Zoeken

Rens van der Zijde, Lex Udo, Steef Duijn

Drie duivenvrienden spelen met overwegend dezelfde soort duiven,<br> de sterren van de hemel in Noord Holland<br> Rens van der ZIJDE, Lex UDO, Steef DUIJN (NL)

Drie duivenvrienden spelen met overwegend dezelfde soort duiven de sterren van de hemel in Noord-Holland. Ik had met ze afgesproken ten huize van de familie Udo in Heiloo, om daar met deze drie coryfeeën een dagje gezellig over onze gemeenschappelijke hobby te praten.

Eerst zal ik deze toppers in het kort aan u voorstellen.

Rens van der Zijde (61), woont in Anna Paulowna, gelegen op een afstand van ongeveer 15 km. van Den Helder, werd dit jaar o.a. 5e nationaal kampioen Midfond.
Rens heeft de beschikking over ongeveer 15m. hokken. De voorzijde van de hokken staat op het oostzuidoosten. In de broedhokken zitten de duiven op roosters. De duivinnen zitten in loketkasten met een traliedeur ervoor.

Rens is lid van P.V. Den Helder.

Steef Duijn (67), woont in Heemskerk, van origine een tuindersdorp onder de rook van Hoogovens/Corus, ondertussen uitgegroeid tot een middelgrote plaats met bijna 40.000 inwoners. Heemskerk ligt in Midden-Kennemerland halfweg tussen Haarlem en Alkmaar.

Hij heeft een duivenhok van 3,60m. bij 2m. Het hok is verdeeld in twee afdelingen voor respectievelijk 9 en 6 weduwnaars. Verder heeft hij in zijn schuur een hok gemaakt van 1,34m. breed en 2,25m. diep voor de jonge duiven. Ook heeft Steef een klein kweekhokje met 6 broedhokken (in dit hokje kan hij niet eens rechtop staan) en een weduwduivinnenkooi van 1,80m. x 0,90 m. Tussen het kweekhokje en de weduwduivinnenkooi is een open ren van 2m. x 1,40m, waar om de dag de kwekers of de duivinnen in kunnen.

Steef is lid van de P.V. de Vredesduif te Heemskerk.

(A)Lex Udo, (45), woont in Heiloo, een dorp in de regio Kennemerland. Lex is bouwkundig projectleider bij een woningcorporatie in Amsterdam.
Lex beschikt over een vlieghok van 6 meter lang en 2 meter diep, verdeeld in 1 afdeling van 1.80m. breed voor 12 weduwnaars, 1 afdeling van 1.80m. breed voor de 12 weduwduivinnen, 1 afdeling van 2.40 m. breed voor de jonge duiven.

Het vlieghok heeft een open nok en een half open plafond met schuiven. Zijn kweekhok is 1.80m.breed en 2m. diep. Het heeft een open gazen front en een plat dak.

Een hokje van 0.80m. breed en 2m. diep met 3 broedhokjes. Dan is er nog een ren van 1.80m. breed en 1.80m. diep, waarin de duivinnen tijdens het seizoen verblijven. Overal lopen de duiven op roosters, waaronder kattenbakkorrels liggen. Deze kattenbakkorrels worden gebruikt in verband met hun hoog vochtabsorberend vermogen. Een paar keer per jaar worden de kattenbakkorrels incl. de duivenmest verwijderd.

Lex is lid van P.V. de Toekomst in Egmond-Binnen.

Hoe deze duivenvriendschap begon
In 1977 stopte Steef met de duivensport om meer tijd aan zijn opgroeiende kinderen te kunnen besteden. Hij hield toen nog drie koppels duiven aan.
In de winter van 1977/1978 werd hij gebeld door een duivenvriend, die hem vertelde dat een jonge duivenmelker uit Den Helder op een mistige dag in één klap al zijn duiven kwijt was geraakt. Steef schonk de jongen van zijn drie koppels aan deze onfortuinlijke liefhebber: Rens van der Zijde.
Dat was het begin van een nu al 30 jaar durende vriendschap.
De zes jonge duiven, die Rens had gekregen waren zonder uitzondering allemaal goeden en er zat zelfs een SUPER tussen: de “47”. De “47” kwam op tienjarige leeftijd terug naar de hokken van Steef en hij kweekte er nog diverse goeden van en twee SUPERS: de “61” en de “62”.
In 1990 vroeg Lex Udo aan Steef of hij zijn duiven wilde selecteren en koppelen. Steef keurde de duiven van Lex en het resultaat was, dat de meesten naar de poelier konden. Vanaf dat moment ontstond er tot op de dag van vandaag ook een duivenvriendschap met Lex Udo.
Regelmatig gaan er duifjes van Steef naar Heiloo en omgekeerd (altijd met gesloten beurs).
Via Steef kwam Lex ook in contact met Rens en nadat hij Rens had geholpen bij het verplaatsen van zijn duivenhok van Den Helder naar Anna Paulowna, verhuisden er duiven uit Anna Paulowna naar Heiloo.
Het resultaat van dit alles is, dat deze drie duivenvrienden geweldige duiven bezitten en alle drie fantastische prestaties leveren met voornamelijk dezelfde soort duiven. Zo behaalden Rens en Lex in 2008 samen 7x de 1e prijs in de CC-Noord of Rayon A van afdeling 6 met afstammelingen van het “Superpair”, gevormd door de NL01-1702607 en de NL02-1796474 van Rens van der Zijde!

