Van Opstal Gommaar, "1ste interprovinciaal 4370 jaarlingen"Gommaar Van OPSTAL, Turnhout (BE)

Vierzon 1ste provinciaal 1120 jaarlingen
Vierzon 1ste provinciaal 504 duivinnen Vierzon


TURNHOUT :
De traditionele seizoensopener op de kleine fond is Vierzon. Deze vlucht van rond 500 km is voor de specialisten op de kleine fond een eerste grote test. Voeg hierbij de fondliefhebbers die als voorbereiding op Brive meedoen aan deze vlucht en je komt bij een mooi aantal duiven op Vierzon. Duivenreporter Gommaar Van Opstal uit Turnhout bewees dat zijn duivinnen klaar zijn voor het seizoen. Provinciaal won Gommaar bij de duivinnen: 1-23-28-31-38-76( 7 mee); bij 2266oude duiven: 34-46-63-157 (4 op 4) en bij de 1102 jaarlingen: 1-19 (3 mee. Toch hadden deze duivinnen geen ideale voorbereiding gekregen. Eerst werden ze zelf gedragen, daarna 1x Quievrain, 1x Noyon en 1x een slechte Dourdan. Toch resulteerde dit in een prachtige uitslag. Met een totaal duivenbestand van 12 weduwnaars, 7 weduwduivinnen en 40 jonge duiven mag onze gastheer gerust bij de kleine liefhebbers gerekend worden. Toch is hij geen onbekende in duivenland. Zo werd hij in 1986 4de Kampioen KBDB jonge duiven, in 1988 1ste Kampioen KBDB jonge duiven en 7de Kampioen KBDB in 1996. Hij won 1ste nationaal La Souterraine jaarlingen 1992 en 1st nationaal duivinnen op deze vlucht. Maar ook 2de nationaal Argenton dat jaar. Verleden seizoen werd hij nog Algemeen Kampioen kleine fond in Fondclub Turnhout. Hij versloeg hiervoor klinkende namen als Herman Van Sande, Peeters Alfons en Broeckx-Van Hees. Toch topnamen op deze fondvluchten.

Achtergrond : Gommaar zal ondertussen al een eindje in de zeventig jaar zijn, begon met duiven in Hasselt. Hij ging regelmatig duiven letten bij de wereldberoemde Jan Grondelaers. Toen hij op een gegeven moment een koppel jongen kreeg van Jan Grondelaers, timmerde hij een heel klein hokje in elkaar ( 2m x 1 m) en plaatste er sinaasappelkisten op als nestbak. Dat eerste jaar, 1960, wist Gommaar al negen eerste prijzen te behalen.
Tot 1969 speelde hij in Hasselt met veel succes. Wegens werkomstandigheden, Gommaar was werkzaam bij de rijkswacht, verhuisde hij naar Turnhout.
In 1974 begon hij met hulp van een buurman ook hier met de duiven.
In 1979 kwam deze buur te sterven en ging Gommaar dan maar alleen verder. Door de vriendschap met Jan Grondelaers was het niet te verbazen dat de meest duiven van de grootmeester afkomstig waren. Op dit ogenblik bestaat nog 90 % uit Grondelaersbloed. Andere duiven zijn afkomstig van volgende liefhebbers: Van Reet (uit zijn Daniel en Prins), Karel Schellens (Maes I), Meulemans Karel en Marien-Meulemans vroeger uit de lijn van het basiskoppel, Rik Custers (5de nationaal asduif/de As) die op Vierzon zelf 2de provinciaal won in Limburg, Flor Vervoort, Van Beirendonck ,H. Menten , Frans Verheyen en de Houben-soort via Louis Van Den Brande uit Kapelle op den Bos. De basislijn van het hok is de 'IJzeren. De doffer 842-82, later omgetoverd tot Zwarten IJzeren rechtstreeks van Grondelaers en was drie jaar aan een stuk één van de beste halve-fondduiven van omstreken Turnhout. Als kweekduif zou hij nog van meer waarde blijken. Gekoppeld aan een blauwe Grondelaersduivinnetje gaf hij de moeder van Nationaaltje ( 1ste nationaal La Souterraine. Aanvankelijk hield Gommaar niet veel duiven uit dit koppel omdat de duiven nogal klein van bouw waren. Zo gaf dit paar ook de vader van de 'IJzeren Vleugel 003/94 (1ste provinciaal en 2de nationaal La Souterraine 1994), ondertussen zelf een stamduif geworden. Deze IJzeren Vleugel won als jonge duif ongepaard o.a.Dourdan 1115d:7de, Dourdan 1179d:112de, Orleans 1153d:202de, Dourdan 1069d:102de en daarna op nest Argenton nationaal 16.361d:30ste en La Souterraine 13.724d: 2de. Dat jaar won Gommaar ook provinciaal Cognac bij de jonge duiven ' En dit allemaal zonder druppelen ' zegt hij trots. In die tijd waren er inderdaad nog andere praktijken mogelijk.

