Zoeken

Vangronsvelt Albert - Bilzen (BE) 1ste nationaal Barcelona 2009.

Bilzen – Beverst. Ooit was de Tipstraat een drukke weg die Maastricht met de Limburgse hoofdstad, Hasselt, verbond. Langs deze weg heeft het gezin Vangronsvelt een halfopen woning gerenoveerd.

Deze eenenvijftiger is vader van twee dochters en een zoon en is opa in wording.
De full-time job als spoorwegarbeider combineren met duivensport is niet de gemakkelijkste klus. Alles vraagt een regelmaat maar op het werk loopt het soms al eens uit, want de trein moet altijd en stipt kunnen rijden.

Hoe het begon.
De familie Vangronsvelt had de duivenmicrobe. Vader speelde niet maar meerdere nonkels wisten wel een gezonde ontspanning te hebben en sociale contacten te onderhouden via de duiven.
Samen met zijn broer wist Albert de toelating te krijgen om duiven te houden. Pa en de nonkels maakten een hokje voor de twee bengels.
Albert herinnert het zich nog alsof het gisteren was hoe moeder haar stem verhief toen ze zag dat de jongens van het duivenhok kwamen. Ze hadden hun communie gedaan als zevenjarige en met hun nieuw en duur kostuummeke trokken ze naar de duiven. Een opdonder was wel op zijn plaats.
Het houden van duiven is steeds een nevenactiviteit geweest van Albert. Het is zoals het vaak voorkomt, eens gebeten door de microbe, steeds besmet.

Stamopbouw.
Op het werk had Albert de broers T’Jolijn uit Hasselt leren kennen. Ook samen met deze mannen wilde Albert de verre vluchten spelen. Het jaar ’00 was duidelijk de goede richting met drie op zes. Andere en hopelijk betere duiven was de leuze.
Bij Theo Weytjens uit Zutendaal werden duiven gehaald. Als schoonbroer werd er dus ook veel over duiven gepraat want Theo is in de duivenwereld ook geen echte onbekende. Hij kent het duivenwereldje en weet wie kwaliteit onder de pannen heeft. Hijzelf weet 4de en 6de plaats provinciaal op te eisen op de loodzware vlucht voor jaarduiven uit Soustons.
Zo kwam Albert ook in contact met Nederlander Fons Van Ophuizen, van daar kwamen er ook wat duiven naar de Tipstraat.
In het zoeken naar fondduiven kwam Albert in gesprek met Diepenbekenaar Robert Gubbelmans.
In 2008 werden ook duiven bij de broers T Jolijn bijgehaald.
Bij de enkele kwekers vinden we een duif van Louis Deleus uit Boortmeerbeek. Van deze topper zit er een zoon van “Brive” 2093951/96 werd gekweekt uit 325/92 een duiver die 1ste nat won tegen 16560 duiven vanuit Brive. Ook een 1ste prijs uit Toury staat op zijn palmares.
Moeder van 951/96 is 047/93, een duivin die 1ste nat La Souterraine ’94 won en verder nog liet registeren een 31ste nat. Argenton ’94 en 45ste nat. La Souterraine’93 tegen 16897 duiven.


Hokken.
Albert heeft twee houten tuinhokken gebouwd in de lange smalle tuin. Voor het hok is er nog een moestuin die de duivenmelker zelf bewerkt en daardoor een duidelijke kijk heeft op de trainende duiven.
Het weduwnaarshok staat een halve meter boven een betonnen vloer. In het zoeken naar verbetering heeft Albert zich de moeite getoond om plat op de rug te gaan om onder het hok een isolatie aan te brengen. Albert heeft gekozen om een 6 cm dikke plaat te gebruiken. Sindsdien heeft hij het gevoel dat het hok droger en aangenamer is.
Het hok van de jonge duiven heeft draad in de raamopeningen zodat veel zuurstof in het hok binnenkomt. De  inloopopening is ook iets anders dan gewoonlijk. Een gordijn van muggengaas hangt voor deze opening met een kleine opening waardoor de duiven in hok kunnen duikelen.
Nog een kleine ren herbergt de kweekduiven, een hokje met amper vijf koppels.

