Zoeken

Ouders van Jos Thoné (As, BE) zijn dag in dag uit met zijn duiven in de weer: “Duivensport houdt ons jong en fit”

Jos Thoné en duiven, het lijken wel synoniemen. De sportieve prestaties van zijn gevleugelde atleten zijn in meer dan 80 landen bekend. Of alles ondertussen al over deze superduivenman geschreven is? Hier geeft Jos een verrassend antwoord op: “Kom eens kijken hoe duivensport mijn ouders hier jong en fit houdt.”

Gerard Thoné (83) en zijn vrouw Tilly Vandewal (82), de ouders van Jos, wonen naast de professionele duivenman in het Limburgse As. Ze zijn nog bijzonder actief met duivensport bezig. Jos: “Ik wil mijn ouders in de kijker zetten, en niet alleen omdat ze zoveel duiventaken voor mij opknappen, wat ik op zich al buitengewoon vind. Wat ik vooral wil benadrukken is dat pa en ma juist door zo actief te zijn in de duivensport zich jong weten te houden. Het is een enorm voordeel en een aanrader voor mensen op leeftijd: ze blijven actief bezig met zinvolle activiteiten en dat resulteert in een mooie invulling van de oude dag van mijn ouders.” Jos beschrijft de inzet van zijn ouders als volgt: “Van thuis uit heb ik niets anders dan duiven gezien. Vader en moeder waren bezeten van die beestjes, nu nog trouwens, ze zijn mijn trouwste helpers. Van hen heb ik de gedrevenheid met de paplepel ingekregen: nooit afgeven, altijd sleutelen tot het in orde is.”


Gerard en Tilly op hun diamanten bruiloft

Het boek “Jong blijven en oud worden” van de Nederlandse professor Marcel Olde Rikkert verwoordt in duidelijke taal de kunst van het oud worden en ondertussen toch jong blijven. “En dat handboek beschrijft precies wat er met mijn ouders gebeurt”, zegt Jos Thoné. “Ze zijn steeds in de weer met én voor de duiven en halen een pak levensvreugde uit die bezigheden. Neem het van mij aan: duivensport houdt mijn ouders in prima conditie.”

Vader Gerard treffen we aan in “zijn” atelier, de werkplaats waar hij dag in dag uit met vaste hand prima duivenmateriaal vervaardigt, van kapjes en nestbakjes tot speciale grithouders, alles op maat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Gerard elke dag in zijn atelier in de weer is. “En dan moet je ook weten dat hij iedere bestelling meteen wil uitvoeren. Meer dan eens werkt hij de nacht door of hoor ik hem om 4 uur opstaan. Mijn man heeft heel zijn leven nachtpost gehad en dat is niet gestopt bij zijn pensioen”, lacht Tilly.


Vader Gerard aan het werk in "zijn" atelier

Gouden Duif

Toen Gerard en Tilly nog in Maasmechelen woonden, speelden ze ook zelf met de duiven. Van de zes kinderen is alleen Jos bij de duiven blijven hangen, en hoe! Hij staat al vele jaren aan de top met titels van Wereldkampioen en Gouden Duif, en nationale overwinningen en kampioenschappen. Jos speelt alle disciplines, van de snelheid tot de zware fond, en in al die disciplines blinkt hij uit. Het is geobsedeerd door de duivensport, en dat al van kindsbeen af. “Als klein manneke zat hij al altijd op het duivenhok van zijn pa, niks was Jos te veel, en dat terwijl onze andere kinderen het als de ergste straf beschouwden dat ze het duivenhok eens moesten poetsen. Jos beschouwde zoiets als een beloning”, lacht moeder Tilly.

Ondertussen blijft Jos de successen aaneen rijgen, hij is een op en top vakman op duivengebied. Met dank en waardering voor de inzet van zijn ouders: “Vraag maar eens aan ma hoe haar duiventaken er hier uitzien. Je zal versteld staan wat een vrouw van 82 jaar hier alle dagen presteert voor en ook dankzij de duiven”, zegt Jos.

Topverzorging

De moeder van Jos staat alle dagen op om 6u15 en gaat dan eerst aan de slag bij de kweekduiven van Jos: voer en drinken geven, de data van de eieren noteren en opschrijven welke duiven met jongen zitten en moeten geringd worden. Dan volgen de vliegduiven: bakken leegmaken en de transportband aanzetten. En dan zijn er ook nog de vaste rituelen, zoals het vrijdagse bad voor de kweekduiven, de grote poets op zaterdag, en dat binnen én buiten (tot en met de bekers en trofeeën toe). “Met een vochtige doek,” benadrukt Tilly, “stofzuigen doe ik hier nooit.”

Ze vertelt het allemaal met onverholen trots, terechte trots ook, want dit is een kwestie van graag en prima bezig zijn op gezegende leeftijd. Of beter, op een leeftijd waarop velen vinden dat ze beter de hele dag in de zetel kunnen zitten. Niets daarvan bij Tilly, integendeel, ze put een ongeziene energie uit dat ruime takenpakket.


Deze ‘Barcelona 2012’ van Jos Thoné verblijft al twee jaar bij de ouders van Jos.
“Het is mijn duif,” zegt Tilly, “zijn vaste duivin heeft bovendien vier keer Barcelona gevlogen.”

Cake voor Genk

Dat ze bovendien ook nog minstens één maal per week zelf cake bakt voor de leden van De Eendracht Genk, de vereniging van Jos, is slechts een voetnoot en een gebaar dat ze in Genk volop weten te appreciëren.

Dat pa en vakman Gerard ondertussen volop bezig is met het duivenwerk in zijn atelier, hebben we bij deze reportage duidelijk ondervonden. “Onze Jos is bij wijze van spreken op het duivenhok geboren. Vanaf zijn negen jaar zat hij altijd tussen onze duiven. En dat wij nu dagelijks zijn loft mogen verzorgen vinden wij prima omdat het ons zo jong houdt.”