Zoeken

Roofvogels stilaan een plaag voor onze duiven

Het grootste probleem bij de duivenmelkers is weer actueel. De roofvogels die met regelmaat tussen hun kolonie duiven duiken. Niet alleen jonge duiven die net het luchtruim verkennen, ook oude ervaren duiven vallen regelmatig ten prooi aan de roofvogel.

Momenteel teistert een koudegolf onze contreien. Als de weersvoorspellingen kloppen, zou deze zeker nog aanhouden tot 6-7 maart, met vanaf dit weekend temperaturen die zelfs op het middaguur het kwik van 0 graden niet eens halen, mede door de snijdende oosten tot noordoostenwind. Dus ook vrieskou overdag. Het zorgt niet alleen voor bevroren drinkwater in de fonteinen, liefhebbers maken zich ook zorgen over hun jonge duiven die aan hun eerste vluchtjes rond het hok toe zijn, en de oude garde die stilaan trainings- en vliegritme moeten opdoen alvorens ze binnen enkele weken opgeleerd worden.
Op 10 maart staan voor de vitessers de eerste wedvluchten reeds op de kalender. Al hoor je nu reeds dat de meeste liefhebbers (ook lokalen) hiervoor gaan passen, als dit weer nog een tijdje aanhoudt. Al merkten we deze morgen reeds iemand op, wachtend in zijn wagen langs de kant van de weg met de opleermand, klaar om te lossen. Wellicht (hopelijk) een eenzaat op dit moment, zeker in de heersende weersomstandigheden.
Volgende week houdt de KBDB zijn eerste statutaire algemene vergadering. De start van het vluchtseizoen kan hopelijk nog als agendapunt toegevoegd worden, en misschien best nog herbekeken worden, om liefhebbers en lokalen mogelijks tegen zichzelf te beschermen. Vast en zeker dan de data voor de start van de nationale kampioenschappen KBDB op de snelheid, onder punt 10 op de agenda. Kwestie dat ieder liefhebber met gelijke kansen aan de start kan verschijnen.

Roofvogels weer op pad

Niet dat vroeger alles beter was, maar wie kon er niet genieten van het gezang van de vogels in vrije natuur in de lente. Vandaag zijn ze soms ver te zoeken. De merel, lijster, mus, vink, pimpelmees, patrijsje, roodborstje… ze zijn op vele plaatsen uit beeld verdwenen. Ze in de hof wat voederen bij deze winterkou leverde dikwijls een mooi schouwpel op, in hun zoektocht naar wat brood, een vetbol om aan te pikken, wat fijne zaden… vandaag zie je dit nog zelden. Een beetje nostalgie op zijn tijd moet kunnen. Ze werden uit hun territorium verdreven en/of verorberd door kauwen, kraaien en vooral door roofvogels.
Eén van onze buurmannen is nog zo’n natuurliefhebber die steevast nog voer op een getimmerd verhoog legt om de vogeltjes te voederen en dan te genieten van achter het raam naast de haard van hun schouwspel. Tot gisteren, de roofvogel (sperwer) er een aanval deed en een merel (kan ook een lijster zijn vertelde hij)  in zijn klauwen meenam. Het bleef de rest van de namiddag angstvallig stil rond zijn voederplek, geen vogel meer te bekennen. Opgeschrikt en op de vlucht geslagen. Het noodlot dat ook veel van onze (jonge) duiven momenteel opwacht.

Het is zo dat ieder jaar rond deze periode, de problematiek rond de roofvogels voor de duivenliefhebbers opnieuw de kop op steekt. Duivenmelkers klagen steen en been. De roofvogel die al een 10-tal jonge duiven heeft gedood, is zeker geen uitzondering. De verhalen duiken weer overal op. De commentaren op social media spreken voor zich. De aanhoudende vrieskou kan deze situatie nog verergeren, omdat er dan nog minder voedsel te vinden is in de vrije natuur voor de steeds stijgende populatie aan roofvogels (vooral sperwer, havik en slechtvalk hebben het op onze duiven gemunt), die overigens een beschermd statuut genieten. Pas buitenkomende en spartelende onervaren jonge duiven tijdens hun eerste toertjes rond het hok, vormen dan een hapklare brok. Ook oude duiven worden niet gespaard. Een plaag voor de duivenliefhebbers, die jaarlijks nog lijkt toe te nemen.

De vraag die ieder duivenliefhebber zich hierbij stelt is: wat doen we er aan, en/of werden er de voorbije jaren stappen ondernomen (KBDB ?) om er iets aan te doen en hiervoor een oplossing te zoeken? Werd de problematiek reeds aangekaart bij minister Ben Weyts van Dierenwelzijn? Ja of nee? Zoja, wat kwam er als antwoord. Tot op heden hoorden we weinig berichtgeving en viel er in ieder geval weinig over te lezen. Dus groeit de veronderstelling dat er nog weinig of niks is aangekaart naar hogerhand toe.
In tijden van de rampvlucht uit Chateauroux en de dopingproblematiek, werd minister Weyts bestookt met tientallen emails van misnoegde duivenliefhebbers, en was het Vlaams Volksvertegenwoordiger Sabine Vermeulen die deze punten op de politieke agenda plaatste. Waarom zou dit niet kunnen met de roofvogelproblematiek?

Niet dat iedereen nu de mailbox van de minister moet gaan bestoken. Zie het eerder als een oproep aan de nieuwe ploeg mandatarissen om hier straks meteen werk van te maken in een (gezamenlijke?) brief of ander communicatiemiddel naar de minister van Dierwelzijn.

Al kan dit ook via de media gebracht worden. Waarom niet op PlattelandsTv, een uitgelezen kans om dit probleem aan te kaarten in één van hun volgende uitzendingen over de duivensport. Zij brengen ook uitzendingen op hun kanaal over de jacht, zodat zij een aanspreekpunt vormen om deze mensen er bij te betrekken, om te luisteren naar hun mening omtrent roofvogels, hun beschermd statuut, en de schade die ze door hun groeiend aantal aanbrengen bij de vogelpopulatie in de vrije natuur. Waarom ook niet meteen de bevoegde minister Weyts aanspreken, en alle partijen samen uitnodigen rond de tafel voor een studiogesprek rond de roofvogelproblematiek die de duivensport teistert? Een uitgelezen kans.

De duivensport en zijn beoefenaars zijn op dat vlak vragende partij. Want onze reisduiven worden niet gekweekt om als prooi te dienen voor roofvogels.

Petitie in Nederland

In Nederland heeft men ondertussen een petitie opgestart tegen de onnatuurlijke roofvogelstand. Want zeggen de initiatiefnemers van de petitie roofvogels horen in de natuur maar dienen zichzelf te kunnen redden in hun voortbestaan en niet doormiddel van hulp van de mens. De petitie zal overhandigd worden aan de Tweede Kamer in Nederland. U vindt via deze link de petitie terug: https://petities.nl/petitions/bescherm-de-postduivensport-tegen-onnatuurlijke-roofvogelstand?locale=nl.