zelfs die er voor verhuizen, daar valt niets aan te veranderen. Maar als je de goede soort op het hok hebt en deze weet te motiveren kom je beslist zelf ook aan de beurt. “Al komt de wind uit de grond, ik zet duiven, ik doe mee”, is een zin die wij vaak van Harrie hoorden als er weer eens gezeverd werd over allerlei bijkomstige zaken

van Boxmeer
De naam Van Boxmeer en goede duiven is al vele jaren lang met Sint Oedenrode en de CC Midebo verbonden. Vader Johan is al langer dan een halve eeuw een tegenstander om rekening mee te houden. Nu op 87-jarige leeftijd vormt hij een combinatie met zoon Johan en is in feite nog net zo prestatiegericht als in zijn jonge jaren. Hij vindt het natuurlijk leuk als zoon Harrie een grote overwinning boekt, maar als hij mocht kiezen dan had hij zelf die vroege duif gepakt. De strijd om het hoogste, om te winnen, die heeft bij hem nog niets aan sterkte ingeboet.


Een toppertje wint
Montlucon, dat na een dag vertraging, op zondagmorgen al vroeg de lucht in ging was een vlucht met twee gezichten. Prachtig mooi vliegweer in Frankrijk en hardnekkige nevel en mist in België. Zo hardnekkig zelfs dat men met de duiven van de midfondvlucht Creil huiswaarts keerde.
Heel veel motivatie en een perfecte oriëntatie waren deze dag vereist om kans te maken op de overwinning. De 4-jarige duivin NL 03-0370849 beschikte beslist over beide. Om 16.13.28 had zij de 616.608 km afgelegd aan een snelheid van 1114.09 meter per minuut. Zij bleef daar nummer twee van J. van Venrooij uit Stiphout 16 mpm voor. Evenals de meeste duiven bij Harrie van Boxmeer heeft zij overwegend Zoontjensbloed in haar aderen (Conimix). Ook zit er nog een toefje in van de Olympiadeduif van Leo Broeckx (Oud Turnhout).
Het is een vrij kleine blauwe duivin, gebouwd of de smid eraan te pas is gekomen met een opvallend spierenstelsel. Het leeft en beweegt in je hand, een en al kracht en souplesse.
De 849 was met deze overwinning niet aan haar proefstuk toe. Al diverse keren behaalde zijn prachtige resultaten op de dagfond in Fondclub Zuiderkempen.
In 2006 o.a. La Souterraine 15-5549; Montlucon 32-8970; Argenton 158-6281 en Blois 492-5127.
In 2005 ging Long Star 25x de mand in en verdiende 23 prijzen.
De duiven moeten bij Harrie wel werken voor hun eten!!!


Van nieuwjaar tot half september

Bij de duivinnen waarmee Harrie weduwschap speelt duurt het seizoen (kweek- en vlieg) ongeveer negen maanden. Gekoppeld wordt er met nieuwjaar. Als de jonge 18-19-20 dagen zijn gaan zij met de doffers naar een ander hok.
Voor de duivinnen is het dan één uur per dag trainen geblazen, eenmaal het vliegseizoen daar dan minimaal twee uur per dag. Twee tennisballen fungeren als kogels om de dames in de lucht te houden. Als de vorm er eenmaal is dan zijn de ballen niet vaak meer nodig. Harrie drijft die training zo ver door dat als hij de duiven in speelt op de vitesse en midfond en zij zijn op de dag van lossing bijtijds thuis, ze ’s avonds weer hun verplichte nummertje moeten maken, dus weer een vol uur vliegen. Iedere duivin verblijft in een vak vóór haar woonbak.
Deze kleinere vakjes kunnen met deurtjes afgesloten worden. Zo op het oog lijkt het erop of verschillende duivinnen met baas Harrie gepaard zijn. Zij draaien voor hem als tollen en sleepstaarten dat het een lust is.
Van deze duivinnen blijven de doffers thuis!
Uiteraard speelt Harrie ook met weduwnaars. Zijn ervaring is dat de duivinnen meer prijzen halen dan de doffers en zeker in moeilijke omstandigheden superieur zijn. Ook op deze Montlucon. Aan de winnende duivin was bij thuiskomst niets te zien, terwijl nummer twee een doffer bijna kapot op de klep viel (58e van 6936 duiven). Harrie denkt dit te kunnen verklaren door het feit dat doffers zich al in de mand veel drukker maken dan de duivinnen en op die manier veel onnodige energie verspillen.


Uitgesproken eigen mening

De een vindt Harrie een eigenwijze vent terwijl de ander het meer nuanceert en zegt dat hij een eigen mening heeft, en daar niet graag van afwijkt. Wie hem langer kent moet toegeven dat hij vaak gelijk heeft.
* Echte kweekkoppels, koppels die bijna alleen maar goede jongen geven bestaan er maar een paar op de wereld. Het Oud Koppel van Jan Zoontjens, dat was een echt kweekoppel.
* Als een duif oud is bestaat het volgens Harrie niet dat hij nog 100% kwaliteit jongen geeft. Wel kan men weer toppers kweken uit de kinderen, dus een generatie verder.

Basis blijft behouden
Harrie houdt op een apart hok negen koppels Zoontjensduiven zuiver. Inteelt wordt niet geschuwd..grootouders/kleinkinderen, moeder/zoon, vader/dochter, broer/zus. Natuurlijk kweek je hierbij veel afval maar je hebt ook maar die ene topper nodig die er wel uitkomt om weer jaren vooruit te kunnen.
Met andere kweekoppels wordt ook gekruisd en keihard geslecteerd.
Van diverse gekende hokken werden duiven ingebracht maar het succes met de kruisingsproducten is minimaal…het Jan Zoontjens soort blijft domineren.

Goed voeren
Vooral de vliegduivinnen worden zeer goed gevoerd. Dat is ook nodig om de dagelijkse training evenals iedere week de man in te kunnen blijven volhouden een heel seizoen lang. Dus tweemaal per dag zoveel als ze lusten. Er blijft altijd wel wat voer over. Harrie maakt daarbij veel gebruik van Supersport van Havens, Zoontjens-mengelingen van Beijers en wat snoepzaad. Als extra supplement wat lijnzaadolie, knoflookolie en tarwekiemolie over het voer.
Je moet het niet al te moeilijk maken. Op tijd een kuurtje tegen het geel en al eens iets voor de koppen. Producten van o.a. Henk de Weerd en Travipharma.


Druk bezet baasje

Harrie is met zijn verschillende bedrijven een zeer druk bezet baasje, kan ook nooit stilzitten. Daarom is het goed dat verzorger voor Lambert veel werk verzet in de dagelijkse verzorging. Toch wil Harrie wat meer rust gaan nemen, al weet hij volgens mij niet goed wat dat is, en samen met Wilhelmien genieten van de duiven, hun gevleugelde vrienden die hen zoveel plezier en succes brengen op eigen hok en zeker ook op de diverse eenhoksraces in binnen- en buitenland. Harrie vindt die races een geweldige uitdaging…het opnemen tegen de internationale top. Met zijn Zoontjens-duiven kruipt hij er voor niemand in, al zijn ze nog zo groot!

Tot zover het verhaal over de generaal kampioen CC Midebo 2005 en 2006, winnaar Montlucon 2007 en ook kersvers kiesman van afdeling Oost-Brabant bij de NPO. Zeker weten dat hij zijn stem laat horen. Geen geleuter of gezever maar gewoon recht vooruit…zo is Harrie van Boxmeer.