Zoeken

Op De Beeck-Baetens (Putte, BE) behaalt nationale zege bij de jaarlingen op Montluçon

1e nat. Bourges 15.508 jaarlingen in 2009. 1e nat. Montluçon 16.958 jaarlingen in 2015. Men is volop bezig geschiedenis te schrijven daar aan de Draplei in Putte.


Willy, Eddy en David Op De Beeck-Baetens: 2 nationale overwinningen in een tijdspanne van 6 jaar

Fier

Of ze fier zijn op hun twee nationale overwinningen? "Er zijn zoveel sterkspelende hokken die in hun ganse loopbaan geen enkele nationale overwinning behalen. Tuurlijk dat we fier zijn," stelt David Baetens resoluut. David is de zoon/kleinzoon/woordvoerder van de tridem Op De Beeck-Baetens. Terwijl grootvader Willy Op De Beeck vroeger de dagelijkse verzorging op zich nam, is deze taak nu opgesplitst. Willy doet de kwekers, schoonzoon/pa Eddy Baetens verzorgt - sinds zijn pensionering twee jaar geleden - de vliegduiven. David doet de koppelingen en gaat - inzoverre zijn job dit toelaat - mee inkorven en de klok binnenbrengen.


Jannes: 1e nat. Montluçon 16.958 jaarlingen

Jannes (BE14-6303802)

Winnaar Jannes doet wat zijn vader Max (BE11-6103169) net niet kon: een 1e nationaal winnen. Max behaalde wel de provinciale overwinning vanuit Bourges tegen 3.068 tegenstanders, maar strandde nationaal op een 14e plaats van 16.859 duiven en zonaal op de 5e plaats tegen 7.285 duiven. Dit om aan te duiden dat Jannes niet zomaar uit van eerder welke familie afstamt. Moeder Jannes (BE06-6410611) straalt zowaar nog meer beroemd winnaarsbloed uit dan de vader. Zij is immers een kleindochter van de Olympiade (BE01-6455003) van Leo Heremans en tevens grootmoeder van diens Nieuwe Olympiade (BE10-6146101), een klepper die o.a 1e Quievrain 2.460 d. won. Je kan de ganse pedigree van Jannes bekijken door hier te klikken.


Vleugel van Jannes

Jannes werkte vorig jaar - als niet-vroege (maar ook niet echt late) jonge - eind augustus nog één kleine halvefondvlucht af. Hij werd in zijn geboortejaar dus wel zeer degelijk opgeleerd maar vervloog geen enkele nationale vlucht. Dit jaar mistte hij slechts één keer en dat was op een Souppes vervlogen aan 1.800 m/min. De laatste 3 vluchten voorafgaand aan Montluçon had hij blijk gegeven van de grote vorm waarin hij verkeerde:

7e Souppes 2.686 duiven
39e nat. Chateauroux 25.710 jaarse
37e op tussenvlucht vanuit Momignies tegen 222 duiven

Niet verwonderlijk dus dat Jannes op deze Montluçon als aanvoerder van de 11-koppige jaarlingenploeg van Willy, Eddy en David de korf inging. Met nog 2 top-100 noteringen - 19e en 62e - en 9 prijzen van 11 inzetten deed het ganse team het trouwens meer dan voortreffelijk. 


Kop en oog Jannes

Systeem

Bekijken we het parcours dat Jannes als jonge duif en jaarling aflegde, kennen we ook dadelijk het ganse spelsysteem van Op De Beeck-Baetens. Zij passen nog steeds het klassieke weduwschapspel toe, waarbij de duivers om de twee weken een nationale vlucht afwerken. In het tussenliggende weekend werken zij een oefenvlucht af vanuit Momignies (120 km) en dit als opbouw naar de volgende nationale vlucht. Momignies om de reden dat deze ook op zaterdagvoormiddag gelost worden. De laatste vlucht voor de weduwnaars is Bourges II. Daarna gaat de riem er onherroepelijk af. De vroege jonge duivers vliegen één of twee nationale vluchten, de duivinnetjes krijgen er soms enkele meer af te werken. De latere jonge duiven tracht men minstens één kleine halvefondvlucht te laten afwerken. In 2014 werd er zowel op schuifdeur als op nest gespeeld, dit jaar mag de jonge bende vrij zijn gang gaan. Willy, Eddy en David kiezen hiermee voor de makkelijkste weg. "Indien je je werkelijk toelegt op de nationale vluchten voor jonge duiven, denk ik dat je de jonge duiven best aan een oudere vaste partner koppelt en hen vervolgens op weduwschap speelt", aldus David. "Dit vergt echter heel veel werk en de focus ligt bij ons grotendeels op het spel met de oude duiven." De jonge duiven worden ook niet echt op prestaties geselecteerd. "Je weet immers niet altijd welke gemotiveerd waren en welke niet."

Sterkte

Gevraagd naar de sterkte van hun team moet David even nadenken alvorens te antwoorden "Geduld. Niet in de zin van een duif eindeloos veel kansen geven - een doffer die er tijdens de 5 voorbereidende vluchten totaal niets van bakt, krijgt geen kans meer op de nationals - maar onder de vorm van planning. Wij stellen bij aanvang van het seizoen in grote lijnen onze planning op en wijken daar ook niet meer van af, tenzij gedwongen door omstandigheden. Zoals voordien reeds aangehaald, vliegen de weduwnaars tweewekelijks een nationale vlucht. Wij zullen ze niet een keer extra inkorven omdat er eentje kans maakt op één of andere titel en omdat ze toch maar 'licht weer' voorspellen. Een ander sterk punt is dat wij onze goede vliegers zelf trachten te behouden, zij zijn immers de toekomst van ons hok." Misschien is dat laatste wel de ware reden dat het team Op De Beeck-Baetens reeds jarenlang - eerst op de vitesse, later op de halve fond en tenslotte op de zware halve fond - op het allerhoogste niveau meedraait. 

Reacties

Alleen die naam al , super prestatie comb.

Nogmaals van harte gefeliciteerd aan het hele team Op de Beeck-Baetens.
Klasse duiven en super mensen!

Groeten,
Danny van Daalen

Hoi Willy, Eddy en David,

Van harte proficiat met de nationale overwinning, en nog veel succes op de nog komende vluchten,
en tot ziens bij de "Gouden Duif".

Gr. Adri Stroo Zoutelande

proiciat met jullie nationale overwinning
grts ludo

Dikke Proficiat met deze prachtprestatie !!
Groetjes uit Moorsele , Fam. Vanneste-Demely L.

Hallo Eddy, Willi und David,

auch aus Gütersloh meinen herzlichen Glückwunsch zum Nationalsieg.

wir sehen uns Anfang Oktober.

weiterhin Gut Flug

Thomas Schwarze

Congratulations my good friend!
A top team with top racing pigeons!