Zoeken

Schaschkow Cyrille, "1e Internationaal Barcelone (2005)"


Cyrille Schaschkow, Wiesviller (NL)


De "Diva Barcelona" , heeft alle hindernissen moeten omzeilen gelegd door een weerspannige meteo die bij alle 25.835 deelnemers hun terugkeer zeer moeilijk maakte. Haar ongewone wilskracht en klasse lieten haar toe met een belangrijke voorsprong deze editie 2005 te overklassen. Alleen de naam van Cyrille prijkt op de uitslag, maar de oudste, Raymond die in Sarreinsming woont neemt evenzeer deel aan de activiteiten op het hok. De gebroeders SCHASCHKOW hebben van Barcelona hun hoofddoel gemaakt. Ze beseffen de eerlijkheid van deze catalaanse vlucht die geografisch bepaalde streken geen voordeel biedt. Daarbij komt dat deze vlucht eisend en selectief is en alleen voor duiven met uitzonderlijk waarde is weggelegd.

Vrijdagavond, de gebroeders SCHASCHKOW waakten onder een hutsende regen tot 23 uur om de eerste duiven van Barcelona te zien aankomen. De neutralisatie begon om 22.59 uur en het slechte weer liet zeker geen nachtvliegen toe.

En nochtans 's anderendaags ging Cyrille reeds naar het hok om 4.40 hr want hij was ervan overtuigd dat zijn duivin hem reeds ging opwachten, zoals ze deed van Pau in 2004 (geconstateerd om 5.13 hr) en van Marseille als jaarling.(5.48hr)

Hij had zich niet vergist, het klein duivinneke was wel degelijk daar, juist op hetzelfde plaatsje als van Pau 2004. Geen twijfel dat ze een stuk in de nacht had gevlogen om in één keer de weg Barcelona Wiesviller af te leggen zonder tussenstop.

Dit keer, dacht Cyrille, moet ze in de top van de uitslag zitten want was de oostkant iets bevoordeeld tijdens de vlucht Pau 2004 dan leken dit jaar de vluchtvoorwaarden meer evenwichtig.
Raymond die zonder twijfel de "goede zaak" geroken had vervoegde zijn broer iets na 5 uur. Bij zijn aankomst was Cyrille er nog steeds niet in geslaagd "Diva Barcelona" binnen te lokken. Na meerdere pogingen lukte het om 5.03 hr, dus juist voor het einde van de neutralisatie. U moet ook weten dat een marter in 2004 binnengeslopen is langs de spoutnik en 52 duiven op een afschuwelijke wijze had gedood. Sindsdien wordt 's nachts alles potdicht afgesloten.

Een typysche methode voor een autentieke kampioen.
Dikwijls hebben die echte kampioen dat tikkeltje meer om het verschil te maken van de masse liefhebbers. Voor dit duo is het zeker het geval die door veel ervaring en opmerkingsgeest iets meer kunnen.
Alleen duivinnen op eieren vormen de ploeg voor Barcelona; de duivers blijven op het hok. De meeste Barcelonaspecialisten zijn ervan overtuigd dat de duiven vooreerst een vlucht van 600 tot 700 km moeten vliegen. Bij Schaschkow was de laatste vlucht Villefranche sur Saône op 5 juni zijnde 390 km ! Maar het grootste verschil is de opleidingsmethode toegepast door Cyrille en Raymond. Iedere morgen om 5 uur begint de dagtaak en worden alle duivinnen eerste in en transit mand gezet om hun onvermijdelijke behoefte te doen en worden nadien in een reismand geplaatst en vervolgens in de wagen van Cédric, de zoon van Raymond.

Werkende in Straatsburg, Cédric neemt de Barcelonaploeg mee om ze dagelijks te lossen zonder rekening te houden met de weersomstandigheden. Deze dagelijkse vlucht van 90 km vervangt de training rond het hok waar duivinnen die op nest worden gespeeld niet van houden. Het scherpt hun orientatie aan en worden alle weersomstandigheden gewoon. Gemiddelde duurt deze ochtenvlucht een 53 minuten vooraleer ze hun nest terug vinden...

Praktisch het hele jaar door bestaat de voeding uit : Haver, maïs cribs, groene erwten en koolzaad. Het is slechts één maand voor Barcelona dat een commerciële mengeling wordt gegeven.

« DIVA BARCELONA » geboren om te winnen !
Diva is een vierjaarse geschelpte duivin middelmatig gebouwd met een uitzonderlijk pluimenkleed. Zelfs voor een leek is het gemakkelijk haar typische vlucht te onderscheiden."DIVA BARCELONA" beschikt over een indrukwekkende wilskracht, opgeven kent ze niet en is zeer moeilijk in de hand te houden; ze probeert zich altijd vrij te wringen om zo vlug mogelijk op haar nest plaats te nemen.
Op vierjarige leeftijd bereikte ze de top van haar kunnen. Voordien vloog ze al :

In 2003 - 292e prijs van 20.204 duiven op Barcelona internationaal, en bij de duivinnen de 94e van 4.344 d.

In 2004
, Klasseerde ze zich op Dax en Pau (216e int duivinnen).

In 2002
een prijsje uit Marseille maar het viel haar verzorgers reeds op dat ze zo vlug recupereerde.
Voor Barcelone, vertrok ze als vaandeldraagster van een ploeg van 27 duivinnen. Ze werd niet als eerste afgegeven omdat Raymond bijgelovig was en ze niet als eerste op de lijst wenste.

La consécration,
Cyrille en Raymond hebben hun krachten niet gespaard om aan de europese top te komen en er te blijven. Ieder jaar voor Bracelona is het een calvarietocht. Naast de dagelijkse bezigheden komt de voorbereiding voor Barcelona nadien valt de spanning een beetje weg. Marseille en Perpignan worden rustiger afgewacht.

Na de telefoon van de organisatoren uit België is de mediamolen op gang geschoten, potentiële kopers boden zich aan en de drukte hield niet op. Maandag reeds was een aziatische filmploeg ter plaatse, het anders zo rustige dorpje werd verstoord door nooit geziene evenementen. Raymond schijnt er niet veel hinder van te ondervinden maar Cyrille heeft het er duidelijk moeilijker mee maar dat is de tol van een verdiende succes.
Pedigree internationale winnaar 123003-01Fr : Klik hier