Deze zeven 1e prijzen in groot verband werden behaald door:

 • “Super Boy” 07-NL-1667705, dit is een zoon uit het “Superpair”
  1e Peronne                tegen  610 duiven in CC Noord
  1e Morlincourt           tegen  479 duiven in CC Noord
 • 06-NL-2076330, dit is een kleinzoon uit het “Superpair”
  1e Nanteuil                tegen  1.383 duiven in Rayon A
 • 07-NL-1670040, dit is een kleindochter uit het “Superpair”
  1e Peronne                tegen 2.068 duiven in Rayon A
  1e Peronne                tegen 2.057 duiven in Rayon A
 • 07-NL-1670039, dit is een kleindochter uit het “Superpair”
  1e Duffel                    tegen  2.686 duiven in Rayon A
 • 08-NL-1392210, dit is een kleinzoon uit het “Superpair”
  1e Strombeek           tegen 628 duiven in CC Noord


Stamopbouw Rens van der ZIJDE

Rens heeft een fantastische stam duiven gecreëerd met duiven uit de “UNO” van Raoul en Xavier Verstraete en duiven van Ad Scharlaeckens uit de “Sissy-lijn” (Mattens) x “superstar (Maurice Voets). Het “Superpair”, gevormd door “De Inteelt” en “Evita”, (beiden Ad Scharlaeckens) heeft inmiddels gezorgd voor een hele reeks van superieure vliegers en die daarbij ook nog uitstekende verervers bleken te zijn. Daarnaast kwamen er duiven rechtstreeks van Ludo Claessens, Putte. De duiven van Ludo Claessens lieten zich uitstekend kruisen en Rens hield er talloze topduiven aan over. De duiven van deze soorten zijn heel makkelijk uit elkaar te houden, want die van de soort Ludo Claessens zijn rood en die van de soort Ad Scharlaeckens zijn blauw. De laatste jaren heeft Rens alleen nog maar jonge duiven aangeschaft van Ludo Claessens, waardoor hij nu een unieke collectie van diens duiven bezit.

Stamopbouw Lex UDO

Lex startte met duiven van Jan Apeldoorn, Gert en Cor Tervoort en Ben de Jonge, allen uit Egmond-Binnen. Via een klus als timmerman kwam hij in 1991 met Steef Duijn in contact.

Afgesproken werd dat in ruil voor het werk er late jongen mee naar Heiloo gingen.

Daarnaast selecteerde Steef zijn duiven met als resultaat, dat de meesten naar de poelier gingen. Ook werd het hok veranderd op advies van Steef. De vele aanwijzingen van Steef leidden ertoe dat de resultaten ieder jaar beter werden.

Jaarlijks verhuisden er duiven van Heemskerk naar Heiloo.

De vriendschap tussen Steef en Lex werd door de jaren heen steeds hechter.

In 1994 kwam Lex in contact met Ep van der Ark uit Utrecht, die speelde met duiven van de soort van P. Gijbels uit Reusel. Via Ep kwam de “94-343” op het hok, die niet alleen goed speelde, maar gekoppeld met een duivin van Steef prima jongen gaf. Onder andere de duivinnen “99-735” en “99-734” kwamen uit dit koppel.

De 99-735 werd in 2000 en 2001 kampioensduif midfond in Rayon 2 en in 2002 na de herindeling van de rayons in de afdeling, wederom kampioensduif in rayon A.

In 2002 werd er samengekweekt met clubgenoot Hans Zentveld. De duivin 98-028 van Hans, met onder andere Wal Zoontjes-bloed in de aderen, werd gekoppeld aan de eerder genoemde “94- 343”.

Uit deze koppeling kwam de “02-129”, die fantastisch vloog en later gekoppeld met de “03-410” onder andere de 06-330 “Le Chimay” op de wereld zette, een echte topper!

 In 2003 was Steef, altijd op zoek naar versterking, via Ad Scharlaeckens

aan een duivin gekomen waar de vader “Zoon Limoges” van Wouters-Coremans is en de moeder een dochter van de “Sissi” van Ad Scharlaeckens. Deze duivin werd bij Steef gekoppeld aan een zoon van zijn “Superbreeder 02”. De duiven zaten de eerste keer op eieren en het onheil geschiedde: de duivin ontsnapte en werd nooit meer terug gezien.

Lex kon deze eieren onderleggen en zo kwam hij aan een jonge doffer met een fantastische afstamming, maar wat veel belangrijker is een doffer met een geweldige uitstraling en een fantastisch karakter. Met deze doffer de “Jonge Voormiddag” is nooit gespeeld; hij ging linea recta naar het kweekhok.

