Zoeken

Petrie Alwin maakt een droomstart met 3 regio-overwinningen op rij!


Alwin Petrie, de tovenaar van Brummen (NL)

In regio 2 van afd. 8 GOU:
1e Lommel tegen 10.290 duiven
1e Duffel tegen 9877 duiven
1e Haasrode tegen
8350 duiven (2007)


Alwin kan geen verklaring geven voor deze fenomenale seizoensopening. Zelf had hij het ook niet verwacht, want door allerlei omstandigheden was de animo voor de duivensport weg en wilde hij dit jaar eerst helemaal niet met de duiven spelen. Doordat overal het seizoen al was begonnen (afd.8 GOU startte eerst op 28-04) kreeg hij vanuit het land telefoontjes en waren het onder andere Bas Verkerk en uiteindelijk Evert-Jan Eijerkamp, die hem overhaalden om toch mee te doen. Zo begon de voorbereiding van de duiven eerst twee weken voor de seizoensopening op 28 april. Vanaf die tijd begon Alwin de duiven wat regelmatiger los te laten en wat extra te verzorgen. Misschien zat het voordeel wel verscholen in het later beginnen met de voorbereiding. Wie zal het zeggen?
Hoe het ook zij, het is een prestatie van formaat, want drie keer achter elkaar de regio-overwinning in de wacht slepen, is in deze zeer sterke regio nog nooit vertoond.

De liefhebber
Alwin (37) kwam in de duivensport terecht door zijn vriendschap met wijlen Martin Eijerkamp. Daardoor liep hij veel met Martin over de duivenhokken van de fam. Eijerkamp.
In 1984 werd hij lid van P.V. De Valk te Brummen.
De verzorging van de duiven doet Alwin helemaal alleen. Zijn grote voorbeelden in de duivensport waren wijlen Anton Witjes en Cees Suykerbuyk uit Eefde. Anton Witjes was voor Alwin een echte topper en hij was het dan ook van wie Alwin heel veel geleerd heeft.
Van Henk Bussing, Zetten, heeft Alwin geleerd hoe hij op de meest simpele manier duiven kan houden en toch grote prestaties kan neerzetten.

Hok
Alwin heeft in zijn schitterende tuin een hok staan van 12 meter lang en 2,5 meter diep. Het hok is voorzien van een grote kap. De voorzijde van het duivenhok staat op het Oosten. Voor de hokken staan volières met een schuine kap van gaas om te bereiken dat de duiven direct op de valplank landen. De afdelingen zijn voorzien van automatische mestbanden. Dit heeft als grote voordeel dat alleen de vloer dagelijks gepoetst hoeft te worden.


Hokopbouw

Alwin maakte de start met twee ronden jonge duiven van Cees Suykerbuyk (1986 en 1989). Deze duiven, aangevuld met duiven van Henk Bussing, Zetten, en W.A. de Bruijn, Reeuwijk, vormen nog steeds de basis van zijn hokbestand.
De duiven van Alwin kenmerken zich door hun middelmatige bouw en hun enorme vitaliteit (nooit een veertje verkeerd!).Wanneer Alwin iets nieuws aanschaft dan is het meestal een complete ronde jonge duiven van een super presterende liefhebber.
Het liefste speelt Alwin de vluchten, die op één dag afgewerkt kunnen worden. Volgens Alwin hebben veel mensen vooral op de eendaagse fondvluchten een specialisatie doorgevoerd en doordat die mensen optimaal gebruik weten te maken van de manco’s in het vliegprogramma van afd. 8 GOU kunnen ze hele eendaagse fondvluchten domineren.

Kweken
Alwin heeft 8 kweekkoppels, waarbij de lijnen van Majesty en Mr. Bond (winnaar Bourges NPO 2001) toonaangevend zijn. Als het nodig is schuwt Alwin inteelt niet. Succesvolle voorbeelden daarvan zijn: Porsche Bond (beste kweekduif bij H. Eijerkamp en znn.). Kinderen en kleinkinderen van Porsche Bond wonnen al diverse NPO-concoursen.
Alwin koppelt zowel kwekers als vliegers begin januari. Voor eigen gebruik worden ongeveer 70 jonge duiven gekweekt.

