Barcelona (int.) 2017

  • Organisator: CC
  • Categorieën: Oude
  • Inkorvingsdatum: 02/07/2017
  • Lossingsdatum: 07/07/2017
  • Coördinaten:
    41°24'11.16" / 02°12'55.8"
Bereken uw afstand en aankomsttijd

Nationale winnaar Engeland oude: Padfield Vince & Dave (Abertillery)

De Nationale winnaar Engeland op Barcelona in de categorie "oude" is Padfield Vince & Dave (Abertillery).
De duif werd geklokt op zondag om 13:12:09 uur na een vlucht van 1218.9 km, goed voor een gemiddelde snelheid van 512.509 m/min.

Nationale winnaar Duitsland oude: Stollenwerk Hubert (Eschweiler)

De Nationale winnaar Duitsland op Barcelona in de categorie "oude" is Stollenwerk Hubert (Eschweiler).
De duif werd geklokt op zaterdag om 14:23:00 uur na een vlucht van 1094.34 km, goed voor een gemiddelde snelheid van 790.14 m/min.

Internationale winnaar oude: Roks Leon (Standdaardbuiten, Nederland)

De Internationale winnaar van Barcelona in de categorie "oude" is Roks Leon (Standdaardbuiten, Nederland).
De duif werd geklokt op zaterdag om 12:58:58 uur na een vlucht van 1148.18 km, goed voor een gemiddelde snelheid van 882.56 m/min.

Nationale winnaar België oude: Cooman Marc (Uitbergen)

De Nationale winnaar België op Barcelona in de categorie "oude" is Cooman Marc (Uitbergen).
De duif werd geklokt op zaterdag om 14:36:21 uur na een vlucht van 1077.06 km, goed voor een gemiddelde snelheid van 770.24 m/min.

Nationale winnaar Frankrijk oude: Ungerer Fred & Yannick (Seebach)

De Nationale winnaar Frankrijk op Barcelona in de categorie "oude" is Ungerer Fred & Yannick (Seebach).
De duif werd geklokt op zaterdag om 11:08:15 uur na een vlucht van 955.224 km, goed voor een gemiddelde snelheid van 802.54 m/min.

Eerste duif aangemeld

De eerste aanmelding werd op PIPA toegevoegd.
Klik op “Radar” om te zien waar de duif geklokt werd. Een overzicht van alle aanmeldingen kunt u onder “Aanmeldingen” vinden.

Barcelona (int.) 2017 | Barcelonakoorts stijgt naar zijn hoogtepunt

Deze morgen kregen de 17.094 deelnemende duiven om 9u 05’ de vrijheid in Barcelona. Het aftellen naar de eerste aankomsten kan beginnen, de speculaties omtrent het juiste uur, vliegen intussen in het rond.

Barcelona, het is en blijft iets apart. Niet alleen omdat deze Spanjevlucht de grootste in afstand is, maar ook omwille van de hoge moeilijkheidsgraad. Vandaar wellicht de grote belangstelling die deze vlucht wereldwijd al jaren geniet. Als koninginnenstuk van de zware fond, de marathonklassieker bij uitstek. Duiven die 1.000 km en meer, op een dag weten te overbruggen… dergelijke prestatie verdient alle respect.

In tegenstelling tot vorig jaar zijn de weergoden de inrichters van Cureghem Centre dit keer gunstig gezind. Deze Barcelona-editie lijkt er eentje te worden uit de oude doos. Zuiver op de graad, en voor de echte kunners. Vanaf de lossing tot nu, is er op de ganse vluchtlijn nauwelijks een wolkje aan de lucht. Bovendien is het gloeiend warm, met temperaturen een eind boven de 30 graden boven geheel Frankrijk, deze namiddag. De wind varieert op het traject. Bij lossing blies hij uit noord tot noordoost. Bij het binnenkomen van Frankrijk stond de wind in oost tot zuidoost hoek, terwijl hij verder boven Frankrijk richting west tot noordwest varieerde. Om later in de namiddag de noordhoek op te zoeken. Al  is de wind alles behalve sterk, en eerder een beetje verfrissend voor de duiven.