Rens ging in 2003 van Den Helder naar Anna Paulowna verhuizen en zijn vriend Steef was hiervoor als coördinator aangesteld om o.a. de verhuizing van de hokken in goede banen te leiden. Lex werd gevraagd om te assisteren bij deze onderneming.

Na deze klus kreeg hij drie jonge duiven mee naar huis, waarvan er twee al bij Rens in Den Helder waren uitgewend en dus bij Lex rechtstreeks het kweekhok in gingen.

Die drie jonge duiven waren: twee dochters van zijn “Late Lange Vos” ( Ludo Claessens ) X “Dochter UNO Duivin” ( R en X Verstraete ), de 03-449 en de 03-429 “Special”. De derde 03-410 “Excellentia” is een duivin, die kind is van zijn Superpair”.

Rens gaf Lex van het beste wat hij had!

Gekoppeld aan de eerder genoemde “Jonge Voormiddag” gaf de 03-429 “Special” de 04-208 “Lia”. Deze duivin speelde in een korte tijd zes keer de eerste.

Twee jaar later gaf dezelfde koppeling de 06-310 “La Morlincourt”, de 1ste Morlincourt in Afdeling 6 Noord-Holland van 9.843 duiven!

Recentelijk is er weer een zoon van de “Late Lange Vos” op zijn kweekhok gezet.

Dit keer zat hij bij Rens gekoppeld aan alweer een pure Claessens: “Schoon Blauw 23”. Een fantastische, zachtgepluimde duif en prima gebouwd.

In de zomer van 2004 kreeg Lex van Steef de 04-356 “Ultimo”, die een kleinkind is van de duivin 97-415 van Steef, die ook weer kind is van de “Late Lange Vos”. Deze duivin is moeder van meer dan 10 verschillende eerste prijswinnaars, een superkwekertje dus.

De 04-356 “Ultimo” gekoppeld aan een dochter van de “02-129” is onder andere de vader van de 05-204 “Malou”en 05-205 “Lieke”. Twee zusjes met samen een fantastische erelijst. Totaal spelen 4 kinderen van “Ultimo” 10 keer de eerste in de club en 17 keer bij de eerste 15 in het Rayon van gemiddeld 2.800 duiven!

 

Stamopbouw Steef DUIJN

Na de start in 1947 met wat krijgertjes, waarmee wisselende successen werden behaald, werden in de tweede helft van de vijftiger jaren o.a. een paar duifjes aangeschaft bij Ko Nipius in Middelharnis. Met de trein ging Steef – voor hem althans - naar een ander deel van de wereld. Een duivin uit het “oude vetje” x de “14” (het duifje dat voor fl. 2,50 van een collega van zijn vader was gekocht) zette een aantal zonen op de wereld, die er mochten zijn.

Vanaf 1972 werden er regelmatig duiven aangeschaft bij Albert van der Flaes in het Belgische Ravels. Hierna kwamen er ook de eerste echte successen.

Begin 1978 kwam Steef voor het eerst in contact met Rens van der Zijde, die hij toen 6 jonge duiven schonk. Tussen deze zes duiven zat een superduif: de “47”.

Op tienjarige leeftijd kwam de “47” terug op zijn hok en hij kweekte er nog diverse goede duiven van en zelfs twee echte supers: de “61” en de “62”.

Om uiteenlopende redenen verkocht Steef in november 1992 zijn totale duivenbestand. De belangrijkste reden was dat hij in1992 een eigen bedrijf was opgestart, dat alle aandacht opeiste. Hij kon echter niet zonder zijn duiven en hier en

daar werden een paar duiven teruggehaald of werden er een paar jongen van eigen soort terug gevraagd. Langzaam werd er weer een hokje duiven opgebouwd.

In 1997 kreeg hij van Rens een koppel eieren van de “24 Lange late Vos” x “10 Verstraete-duivin”.

Uit deze eieren kwam een heel goede doffer NL-97-1346416 en een super duivin NL-97-1346415. Deze “415” is misschien wel de beste duif, die uit de Lange Late Vos is voortgekomen. Zij werd de moeder van meer dan 10 eerste prijswinnaars, de grootmoeder van meer eerste prijswinnaars en de overgrootmoeder van nog meer eerste prijswinnaars.

Het ongelofelijke gebeurde: in 1998 werd Steef – dankzij de “415” en de “416” - al generaal kampioen van zijn vereniging en tien jaar later was hij dat nog.

Ondertussen had hij ontdekt, dat het materiaal (de “415“en de “416” uit de Lange Late Vos X “10” Verstraete) heel goed kruisten met zijn oude soort van der Flaes, dat in zijn “Rooie Joop”- lijn het best vertegenwoordigd is.

In de jaren zeventig en tachtig vlogen een aantal liefhebbers heel goed met zijn duiven. Onder andere Joh. Langes, die in 1981 een super kweekte, de NL-81-136769. Uit deze “769” x een duivin van G. Braam, van origine ook een duif van de soort van Steef, kwam de ene goede na de andere goede. Vanaf 1988 kreeg Steef jaarlijks wel een duifje van dit koppel. Een ervan, de NL-88-1577425 “ROOIE JOOP”, was een super. Hij vloog verschillende kopprijzen, waarvan 2x een eerste in afdelingsverband.

