Ziekte van Newcastle: update: opheffing laatste zone in Lessines

In de afgelopen maanden werden in België verschillende uitbraken van de ziekte van Newcastle vastgesteld. Met het opheffen van de zone in Lessines op 4 september 2018 is de laatste zone waar de maatregelen van kracht waren nu ook officieel opgeheven.

UPDATE: bijkomende toelichting ophefdata zones rond bedrijven

Omdat het niet geheel duidelijk was waarom er zowel over een periode van 21 als een van 30 dagen van maatregelen gesproken werd, namen we nogmaals contact op met het FAVV. Dat liet ons het volgende weten dat men bij uitbraken bij professionele pluimveehouderijen volgende data toepast:

 • 3 km-zone wordt omgezet in 10 km-zone ten vroegste 21 dagen na opruiming
 • 10 km-zone wordt in haar geheel opgeheven ten vroegste 30 dagen na opruiming

Dat betekent dat voor de zones rond de bedrijven in Haaltert, Zulte en Waregem volgende data van toepassing zijn:

 • Haaltert:
  • 3 km -> 10 km: 26/07
  • 10 km (opheffing): 04/08
 • Zulte:
  • 3 km -> 10 km: 29/07
  • 10 km (opheffing): 07/08
 • Waregem:
  • 3 km -> 10 km: 07/08
  • 10 km (opheffing): 16/08

Voor uitbraken bij hobbyhouders geldt er dus een minimum van 21 dagen.

MAAR: van een opheffing van de maatregelen kan pas sprake zijn, indien er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt:

 • Er mogen tussentijds geen bijkomende uitbraken in de zone plaatsgevonden hebben, want dan start de telling opnieuw.
 • Liefhebbers die in een zone wonen waar de vaccinatie van het aanwezige pluimvee en de aanwezige duiven opgelegd werd, moeten het vaccinatiebewijs aan de burgemeester overhandigen.

"Net omdat de vacciniatiebewijzen niet tijdig ingediend zijn, lopen de maatregelen in sommige zones al langer dan de voorziene minimumdata hoewel die dus al opgeheven konden zijn", aldus het FAVV. "Het is ook mogelijk dat de maatregelen in een bepaalde zone nog voor de voorziene periode worden versoepeld, maar gezien het aantal besmettingen van de afgelopen tijd, zijn we nog niet op dat punt beland." Kortom, je vaccinatiebewijs tijdig afgeven, is de boodschap. En voor de rest is het hopen op beterschap.

Windstilte na eerste geval

Op 26 april 2018 werd bij een hobbyhouder van sierkippen in Herstal (Luik) het eerste geval van de ziekte van Newcastle in België vastgesteld. Het bleek te gaan om een nieuwe virusstam uit Zuidoost-Azië die zich op korte tijd wereldwijd verspreid heeft, met uitbraken in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Oost-Europa en dus ook België. Een kleine maand later, op 25 mei, dook de ziekte ook op in het westen van het Groothertogdom Luxemburg. In België duurde het nog tot 14 juni eer er een nieuwe uitbraak bekend raakte. Meteen drie nieuwe gevallen op één dag tijd.

Overzicht uitbraken over gans België

Sinds 14 juni zijn er elke week nieuwe gevallen opgedoken, wat het voorlopige totaal voor dit jaar op negentien uitbraken brengt: zestien bij hobbyhouders en drie bij professionele pluimveehouderijen, meteen de eerste (professionele) gevallen sinds 1998. Enkel de provincies Limburg en Namen ontspringen voorlopig (en gelukkig) de dans. Bekijk hieronder waar de veertien gevallen zich situeren waar de maatregelen nog steeds van kracht zijn:


Zoom in op de kaart om te zien of uw hok binnen of buiten de schutkring ligt

Welke maatregelen gelden waar en tot wanneer?

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, worden zoals altijd de nodige maatregelen getroffen. Op 2 juli kwam er een nationaal verzamel- en verkoopverbod voor pluimvee en duiven naar en door hobbyhouders dat nog steeds loopt. Beide verboden gelden evenwel niet voor sportduiven waardoor liefhebbers buiten de getroffen zones kunnen blijven inkorven.  "De bijkomende (lokale) maatregelen voor uitbraken bij hobbyhouders gelden tot minstens 21 dagen na de vaststelling van de uitbraak, voor uitbraken bij bedrijven is dat 30 dagen. Natuurlijk moet in beide gevallen aan de voorwaarden voor een opheffing voldaan zijn", zo liet het FAVV weten. Welke maatregelen dat zijn, hangt dus duidelijk af of het virus bij een professioneel bedrijf dan wel bij een hobbyhouder opgedoken is:

 • bedrijf:
  • een 500 m-zone met ophokplicht, en een beschermings- (3 km) en toezichtsgebied (10 km) zonder ophokplicht, maar met andere maatregelen
  • verenigingen én liefhebbers binnen de 10 km-zone mogen niet inkorven
  • na (minstens) 21 dagen: 3 km-zone wordt 10 km-zone indien voldaan aan de voorwaarden
  • na (minstens) 30 dagen: 10 km-zone wordt opgeheven indien voldaan aan de voorwaarden
 • hobbyhouder:
  • een 500 m-zone zonder ophokplicht, maar ook met andere maatregelen
  • verenigingen én liefhebbers binnen de 500 m-zone mogen niet inkorven
  • na (minstens) 21 dagen: 500 m-zone wordt opgeheven indien voldaan aan de voorwaarden

