Zoeken

Nederlandse duif bezorgt Peter, Ria en Julie Allemeesch (Bulskamp, BE) op Châteauroux allereerste nationale winst in hun carrière

Na zeven lokale eerste prijzen schoten Peter, Ria en Julie Allemeesch op 14 augustus de nationale hoofdvogel af op Châteauroux. Hun Nederlandse duif finishte als eerste van 18.601 jongen en was tevens de snelste van het ganse concours (25.774 duiven). Een onverhoopte droom, gerealiseerd in een uithoek van België.


Vriend des huizes en helpende hand Olivier Verlande met Peter en Ria Allemeesch

Duitse herder

Peter kwam in 1974 per toeval met de duiven in aanraking. In die zomer vloog een duif tegen een van de ramen van het ouderlijke huis in Koksijde. Peter stak de duif in de volière bij zijn kanaries en parkieten en verzorgde ze tot ze hersteld was. Net toen ze weer vrijgelaten kon worden, stak het lot een handje toe. De jonge Duitse herder van het gezin beet een gat in de draad van de volière waardoor alle vogels gingen vliegen, op één na: de herstelde duif die na enkele dagen vrijheid de weg naar Koksijde teruggevonden had. De fascinatie voor de duif was geboren en mondde in 1976 uit in een eerste hok, opgevuld met gekregen duiven van naburige liefhebbers. Niet veel later volgden nog duiven van Robert Venus, in wiens restaurant Peter toen als kok-in-wording stage liep, en Bernard Corteel, wiens duiven de basis vormden van Peters toenmalige snelheidshok. Het begin van de eerste successen.


Peter Allemeesch met zijn nationale winnaar

Succes met Nederlandse en Belgische rassen

Na omzwervingen via Brussel en De Panne en enkele pauzes in hun duivensportcarrière door drukke werkzaamheden vestigden Peter en Ria zich in 1994 definitief in Bulskamp, deelgemeente van Veurne. In die uithoek spelen Peter, Ria en hun jongste dochter Julie tegenwoordig de halve fond en fond en werkt Peter van thuis uit als exportmanager voor de Nederlandse diervoederfabrikant Teurlings. Gezien zijn werkgever mag het dan ook niet verwonderen dat Peters huidige stam voornamelijk bestaat uit een Nederlands ras, met name dat van Bas Batenburg, vader van Hugo (Klaaswaal, NL). In die stam werden de voorbije drie jaar de bloedlijnen van Robert en Didier Bolle (via Wim Logie (Poperinge, BE)), Cools-Blancke, Gerard Koopman en Deschacht-Denduyver (via Kurt De Keyser (Staden, BE)) en Harco Poelman (Erica, NL) succesvol ingekruist, getuige daarvan de resultaten in 2016:

1e Algemeen Kampioen Midfond Jongen 2016 (Roesbrugge)
1e Algemeen Kampioen Fond Jaarlingen 2016 (Vlamertinge)
1e Algemeen Kampioen Nationale Vluchten Fond Jongen 2016 (Vlamertinge) 
1e Asduif Nationale Vluchten 2016 (Vlamertinge)
1e Asduif Midfond/Fond (Roesbrugge)
1e In Flanders Fields-vlucht 2016 (arrondissement Veurne)
1e Châteauroux 2016 (Vlamertinge)
1e Nat. Zone A1 Châteauroux 2016
1e Bourges 2016 (Vlamertinge)
2e Nat. Zone A1 Argenton 2016

Ook de 1e Nationaal Châteauroux is het gevolg van de succesvolle introductie van nieuwe rassen op het hok, want de NL17-1642445 is een 100% Combinatie Poelman. Vader White Wing komt uit Wander x kleindochter Kannibaal. Die Wander was (groot)vader van onder meer 2e NPO, 3e Afdeling en 4e, 7e en twee keer 9e NPO. Een echte sterkweker dus. Ook zijn volle broer Black Power liet zich niet onbetuigd als vader van onder meer Amore, 1e Nationale Asduif Fond 2002 en Olympiadeduif Fond 2003 bij G&C Koopman. De Kannibaal kent iedereen dan weer als 1e Nationale Asduif bij Dirk van Dijck met een bijzonder succesvolle nakweek. Moeder van NL17-1642445 is Pearl 004, een kleindochter van Wander x inteelt 1e Nat. Barcelona 1997 bij Looymans (Wierop, NL). Neem de volledige afstamming van de nationale winnaar NL17-1642445 hier door.

 
NL17-1642445, 1e Nationaal Châteauroux III jongen 2017

Met twee tegelijk op het dak

Peter startte het seizoen met naast 30 oude en jaarse vliegers zo'n 125 jongen. Die laatste geeft hij van bij het spenen tot de allerlaatste vlucht A.S. Junior, een sportmengeling van - hoe kan het ook anders - Teurlings. Ze worden ook allemaal op de schuifdeur gespeeld. De nationale winnaar was reeds goed ingevlogen met de twee weken voor Châteauroux respectievelijk Blois en de nationale Bourges op zijn programma. Met die kilometers in de vleugels piekte de conditie zodat hij op Châteauroux steenvroeg arriveerde. "Ik zat met mijn kleinzoon in de zetel uit te rekenen om welk uur er duiven konden vallen. Ik kreeg twee telefoontjes van vrienden om te zeggen dat er rond 13.15 uur duiven konden zijn. Tussen die telefoontjes door zag ik twee duiven vallen waarvan de een direct terug vertrok en de andere op de plank viel", aldus Peter. Na het lange wachten werd Peters Nederlandse duif omstreeks 14u15 afgevlagd als nationale winnaar en snelste van het ganse concours met een voorsprong van bijna 20 m/min.


Na het stevige buurtfeestje van de avond ervoor werd er opnieuw geklinkt, nu op de nationale zege

Teamsport

Op een zonnige 14 augustus behaalden Peter, Ria en Julie Allemeesch de allereerste nationale zege in hun carrière. "Mooi dat ook een kleine liefhebber een nationaal kan winnen", zegt Peter, die na zijn winst ook enkele traantjes van geluk liet. "Maar ik wil ook vriend des huizes Olivier Verlande niet vergeten. In de winter ben ik voor mijn job erg vaak in het buitenland en Olivier komt al 25 jaar vanuit het Franse Buergues mijn duiven verzorgen. Samen met mijn vrouw Ria en dochter Julie natuurlijk", lacht Peter. Kortom, een kleine liefhebber, maar een grote meneer die niemands inbreng vergeet.


De hokaccommodatie in Bulskamp