In 1990 kocht Steef een bonnetje op de Noord-Hollandse kampioenendag en kreeg daarvoor bij Piet van Diemen twee jongen, waaronder de NL-90-2825873 “van Diemen-duivin”. Van de 9 vluchten waarop deze duif vloog, zat ze 7x bij de eerste 19 prijswinnaars van de kring.

Hij koppelde de “Rooie Joop” op de “873” en een clubgenoot kocht de eieren en hieruit werden de “Witoog” en de “Geeloog” geboren. Deze clubgenoot kon eerder op de vluchten nooit potten breken, maar twee jaar later was hij generaal kampioen. Broers van de “873” waren ondertussen verhuisd van Piet van Diemen naar Rinus van Bohemen, sinds jaar en dag een geweldige speler.

In 1998 vroeg Steef hem om samenkweek te doen tussen een van deze broers (de NL-92-2768999 ) en een volle zus van de “Rooie Joop”, de NL-90-2266652. Zij verdeelden de jongen en Steef kreeg de NL-98-2590343, die bij Steef werd gekoppeld op de NL-97-1346415 (First Red) en dat heeft hem veel succes gebracht.

Het beste jong uit deze koppeling was de NL-00-1814902 (“Super “02”).

Als jong vloog deze doffer direct twee eerste prijzen en een paar jaar later bleef de teller op negen eerste prijzen staan. Daarna verhuisde hij naar het kweekhok. Hij is daar een van de vaandeldragers en vader van diverse eerste prijswinnaars.

In 2000 kreeg hij van Rens de NL-00-1785960 (Brother “86”), een broer van zijn beroemde NL-97-5730686 (“Goede Zwarte”).

Deze doffers kwamen uit een koppeling zoon ”UNO” Verstraete x dochter “DE JUF” van Ludo Claessens.

In 2002 koppelde hij de “60” x ”15 First Red”. Uit deze koppeling kwam o.a. de NL-02-1489694 “BIG MAMMA”, die hij in 2003 koppelde op de NL-99-2193154 (“STEEF”), een heel beste vlieger, die in 2003 naar het kweekhok verhuisde. Uit deze koppeling komen goede tot supergoede duiven, zoals de NL-03-2288616:

 • Duifkampioen jonge duiven P.V. de Vredesduif in 2003.
 • Duifkampioen oude duiven P.V. de Vredesduif in 2004.
 • Asduif midfond Rayon B afdeling 6 in 2004
 • Asduif oude duiven Rayon B afdeling 6 in 2004.
 • Duifkampioen oude duiven P.V. de Vredesduif in 2007.
 • Asduif oude duiven rayon B afdeling 6 oude duiven 2007.

Ook de NL-04-1916356 is een zoon uit deze koppeling. Bij Lex UDO werd hij de vader van de NL-05-1237205 (“Lieke”) en haar nestzusje de NL-05-1237204. Twee super duivinnen, die al 3x een 1e prijs speelden in rayon A van afdeling 6 en verder vele kopprijzen wonnen. De ‘205 (“Lieke”) werd moeder van o.a. NL-08-306, die de 1e prijs speelt in Rayon A van afdeling 6 vanaf Peronne tegen 2.685 duiven.

De NL-05-1260558 is ook een zoon van “Steef x Big Mamma ”. Ondertussen heeft deze doffer ook al weer 4x de eerste prijs gevlogen en zijn zoon (NL-08-1417904) begon de jonge duivenvluchten van dit jaar direct met een 1e prijs vanaf Meer tegen 393 duiven en 8e tegen 3.436 duiven.

De NL-07-1693853 is voorlopig de laatste zoon uit deze koppeling. Gekoppeld aan NL-01-1731191 (“Madame”) gaf hij dit jaar de NL-08-1417929. Zij werd de winnares van de vlucht Chimay tegen 283 jonge duiven en 10e tegen 2.212 duiven.
Steef heeft er altijd specifiek naar gekweekt, dat er steeds 12,5 % van de “Rooie Joop” in zijn duiven zit, want hij vindt dat die inbreng ervoor zorgt dat die duiven constanter presteren.

 

Topduiven van Rens van der ZIJDE in 2008

 • Mr. Blois 05-NL-1235742
  Deze blauwe doffer stamt af van werkelijk superduiven: zijn vader is de superkweker “Late Lange Vos” (soort Ludo Claessens), die vader is van 12 verschillende eerste prijs winnaars.
  Nakomelingen van de “Late Lange Vos” winnen meer dan 100 zuivere eerste prijzen, dus zonder dubbelingen.
  “Late Lange Vos”, die in juli van dit jaar stierf, had als vader “Voske 54”, stamduif van Ludo Claessens en vader van o.a.: “Voske 88” 1e Chateauroux, “Vos 91” 1e Chateauroux en”Dream” 1e nationaal Orleans.

