Zoeken

Ryks Kristine (Donk, BE) wint 1ste nationaal Argenton tegen 27267 jonge duiven

Kristine Ryks wint 1e Nationaal Argenton II 2014. De duif werd geklokt om 14:04:15 uur en was daarmee de snelste van alle jonge duiven en zelfs van alle ingekorfde duiven. De duif is een 100% Johny en Yves Jonckers, die Kristine ook bijstaan in de medische begeleiding en voeding van de duiven.

Ryks Kristine (Donk, BE) wint 1ste Nationaal Argenton tegen 27267 jonge duiven

Zaterdagnamiddag om iets na 14 uur werd er duivensportgeschiedenis geschreven in de Pastorijstraat in Donk, een deelgemeente van Herk-de-Stad. Den Argenton werd geklokt om 14:04:15 uur na een afstand van 552,182 km, goed voor een snelheid van 1418,58 m/m. Hij was niet enkel de snelste jonge duif, maar ook de snelste van alle 35404 ingekorfde duiven. Opmerkelijk is ook dat hij 12 meter per minuut sneller vloog dan zijn eerste belager van Engelbos Emiel (Halle‑Booienhoven), wat in tijd neerkomt op meer dan 3 minuten! De duif verspeelde zelfs nog ongeveer een minuut met het binnenlopen. Heden ten dage is dat een meer dan ruime zege.

Den Argenton

De mooie geschelpte duiver (BE14-2064334) kreeg de logische naam “Den Argenton”. Op het hok gedraagt hij zich als een zeer rustige duif, maar laat zich evenwel moeilijk in de hand nemen. Hij werd net als zijn hokgenoten op nest gespeeld en werd ingekorfd op een jong van 14 dagen. Hij werd als 1ste getekende afgegeven, hetgeen bewijst dat Kristine hem verwachtte. Voor zijn exploot uit Argenton had hij reeds staaltjes van zijn kunnen getoond, die je hieronder kan terugvinden.

Tot op heden heeft hij slechts 7 vluchten gevlogen, waarvan 6 maal prijs. Hij heeft de slechte gewoonte om 2 à 3 minuten te verspelen alvorens binnen te lopen. Ook opmerkelijk is dat hij slechts 1 halvefondvlucht voor Argenton gevlogen heeft.

2 x Momignies daarna Mettet 419 d:  43e
27/07 Soissons (209 Km) 742 d:    2e
03/08 Soissons (209 Km) 758 d:    5e

Hier was hij 1 minuut voor een hokgenote thuis - dewelke de 1ste prijs vloog – maar hij heeft toen meer dan 2 minuten verspeeld bij het binnenkomen.

10/08 Lorris (390 Km)         Gemist

Toen hij de week voor Argenton, namelijk op Lorris, miste, stormde hij wel naar binnen om bij z’n 8 dagen oude jong te zijn. Dit was toch het sein om hem de week nadien als 1ste getekende af te geven.

Als we de pedigree van “Den Argenton” bekijken, zien we dat hij een 100% Johny & Yves Jonckers (Drieslinter – BE) is en dat hij van zeer goede origine is.

Langs vaderszijde is zijn grootvader “De 070”, die reeds verschillende topprestaties liet noteren op de zware halve fond.  Deze 070 is de broer van “De 801” (BE09-2002801) van Johny. Hij was 1ste Asduif West-Europa lange afstanden in 2011. Zijn voornaamste prestaties vind je hier. Zijn grootmoeder stamt af van grootmeester Gaby Vandenabeele.

Langs moederszijde is zijn grootvader “De 709”, een andere klepper van de kolonie uit Drieslinter. Hij is een van Johny’s regelmatigste duiven en heeft bijgevolg al duizenden kilometers prijs gevlogen waarvan het merendeel per 10-tal of beter. Hij is tevens de broer van “Magda” (BE12-2030127) van de Gebroeders Herbots, die vorig jaar als jaarling 5de Nationale Asduif kleine halve fond was (Zij werd als jonge duif bij Johny & Yves door de gebroeders aangekocht).

Wat zei het spreekwoord weer? Goeie worden uit goeie gekweekt!

Algemeenheden

Kristine speelt slechts 5 jaar met duiven, samen met echtgenoot Rob Loomans. Er werd besloten om op Kristine haar naam te spelen doordat haar vader (Roger Ryks) ook ettelijke jaren in Donk met duiven gespeeld heeft. Het hokbestand bestaat uit 25 koppels oude en jaarse duiven die op totaal weduwschap gespeeld werden. Daarnaast werden een 100-tal jonge duiven gekweekt die op nest gespeeld worden en waarvan er nu nog steeds een 80-tal van over zijn.

Bijna alle duiven (90 %) stammen af van Johny & Yves Jonckers. In 2012 werd er de 1ste keer aangeklopt bij Johny en werden een 20-tal late jonge aangeschaft. Ook in 2013 en dit jaar werden opnieuw verschillende koppels eieren van Drieslinter naar Donk verhuisd. Daarnaast is er ook geïnvesteerd in duiven van Vandenheede, Erik Limbourg en Marc Vanonckelen.

Medische begeleiding en voeding

De mentor van Kristin en Rob is Johny Jonckers. Hij geeft richtlijnen zowel wat de medische begeleiding als wat de voeding betreft. Johny geeft aan welke mengelingen (van Beyers) verstrekt moeten worden.

Jaarlijks wordt er een bezoek aan dierenarts Peeters Norbert (As, BE) gebracht en worden de schema’s van Johny gevolgd. Blindkuren doen Kristine en Rob niet. Net voor de eerste vluchten werd er een kuur tegen Trichomonas gegeven. Voor de rest houden Kristine en Rob het eenvoudig: in de winter krijgen de duiven thee en honing, maar in het seizoen niet.