The Belgian Pigeon House, duiven en duivensport midden in de stad Brugge

Op het Sint-Jansplein in Brugge werd enige tijd geleden The Belgian Pigeon House geopend. Het pand werd een zestal jaar geleden aangekocht door Griet Van Middelem en haar man Ludo Van der Voort. Vier jaar hebben ze eraan gewerkt om het middeleeuwse pand te restaureren tot iets uniek in zijn soort.

De rode draad in het ganse verhaal is de postduif en alles wat ermee gepaard gaat: een compacte collectie van oude klokken, beeldjes, oorkondes, manden, handgeschreven uitslagen, duivenringen, allerlei documenten, enz. Kortom, allemaal zaken die ons doen mijmeren over lang vervlogen tijden. Geen wonder dat iedereen er zich meteen thuis voelt!

 

Griet en duiven

Griet had al op heel jonge leeftijd een boontje voor duiven. Op de boerderij van haar ouders in Oudenburg kwamen veel duivenmelkers over de vloer. Haar ervaring in de horeca deed ze op in Roeselare waar ze jarenlang het restaurant Flores uitbaatte. Daar liep ze enkele duivenliefhebbers tegen het lijf die haar er zelfs van konden overtuigen om een wedstrijd in Bangkok te gaan volgen. Griet is intussen op een leeftijd gekomen waar velen onder ons er al aan denken om op pensioen te gaan of om het toch een beetje rustiger aan te doen. Griet niet hoor, onze gastvrouw zit nog vol vuur en energie! Zo is ze een zestal jaar geleden aan haar Brugse avontuur begonnen. Een vervallen middeleeuws winkeltje aankopen gelegen vlak naast het chocolademuseum om het in zijn volle glorie te herstellen. Bij de restauratiewerken zijn ze nog op een oude kelder gestoten waar dankbaar van gebruikgemaakt werd om het pand te vergroten en nog meer uitstraling te geven. Intussen heeft ze er wel iets unieks mee uit de grond gestampt. Zo won ze in 2016 de prestigieuze monumentenprijs voor het historische karakter van het gebouw en de verbouwing die veel originele aspecten blootlegde. Het ondernemen zit haar in het bloed. Een gave, een passie, een drang, wie weet wat het is … Eén ding is zeker: met het verhogen van de pensioenleeftijd heeft ze geen probleem.


Duivenminnend uitbaatster Griet

 

De plannen voor de toekomst

Op de opening van het pand werden voor de deur 150 duiven gelost. Meteen stond het Sint-Jansplein vol. Veel mensen weten dat duiven bestaan, maar voor velen stopt het daar ook mee. Brugge is UNESCO-werelderfgoed en waar beter dan daar kan de duivensport zo in de kijker worden gezet. Nu al is The Belgian Pigeon House een vaste stek voor duivenmelkers uit de streek. Dagelijks komen er ook liefhebbers-toeristen van over gans de wereld over de vloer. Ze kijken vol bewondering naar de verschillende attributen die er tentoongesteld staan en die doen terugdenken aan de tijd van toen. Het is mooi om te zien hoe ze naar uitleg vragen over duiven en het duivenspel. Griet doet haar verhaal telkens weer met een even grote gedrevenheid, en dat in verschillende talen.
De mensen van de duivenbond zouden best eens een kijkje gaan nemen, want een betere ambassadrice kunnen ze zich wellicht niet voorstellen. Ze is zeker nog niet aan het einde van haar Latijn, want verschillende projecten staan nog op stapel. Zo wi ze onder andere een plaats creëren waar alle duivenliefhebbers van overal ter wereld elkaar kunnen treffen. Het thema 'duif' zorgt dat mensen van allerlei afkomst, taal of religie een gemeenschappelijk onderwerp hebben om het perfect met elkaar te vinden. Zelf doet ze er nog een schepje bovenop: iedere duivenliefhebber die voor eind oktober de zaak binnenloopt, wordt door haar op een gratis drankje getrakteerd.

Elke duivenliefhebber die Brugge bezoekt, moet beslist eens een binnenspringen. Je zal er geen spijt van hebben.

The Belgian Pigeon House is open van 10.00u tot 22.00 (woensdag en donderdag gesloten).
Sint-Jansplein 12
8000 Brugge
Tel.: 0032 50 66 16 90