Winnaar Supercup Marathon Noord, Ysbrand Kaptein - Akersloot (NL).

Na het seizoen als alle winnaars bekend zijn is het de gewoonte dat het bestuur van Stichting Marathon Noord alle kampioenen bezoekt om te feliciteren en dat met een bloemetje te onderstrepen.

De felicitaties werden namens Stichting Marathon Noord dit keer overgebracht door voorzitter Hans Wolfsen (r) en Rob Koeman

 

Dit zijn natuurlijk leuke bezoekjes want wie wil niet gehuldigd worden na een seizoen en als een bestuursafvaardiging daarvoor naar je toekomt wordt dat helemaal gewaardeerd.
Soms is bij de liefhebber nog niet bekend op welke plaats in de eindrangschikking hij geëindigd is en dan is het helemaal leuk.
Hoewel het bestuur dit met veel plezier doet is het een hele klus want de winnaars zitten verspreid over het hele land.
Daarnaast is het aantal te winnen prijzen en kampioenschappen steeds groter aan het worden. Het kost dus soms even tijd om iedereen te bezoeken.
Een afvaardiging van het bestuur moest op bezoek bij iemand die een prijs won die dit jaar voor het eerst wordt gewonnen kon worden, de Supercup Marathon Noord.

De Supercup
Deze prijs is in het leven geroepen door TopPigeons en de mannen achter TopPigeons hebben zich voor drie jaar garant gesteld om de prijs te verzorgen.
Het is al niet eenvoudig om bij Marathon Noord vroeg in de uitslag te komen omdat uitsluitend de 1e of 2e getekende kans maken maar om de Supercup te winnen moet een wel heel bijzondere prestatie worden geleverd.
Om zich als winnaar te laten huldigen moet een zo groot mogelijk aantal series (1e en 2e getekende in de uitslag) worden behaald op zowel de middag als ochtendlossingen.
Maximaal kunnen dat er 6 zijn, 3 bij de middaglossingen (St. Vincent, Montauban en Bordeaux) en 3 bij de ochtendlossingen (Barcelona, Marseille en Perpignan).
Om een maximum te behalen moeten alle 12 getekende duiven prijsvliegen op alle 6 hiervoor genoemde vluchten, een wereldprestatie dus.
Toen de eindstand was berekend bleken 2 liefhebbers elk 5 series behaald te hebben en elk 11 getekende duiven in de prijzen te hebben.
Bij gelijke stand zou het behaalde aantal punten doorslaggevend zijn en daardoor werd Ysbrand Kaptein uit Akersloot winnaar voor Rob Schouten uit Warmenhuizen.
Toeval of niet, beide mannen eindigen ook als eerste en tweede in de eindstand bij de ochtendlossingen alleen is Rob daar eerste en Ys tweede.
Beide wonen ook niet ver van elkaar in Noord Holland en waren vorig jaar tweede en derde op de ochtendlossingen dus kunnen we niet spreken van toevalstreffers want daarmee bereik je niet zo’n fantastische prestatie.
Hoe moeilijk het is om prijs te vliegen op de ochtendlossingen blijkt wel uit het feit dat er maar 22 deelnemers zijn die op alle 3 vluchten punten verdiend hebben.

De liefhebber.
De winnaar bij deze moeilijke Supercup competitie werd dus Ysbrand (voor velen Ys) Kaptein uit Akersloot die ook tweede werd op de ochtendlossingen en 6e bij de middaglossingen bij Stichting Marathon Noord.
Het is niet de eerste keer dat we Ys tegenkomen in de kop bij de eindstanden want in 2007 eindigde hij al als eerste bij de ochtendlossingen en in 2008 werd hij op dezelfde discipline 2e achter Jan Schreurs met 0,07 punten verschil.
We mogen Ys rustig onder de grotere liefhebbers scharen want met zo’n 180 duiven in de winter en 120 jongen beschik je over een flinke kolonie duiven. Dat blijkt ook uit het aantal duiven dat wordt gespeeld want er werden op de 6 Marathon Noord vluchten totaal 160 duiven ingekorfd wat een gemiddelde van net boven de 25 per vlucht is.
Des te knapper is het om dan telkens de eerste en tweede getekende te constateren, Ys heeft dus niet alleen goede duiven maar heeft er ook nog goed kijk op want anders lukt dit niet.

De duiven

De basis van de duiven stamt af van de Gebr. Brügemann en Eijerkamp-Muller uit de lijnen van “Madonna” en “de Genaaide” en een van Wanroy duif via Eyerkamp uit de lijn van de “Friedhelm”.
Daar zijn een paar constante duiven uitgekomen die al een paar jaar regelmatig kopvliegen en waarvan er nu een aantal naar het kweekhok verhuizen.
De oude duiven worden op het nest gespeeld en ingespeeld met de programmavluchten. De jongen gaan alleen op de natoer mee en worden niet verduisterd.
Dit jaar treedt Ys ook op als mentor voor zijn overbuurjongen van elf. Deze melker in spé loopt vaak bij Ys en maakt zo kennis met de duivensport. Het is de bedoeling dat Ys een klein hokje neer gaat zetten zodat deze jonge melker het spel in de praktijk kan leren. Voor een timmerman als Ys zal dat geen probleem zijn en wie weet waar dat nog toe gaat leiden.
Op de vraag “wat is je mooiste ervaring in de duivensport” kwam zonder nadenken het volgende antwoord “de 8e nationaal Barcelona in 2000”.
De kampioenschappen werden verdiend met de volgende resultaten bij Marathon Noord:

Middaglossingen    Ochtendlossingen
St. Vincent    25, 39    Barcelona    3,4
Montauban    25, 285    Marseille    13
Bordeaux    93, 114    Perpignan    19, 61


Iemand waar Ys veel respect en waardering voor heeft is Rinus van Bohemen die hij al vanaf zijn jeugd kent, toen al bij de kampioenen speelde en dat nu nog steeds doet.
Tijdens ons bezoek was Jan Roelofs ook aanwezig die liet weten volgend jaar ook weer van de partij te zijn bij Stichting Marathon Noord dus de concurrentie wordt weer groter..

Na een gezellig avondje kletsen over duiven vertrokken we weer huiswaarts in de verwachting dat we zeker nog eens terug moeten voor een huldiging naar dit sterke Noord Hollandse fondcentrum.
Of we dan Ys weer moeten bezoeken weten we nog niet maar dat het een geduchte kanshebber is heeft hij ons wel duidelijk gemaakt.