De moeder van “Late Lange Vos” is: “Dik Licht”, stamduif van Ludo Claessens en grootmoeder van:

 • 1e Nationaal Orleans 1991
 • 1e Nationaal Orleans 1993
 • 1e Nationaal Orleans 1995
 • 1e Nationaal Orleans 2002

           De moeder van “Mr. Blois” is de “Creil Duivin”, die als vader heeft de “Creil
            man” van Ad Scharlaeckens. Deze “Creil Man” is de beste en beroemdste
            zoon van diens superkoppel “Mattens x Sissi”. Wat dit superkoppel op de
            wereld heeft gezet is bijna niet te geloven!
            De moeder van de “Creil Duivin” is de super kweekduivin “Beauty”.

De beste halfbroers en halfzus van de “Creil Duivin” zijn, Ace Four 5660145, Mr. Blois 2067230 en Supertje 5660144.

            Mr. Blois vliegt op de eendaagse fondvluchten met een overvlucht van 60 km.
            In 2007 vloog Mr. Blois o.a.:

            Blois               13e      tegen  6.637 duiven             snelheid 1318 mpm.

            In 2008 vloog Mr. Blois o.a.:

            Blois               16e      tegen 999 duiven
            Ablis               29e      tegen 13.063 duiven            snelheid 1109 mpm.
            Bourges         35e      tegen  6.288 duiven             snelheid 1054 mpm.

            Uit de “Creil Duivin” (moeder van Mr. Blois) heeft de comb. W. en F. Ebben de
            98-NL-2331508, een doffer, die inmiddels vader en grootvader is van 20
            eerste prijswinnaars.
            Een jong uit Mr. Blois, de 08-NL-1392228, vloog dit jaar een eerste prijs van
            Nijvel tegen 138 duiven en een 9e tegen 1.664 duiven.

 • Super Boy 07-NL-1667705
  Super Boy werd gekweekt uit het “Superpair” (“De Inteelt” x “Evita”).
  Dit koppel is o.a. ouders van:
  • 02-NL-1460626:
   1e Bergen op Zoom            tegen 759 duiven
   1e Houdeng                          tegen 357 duiven
  • 04-NL-1892331:
   1e Strombeek                      tegen 817 duiven
   1e Orleans                            tegen 220 duiven
  • 07-NL-1667705:
   1e Peronne                           tegen 610 duiven
   1e Strombeek                      tegen 510 duiven
   1e Morlincourt                       tegen 479 duiven
Dit koppel is o.a. grootouders van:
§         1e Chimay           tegen  3.827 duiven
§         1e Duffel               tegen  2.686 duiven
§         1e Peronne          tegen  2.279 duiven
§         1e Peronne          tegen  2.204 duiven
§         1e Hasselt            tegen  2.180 duiven
§         1e Morlincourt    tegen 2.130 duiven
§         1e Peronne          tegen  2.068 duiven
§         1e Peronne          tegen  2.057 duiven
§         1e Nanteuil           tegen  1.383 duiven
 
 

“Super Boy” vloog zelf in 2008 o.a.:
Peronne         1e       tegen  610 duiven in CCN met 3 minuten los!
                        3e        tegen  2.057 duiven in Rayon A
                        12e      tegen 11.533 duiven in afdeling 6

Morlincourt     1e        tegen  479 duiven en 6 minuten los!
                        8e        tegen 1.636 duiven

 • 08-NL-1392233

In 2007 kocht Rens bij Ludo Claessens de 05-NL-0526058 “Zus Kleintje 22”, die komt uit de “Blauwe 91” en het “Blauwke 33” van Ludo Claessens.

De “Blauwe 91” is een geweldige kweker en vloog zelf o.a.:
1e Peronne    tegen 2.173 duiven
1e Arlon          tegen 2.518 duiven
2e Peronne    tegen 2.013 duiven

“Blauwke 33” is een volle zuster van de 00-0077696, die o.a. vloog:
1e Arlon                      tegen 2.518 duiven
1e Peronne                tegen 1.972 duiven
2e Chantilly                tegen 8.095 duiven
3e Peronne                tegen 2.013 duiven
4e Arlon                      tegen 2.399 duiven
6e Orleans                 tegen 3.078 duiven
6e Hensies                tegen 1.404 duiven
7e Chateauroux         tegen 9.049 duiven

”Kleintje 22” vloog o.a.
1e Creil                      tegen 7.031 duiven
1e Etampes               tegen 4.947 duiven
1e Houdeng               tegen 3.383 duiven
1e Creil                      tegen 2.263 duiven
2e Creil                      tegen 3.984 duiven
4e Arlon                      tegen 2.484 duiven
4e Creil                      tegen 1.832 duiven
5e Chantilly                tegen 2.383 duiven
16e Arlon                   tegen 9.072 duiven

Op lokaal niveau vloog deze duif liefst 11x een 1e prijs.

In 2008 kweekte Rens voor het eerst drie duiven uit “Zus Kleintje 22” en één daarvan, de 08-NL-1392233, vloog o.a. een 1e Chimay tegen 1.175 duiven en een 4e Peronne tegen 1.018 duiven.