Ook morgenvroeg lijkt er weinig in de weg te zitten, met uitstekend vliegweer op de vluchtlijnen. Het wordt voor duif en liefhebber vroeg opstaan. Vroeg uit de veren en de terugreis naar hun hok verder zetten. Alle ingrediënten voor een vlotte Barcelona lijken aanwezig. Met in deze omstandigheden, een echte topduif als winnaar, een krachtpatser pur sang.
Een Barcelonazege die iedere grote fondfanaat op zijn erelijst wil, hem ieder jaar opnieuw die natte droom bezorgt. Al is voor velen prijs winnen op Barcelona reeds voldoende voor hun jaarlijks ‘moment de gloire’. Een gespreksonderwerp, waar een tijdje over nagekaart kan worden, bij familie en duivenvrienden. Omdat dergelijke prestatie zoveel respect, naast bewondering geniet.

Wie wordt straks de grote gelukkige, de winnaar van deze prachtige Barcelona editie 2017? Een gebeuren dat in vele huiskamers van op de eerste rij, op de voet gevolgd wordt. Wat kan duivensport bij momenten toch mooi zijn!

Aan alle deelnemers, succes gewenst. Dat de beste moge winnen!

Barcelona (int.) 2017 | Lossingsvideo & foto's losplaats

Bekijk de lossingsvideo van Barcelona 2017!


Bron: Hub Wetzelaer (ZLU)

Ook de Nederlandse fondspeler Peter van Essen was aanwezig op de lossing. Hij bezorgde ons onderstaand beeldmateriaal van de losplaats:

Los om 11:05 CEST

Weersomstandigheden tijdens de lossing: zwakke wind, heel mooi, noordnoordoostenwind, zeer goed zicht

Als u de vlucht live wil volgen, kunt u naar "Aanmeldingen" gaan waar u een lijst zult zien van alle op PIPA aangemelde duiven. Onder "Aanmeldingen" kunt u klikken op "Radar" als u de bijbehorende locatie wil zien.

Weerkaarten

Weersverwachting: mooi tot zeer mooi, heet, onweerachtig, westenwind

Barcelona (int.) 2017 | Aantal duiven

17.094 verschijnen dit jaar aan de start van de belangrijkste internationale wedvlucht van het jaar, Barcelona. Vorig jaar werden 17.730 duiven ingekorfd voor de wedstrijd.

Bekijk hier meer info over de aantallen in België en de andere deelnemende landen.

Barcelona (int.) 2017 | Controle van de duiven voor vertrek

Barcelona winnen staat binnen in de duivensport zowat synoniem als triomferen in de Tour de France in het wielrennen. De ‘big dream’ van ieder duivenfanaat. De vlucht met de hoogste moeilijkheidsgraad en de grootste afstand van het jaar.  De topklassieker bij uitstek, met uitstraling wereldwijd.

De prestatiekoorts begint langzaam toe te nemen bij de liefhebbers van de grote fond. Komende vrijdag 7 juli staat de lossing geprogrammeerd van ‘de’ internationale topklassieker van het jaar, het koninginnenstuk van de grote fond… de internationale vlucht uit Barcelona. De inkorving vond gisteren zondag plaats. Op maandag werden de controles uitgevoerd en de duiven voorzien van een vleugelstempel, dit keer in de gebouwen van de transportfirma Martens te Zomergem. Een 8-tal ploegen stonden in voor de uitvoering.

De voorzitter van het inrichtende Cureghem Centre Patrick De Muylder, en ondervoorzitter Guy Libotte (tevens hoofd convoyeur en lossingsverantwoordelijke) leidden het controlegebeuren in goede banen. Volgens hun eerste inschatting zouden er in België iets meer duiven zijn ingekorfd voor Barcelona dan vorig jaar (een eerste schatting sprak van een 300-tal duiven). Hierbij een fotoreportage van de controles voor de afreis richting Barcelona:


Voorzitter CC Patrick De Muylder en ondervoorzitter Guy Libotte controleren het uitladen van de manden


Guy Libotte controleert de vrachtbrieven en vergelijkt deze met de documenten na het vleugelmerken


de duiven worden uitgeladen en aangevoerd voor controle


het aanbrengen van een vleugelmerk bij iedere Barcelonavlieger


deze Barcelonaduif kreeg alvast nummer 11455 als vleugelmerk


na controle worden de duiven meteen terug op de camion geplaatst en gedrenkt


De cabine-express van de firma Martens, waar de controles plaats vonden

De controleploegen aan het werk


Overzicht van een kant van de hangar waar de controles worden uitgevoerd

Barcelona (int.) 2017 | Algemene info

Inrichter Cureghem Centre heeft de coördinaten, minimumafstand en inleg van de kosten bekendgemaakt.