Zoeken

Duif gevonden?

U heeft een duif gevonden, maar weet niet wat ermee te doen? Lees dan hier hoe u ze moet verzorgen en hoe u de eigenaar kan vinden.

Hoe verzorg ik een gevonden duif?

Ziet de duif er gezond uit, dan hoeft u ze niet noodzakelijk te vangen. Soms rust een duif gewoon even uit op de terugweg naar huis. Voorzie wat vers water en graan (tarwe, maïs, kleine graantjes, etc.) in het zicht van de duif zodat ze op krachten kan komen en haar tocht verder kan zetten. Heeft u geen graan, dan kunnen rijst en fijne zaden zoals vogelzaad ook worden gegeven. Vermijd brood, want dat kan darmproblemen veroorzaken.

Is de duif gewond of oogt ze verzwakt, vang ze dan en haal ze binnen voor ze ten prooi valt aan roofdieren. Verzorg de wonde (indien van toepassing) en schotel de duif vers water en graan voor zodat ze kan aansterken. Neem intussen contact op met de liefhebber.

Hoe vind ik de eigenaar van de duif terug?

Controleer eerst de vleugel of de ringen rond de poot van de duif. Soms staat het telefoonnummer of het adres van de eigenaar of de duivenmaatschappij in de vleugel of op een van de ringen vermeld. Aan de ring kan u ook vaak herkennen welke nationalteit de duif heeft. Zo hebben Belgische duiven een ring die begint met 'BE' en Nederlandse duiven een die begint met 'NL'. Dat is belangrijk als u contact wil opnemen met de eigenaar, want het landnummer staat niet altijd bij het telefoonnummer vermeld.

Vindt u geen telefoonnummer of andere contactgegevens terug, richt u dan tot de nationale duivenbond:

Land Lettercombinatie ring Contact
Frankrijk FR
België BE, BELG

Aanmelden: https://www.kbdb.be/nl/aanmelden

Contactgegevens opzoeken: https://www.kbdb.be/nl/opzoeken

Nederland NL http://www.npoveenendaal.nl/welkom-bij-de-npo/duif-gevonden
Duitsland DV http://www.brieftaube.de/web/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=77&lang=en (onder 'Online-Meldung aufgeben')
Verenigd Koninkrijk GB, NEHU, NWHU, SU, WHU, IHU http://www.rpra.org/stray-reporting/

Meer (specifieke) contactgegevens kunt u hier vinden door te zoeken op lettercombinatie.

Hou in het achterhoofd dat het enkele dagen kan duren eer de eigenaar u contacteert.

De eigenaar neemt geen contact met me op, wat nu?

Als een liefhebber zijn verloren gevlogen duif niet kan/wil komen halen en u kan/wil ze niet brengen of huisvesten, dan zijn er helaas slechts twee opties:

  • U zoekt een (andere) duiven- of dierenliefhebber die de duif wel een thuis kan geven.
  • U laat de duif na herstel een aantal kilometer van uw huis weg los zodat ze de mogelijkheid heeft naar haar hok van herkomst terug te keren.

Nog vragen? Neem dan contact met ons op via aepd.aeirbtpi@ ec.

Loading ...

Loading ...


Loading...