Zoeken

Raf Den Haese (Moortsele, BE) speelt jaar na jaar de absolute top met zijn duivinnenploeg

De beauties van Raf vliegen jaar na jaar nationale top, wat het bewijs levert dat duivinnen meerdere jaren top kunnen zijn.

Raf Den Haese interviewen, is altijd een beetje avontuur. Hoe speelt hij het klaar om week na week, jaar na jaar dergelijke prestaties neer te zetten met zijn madammen, zoals hij zijn duivinnen graag noemt? Terwijl de goegemeente zich afvraagt welke finesse hij heeft, welke trucjes hij gebruikt om continu topprestaties te leveren, veegt Raf dat met één gebaar van de tafel. "Ik ben maar een eenvoudig duivenmelkerke met veel gezond verstand", is zijn reactie. Raf verzorgt zijn duiven goed, hij ziet ze heel graag, maar hij kan ze in het gareel houden met een van liefde trillende hand. Streng in de discipline en de selectie.

Een huis bouw je best op stevige fundamenten, voor een duivenstam is dat niet anders

Zonder een sterke basisstam kan je niet jarenlang met duivinnen top spelen. Ze gaan wekelijks mee in het begin van het seizoen en tweewekelijks eens de zwarehalvefondvluchten eraan komen (Argenton, Poitiers, Vierzon, etc.). En dat jaren na elkaar. Het lukt niet zonder kwaliteit, en kwaliteit is er op de hokken in de Rollebaan in Moortsele meer dan genoeg aanwezig. Zelden hebben we een dergelijke kwaliteit gezien. Zeer sterk gemaakt, uitermate zacht en fijn pluimenkleed, mooie en levendige uitstraling. Negentig procent van zijn duiven hebben de origine van de hokken van topper Eric Limbourg (Brussegem, BE), aangevuld met de duiven van zijn goede vriend Eric Hofman (Scheldewindeke, BE), die eveneens over veel Limbourgduiven beschikt. Recent is er ook samenkweek opgestart met de Gebroeders Desbuquois (Kapelle-op-den-Bos, BE) die vooral gekend zijn voor het zeer zware fondwerk. Het is vooral de lijn van Slappe (BE05-4033597) en van de stammoeder Blue Erika (BE05-4402403) die voor de kopvliegers zorgen. De Slappe is een 100 % Limbourgduif die zelf 9e nationaal Bourges van 11.875d en 47e nationaal Tulle van 5.676d vloog. Blue Erika, dochter Blue Ace Limbourg, is intussen moeder van 2 nationale overwinnaars: 1e nationaal La Souterraine 2009 en 1e nationaal Argenton 2011.

Recent werd ook nog een topduiver bijgehaald van bij Eric Limbourg. De Son Eagle Ace (BE11-2205912) is een prachtige duif en zoon uit Eagle Ace, die zelf een uitmundende vlieger en kweker is, gekoppeld aan een dochter van De Favoriet Marseille (Marcel Aelbrecht). Deze duiver wordt nu aan de beste kweekduivinnen gekoppeld. Voor de pedigree van de Son Eagle Ace (BE11-2205912) kan je hier klikken.


Klik hier om de collage in een nog groter formaat te bekijken.

De toverdoos van Raf

Eigenlijk is de term toverstaf beter op zijn plaats. Raf zijn duiven zijn afgericht zodat ze luisteren naar zijn stem en reageren op de bewegingen met een stokje. Dat wordt hen van kleins af aan bijgebracht en er wordt streng over deze discipline gewaakt. De ploeg is relatief beperkt, want Raf beweegt zich graag onder de mensen. Dat kost tijd, en nu en dan dienen de duiven zich te schikken naar de planning van Raf. Er zijn 5 vaste kweekkoppels die niet wijzigen. Daarvan worden eieren verlegd onder pleegkoppels. De vliegploeg bestaat uit 16 duivinnen waaruit is gekweekt en een 10-tal reserveduivinnen die worden getest. Er zijn nog enkele weduwnaarduivers die worden gespeeld, doch de prioriteit gaat naar het spel met de duivinnen.

