Zoeken

Remy Speltdoorn (Winksele, BE) wint 1ste nationaal Barcelona met Den Barcelon

Ondanks het verlies van onze Rode duivels tegen Argentinië was het zaterdagavond/nacht jongstleden feesten ten huize Speltdoorn. Hiervoor zorgde de 4-jarige vale duiver (BE10-2209822) door de nationale zege te behalen uit de Catalaanse hoofdstad, waarna hij de naam “Den Barcelon” kreeg. Hij werd geklokt om 22:10:27 voor een afstand van 1070,77 km goed voor 1354,63 m/m.

Verloop

Door het relatief vroege lossingsuur in combinatie met stevige ZW-wind in grote delen van Frankrijk werden de eerste Barcelona-vliegers zaterdagavond verwacht. Rond 22 uur pakte Remy de telefoon om naar dokter Smets (Hok Smets, Bertem, BE) te bellen om hem proficiat te wensen met zijn vroege duif op St-Vincent jaarduiven. Toen tijdens het gesprek rond tien na tienen het alarm afging was Remy niet te houden en stormde hij na het nemen van 32 trappen (Remy heeft deze trappen waarschijnlijk nooit zo snel genomen als vorige zaterdag) het hok op, waar hij zijn vale duiver aantrof in zijn nestbak. Remy heeft zijn Spanje-vlieger dus niet zien thuiskomen en dat vindt hij toch een beetje spijtig. Bij het afsluiten van de wedstrijd op zaterdagavond stond Remy ook op de internationale uitslag op nummer 1 maar werd daar op zondag voorbijgestoken door een 10-tal Nederlandse duiven.


Remy Speltdoorn

Den Barcelon heeft zaterdagavond zijn duivin niet meer gekregen, deze beloning bewaarde Remy voor de vroege uurtjes op zondag. Den Barcelon werd gespeeld op het klassieke weduwschap. De dag van de inkorving kreeg hij zijn nestschaal een tijdje in zijn gesloten nestbak en nadien werd er één duivin (niet de zijne) op het hok gezet om de duivers aan te moedigen, met schitterend resultaat.

Remy korfde 5 duivers in op Barcelona en speelt er 3 op de uitslag, zijn 3 eerst getekende maar in omgekeerde volgorde;

Lokaal 468 d:              1, 33 en 55

Provinciaal 965 d:       1, 53 en 105

Nationaal 8851 d:       1, ?? en ??

Simpel

Het codewoord bij Remy is simpel en dit zowel wat de verzorging/inkorving van de duiven betreft als de administratie. Toen ik Remy achter de prestaties en pedigree van “Den Barcelon” vroeg kreeg ik het volgende document in handen.

Hierop kan je zien dat hij dus in 2012 87ste nationaal 8348 d uit Cahors (748 Km) vloog, hetgeen ook de 2de prijs provinciaal Vlaams-Brabant was. In 2013 had 134ste  nationaal Zone B uit Brive (677 Km) gevlogen. Het is dus zeker geen toevalstreffer. Dit jaar kreeg hij Momignies, Soissons, Gien als trainingsvluchten en werd hij op Limoges I (31/05) gepeeld waar hij net op de uitslag stond. Zijn pedigree (zelfde document) ademt zware fond uit; met langs moederszijde 100% Jozef De Ridder (Sint-U-Kapelle, BE) en langs vaderzijde Havran/Mommaerts. De vader van “den Barcelon” is een volle broer van de “642”; later meer over deze klepper.


Den Barcelon

Ook qua medische begeleiding houdt Remy het simpel, namelijk 1 of maximum 2 controlebezoeken per jaar bij de veearts. Daar Remy het op alle vlakken simpel houdt waren de dagen na het winnen van deze nationale wedstrijd voor hem erg belastend. Hij houdt van rust en loopt zeker niet graag in de schijnwerpers. Nog een duivenmelker pur sang die lak heeft aan pedigrees en stelselmatig bijhouden van resultaten maar daarentegen wel een kolonie sterke fond duiven heeft weten op te bouwen.

De 642

Voor Remy was/is de beste duif die hij ooit gekweekt heeft de "642" (BE01-2156642). Hij vloog 14 fondvluchten en 14 maal prijs met tal van kopprijzen waaronder de 2de nat./3de internat. uit Perpignan tussen respectievelijk 6765 en 14900 duiven in 2006. In 2007 won hij 1ste provinciaal uit Barcelona.

Jawel de appel valt niet ver van de boom, deze klepper presteerde ijzersterk op de Spaanse klassieker uit Barcelona en werd 2 maal 2de “Primus Inter Pares” de competitie die de beste Barcelonaduif over 5 jaar bekroont met volgende prestaties:

2003:   1127/11806 d.

2004:       72/12245 d.

2005:     255/12998 d.

2006:   1521/ 11802 d.

2007:        46/12612 d.

Daarnaast vloog hij ook nog 142 / 8537 Montélimar, 231/19627 Marseille en 349/13936 Marseille van een klepper gesproken!

Als afsluiter wens ik hierbij Remy en Jose nogmaals te bedanken voor hun hartelijk ontvangst en wens hem alle succes toe in de toekomst! Een liefhebber van het soort waar er nog weinig van over blijven en nog minder van bij komen!  

Reacties

Dag Remy
Hartelijk proficiat met je "topprestatie"...ttz met de prestatie van jou atleet die het hem heeft geflikt op deze "legendarische" vlucht....
En nu genieten van de overwinning en een taxi bestellen om je een halve winter van her naar der te laten rijden en alle "honneurs" waar te nemen in de plaats van "Den Barcelona"....
Nog veel succes gewenst en vooral nog vele "gezonde jaren"...
Mvg Eddy van (mini) Casa Barca uit Zedelgem.

Proficiat Mijnheer Remy Speltdoorn,
de 1e Nationaal vliegen van El Classico Barcelona, U moet een zeer gelukkig Mens zijn want wat Uw duif heeft gepresteerd is fenomenaal. Van harte Proficiat, geniet er van want Uw naam staat voor altijd genoteerd in het Gouden Boek van Barcelona Winnaars.
Nogmaals mijn felicitaties,
Colla Alberts

beste remi,
wat een bekroning van uw schitterende duivencarrière met tal van hoogtepunten:
reeds tientallen jaren aan de top in het nationale fondgebeuren en nu het neusje van de zalm, de eerste nationaal barcelona.alsof je de tour de france hebt gewonnen.je hebt geschiedenis geschreven met een grote "G" en eeuwige duivenroem is u te beurt gevallen.breit nog maar een sterk vervolg aan deze gloriedag en bedankt voor alles.

proficiat Remy
een geweldige prestatie van den Barcelon, je moet het maar doen

mvg
Quirynen Andy

Beste vriend Remy,
Fantastische prestatie !!! Proficiat !!!
Goede wijn behoeft geen krans... maar deze lauweren heb je alvast verdiend !
Paul

Proficiat!!! Geniet ervan!

Grote klasse in eenvoud !

Remy,

Dikke proficiat voor deze prachtige prestatie.

Ivo Persoons

super pigeons!
bravo Remy

TOPPRESTATIES MET TOPDUIVEN

DIKKE PROFICIAT REMY
Bjorn