Zoeken

‘Amazon’ van Carl Meerholz - Gramsbergen (NL) 1e Strombeek afdeling 10 van 19.737 duiven

Op de eerste NPO vlucht met de jonge duiven in Afdeling 10 vanaf Strombeek bulderden de kanonnen Frans Zwols uit Gramsbergen en Vredeveld-Leemhuis uit Steenwijksmoer met handenvol kopduiven en een fraaie uitslag.

 

 Carl Meerholz, Gramsbergen met zijn kinderen Derieke, Minke en Joan.

Het duivinnetje ‘Amazon’ van de 47 jarige Carl Meerholz uit het Overijsselse Gramsbergen is echter de scherpschutter, die deze kanonnen het zwijgen op legt en op schitterende wijze het goud en de bloemen mee naar huis neemt en dat tegen 19.737 duiven! Een puike prestatie van dit prachtige vuilblauwe duifje, die haar heldendaad verrichtte op overbroeden. Na een periode van forse tegenslagen bracht ‘Amazon’ weer kleur en zonneschijn in het leven van Carl en zijn kinderen.

Carl Megenholz is een geboren en getogen Gramsbergenaar, in de volksmond een ‘Gramsberger Aap’ genaamd. Vanaf zijn tiende jaar heeft Carl duiven en hij is vanaf de oprichting in 1978 lid van ‘De Vechtevliegers’.

In het verleden werd het totale programma gespeeld incl. enkele overnachtvluchten. Nu speelt hij met 14 weduwnaars het totale programma t/m de dagfond. Een longaandoening, die Carl ook buiten het arbeidsproces houdt,  leek dit jaar een einde te maken aan zijn duivensportloopbaan. Zowel de vliegploeg als de kweekduiven werden al tot een mini-aantal verminderd. Mede door de hulp en inzet van clubgenoten als Bart en Gerhard Bolks, Richard Willems en Gerrit Kroezen heeft Carl nog duiven en kan er succesvol deelgenomen worden aan de vluchten met de jonge duiven. De basisduiven komen van: Gebr. Leideman, Hardenberg – Frans Zwols, Gramsbergen – Harm Vredeveld, Steenwijksmoer ( via Wout Tromp, Gramsbergen) en Vandenabeele en Koen Minderhoud duiven, aangeschaft via internetveilingen. Met deze duiven is de laatste jaren leuk gepresteerd in de club. Dit jaar werden er 49 jonge duiven gekweekt, waarvan 2/3e deel is verduisterd vanaf half april tot de langste dag. Daarna is er dagelijks bijgelicht van 06.00 tot 23.00 uur. De duiven trainen één keer per dag, zitten in één hok en werden 8/9 keer zelf opgeleerd tot max. Hellendoorn. Dit jaar werkt Carl bij de voeding van de duiven veel met gerst ( 50% van zaterdag t/m dinsdag). De andere helft is Mariman Standaard. Op woensdag, donderdag en vrijdagmorgen alleen Mariman Standaard, aangevuld met Energy Mix. Acht weken geleden kregen ze voor het laatst een geelkuur. Wel krijgen ze iedere donderdag een in vier stukken gesneden ui in het drinkwater voor verdere ontsmetting. Op dit moment zijn er nog 26 jonge duiven aanwezig. Op de eerste vier vluchten werden 94 jonge duiven gespeeld, die 44 prijzen behaalden, met als mooiste een 2e St. Truiden in Rayon 10 van 2.916 duiven. Doordeweeks wordt er twee keer opgeleerd op afstanden als Deventer. Inmiddels hebben zich een aantal koppeltjes gevormd, welke op nest worden gespeeld. In de week voor Strombeek werden de duiven door Carl goed voorbereid. Op vrijdagmiddag vertrok hij met zijn kinderen naar de camping. Duivenvriend Bart Bolks zorgde ervoor dat de 20 jonge duiven werden ingemand. Diens vader Gerhard Bolks zat op zaterdagmiddag hoopvol op post bij het prachtige tuinhok van Carl.

NL 10-1135411 ‘Amazon’, 1e NPO Strombeek Afdeling 10 van 19.737 duiven. 

‘Amazon’ wint met banddikte
Drie duiven verschenen er zaterdagmiddag 14 augustus j.l. boven Gramsbergen. Het schelle geluid van het scheidsrechtersfluitje van Gerhard trok ‘Amazon’ als het ware naar het hok. Een korte slag en ze zat op de klep en was electronisch geklokt. Tijd 14.16.02 uur, wat op een afstand van 248,782 km. een snelheid van 1.269,084 mpm. betekende. Ruim 250 meter dichterbij klokte clubgenoot Frans Zwols precies een seconde later, wat later goed bleek voor het zilver. De duiven van Carl deden het op deze vlucht goed met tien prijzen van twintig gezette duiven, met drie knappe kopprijzen van 1, 17 en 56 van 19.737 duiven!
Carl bleef die dag bij zijn kinderen op de camping en hoorde daar van vriend Bart het goede nieuws. Eerst was het een vroege, later die middag werd duidelijk dat geen enkele duif ‘Amazon’ nog zou kunnen kloppen. Carl en de kinderen waren intens blij, maar bleven op de camping. Veel clubgenoten en bekenden uit de regio feliciteerden hem telefonisch. In het klubhuis van ‘De Vechtevliegers’ werd het glas geheven op dit prachtige succes. Twee dagen na de vlucht was er een bloemenhulde voor Carl door het dagelijks bestuur van zijn club, wat zeer gewaardeerd werd.

De winnende duif ‘Amazon’ won eerder dit seizoen een tweetal staartprijsjes op Lommel en Boxtel. Haar vader is de NL 09-1694957. Deze doffer werd gekweekt uit twee rechtstreekse van de Gebr. Leideman.

De vader is een kleinzoon van ‘Pepsie’ en een zoon van ‘Susan’ twee topduiven van de succesvolle broers uit Hardenberg. De moeder is een dochter van de ‘363’ 2e Asduif Midfond x topduivin ‘482’ ( ras F. Lenaerts en Zn. x Jan van de Pasch en dochter).

De moeder van ‘Amazon’ is de NL 09-1694944. Haar vader is ‘Blauwe Jip’ een bewezen kweekduif, welke werd gekweekt uit een doffer van Frans Zwols en een duivin van de helaas overleden Bert Oosterman. De moeder van de ‘944’ is een kleindochter van de beroemde duiven ‘Game Boy’ en ‘Lucky Boy’ van Harm Vredeveld. ‘Amazon’ is een schitterend gebouwde duivin, met een rijk gekleurd oog en een zijdezachte pluim. Carl, nogmaals van harte proficiat en hopelijk kun je ook in de toekomst blijven spelen met jouw duiven. Op sten van je duivenvrienden kun je zeker blijven rekenen!