Bekijk hier de bijkomende maatregelen voor uitbraken bij zowel bedrijven als hobbyhouders. Hieronder lees je waar en tot wanneer er (minstens) maatregelen van kracht zijn:

Datum   Plaats (provincie)       Bedrijf/Hobbyhouder  Voorziene ophefdatum*
26/04/18  Herstal (Luik)         Hobbyhouder      17/05/18 (opgeheven)
14/06/18  Kessel (Antwerpen)       Hobbyhouder      12/07/18 (opgeheven)
14/06/18  Soignies (Henegouwen)     Hobbyhouder      12/07/18 (opgeheven)
14/06/18  Verviers (Luik)        Hobbyhouder      12/07/18 (opgeheven)
22/06/18  Villers-la-Ville (Waals-Br.)  Hobbyhouder      17/07/18 (opgeheven)
26/06/18  Theux (Luik)          Hobbyhouder      17/07/18 (opgeheven)
26/06/18  Dentergem (West-Vl.)      Hobbyhouder      17/07/18 (opgeheven)
26/06/18  Hélécine (Waals-Br.)      Hobbyhouder      17/07/18 (opgeheven)
27/06/18  Zoutleeuw (Vlaams-Br.)     Hobbyhouder      18/07/18 (opgeheven)
27/06/18  Erpe-Mere (Oost-Vl.)      Hobbyhouder      18/07/18 (opgeheven)
04/07/18  Haaltert (Oost-Vl.)      Bedrijf        04/08/18 (opgeheven)
06/07/18  Morlanwelz (Henegouwen)    Hobbyhouder      27/07/18 (opgeheven)
09/07/18  Zulte (Oost-Vl.)        Bedrijf        07/08/18 (opgeheven)
13/07/18  Beersel (Vlaams-Br.)      Hobbyhouder      03/08/18 (opgeheven)
16/07/18  Eeklo (Oost-Vl.)        Hobbyhouder      06/08/18 (opgeheven)
16/07/18  Ninove (Oost-Vl.)       Hobbyhouder      06/08/18 (opgeheven)
17/07/18  Waregem (West-Vl.)       Bedrijf        13/08/18 (opgeheven)
20/07/18  Lessines (Henegouwen)     Hobbyhouder      10/08/18 (opgeheven)
20/07/18  Meix-devant-Virton (Lux.)   Hobbyhouder      10/08/18 (opgeheven)
31/07/18  Momignies (Henegouwen)     Hobbyhouder      21/08/18 (opgeheven)

* Bij de hobbyhouders gaan we uit van maatregelen gedurende minstens 21 dagen na de uitbraak, bij bedrijven minstens 30 dagen.

Meer informatie over bovenstaande uitbraken vind je hier.

Wat zijn de voorwaarden voor een opheffing?

Van een opheffing van de maatregelen kan pas sprake zijn, wanneer er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt:

 • Er mogen tussentijds geen bijkomende uitbraken in de zone plaatsgevonden hebben, want dan start de telling opnieuw.
 • Liefhebbers die in een zone wonen waar de vaccinatie van het aanwezige pluimvee en de aanwezige duiven opgelegd werd, moeten het vaccinatiebewijs aan de burgemeester overhandigen.

"Net omdat de vacciniatiebewijzen niet tijdig ingediend zijn, lopen de maatregelen in sommige zones al langer dan de voorziene minimumdata hoewel die dus al opgeheven konden zijn", aldus het FAVV. "Het is ook mogelijk dat de maatregelen in een bepaalde zone nog voor de voorziene periode worden versoepeld, maar gezien het aantal besmettingen van de afgelopen tijd, zijn we nog niet op dat punt beland." Kortom, je vaccinatiebewijs tijdig afgeven, is de boodschap. En voor de rest is het hopen op beterschap.

Helpen de vaccinaties dan niet?

Omdat het om een nieuwe stam gaat, zijn de vaccins in België niet altijd werkzaam. Zo beschermt een goede vaccinatie wel tegen de zichtbare verschijnselen van de ziekte, maar wordt de doorbraak of verspreiding er niet altijd door tegengehouden. Dat betekent dus dat ook dieren die er gezond uitzien de ziekte kunnen (over)dragen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de uitbraak in Haaltert, waar het pluimvee en de vogels geen symptomen vertoonden van de ziekte. Daarom is men ook extra voorzichtig met het opheffen van maatregelen. Op de website van het FAVV kom je meer te weten over de symptomen van de ziekte van Newcastle en de vaccinatie ertegen.

Seizoen in schoonheid afsluiten

Sommige liefhebbers zitten intussen al aan hun vijfde week zonder duivenspel en kunnen een streep trekken onder het oudeduivenspel - in Herstal is het zelfs al drie maand. Daarnaast zien een pak liefhebbers ook het jongeduivenspel aan hun neus voorbijgaan met de vele uitbraken sinds eind juni, en dan vooral die bij pluimveebedrijven. Zij moeten de conditie van hun jonge duiven trachten te onderhouden met trainingen rond het hok, maar de ervaring die ze kunnen opdoen, zal sowieso miniem tot nihil zijn. Het wordt dan ook een bijzonder moeilijk selectieproces zonder (veel) prestatiebewijzen. Keuzes die ook volgend jaar nog impact zullen hebben op de resultaten. Laat ons daarom hopen dat alle maatregelen zo snel mogelijk opgeheven worden. Zo kan iedereen het seizoen toch al spelend afsluiten, ook al is het voor de gedupeerden dan grotendeels in mineur.