Zoeken

Klaas Talen - Meppel (NL) 1e nationaal Morlincourt van 4.113 duiven.

De afsluitende nationale vlucht met de jonge duiven blijft een heel bijzonder gebeuren. Nog altijd denk je dan terug aan die prachtige krachtmetingen van weleer vanaf Orleans, een gebeuren waar destijds de gehele mondiale duivensport met diep ontzag naar keek.

Helaas, de glamour van de landelijke lossing in Orleans is verdwenen. Nu vindt de lossing plaats op vier verschillende plaatsen en voor de noordelijke afdelingen 10 en 11 betekent dit een lossing in Morlincourt. Zaterdag j.l. werd het een bijzonder mooie vlucht, waarbij de duiven er keihard voor moesten werken om hun hokken te bereiken.

De snelste van de beide noordelijke afdelingen vinden we in Meppel bij de 52 jarige Klaas Talen. Zijn blauwe duivin de NL 10-4792120, die werd gespeeld op 14 dagen broeden, was zeer verrassend de snelste van de gehele lossing van in totaal 6.811 duiven. Verrassend, omdat op een enkele uitzondering na, alle kopduiven aan de oostkant van de afdeling zaten. En dan die uiteindelijke finish zeg. Het winnende duivinnetje van Klaas wint deze vlucht met mogelijk het kleinst mogelijke verschil ooit, namelijk 0,3 seconden van een duif van de Comb. Kruk-Greupink uit Coevorden ( 1.170,295 mpm. om 1.170,262 mpm.)!! Voor Klaas geeft dit toch wel een bijzondere betekenis aan deze zege.
Hij zat er al zo vaak dichtbij en dan nu op zo’n manier winnen. Om kippenvel van te krijgen! Het plaatst hem meteen in de foto ere-galerij van zijn club ‘’ De Valk’ in Meppel, waar de nu de 8e Nationale of NPO overwinning wordt geboekt in 3 jaar tijds! Klaas Talen zit vanaf 1970 in de duivensport. Tot 1994 speelde hij in combinatie met vader Jan. Daarna tot 2003 samen met plaatsgenoot Ies Vegter en vanaf 2003 onder eigen naam. Wel heeft hij samen met zijn vroegere compagnon nog een gezamenlijk kweekhok. De hoofdrolspeler van vandaag is een gepassioneerd melker, zonder dat alles voor de sport opzij wordt gezet. Zo gaat hij gerust in het seizoen op vakantie. De zoon van clubgenoot M. Vloedbeld neemt dan de verzorging op zich. Het programmaspel staat hier centraal, met een bijzondere voorliefde voor de dagfond. Over gebrek aan prestaties heeft men hier niet te klagen. Een kleine greep uit belangrijke wapenfeiten: 1e en 2e NPO Etampes 1997 – 10e Nationaal Le Mans (van geheel Nederland) 2005 – 3e Nationale Dagfondondspiegel  2006 – 2008 – 8e Nationale Dagfondondspiegel 2007 – 2009 – vanaf 2004 ieder jaar bij de eerste 15 Keizer Generaal kampioenen van Afdeling 10. De basisduiven komen o.a. van Jan de Ruiter, Teuge – een aantal niet commerciële Belgische topspelers  en H. Hilbers, Meppel. Klaas speelt met 45 weduwnaars, het gezamenlijke kweekhok telt 30 kweekparen en er worden 80 jonge duiven gekweekt voor eigen gebruik.

De duiven zitten gehuisvest in een groot tuinhok, waarbij de afdeling van de jonge duiven een zeer open karakter heeft. Dit jaar marcheert de jonge garde van Klaas bijzonder goed. Op 9 vluchten werden vijf eerste prijzen in de club gespeeld en één in Afdeling 10 Zuid. In het Rayon 1e Kampioen Jong en in Afdeling 10 eindigt Klaas als 6e Kampioen Jong. Verder is hij kanshebber op het 1e kampioenschap Jong in de F.N.N. Zuid. Er werd verduisterd van eind maart tot half juni. Daarna bijgelicht vanaf de eerste week van juli tot einde natoer. Tien keer werd er zelf opgeleerd tot max. 40 kilometer. Verder twee keer daags een verplichte training. De dag voor de inkorving op Morlincourt trainden de duiven nog twee uur achtereen. Alles zit bij elkaar in één hok, waar ze lekker mogen aanrommelen. In het begin van de week is de voeding: 50% Gerry Plus en 50% Matador Start. Vanaf woensdagochtend wordt dit 100% Matador Turbo. Er wordt ruim gevoerd, met name voor de vluchten met donderdagkorving.  Twee dagen per week appelazijn in het water, de rest van de dagen een teentje knoflook. Voor de eerste vlucht kregen de jongen een geelpil opgestoken, daarna geen behandeling meer. Wel eens per 4 weken een controle door dierenarts Nanne Wolff uit Wezep. Dit jaar kregen de duiven verder een gecombineerde paramixo-pokken enting.

 


Drie broedende duivinnen, waaronder de NL 10-4792120, 1e Nationaal Morlincourt van 4.113 duiven.

Een prachtige duivin …..
dat is onze Nationale winnares van Morlincourt zeker. Een perfecte bouw, zachte pluim, een wakker koppie en blakend van gezondheid! Het bijzondere is de wijze waarop ze is gespeeld. Eén jonge doffer heeft vier duivinnen, die broeden op drie nestjes eieren. U ziet ze op de foto. ‘De 120’ maakt deel uit van dit groepje duivinnen. Deze motivatie heeft zeker gewerkt, want ook de 2e en 4e duif op het hok behoorden tot dit groepje. De vader van ‘De 120’ is de NL 03-1743138, een geweldige doffer met o.a. 10e Nationaal Le Mans, 12e NPO Creil en 14e NPO Blois op zijn conto! Ook een magistraal kweker en o.a. ook vader van de 1e Asduif Jong Rayon 8 in 2010. Hij is afkomstig van sportvriend M. Vloedbeld, Meppel. De moeder van onze Nationale winnares is de NL 03-1720542 ‘Kleindochter Duitser’ van H. Hilbers, Meppel. Een geweldige kweekduivin uit halfbroer x halfzus! ‘De 120’ behaalde voor Morlincourt al zes prijzen, waaronder een 1e Heteren van 670 duiven. Met 50 duiven mee waren de verwachtingen op Morlincourt hoog gespannen. Sportvriend H. Vroege ( Vroege zag een vroege) zag ‘De 120’ als eerste pal uit het zuiden komen. Even tikte ze het dak van de ren aan, alvorens ze werd geklokt. ‘Just in time’ zoals u eerder kon lezen. Van de 50 gezette duiven worden die middag in totaal 23 prijzen behaald. Laat op de avond komt er eerst zekerheid over deze bijzondere zege. Milimeterwerk zoals nooit eerder vertoond! In de club gaat men deze overwinning het komend weekend zeker nog vieren. Klaas, nogmaals van harte proficiat en geniet van deze schitterende prestatie!