Het systeem
Dit seizoen werd begonnen met 44 duiven. Alwin speelt zijn duiven op totaal weduwschap. Er wordt niets extra’s gedaan om de duiven te motiveren. Ze trainen gewoonweg goed. Uit weelde zoals Alwin dat zegt. Voor het seizoen heeft Alwin de duiven twee keer opgeleerd: 10 km en 35 km (meegenomen bij een bezoek aan Henk Bussing). De doffers worden in potjes gevoerd in hun broedhokken. De duiven krijgen ’s morgens en ’s avonds een eetlepel vliegvoer van Garvo. Op woensdag leegt Alwin de potjes, want er blijft altijd wel eens wat gerst in liggen. De duiven worden niet opgevoerd. De oude duiven worden niet verduisterd en evenmin verlicht. De duiven trainen 1 keer per dag ongeveer 75 tot 90 minuten. Tijdens ons gesprek zag ik hoe de duiven trainden. Het was een lust om te zien! Naast het voer krijgen de duiven grit en mineralen.

Medische begeleiding
De duiven moeten uit hun eigen gezond blijven! Indien nodig wordt wel iets gegeven, maar dit wordt zo lang mogelijk uitgesteld, omdat antibiotica natuurlijk slecht is voor de forme. Ook na de vluchten wordt niets gegeven ter ontsmetting. Alwin vergelijkt het met kinderen, die naar school zijn geweest: die worden als ze thuis komen toch ook niet ontsmet, terwijl die kinderen op school met veel andere kinderen in contact zijn geweest.

De regiowinnaars
1e Lommel tegen 10.290 duiven is een kras duivin, die als vader heeft de “Crack” , een rechtstreekse van Henk Bussing en als moeder een dochter van First Knight van Alwin.
De Crack was in 2001 de beste jonge duif in de CCZ en vloog in zijn duivenloopbaan 38 prijzen bijeen.
Dochter First Knight was in 2001 3e kampioensduif natoer in de CCZ. Als jong won ze ook nog een 10e tegen 10.478 duiven.
De regiowinnares Lommel weet ook wat prijsvliegen is: naast deze regio-overwinning won ze ook al Breuil/Clermont 2e tegen 4305 duiven; Arras 7e tegen 9641 duiven; Pommeroeul 6e tegen 3139 duiven; Harchies 12e tegen 5807 duiven.

1e Duffel tegen 9877 duiven is een rechtstreekse van W.A. de Bruijn, Reeuwijk. De vader is van de soort Heremans – Ceusters en diens vader vloog 4x een 1e en was 2e asduif snelheid. De moeder is van de soort W.A. de Bruijn en haar moeder won de 1e nationaal Munchen sector 2.
Deze regiowinnaar van Duffel won eerder o.a. 14e Haasrode tegen 6321 duiven; 8e Pommeroeul tegen 3139 duiven; 11e Pommeroeul tegen 3890 duiven.

1e Haasrode tegen 8350 duiven is een krasdoffer en luistert naar de naam “Shining Star”. De vader is “Zoon Sterduivin” van Henk Bussing en komt uit diens kweekduivin “Sterduivin”, een rechtstreekse C. en G. Koopman uit de nationale aslijnen. De moeder komt eveneens van Henk Bussing en stamt uit een inteeltdoffer naar de fameuze “Zitter” van C. en G. Koopman.
Shining Star is bij Alwin een supervlieger en won al 3x een 1e prijs in groot verband.

Kampioenschappen 2006
Kring Zutphen
1e kampioen onaangewezen op vitesse, midfond, jonge duiven en natoer.
P.V. De Valk
Alle onderdelen 1e kampioen onaangewezen m.u.v. overnachtfond.
21 x 1e prijs in de vereniging.


Referenties

Andere liefhebbers die goed presteren met duiven van Alwin zijn o.a.
• Henk Bussing, Zetten
• Hans Eijerkamp en znn., Brummen
• Nico-Jan Koenders, Westervoort

Tot slot
Alwin is een man, die veel leest over de duivensport en dan erover nadenkt, maar niet snel iets overneemt van wat hij gelezen heeft. Alwin bedrijft de duivensport als een manager, die zijn bedrijf runt. Er moet volgens hem een visie achter zitten.
Alwin heeft maar één doel voor de toekomst: plezier houden in de duivensport!
Alwin, gefeliciteerd met deze meer dan geweldige start van seizoen 2007. Veel succes voor de rest van het seizoen!