Zoeken

Union & Liberté Gent viert 150-jarig jubileum in stijl onder 50-jarig voorzitterschap Daniël Aerens

Op vrijdag 26 januari vierde duivenmaatschappij Union & Liberté Gent in Salons Caipirinha (Merelbeke) twee keer feest. De club bestaat dit jaar officieel 150 jaar en wordt intussen reeds 50 jaar geleid door voorzitter Daniël Aerens. Een dubbel jubileum dat met de nodige huldigingen, speciale genodigden en een uitstekend menu opgeluisterd werd.


Een afgeladen volle zaal voor het 150-jarige bestaan van Union & Liberté en het 50-jarige voorzitterschap van Daniël Aerens

Jubileumeditie

Voor de dubbele jubileumeditie had Union & Liberté Gent een aantal extra uitnodigingen verstuurd. Daardoor maakten ook onder meer aftredend nationaal voorzitter Stefaan Van Bockstaele en een delegatie van de Royal Belgian Flying Club hun opwachting in Salons Caipirinha in Merelbeke. Zij genoten mee van de talrijke hapjes die tijdens de receptie rondgebracht werden en waren getuige hoe de winnaars van de ereprijzen op Argenton en de nationale winnaars van Union & Liberté van dit jaar zowel letterlijk als figuurlijk in de bloemetjes werden gezet. Net als hun trouwe voorzitter overigens.


Nationaal voorzitter Stefaan Van Bockstaele overhandigde Daniël Aerens meerdere prijzen als teken van dank

Rijke geschiedenis

Met zijn 150 jaar is Union & Liberté zonder twijfel een van de oudste, zo niet de oudste club van het land of zelfs de Benelux. In zijn toespraak die aan de huldiging voorafging, vatte voorzitter Daniël Aerens dan ook kort de geschiedenis van zowel Union & Liberté Gent als zijn eigen parcours bij de club samen. Van hoe de maatschappij in de loop der tijd evolueerde van een privéclub waar enkel notabelen lid konden worden tot een volksclub die voor iedereen toegankelijk was en mee aan de wieg stond van de oprichting van het OVV en de FVOV. En hoe ze, na 121 jaar gevestigd geweest te zijn op dezelfde locatie in Gent, de afgelopen decennia al een aantal keren moest verhuizen. Ook binnenkort vermoedelijk weer door de bereikbaarheids- en parkeerproblemen na de invoering van het Gentse circulatieplan.

Over zijn eigen voorzitterschap, dat startte op 27-jarige leeftijd nadat hij in 1964 tot het bestuur van Union & Liberté toegetreden was, vertelde Aerens dat vooral de beginjaren moeilijk waren, met onder meer een hopeloos versnipperd Oost-Vlaanderen dat zelfs enige tijd twee provinciale KBDB-afdelingen had. Maar uiteindelijk slaagde hij erin om het Oost-Vlaamse fondspel samen te brengen onder de FVOV-koepel, zo liet een trotse voorzitter optekenen.

Tot slot bedankte Aerens ook uitgebreid iedereen die bij de werking van de club betrokken is, met in het bijzonder Eugène Carrara en Mark De Backer, en richtte hij zich ook tot de aftredende en toekomstige KBDB-top: De duivensport is een piramide met bovenaan de KBDB en daaronder vervolgens de inrichters, maatschappijen en liefhebbers. Stukken willen wegnemen uit die piramide is een zware vergissing. De KBDB dient er in de eerste plaats over te waken dat alles correct verloopt. [...] Zelf vluchten willen inrichten is een stap te ver. [...] Het hoofddoel van de KBDB is en blijft nieuwe actieve leden werven en zorg dragen voor die die er zijn. Een standpunt waarmee Aerens zich duidelijk lijnrecht tegenover het beleid van de vorige mandatarissen stelde. Afwachten wat het nieuwe bestuur over die kwestie te zeggen heeft. Neem hier de volledige speech en ook enkele archieffoto's van Union & Liberté door.


Voorzitter Daniël Aerens tijdens zijn speech

Feestelijk menu

Na de speech en huldigingen tijdens de receptie volgde een feestelijk en uiterst smakelijk menu met onder meer kreeft, Mechelse koekoek en een goed gevuld dessertbord. Op de achtergrond zorgde de dj intussen voor de muzikale invulling van de avond. Na het dessert werden ook de huidige kampioenen en koning naar voren geroepen om hun prijzen in ontvangst te nemen. De beste van het pak dit jaar, en dus Koning Union & Liberté 2017, waren Freddy & Jacques Vandenheede, die die avond nog vijf keer in de prijzen vielen.


Alle kampioenen van Union & Liberté Gent 2017

Leve de duivensport

Union & Liberté Gent heeft haar eigen jubileum en dat van haar voorzitter in stijl gevierd. De talloze aanwezigen genoten van een gezellige avond, gevuld met mooie huldigingen en een uitstekend menu, en de uiterst vlotte bediening. Of zoals voorzitter Daniël Aerens enkele keren uitriep: Leve Union et Liberté, leve de duivensport.


Ook de bestuursploeg van Union & Liberté en een afvaardiging van KBDB Oost-Vlaanderen werden gehuldigd