5155222/07
Deze blauwe duivin heeft als jaarduif ook een behoorlijk resultaat neergezet vanuit St Vincent ’08. Lokaal werd ze 9/355 en 22/940 provinciaal een prestatie die haar het voorrecht gaf om gekoppeld te worden aan de eerste duif van het hok van Barcelona’08.
De vader van deze tweejarige is niet meer op het hok, vermoedelijk gesneuveld op het veld van eer. Albert kweekt ook van jaarduiven en dit is de tol die wordt betaald.
Vader is een duif uit twee duiven van Fons Ophuizen. Grootvader langs vaderszijde is een duif uit de lijn 1ste internationaal Pau en 1ste internationaal Dax.
Grootmoeder langs vaderszijde is ook een duif met Nederlandse voetring van Fons Ophuizen. 360/04 is een kleindochter van “Rambo Barcelona”
Moeder van de kersverse nationale overwinnaar van de koninginnenvlucht uit Barcelona werd gekweekt uit een duiver van Deleus Louis, zoon van “Brive”.
Grootmoeder langs moederszijde is een kleindochter van “De Witneus” gekweekt uit de zoon van “De Witneus” 1ste nat. Barcelona ’99 en ook 2de internationaal Dax ’99. Een Florizoneduif.
De zoon “ De Witneus” zat gekoppeld aan een dochter uit 3de internationaal Dax.

Voeding
Het voederen is een vast ritueel dat begint met een schatting te maken van hoeveel eten de duiven zullen verorberen, want het is duidelijk dat de duiven niet elke dag evenveel eten. Dus iets meer dan vermoedelijk nodig wordt in een gezamenlijke voederbak gedaan die na een tiental minuten wordt weggenomen.
Albert mengelt zelf een mengeling uit bestaande handelsmengelingen. Uit meerdere zakken super weduwschapmengeling, voornamelijk Versele, Mariman en Paloma, vult Albert het emmertje om naar het hok te gaan.
Indien er wat veel in de voederbak blijft liggen durft Albert een voederbeurt overslaan om de eetlust van de duiven gaande te houden.
Ook is er steeds twee soorten grit voorzien voor de duiven, dit is belangrijk om de spijsvertering te bevorderen.
Ook de duiven van Vangronsvelt hebben pinda’s leren eten om hen een laatste stootje te geven in de opbouw naar een wedstrijd.

Verzorging & Medische begeleiding.
Elke dag worden de weduwnaarsbakken gepoetst. In het najaar, als het minder lang dag is, wordt er wekelijks gepoetst.
Met een dagelijkse trainingsvlucht van één uur moeten de zijkes, een dialect voor duivinnen, het doen.
De duiven worden regelmatig tegen ongedierte gedruppeld.
Nu heeft Albert de granen verrijkt met edele oliën en gedroogd met biergist of vitamines.
De duiven worden voorbereid naar Barcelona en in de voorbereidende periode wordt er drie keer een bezoek gebracht aan een veearts. Het advies wordt opgevolgd en blind kuren wordt hier niet toegepast.
De voorbereiding van de vliegduiven is eenvoudig. De jaarlingen en de oude duiven worden gelijktijdig gekoppeld rond half februari. De jaarlingen mogen een nest grootbrengen, soms ook de eieren van de oude duiven. De oude duiven broeden vijf dagen en worden dan losgezet.
De oude duiven mogen rond 1 april een tweede nest bouwen maar ook nu mogen ze niet broeden. Na vijf dagen gaan de eieren weg.

Foto + Pedigree van de Nationale Winnares:


Reacties

van harte p.Looye.. Veldhoven.
NL

felicitation et bonne chance au autres .......

Very Happy Complimenti,very,very happy!!!Congratulazioni!!!

You proved that a person can aim for a goal
that's a hard one to reach, and achieve it
with persistence, dedication, and effort.

Congratulations, Vangronsvelt Albert ! You did It!

Teerapol TECHAVICHIAN
www.oceanfilm.co.th/lookgrokloft

proficiat jan verbergt Hombeek