Zoeken

PIPA brengt een bezoek aan Madeira (Portugal)

Madeira is een prachtig eiland in de Atlantische Oceaan, gelegen op 700 km van de Afrikaanse westkust en ongeveer 1000 km van het Portugese vasteland. We konden rekenen op een hartelijke ontvangst en zijn hier alle duivenmelkers in én buiten de lokale club heel dankbaar voor!

Madeira wordt ook wel eens het Bloemeneiland genoemd omwille van de vele bloemen. Het eiland kent een zeer mild klimaat, met temperaturen die vrijwel altijd tussen de 16 en 22 °C liggen. Het eiland is door de natuur, de vele bossen en bergen een populaire vakantiebestemming voor wandelaars en natuurgenieters. Maar het eiland telt ook een 100-tal duivenmelkers die verdeeld zijn over twee clubs. Beide clubs hebben min of meer hetzelfde vluchtprogramma, en laat dat nu net het speciale zijn. Gezien de geringe omvang van het eiland is het immers enkel mogelijk om vluchten te organiseren vanop de oceaan. Afhankelijk van het seizoen organiseert men races tot en met 700 km, en dat bijna volledig over zee! De duivenclubs in Madeira maken ook deel uit van de Portugese duivenfederatie.

Als gepassioneerd duivenmelker was ik erg geïntrigeerd door dit gegeven. De lange vlucht over water in combinatie met de hoge bergen in Madeira leek mij een praktisch onmogelijke opdracht voor de duiven … Reden genoeg om de situatie ter plaatse te gaan bekijken. Al gauw kwam ik in contact met Ferdinando Jardim en verschillende andere duivenmelkers. We brachten daarnaast een bezoek aan het hoofdkwartier van een van de twee lokale duivenclubs, de Grupo Columbofilo Pero Do Atlantico. In het clublokaal werden we met open armen ontvangen en maakten we kennis met enkele leden en de voorzitter van de club.


Bezoek aan de Grupo Columbofilo Pero Do Atlantico

Lossen op de oceaan

Gezien Madeira slechts een klein eiland is, is men genoodzaakt om te lossen op zee. Er bestaan vanop Madeira vaste routes naar drie punten in Portugal. Die routes worden ook frequent gebruikt door containerschepen. Er bestaan afspraken tussen de duivenmelkers en de bemanning op de schepen om de duiven mee te nemen aan boord en te lossen op zee. Dit gebeurt geheel kosteloos en uit goodwill voor de duivenmelkers van Madeira. Vaak weten de duivenmelkers niet op voorhand hoe ver de vlucht zal zijn want dit is afhankelijk van het werkschema van de bemanning. Duiven die gespeeld worden op de oceaan moeten over een uitzonderlijk oriëntatie- en doorzettingsvermogen beschikken.


Vluchtkaart van over de oceaan

Fernando Jardim

Het bezoek aan Fernano Jardim heeft een diepe indruk op mij nagelaten. Het was zeer indrukwekkend om de homogene stam te zien waaraan Ferdinando zijn leven lang gewerkt heeft. De duiven die ik te zien kreeg waren stuk voor stuk juweeltjes, en dat is eigenlijk niet zo verrassend. Ferdinando werd in de laatste 20 jaar zeventien (!) keer kampioen in zijn club. Hij heeft ook een unieke duif die ooit 700 km over de oceaan vloog en daarop is een groot deel van zijn stam gebaseerd. De duiven hadden gesloten stuitbeentjes die aanvoelden als één sterk stuitbeen. Eveneens bezaten de kweekduiven allemaal zijdezachte pluimen en zagen we vaak ook prachtige ogen.


De indrukwekkende duiven van Ferdinando Jardim

Ferdinando vertelde ons dat duiven zijn lang leven zijn. Hij droomt erover, staat ermee op en gaat ermee slapen. Als we het huis binnenkomen, zien we olijfolie, yoghurt, etc. Allemaal ingrediënten die hij toevoegt aan het eten voor zijn duiven. Als je denkt dat hier iets aan het toeval wordt overgelaten, dan heb je het mis. De grote droom van Ferdinando ligt in Portugal zelf: hij kocht er enkele jaren geleden een boerderij en hoopt ooit te kunnen verhuizen om daar met de duiven te spelen.

Samen met Ferdinando brachten we een bezoek aan Aurinho Camacho. Aurinho Camacho was vorig jaar algemeen kampioen van zijn club, vooral dankzij de duiven van Ferdinando. Vooraleer we het huis en het hok van Aurinho bereikten, moesten we nog een honderdtal trappen doen. Om met duiven te spelen, moet je iets over hebben!


Bezoek aan Aurinho Camacho

Bezoek aan Elio Silva Gomes

Een van de beste spelers van Madeira is Elio Silva, met ook hier duiven van buitengewone kwaliteit. Opmerkelijk is dat de duivensport hier op een zeer hobbyistische doch fanatieke manier bedreven wordt. Duivenhokken worden niet besteld bij hokkenbouwers, maar zijn vaak of quasi altijd van eigen makelij.


Elio Silva poseert voor een van zijn hokken

Ontmoeting met lokale duivenmelkers

Er stond ook een etentje met Beto Leixo en zijn vrouw Carolina Martins op het programma. Beto speelt samen met een collega met duiven. Hij verloor enkele jaren geleden zijn vader, een van Madeira's beste duivenmelkers. De droom van Beto is om het levenswerk van zijn vader verder te zetten. Zijn vrouw Carolina steunt Beto in zijn hobby en als dierenarts probeert ze zich ook te verdiepen in het medische aspect binnen de duivensport.


Etentje met Beto Leixo en Carolina Martins

Daarnaast werden we ook uitgenodigd door Helder De Sousa om samen met Pedro Filipe Marques, Elio Silva Gomes en José Antonio Vieira Nobrega te gaan dineren. De locatie was een typisch restaurant in Madeira, waar men ons later op de avond de mooie folkloredansen van Madeira demonstreerde.


Genieten van het aangename gezelschap en de lokale keuken

Verrassend

Ik moet bekennen dat ik aan deze trip begon zonder al te hoge verwachtingen. De kwaliteit van de duiven die we te zien kregen in combinatie met de enorme gastvrijheid van de mensen zorgde er echter voor dat we met een tevreden gevoel op het vliegtuig richting België stapten. We willen nogmaals alle mensen die we tijdens onze trip hebben ontmoet bedanken voor hun gastvrijheid.