Van den Bogaard, "Gedreven liefhebber op weg naar de top wint Blois in afdeling 2-NPO"

 


Gert van den Bogaard, Rijen

 

 

 


RIJEN-
Het nationale concours vanuit Blois geniet een steeds groeiende populariteit en door verschillende liefhebbers wordt alles uit de kast gehaald om succes te bereiken en bijgeschreven te worden in de boeken van dit concours wat gevlogen wordt van Maastricht tot Groningen. Wat eens Orleans was met de junioren is nu Blois met de senioren. De uitgave 2008 was zeker niet de moeilijkste en de aanwakkerende zuidwestenwind maakte het mogelijk dat in de meest noordelijke streken snelheden gehaald werden gelijk aan het zuiden.
De totale zege kwam in Midden-Nederland terecht bij Jos de Ridder.


Gert van den Bogaard
In afdeling 2 kwam de overwinning terecht in Rijen, bij Gert van den Bogaard, die zijn schitterend gebouwde blauwe doffer klokte om 14.17.30 wat een snelheid van 1366 mpm op papier bracht. Naar later bleek de winnende tijd en dus groot feest in de Heistraat en het begin van een zeer druk weekend. De winnende doffer is Belg van geboorte en verdwaalde als jonge duif en kwam in Rijen terecht. Dat er karakter in het beestje zat was te zien aan het feit dat hij wel een week lang op de ren zat alvorens zich over te geven en binnen te lopen.
Hij bleek afkomstig te zijn uit Lille en wel van Marc Verhaerstraeten, een fondspeler. Ondanks dat de afstand niet zo erg groot is liet de Belg de duif aan Gert en stuurde het eigendombewijs. Naar later bleek was deze uniek mooi gebouwde blauwe klepper een gouden aanwinst.
De Belg 06-6152507 heeft al een fraaie erelijst met o.a.
St. Quentin 1/9451; Pommeroeul 3/3935; Creil 3/2473; Creil 6/2175; Chantilly 17/4683. En nu als de klap op de vuurpijl 1e Blois.

 Afstamming :
Vader is B04-597 Lucien Staelens met in de pedigree o.a. een Asduif grote Fond en De Crack evenals het Topkoppel van Staelens.
Moeder is B03-932 van hok Dox. Aan vaderszijde Pros Roosen uit de Kleine Grijze (v.d. Bemt x Janssen) x Grijs uit de Witpen uit dezelfde bron. Aan moederszijde 1e pr. Zuiderkempen uit Den Pros x Klein Witpenneke Clerinx.

Bevlogen liefhebber
De vader van Gert ook duivenliefhebber is een echte hobbyman. Gert echter heeft zijn ogen naar de top gericht en zal er alles aan doen om het hoogste te bereiken. Hij had een leermeester uit duizenden nl. Frans de Hoogh een van de coryfeeën uit het Midden-Brabantse land. Van hem leerde hij de fijne kneepjes van het vak. Ook vertelt Gert zeer goed geholpen te zijn door Jan Verhoeven (Goirle) met goede raad en met geweldige duiven.
Zeker 80% van de duiven voert het bloed van J. Verhoeven & Zn. Een van zijn allerbeste kwekers ooit was De 18 van Frans de Hoogh die hoge kwaliteit jongen gaf o.a. met een Janssen duif van Jan van Engelen (Hedel).
Af en toe wordt bij een sterk spelende liefhebber wat bijgehaald, maar om even goede of betere te halen dan je zelf hebt valt niet mee.

 


Dubbel weduwschap
Gert is dit jaar voor het eerst begonnen met totaal weduwschap. Ondanks dat hij eigenlijk te weinig tijd heeft voor de duiven lukt het bijzonder goed. Wel is er erg veel verschil tussen de vluchten. Zo komen er de ene week wel tien duivinnen als eerste aan terwijl het een week later de doffers zijn die als vroegste arriveren. Maar de totaal prestatie mag gezien worden. Gert laat zelf 's morgen de doffers los voordat hij gaat werken. De buurman laat even later de duivinnen uit en die komen pas weer binnen als Gert tussendoor even naar huis kan, soms is dat wel al middag.
De duivinnen lopen dan heerlijk te paraderen door de tuin en zetten alles op zijn kop. Eenmaal binnen verblijven zij in de ren en is het binnenhok gesloten. 's Avonds herhaalt alles zich nog een keer. Ook zitten er enkele doffers waarvan de duivin achter gebleven is, maar die vliegen even goed als de anderen. "Forme is belangrijk, maar klasse is bepalend" zegt Gert
 


Besluit
Het waren enkele aangename uurtjes op de vroege zondagavond in Rijen. Tussen het opschrijven van wat gegevens door hebben we diverse vlieg- en kweekduiven in handen gehad, echt nog gezellig ven melken. Genieten zeker ook van de fijne klasse duiven die Gert onder de pannen heeft. We hadden via zijn neef Rini uit Hedel al wel het een en ander gehoord, maar de werkelijkheid was nog mooier dan het verhaal. Leuk was zeker ook dat de tweede aankomende duif bij Gert een volle broer was van de duif die bij Rini in 2007 een NPO-zege in afdeling 7 op haar naam schreef.
Echte duivenmelkers die mannen van Van den Bogaard Afdeling 2 kreeg een winnaar van Blois die door zijn gedrevenheid het geluk afdwong. In de duivensport gaat het nu eenmaal niet vanzelf!!