 

Topduiven van de laatste paar jaar van Lex UDO

 • “Lieke” 05-NL-1237205

“Lieke” is een blauwband duivin met als vader “Ultimo” (Steef Duijn), die weer als ouders heeft: “Steef” en “Big Mamma”. Haar moeder is: “Miss Marvin”, die komt uit duiven van de soorten Comb. Hardeman/ E. van de Ark, H. Zentveld en M. Tromp (soort Steef Duijn).

“Miss Marvin” was een echte crack met o.a. de volgende prestaties:
Morlincourt    4e       tegen  1.896 duiven
Peronne         4e        tegen  2.279 duiven
Houdeng        5e        tegen  2.752 duiven
Duffel             9e        tegen  2.619 duiven
Chimay          12e      tegen  4.759 duiven
Meer              14e      tegen  4.496 duiven
Strombeek    20e      tegen  5.086 duiven
Kapellen        24e      tegen  2.977 duiven
Peronne         24e      tegen  2.204 duiven

“Lieke” zelf kan er ook wat van:
Chimay          1e        tegen  3.134 duiven
Morlincourt    1e        tegen  1.869 duiven
Strombeek    7e        tegen  4.081 duiven
Nijvel              8e        tegen  4.129 duiven
Strepy Thieu  8e        tegen  3.699 duiven
Strepy Thieu  10e      tegen  1.339 duiven
Peronne         12e      tegen  2.404 duiven
Strombeek    14e      tegen  5.086 duiven
Nijvel              21e      tegen  1.909 duiven
Peronne         25e      tegen  3.140 duiven
Peronne         30e      tegen  1.731 duiven
 • 06-NL-2076330
  Deze zoon uit “Marvin” x “Excellentia” is wellicht de beste vliegduif op het hok van Lex.
De “330” leverde o.a. de volgende prestaties.
Chimay          1e           tegen 268 duiven
                       1e        tegen  3.827 duiven
                       15e      tegen  22.183 duiven
Hasselt          1e        tegen  232 duiven
                       1e        tegen  2.180 duiven           
                       18e      tegen  13.059 duiven
Nanteuil         1e        tegen  99 duiven
                       1e        tegen  1.383 duiven
                       16e      tegen  8.689 duiven
Strombeek    1e        tegen  343 duiven
                       2e        tegen  4.081 duiven
                       3e        tegen  23.935 duiven
Meer              1e        tegen  235 duiven
                       7e        tegen  3.682 duiven
                       9e        tegen  22.020 duiven
Chantilly         1e *      tegen  201 duiven
                       16e      tegen 1.642 duiven
Meer              2e        regen  339 duiven
Morlincourt    2e        tegen  194 duiven
                       6e        tegen  2.175 duiven
Meer              2e        tegen  339 duiven
Peronne         3e        tegen  149 duiven
                       20e      tegen  1.827 duiven
Strombeek    4e        tegen  329 duiven
                       13e      tegen  4.114 duiven
                       34e      tegen  22.857 duiven
Duffel             5e        tegen  365 duiven
                       15e      tegen  4.448 duiven
                       45e      tegen  24.806 duiven

* d.w.z. na een hokgenoot.

2e duifkampioen totaal Rayon A afdeling 6 in 2007

3e duifkampioen totaal Rayon A afdeling 6 in 2008

 • 08-NL-1394340

Deze duivin heeft als vader “Le Chimay”, een kleinkind van het “Superpair” van Rens van der Zijde.

            De “340” vloog als jonge duif:
            Duffel                         7e        tegen  343 duiven
            Peronne                     15e      tegen  266 duiven
                                               45e      tegen  2.685 duiven
            Morlincourt                2e        tegen  244 duiven
                                               30e      tegen  2.205 duiven
                                               69e      tegen  12.932 duiven
            Bergen op Zoom      12e      tegen  269 duiven
                                               69e      tegen  3.683 duiven
            Ablis                           3e        tegen  32 duiven
                                               4e        tegen  463 duiven
            Strombeek                7e        tegen  134 duiven
                                               8e        tegen  2.125 duiven
                                               55e      tegen  15.150 duiven

 

Topduiven van de laatste paar jaar van Steef DUIJN

 • “Widower” NL-03-2288616
  Deze blauw-witpen doffer heeft als vader de “Steef” (99NL2193154) uit “Blauwe Moonen” (100% Nellis van de Pol) x de stamduivin van Steef de “Fijne”, halfzuster van “Rooie Joop”. Als moeder heeft hij “Big Mamma” (02NL1489694) en die is van de soort van Rens van der Zijde. In haar afstamming zien we beroemde namen als “Zoon UNO” (Raoul en Xavier Verstraete), “Schoon Laat” (Ludo Claessens), “Late Lange Vos” (Ludo Claessens), “Dochter UNO” (Raoul en Xavier Verstraete) en “First Red”.
  “Widower” vloog o.a.:
1e Meer                      tegen 499 duiven en 4e tegen 4.052 duiven.
1e Peronne                tegen  257 duiven en 18e tegen 1959 duiven
1e Chantilly                tegen  178 duiven en ook 1e tegen 1.464 duiven
1e Montluçon             tegen  80 duiven en 10e tegen 909 duiven
1e Mülheim                tegen  130 duiven en 5e tegen 986 duiven
1e Morlincourt            tegen  162 duiven en 16e tegen 1833 duiven
2e Chimay                  tegen  529 duiven en 21e tegen 4481 duiven
2e Peronne                tegen  252 duiven en 30e tegen 1800 duiven
1* Peronne                tegen 217 duiven en 34e tegen 1810 duiven
1* Chimay                 tegen  428 duiven en 17e tegen 3374 duiven
2e Morlincourt            tegen  169 duiven en 53e tegen1927 duiven
2e Baden-Baden      tegen  174 duiven en 17e tegen 1221 duiven
1* Strombeek           tegen  486 duiven en 85e tegen 4165 duiven
3e Strombeek           tegen  473 duiven en 47e tegen 4947 duiven