De duiven worden terug gekoppeld op 25 maart, mogen 2 dagen broeden en worden dan terug gescheiden. Overdag verblijven de duivinnen de ganse dag in een kleine volière in de buitenlucht. ’s Avonds mogen ze op het hok en slapen ze op een klein plankje. Bij het begin van het seizoen trainen ze eenmaal daags gedurende één uur. In het seizoen trainen ze op maandag en dinsdag eenmaal en op woensdag tweemaal. Bij de inkorving zien ze hun duiver relatief kort. Bij thuiskomst mogen ze geruime tijd bij hun partner vertoeven.

Er wordt licht gevoederd (Beyers Vandenabeele, eiwitarme voeding). Op dinsdag-en woensdagavond worden ze volle bak gevoederd met ruimengeling. Op donderdag terug Beyers Vandenabeelemengeling aangevuld met maïs en veel snoepzaad.

En nu het geheim van Raf! Daags voor de thuiskomst maakt Raf een mengeling van melk, water en veel suikers (rietsuiker, kandijsuiker, geen witte suiker). Na het flink oproeren moet dat overnachten om de suikers voldoende op te lossen en wordt dat bij thuiskomst gedurende één dag toegediend. Daarmee worden de duiven volledig gezuiverd en hebben ze toch voldoende aanvulling van hun suikerspiegel en krachten. Het resultaat is spectaculair: een vlot herstel, weinig risico op infecties en steeds mooi roze borstvlees. De dunne mest en minder propere hokken op de eerste dag neemt Raf er graag bij. Eén dag per week wordt het drinkwater verzuurd. Kuren is uit den boze, er wordt hier 100 % preventief en pro-actief gewerkt. Bijna wekelijks wordt mest en slijm gecontroleerd en indien niet nodig wordt niet behandeld tegen trichomonas en of andere kwaaltjes. De duiven die in de volière verblijven, worden occasioneel behandeld tegen coccidiose. Vijf jaar terug is er nog eens behandeld tegen paratyfus, maar sedertdien niet meer. De jonge duiven worden ingeënt tegen de pokken.

De jonge duiven worden ongeveer tien keer met de eigen mand opgeleerd vooraleer ze in de grote groep worden gegooid. De weduwduivinnen worden een vijftal keer opgevoerd om nadien tweemaal Noyon te vliegen en dan vanaf Blois quasi wekelijks de mand in te gaan voor de rest van het seizoen. Duivinnen die zouden paren worden van het hok gehaald.

Enkele van Rafs topduivinnen

Elske (BE09-4022040)

Klik hier voor de prestaties van Elske van 2010 tot en met 2013.

Voor de pedigree van Elske kan je hier klikken.

Madame (BE08-4061030)

De neergezette resultaten van Madame in 2009, 2010 en 2011 kan je hier doornemen.

De pedigree van Madame kan je hier bekijken.

Daisy (BE09-4022031)

Daisy vloog maar één seizoen en is onmiddellijk op het kweekhok geplaatst Daar blijkt ze een kanjer van een kweekduivin te zijn. De behaalde resultaten van Daisy staan hier opgesomd.

Daisy's stamboom kan je hier bekijken.

Allemaal prestaties om u tegen te zeggen. En zelfs op vierjarige leeftijd wordt nog week na week kop gevlogen. Dat is het bewijs dat mits de juiste origine en een gezonde aanpak deze duiven een lange actieve carrière aankunnen. Dat bewijst tegelijk het tegendeel van diegenen die al te makkelijk beweren dat duivinnen zeer vlug versleten zijn.

Zoals we tijdens ons bezoek konden vaststellen, is de conditie en kwaliteit van deze duiven dik in orde. Gedreven door de motivatie van Raf twijfelen we er dan ook niet aan dat er ook in 2014 gensters zullen worden geslagen in Moortsele!