Limburgse Derbyvlucht: 53ste editie is beducht voor hitte en corona

Vanuit Limburg vertrokken vrijdag om 10.30 u. drie vrachtwagens – met meer dan 10.000 duiven -naar Fay-aux-Loges voor de 53ste Limburgse Derbyvlucht.

De inkorvingen voor de 53ste Derbyvlucht Orléans (zaterdag 1 augustus - Fay-aux-Loges) zijn niet vlot verlopen. Op het uur van vertrek naar de losplaats kampten nog zes lokalen met het ingeven van de duiven. De Limburgse Fondclub kon dus op dat moment nog niet de volledige aantallen duiven doorgeven. Voorzitter Roger Bos: “Op dit moment hebben we 5.164 jonge (waarvan 2.862 derby’s) en 4.285 oude+jaarse waarvan 2.596 jaarse duiven. In totaal dus 9.449 duiven. Daar komen in totaal nog zowat duizend duiven van die 6 lokalen bij. Ter vergelijking: vorig jaar waren er 3.971 jonge (waarvan 2.475 derby’s) en 4.598 oude waarvan 2.664 jaarse duiven.

Bij het vertrek in Genk bedroeg de buitentemperatuur al 25 graden. Een receptie was er wegens corona dit jaar niet bij. Maar het was vooral de hitte die zorgen baarde. In de flink gekoelde loods van de Limburgse Verzending voerden de chauffeurs Frankie en Henri samen met convoyeur Kenji nog een laatste controle uit op de verluchting en de voorraad water. De duiven kregen nog wat extra maïs toegediend en dan kon het konvooi vertrekken. Frankie: “We rijden vier uur en dan houden we een stop van ruim drie kwartier. We zetten dan de deuren open en de duiven krijgen vers water. Het welzijn van de duiven primeert.”

Extra maatregel tegen de hitte: boven in de camion wordt minstens 1, zo mogelijk 2 rijen opengelaten.

Roger Bos: “Het vertrek van het konvooi, waarvoor het transport door de Verzending én door EMT uit Borgloon gebeurt, is het moment bij uitstek om hulde te brengen aan de vele vrijwilligers in de verenigingen. Dit jaar verliep het ingeven van de derbyduiven moeilijk. Voor volgende editie moeten we allemaal eens grondig evalueren.”

Groen licht voor de 53ste Dertyvlucht.

Op zaterdag 1 augustus zullen we weten wie dé Orléanswinnaar van deze 53ste editie wordt. Maar een groots Orléans-festijn zal er wegens corona wellicht niet komen.

De chauffeurs Frankie en Henri inspecteren de voorraad water voor de duiven.