* d.w.z. na een hokgenoot.

 • “Father Cuore” NL-03-2288632
  Deze vale witpen doffer heeft als vader “Bonte Scharlaeckens”, een broer van de NL-93-1059834, die o.a. de volgende prijzen vloog:
  St. Quentin    1e        tegen  3.402 duiven

St. Quentin     1e        tegen  1.306 duiven
St. Ghislain    1e       tegen  1.163 duiven
Creil               1e        tegen  1.038 duiven            

Als moeder heeft hij een duivin uit de “69” (vader Rooie Joop) van Joh. Langes.
“Father Cuore” vloog als jonge duif:
1e Strombeek           tegen  473 duiven en tevens 2e tegen 13.804 duiven
1e Peronne                tegen  344 duiven en tevens
44e tegen 17.934 duiven

 • “CUORE” NL-04-1916320
  Als vader heeft deze vaal-bonte doffer de hierboven beschreven: “Father Cuore”.

De moeder van “Cuore” is de NL-03-22886245, die op haar beurt weer afstamt  van “Rens” (uit UNO Rens x Dochter Creilman)  X  “Yellow Eye” (uit de “16” broer First Red x de “Koopman duivin).
“CUORE” behaalde o.a. de volgende prachtige prestaties.
Charleville     1e        tegen 377 duiven
                       1e        tegen 3.244 duiven
                       3e        tegen  19.861 duiven
Meer              1e        tegen  388 duiven
Duffel             1e  *      tegen  216 duiven
            Meer               1e        tegen  357 duiven
                                   19e      tegen  21.459 duiven
            Chimay          1e        tegen  428 duiven
            Peronne         1e        tegen  318 duiven
                                   27e      tegen 12.380 duiven
            Morlincourt     1e        tegen  175 duiven
                                   15e      tegen  10.031 duiven
            Meer               1e        tegen  410 duiven
                                   31e      tegen  27.750 duiven
            Meer               1e        tegen  377 duiven
                                   26e      tegen  23.897 duiven
            Strombeek    83e      tegen  27.973 duiven

 

Teletekstvermeldingen Rens van der ZIJDE

5e Orleans 2001 tegen 14.385 duiven
7e Bourges 2002
tegen 11.118 duiven
1e Bourges 2003
tegen 8.994 duiven
7e Orleans 2005
tegen 12.957 duiven
9e Blois 2007
tegen 3.899 duiven met de 05-1235742, zoon Late Lange Vos.

 

Teletekstvermeldingen Lex UDO

Morlincourt 2006 NPO-vlucht jonge duiven:
1e tegen 9.843 duiven met de 06-NL-2076310
5e tegen 9.843 duiven met de 06-NL-2076308

 

Teletekstvermeldingen Steef DUIJN

5e Tours 2003 tegen 6.502 duiven met de NL-99-2193154 "Steef", goede vlieg- en super kweekdoffer, die vader werd van o.a. "Widower", de “56” (Lex Udo), de “58”  enz.
7e Bourges 2003 tegen 8.995 duiven met de NL-02-1489676, zoon van de “416” ( nestmaat van "First Red" ). De “416” komt ook uit de "Lange Late Vos".
3e Charleville 2004 jonge duiven tegen 19.861 duiven met de NL-04-1916320
“Cuore” (tevens autowinnaar).
5e Peronne 2005 jonge duiven tegen 15.075 duiven

Kampioenschappen 2008 Rens van der ZIJDE

Nationaal
5e hokkampioen midfond
Afdeling 6 Noord-Holland
3e hokkampioen midfond
Rayon A van afdeling 6
1e duifkampioen midfond met 07-NL-1667753, een kleinzoon van de “Late Lange Vos”.
De “753” vloog o.a.:
·        Peronne   3e        tegen  654 duiven
                  12e      tegen  2.068 duiven
                  107e    tegen  12.370 duiven
·        Peronne   9e        tegen  610 duiven
                  15e      tegen 2.057 duiven
                  32e      tegen  11.533 diven
·        Nanteuil    4e        tegen  396 duiven
25e      tegen  1.383 duiven
CC Noord
1e hokkampioen midfond onaangewezen
1e hokkampioen midfond aangewezen
1e, 2e en 9e kampioensduif midfond, alle drie deze kampioensduiven zijn kleinkinderen van de “Late Lange Vos”.