Het zwart 02 : Deze mooie donkere duivin zorgde voor de eerste prijs. Het is een duif zelden mist maar op de korte vluchten altijd een tijdlang op het dak blijft zitten. Op de langere afstanden blijft ze minder lang buiten zitten alvorens binnen te komen. De 6295302/01, nu Vierzon 2 genaamd, heeft als vader 2249164/99, de zwarte Houben, 100% Houben via L. Van Den Brande uit Kapelle op den Bos. In zijn afstamming bekende namen als Rocky, Porky, Jonge Artiest en Hiro. Namen die voor Houben-kenners wel bekend in de oren zullen klinken. De moeder van Vierzonneke 2 is 6636557/95, een volle zuster van het Nationaaltje. Hierin de rassen Verheyen, veel Grondelaers natuurlijk met een snuifje Van Reet. Ze is nog een kleindochter van de Zwarten IJzeren. De week na Vierzon moest deze duivin naar Bourges en won in Turnhout 24ste tegen 172 jaarlingen. Bij de oude duiven won Gommaar 252d: 12-13-18-20-24 (met dezelfde 7 duivinnen. Niet de kopprijzen maar Gommaar dacht de oorzaak te weten. Hij had twee dagen gekuurd tegen trichomonas en de forme werd hierdoor enigszins geremd.

Methode : Een tuinhuisje is omgebouwd tot duivenhok. Op dit tuinhuisje (zie foto) huizen 6 weduwduivinnen. 'Maar Gommaar…je had er toch 7!' De zevende zit opgesloten in een woonbak in de gang tussen de jonge duiven. Zij traint mee met de jonge duiven en wordt weer opgesloten. De echte weduwduivinnen trainen 's morgensvroeg om 6.00 en 's avonds om 19.00.Na de training worden ze opsloten in een kleine woonbak en krijgen hierin eten, drinken en het nodige grit. Ze werden in de winter gekoppeld aan de beste weduwnaars op het weduwnaarshok. Toen mochten zij niet uitvliegen natuurlijk om ze niet in verwarring te brengen met hun 'tuinhuisje'. Op 1 april werden ze dan hier gekoppeld tegen een andere doffer om 6-8 dagen te broeden. Daarna begint hun weduwschap. Ze worden dan in spoedtempo opgeleerd en vliegen elke week een kleine fondvlucht. Moesten ze een heel zware of slecht vlucht tegenkomen, mogen ze een week rusten maar normaal gezien elke week de mand in.

De 12 weduwnaars deden ook aan winterkweek en mochten in april ook enkele dagen broeden. Zij vliegen eveneens kleine fond of halve fond. De jonge duiven vliegen allemaal 2 of 3 nationale vluchten. Gommaar is een specialist met jonge duiven. Hij heeft de kleine kolonie perfect in handen. Dit jaar heeft hij overgeschakeld naar ander duiveneten. Hij geeft nu Premium van Beyers afgewisseld met Vandenabeele van Beyers. Voor het seizoen een kuur van 8 dagen met Altabactine. Bij mijn bezoek kon ik vaststellen dat hier alles tot in de puntjes verzorgd wordt. Ik was hier niet bij iemand op bezoek die de boel maar laar draaien. Gommaar is punctueel en correct. Een man die verdient om succes te behalen.