Zoeken

Derby Costa Del Sol gaat verder op sterk elan met mooie 7e editie

Van 20 tot 22 september waren het opnieuw hoogdagen voor de duivensport in Malaga. Dit met de alweer 7e editie van Derby Costa Del Sol. Met 1.754 ingestuurde duiven, namen nog nooit zoveel duiven deel aan deze race.

Elk jaar worden meer en meer duiven ingestuurd, wat natuurlijk een heel mooie referentie is. Achter deze one loft race staat daarnaast ook een sterke organisatie van mensen die zich inzetten om er elk jaar opnieuw een geslaagde editie van te maken. Bij het bekijken van de weerbeelden voor zaterdag viel meteen één ding op. Warm, maar veel bewolking en wind op kop. Het werd dus een zware finale. Even was er twijfel of de race wel kon doorgaan op zaterdag met dit weer of dat de finale eventueel werd uitgesteld naar zondag.

De inkorving

Op vrijdagavond vond de inkorving plaats. Er was veel belangstelling en het was het ideale moment om de duiven nog één keer te zien voor ze met de vrachtwagen naar hun lossingsplaats werden begeleid. Wat opviel was dat de duiven die ingekorfd werden voor de finale, allemaal in topconditie zaten. Met grote dank aan de verzorgers die elke dag met passie de duiven de beste zorgen geven. In totaal werden er 670 duiven ingekorfd voor de finale. Een stuk minder dan de 1.754 ingestuurde duiven. Dit is vooral te wijten aan de Siërra Nevada die de duiven tijdens de trainingsvluchten onderweg tegen komen, zo ook in de finale. Deze bergketen omvat 16 bergtoppen die hoger zijn dan 3.000 meter. Ook de vele valken die er rondzwerven moeten de duiven trotseren, wat de trainingsvluchten en finale heel zwaar maken. Dit zorgt ervoor dat de Derby Costa Del Sol één van de zwaarste one loft races is in de wereld. De inkorving werd geleid door Adriano Cadriche, de voorzitter van de nationale delegatie in Spanje. Hij zorgde ervoor dat alles vlot verliep onder zijn goedkeurend oog. In een mum van tijd waren alle 670 duiven ingekorfd, de manden verzegeld en klaar om te vertrekken naar de lossingsplaats voor de volgende dag. Nadien volgde nog een gezellige barbecue, waarbij de aanwezige duivenliefhebbers naarstig keuvelden over de spannende en zware finale van de volgende dag.

De finale

De finale, Het moment suprême van de one loft race waarbij de organisatie en iedere duivenliefhebber die duiven naar deze race heeft ingestuurd reikhalzend heeft naar uitgekeken. Even was het nog spannend afwachten of de duiven konden gelost worden. Maar om 08u15 gaven de lossingsverantwoordelijkheden groen licht om de finale van de 7e editie te laten doorgaan. Voor het eerst werd de finale ook live uitgezonden op de Spaanse nationale zender La Liga en werden er interviews afgenomen van de mensen van de organisatie en de winnaar van deze editie.


Wie zou de winnaar worden van deze zware editie? Dat was de hoofdvraag waar iedereen over sprak terwijl ze in spanning aan het wachten waren op de aankomst van de eerste duif of duiven. Om 15u01 werd het muisstil in de tent en weerklonk het fluitje van Sergio Delgado (de hoofdverzorger van de duiven). Iedereen ging meteen kijken naar het scherm waarop het ringnummer van de winnende duif zou verschijnen. De winnende duif was ESP19-060011 van de Spaanse liefhebber Julian Dinu met een gemiddelde snelheid van 949m/min. Deze duif was ook al 4e in de halve finale en werd dus ook terecht bekroond als 1e asduif!

De vader van de winnende duif, BE10-5054530, komt van Rik Custers (Meeuwen, BE) en is een kruising met onder meer het bloed van duiven van Pros Roosen en Jan Grondelaers. Kortom van Limburgse makelei!

Moeder is BE14-4068115 een duivin van het hok van Marc De Cock (Temse, BE) uit Zoon Claudio en Dochter Superbreeder Aelbrecht 801.

Bekijk hier de volledige pedigree.


Julian Dinu, de Spaanse winnaar van deze editie 2019.


Om 15u11 werd de tweede duif geklokt. Dit was een duif van Jos Thoné (BE19-5095607) die tevens 3e asduif werd! De derde plaats ging naar Team Norwegian Turbo B uit Noorwegen met NOR19-026-1899. Deze duif werd geklokt om 15u42. De prijs voor 2e asduif was weggelegd voor de Spanjaard Miguel Soto Rodriguez met zijn duif ESP19-140309. De lange wachttijden tussen het klokken van de duiven door, bewijst dat het een heel zware finale was, met als grootste oorzaak, de Sierra Nevada. Er werden 57 duiven geklokt op de finaledag en in totaal 250 duiven bereikten hun hok.


Winnaar Julian Dinu ontvangt de ereprijs.


Monique Nys neemt de trofee voor de tweede plaats van Jos Thoné in ontvangst.


Team Norwegian Turbo B pakt de derde plek.

Winter OLR 2019

Voor het eerst zal er dit jaar een winter editie doorgaan van deze One Loft Race. De Finale is voorzien op 11 januari. Eerst volgen er 10 vluchten, waarbij vanaf vlucht 5, prijzengeld te verdienen is. De finale is 360 kilometer en gaat van Cabo De Palos naar Malaga. De organisatie heeft ervoor gezorgd dat de route die de duiven moeten vliegen, langs de kust loopt, om de oriëntatie van de duiven te vergemakkelijken.

Tot slot

Tot slot, willen wij iedereen die aan deze one loft race meewerkt, feliciteren met alweer een mooie en geslaagde editie. Ook willen wij toch enkele mensen speciaal in de kijker zetten, die zich dagelijks inzetten om deze One Loft Race elk jaar opnieuw tot een succes te maken. Ten eerste, Javier Peral, de organisator die deze One Loft Race mogelijk maakt. Ook Sergio Delgado, de hoofd hokverzorger, die met hart en ziel elke dag de duiven de beste verzorging geeft en zorgt dat deze duiven topfit aan elke trainingsvlucht en finale verschijnen. Ook Monique Nys en haar man, die elk jaar opnieuw klaar staan om te helpen waar nodig en voor het verzamelen van de duiven in België. En natuurlijk ook alle mensen van de organisatie, die jaarlijks bergen werk verzetten om elke editie van deze One Loft Race te doen slagen.

Wij wensen hen veel succes met de winter OLR en de 8e editie volgende zomer.