Kampioenschappen 2008 Lex UDO

Afdeling 6 Noord-Holland
2e midfond onaangewezen
9e natoer totaal
10e hokkampioen Natoer (hierin wordt ook het prijspercentage meegenomen)
Rayon A van afdeling 6
7e hokkampioen vitesse aangewezen
1e hokkampioen midfond onaangewezen
4e hokkampioen jonge duiven onaangewezen
1e hokkampioen natoer onaangewezen
8e hokkampioen natoer aangewezen
3e asduif totaal met de 06-NL-2076330 “Le Chimay” (in 2007 was hij 2e asduif!)
6e asduif totaal met de 07-NL-1670003 Annabel (zuster van Lieke)
9e duifkampioen natoer met 08-NL-1394341
10e duifkampioen natoer met 07-NL-1670001 (zoon Le Chimay)

Kampioenschappen 2007 en 2008 Steef DUIJN

2007

Rayon B afdeling 6

Vitesse                      9e   onaangewezen              1e aangewezen
Midfond                    15e  onaangewezen               3e aangewezen
Dagfond                  11e onaangewezen               2e aangewezen
Oud                            3e   onaangewezen              1e aangewezen
Oud en jong               4e   onaangewezen             3e aangewezen
Generaal                   5e   onaangewezen             4e aangewezen
Asduif oud  1e met de NL-03-2288616 (Kleinkind “415” "First Red").
                   3e met de NL-06-2101070 (Kleinkind “415” "First Red").

Afdeling 6

Midfond                15e (NPO puntentelling).
Dagfond               14e (NPO puntentelling).
5e Hokkampioen Vitesse.
4e Hokkampioen Midfond.

2008

In 2008 heeft Steef op reserve gespeeld, want in 2007 verspeelde hij op Mülheim zijn “51”, een doffer, die tot de top van de dagfondduiven in Nederland behoorde. Na drie jaar stond hij in de Fondspiegel-competitie op de 5e plaats.

De “620" "Cuore" speelde hij op reserve, want deze geweldenaar zou bij PiPa verkocht gaan worden. Zijn allerbeste duif,de "Widower" speelde hij niet meer op de dagfond.

Rayon B afdeling 6

Jong                     7e onaangewezen                11e aangewezen


Referenties Rens van der ZIJDE

Naast Steef Duijn en Lex Udo speelt L. Hoffman uit Den Helder voortreffelijk met de duiven van Rens. Het hokbestand van L. Hoffman bestaat voor 90% uit duiven van de soort van Rens. L. Hoffman werd in 2006, 2007 en 2008 generaal kampioen van Rayon A van afdeling 6.

 

A. Tromp, Egmond-Binnen: deze haalde in 2000 twee late jongen: de “625” en de “626”. Uit de “625” kweekte hij een jong, dat in 2001 8e kampioensduif jong WHZB werd en 10e asduif jong WHZB.

In 2005 werd de “411”, een kleinkind van de “626”, 1e kampioensduif Natoer WHZB.

Deze “411” was in 2004 en 2005 asduif generaal van Rayon A van afdeling 6.

Een kind van de “411”, de 07-955 vliegt een 1e prijs van Meer tegen 3.807 duiven.

Uit een zoon van “Lieke” x de “626” kweekt Arie Tromp de 07-959, die op Strombeek 1e wordt tegen 4.114 duiven en op Peronne 2e tegen 2.057 duiven.

Comb. Ed Zentveld – Hans van de Berg, Egmond-Binnen

J.A. Molenaar, Heiloo, haalde in 2004 bij Lex de 04-786. Deze komt uit de 99-703 "Solo" x de 03-449. De 03-449 is een dochter van "Late lange Vos" van Rens van der Zijde.

De nazaten van deze 04-786 maken Molenaar in 2007 5e Midfond kampioen van Afdeling 6.

           
Referenties Steef DUIJN
De weinige duiven die hij weggaf presteren goed bij:

Lex Udo, Heiloo

Lou Hoffman, Den Helder

Jos Nijman, Heemskerk

G. Twaalfhoven, Uitgeest

 

Tot slot

Deze keer beleefde ik een super gezellige middag bij drie uitermate goed presterende duivenvrienden. Zelden mocht ik zo’n goed gebouwde duiven in de hand nemen. Ik heb er voor gekozen de nadruk in deze reportage te leggen op de topkwaliteit van de duiven en - hoe kan het anders – hun superieure prestaties. U mist daarom in deze reportage de gebruikelijke onderwerpen als het vliegsysteem, het voeren en de medische begeleiding. Over deze onderwerpen kan ik u wel melden dat ze niet afwijken van wat de meeste kampioenen doen.

Deze drie duivenvrienden bewijzen met hun prestaties en kampioenschappen dat alles voornamelijk draait om de kwaliteit van de duiven.

Rens, Lex en Steef, ik wens jullie veel succes voor de toekomst.